(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 55)

• 51 694
  • 762
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Малки фрактали е романеското. Вкъщи много се ядат и броколи и романеско и карфиол под всякаква форма. Онзи ден правих броколи и романеско със сметана и пилешко дори.
Иначе аз писах за чипс от кейл, първата година уж искаха и миналата само носих и никой не го яде и на чипс.
Няма да садя и физалис и кивано. Все още имам десетина каси с по 5-6 плодчета във всяка от киваното и така и ще ги изхвърля сигурон. На физалиса му беше подобна съдбата.
В интерес на истината колкото и да го изядоха точно от броколите набрах съвсем малко, освен пак да им дам шанс, ако имам място.
Днес нагледах оранжерията. Марулките и лука са дръпнали, магданоза и морковите са поникнали също със същински листа вече, така че да различа кое какво е Simple Smile
Луковиците в саксии на лалета, зюмбюли и нарциси също са почнали да поникват.
Ужасно съм обаче изморена и хем да ми се иска да сортирам семена и да започвам малко по-малко, хем нямам сили за това. В работата има доста неща за вършене, карам всеки ден майсторите до къщата за ремонт на вторият етаж, надявам се скоро да са готови и не ми остава време за нищо. Добре, че скоро се приключва с ремонта и се надявам да ми остава време за растенията.
Скрит текст:

# 646
Намерих си снимките на карфиол Наутилус f1 и броколи Романеско
Скрит текст:

# 647
Подаряват 10000 корена малини срещу помощ за изкореняването им. https://www.bgfermer.bg/Article/17132159

# 648
За карфиолът бях прочела мината година, че трябва да се залага на професионални семена, ако искаме да имаме продукция. Понеже май бил специфична култура. Аз имам детски спомени, че баща ми е отглеждал, но времето тогава е било едно сега е съвсем различно.

# 649
  • София
Alys страхотна продукция.
След като вчера говорих с комшията, който вече е пикирал първите 20 домата се активизирах и открих и аз сезона.
Агроаптрката се е преместила в блок по-наблизо Simple Smile
Кой сорт домат хвалехте много тук?
Уж си бях записала, но не открих.
Скрит текст:

Ръгби и Меделина.

Взех и някакъв грах, после ще ровя по записките от кой сорт бях доволна.

# 650
Във фейсбук много хвалят този сорт Меделина. Били ранни, много раждали, и силно устойчиви на болести. Едри и много сладки.
Ох, почнаха да ми излизат само снимки на пакетчета семена, разсадчета и всякакви такива и май и аз ще си сложа по 10 семки от всичко 😂. Да ми мине мерака, а и имам един пакет семена от миналата година

# 651
Свекърва ми миналата година ся "Меделина", хубави бяха. Тази година пак е сяла.
"Ръгби" - бяха ми го похвалили, две години сях, нещо не се разбрах с този сорт.
Aila, аз доколкото помня тук много хвалеха "Финал". Аз нямам опит с този сорт.
Утре мисля да сея малко разсад домати.
Купих си преносима оранжерия за балкона. Там ще гледам разсада като го пикирам, че от тази есен имаме котак и е превзел перваза.

# 652
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
аз хвалих тигирела - не са едри, но са по много на китка. вкусни, устойчиви на всичко, сравнително ранни.

и интересни на цвят Simple Smile децат аим се радват.

и черитата - жълта круша бяха най-любими, след тях се нареждаха червените топчета и червената круша.
и черните бяха вкусни, но заради цвета не се вдигнаха в класацията.

# 653
  • София, Студентски град
Аз най-много харесвам Сърцето на Албенга и Момини сълзи. По-вкусни са ми от розовите домати.
Днес накиснах семена на първия сорт в Алое вера.
Ето ги първите чорбаджийски войничета на припек на терасата:

# 654
Само да допълня, че в зависимост от микроклимата, не навсякъде вкусът е еднакъв. За мене Тигерела са киселки. Иначе да, ражда, ранен, интересен като цвят. Чери Жълта круша пък са ми хлебни. Добре, че има много сортове и всеки може да подбере според своя вкус. Ръгби имат странна трошлива ципа. Отвътре са ми вкусни. Меделина не са лоши, но както повечето ръбести, правят кухини. И си се разболяха редом с другите. Не са виновни доматите, а нашият начин на отглеждане и осведоменост. Едно прозрачно покривче над доматите би ги предпазило до голяма степен от картофената мана. Поне при мене това даде резултат. Сигурно звуча като черна радиостанция, но не мога да премълча.

# 655
  • София, Студентски град
Поздрав с първата салатка за сезона
Маруля, рукола, спанак, листа от репички.

# 656
Албенга, Рила, Калина са ми задължителните сортове домати. От миналата година и Идеал ми е в задължителните, представи се чудно. Тази година сложих и Червена круша, Розово сърце и Грамада, да опитам. Меделина се представят понякога добре, друг път посредствено. Имах остатък от един стар пакет и ги сложих и тях. Ако покълнат, ще ги пикирам и тях.

# 657
Този грах ще сея аз.
Скрит текст:
Доматите и пипера са насяти. Края на януари сложих десет корена за по- рано. Вече доста дръпнаха, започва да расте трети същински лист. Новите сега изникнаха преди два дни.
Успешна и плодородна година на всички! 🍀🍀🍀

# 658
Днес извадихме две изсъхнали дървета и мислех на тяхно място да сложа круша и смокиня, но се оказа доста влажно надолу. Прочетох, че сливите обичат влажни почви. Други плодни за влажни места да предложите? Череша и вишня вече имаме.

# 659
Защо са изсъхнали? От болест ли? Миналата година ми изсъхна една слива на около 3-4 години. Човек който гледа дръвчета ми каза, че ако искам да засадя на същото място друго дръвче е добре да обезпаразитя мястото. Като съвет го давам, възможното е и да го знаете.

Общи условия

Активация на акаунт