(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 55)

• 51 014
  • 762
  •   1
Отговори
# 90
Честити ви празници и да ви е сладко Smiley
Скрит текст:

Последна редакция: вт, 15 авг 2023, 23:12 от Eфибуш

# 91
Да ви покажа моята тревясала градина. Пооплевих в понеделник пипера и чубрицата, че милата не се виждаше от трева. Днес плевих патладжана и гледам, че и до него съм садила чубрица. Освободих я. Горките ми растения.
Иначе, да не им е уроки, са добре като се има предвид, че два пъти съм пръскала с Бордомикс, веднъж доматите с Ка бор, веднъж със сода и йод. Пиперът напръсках веднъж с течен тор за пипер.
Скрит текст:
Краставиците ми още нямат постамент, купен разсад, късоплодни

Черна капия, купен разсад

Патладжанът, мой разсад

Домати и люти рибки, мой разсад

Общ изглед, "златен медал" и люти камбички от мой разсад

Тагетис

И помощничките 😃

Скрит текст:

# 92
Моля, честитете ми първата краставичка 😂

Има още само една,от 8 корена 🙃

Втората смяна зелен боб почна да връзва, до няколко дни ще бера.
В градината ми се е самонастанил широколистен живовляк, хем не ми се иска да го унищожавам,  хем се чудя какво да го правя. Идеи?

# 93
  • София
Тити честита да ти е.
Ако не друго ние поне на крадтавици се отядохме, доматите са вяла работа, чак сега първите придобиват цвят, но като цяло са мн малко бройки, цъфтят и окапват цвететата.
Живовлекът е чудесна билка, за гърло, бронхи... Та събирай ако пиете чайчета. https://bilkovitinkturi.bg/blog/shirokolist-zhivovlyak-sakrovishte-na-prirodata/

# 94
  • София
Тити честита първа краставичка, какъв сорт си сяла, та толкова късно и само една?
Както и други писаха, тази година поне краставички има, аз продължавам да раздавам и имам в излишък.
Уикенда набрах първите патладжани. Дотук  няколко от тези различните Тсаконики, тънки и няколко хубави зелени патлаждана. Другите два сорта нямат нищо все още. Сега цъфти единият сорт, дано да има време да станат.
Както винаги има и тиквички, доматите са трагедия, макар че след пръскането тези навън се оправиха , в оранжерията загинаха почти изцяло вече. Но пък аз ги бях зарязала тези навън, не ги връзвах  и сега е някаква гора, от увиснали цъфтящи и зелени домати..., надолу масово са развалени, тези които връзваха, когато растенията бяха болни. Едвам успявам да бера босилека и да се провря между доматите.

Част от набраните неща. Има и още домати извън кадър, копър и цвекло.
Скрит текст:

Патладжаните :
Скрит текст:
Тсаконики -

Зелен -

Доматите, включително май Изумрудена ябълка от Недоволна :
Скрит текст:

Последна редакция: пн, 21 авг 2023, 12:23 от Aila

# 95
  • София
Колко красиви различни доматки, страхотни💋🤗

# 96
Фортуна, прекрасна градина си показала, хич не е тревясала, а тя ти се отплаща за къртовския трус, които си положила.
Тити, честита първа краставичка! Не си само ти в отбора без краставици. Ние от 10 корена не сме откъснали повече от 10 краставици. Надявам се на корнишоните от втората реколта.
Айла, прекрасна шарена салатка ще сътвориш.
И аз имам три сорта за сега от доматите на Недоволна. Откъснах няколко оранжеви, които бяха изключително вкусни. Не им знам сорта, но си оставих семена.

# 97
  • София, Студентски град
При мен първите насадени домати заминаха в небетието. Тъкмо започнаха да едреят доматките от големите китки и изведнъж изсъхнаха. Другите са доста дребни домати, дано не изсъхнат и те.
Откъснах един малък патладжан, но не мърдаше на големина доста време.
Краставици има, но не са чак толкова много. Плододаваха досега четири корена. Останалите три чак сега започнаха да дърпат на височина, а са насадени по едно и също време.
Бера по две царевици всеки петък. Като цяло съм доволна, при положение че са много нагъсто.
Чушките доста дръпнаха след като започнах да ги поливам всеки ден. Плодовете обаче си остават не особено големи.
Корнишоните пък полудяха. Пускат по 10 краставички от пазва.
С най голямо нетърпение очаквам пъпеша (сорт  Перла) - към момента е малко по-голям от бейзболна топка. На едно растение има поне 8 завръза, като в момента едреят основно 2. Никаква представа нямам трябваше ли да махна повечето. Оставила съм ги, пък ще видим.

# 98
Angel Dust, много подробна статия, благодаря!
Aila, краставиците са Гергана. Сложих ги директно в земята някъде през май,  последните три седмици само цъфтяха.
Тази година,  обсъждам го и с други градинари край мен, растенията бяха буквално излъгани. Студена пролет, бавно се развиваха, и после изведнъж почнаха 40градусови жеги, поне при нас в Русе - вече два месеца термометърът не пада под 35, дъждът ни подминава,  и да поливаш, растенията цъфтят, но не връзват от горещина,  или направо цветовете съхнат. Ягодките ми по размер са като горски.
Всичко е само джоджен и комари!

# 99
  • София
Нашите също са гергана, 4корена по 2-3на ден, средно, взех ги на разсад от пазара в дупница, уж на шега... Има дни с по 5-6...направо се отядохме на краставици, даже се чудя дали да не оставя една за семки.
Само гюбре им сложих., че нашата земя много камениста и смотлава.. Нищо не ги правя, някои листа жълтеят, но още дават.
Тук всеки ден си е супер жега, дори сега като падна денем на сянка е 37-38. Всеки ден поливам всичко.
Вилмата ми е направила много зелени топчета, чакам да озрее някое с нетърпение, ма са големи сладури, много им се радвам.
Иначе биволското сърце е като твоите краставици, цъфти и окапва, я има 1-2домата на корен я не, ръгбито и някакви други малко по-добре, но дребни... 🤷‍♀️ 😂
Босилекът половината измря, другият още си е супер, не разбрах какво им се случи. Песто за зимата няма да остане, ядем скоростно колкото направя, вчера имаше трета порция 😂🤪

Скрит текст:
Скрит текст:
кривички и грозни, но вкусни, чат пат има и някакви супер огромни😂, но и те са чудесни.

Последна редакция: пн, 21 авг 2023, 22:17 от Angel_Dust

# 100
тити, честита краставичка.

Най-накрая имам конструкция за краставиците. 😃
Днес откъснах краставици и домати.
Не съм много доволна от доматите, но има да хапнем, ще има и за някой буркан.
Не съм сяла чери, а имам един корен до Рома. След н-броя години сеене от едно пакетче Рома, тя реши да ме изненада с чери. 😝
Направих песто от босилека.
Скрит текст:

Скрит текст:

# 101
  • София
Ето го моят краставичарник, дивак... И вилмата... 😂
Скрит текст:

Чудя се защо така листата пожълтяват, но все си мисля, че или от слънцето или това са листата, които мокря при поливането.

# 102
Това са мойте домати от Недоволна
Скрит текст:

И откъснати
Скрит текст:

# 103
  • София
Търся идеи за рецепти с краставици😂ама така количествено
Днес имам 9,май и още една на другата 🤦‍♀️утре като гледам още ще има... Нямам на кой да дам 🤷‍♀️

# 104
Таратор, сух таратор, слънчеви краставици.

Общи условия

Активация на акаунт