(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 55)

  • 51 078
  • 762
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 1 711
Аз научих рецепта за краставици без варене, от една жена на село, но не съм я правила и не  знам дали е достоверна.
За 3л буркан 4с.л. сол 1 с.л. алкохол, копър и вода до горе. Затваря се, обръща се и това е.

# 106
  • София
  • Мнения: 46 977
Бриз - Това за нормални, големи?
Отивам да търся какво са слънчеви краставици..

# 107
  • Мнения: 2 374
Правила съм краставички с алкохол, по рецепта беше водка, аз сложих ракия.На дъното на буркана се слага парче лист от хрян, отгоре също.Протича ферментация и става доста мътно, но после се утаява и утайката остава под листа хрян.Краставичките бяха много хрупкави и вкусни.

# 108
  • Мнения: 17 116
Търся идеи за рецепти с краставици😂ама така количествено
Може да ги слагаш в най-различни вариянти на салата:
Скрит текст:
краставица и варени картофи, краставица и репички, краставиаца и сирене/извара, краставица и чушки. Към салатата може да сервираш сандвичи от масло, сол и тънки резени краставица.
Ако имаш блендер може да си правиш смутита
Скрит текст:
от плодове по избор и краставици, примерно 1 краставица, шепа спанак, чаша ябълков сок, сок от половин лимон.
Паста:
Скрит текст:
сваряваш пастата, отцеждаш, докато е топла добавяш на вкус масло, сол, черен пипер и разбъркваш добре да се разтопи маслото. Добавяш няколко лъжици заквасена сметана, колкото искаш, като сос. Добавяш нарязани на много тънко краставици. По желание добавяш някакво месо, може отделно запържени пилешки гърди на хапки, или готови бланширани скариди, или шунка. Отгоре ръсваш малко натрошено сирене или настърган кашкавал и сервираш.
Ако имаш ръчен блендер може да направиш крем супа:
Скрит текст:
В тенджерка загряваш олио и запържваш нарязана на ситно връзка зелен лук за 5мин, колкото да омекне. Добавяш 200г замразен грах и разбъркваш да се размрази, след което добавяш 1.5л вряла вода, 2 краставици.  и оставяш да ври на среден огън 10мин (ако добавиш студена вода просто изчакай да кипне и тогава отброи 10мин). След което добавяш сол на вкус, сваляш от котлона и оставяш да поизстине. Блендираш на крем супа и сервираш.

# 109
  • София
  • Мнения: 46 977
Мнооого благодаря🤗🤗🤗🤗💋

# 110
  • София
  • Мнения: 2 414
Да се отчета и аз, но първо да се оплача, че има проблем при качването на снимки през телефон. Когато се избере  такава по-голяма от 5 МВ, не позволява да се върнеш и избереш друга, а замръзва и се губи цялата публикация.

Два пъти в седмицата ходим до селото(почивните дни сме там), сряда и събота поливам. Въпреки жегите, за доматите е много (има разпукнали се), а за другите растения е малко.
Пиперът е доникъде въпреки листното подхранване и шербетуване. Втората реколта зелен фасул не се разви особено добре. Краставичките са с кубинка вече, но имат свежи върхове и берем достатъчно за салата.
Патладжанът има два-три големи, останалият сега връзва.
Втора реколта тиквички са чудесни, възстановили са се след градушката и днес откъснах първата.
Доматите, макар и да са здрави максимум 1/4, са най-хубавите в махалата Wink Най-слаби и болни са Сан Марцано, след това старият сорт едра чушка -домат. Затова пък тези вторите са много вкусни!
Скрит текст:












Три пъти затварям по 6-7 буркана с домати и хапваме доволно.
Скрит текст:

Купих си корнишони и люти чушки рибки и миналата събота ги правих и тях.
Скрит текст:

Както каза комшията, "Щом опушихте казана, вече сте истински селяни" 😀

Последна редакция: ср, 23 авг 2023, 23:15 от sofyia

# 111
  • София
  • Мнения: 5 349
Излишните краставици настъргвам на едро ренде и замразявам в доза за таратор, ползвам малки пликчета или кутийки.
През зимата ми стига свежия им аромат.

# 112
  • Мнения: 4 587
Как изглеждат след размразяване? Много ли са меки?

# 113
  • София
  • Мнения: 5 349
Наполовина, но не си  позволявам да ги гледам, директно в таратора Simple Smile Замразеният копър довършва впечатлението за истински таратор

# 114
  • Мнения: 4 587
Ще го пробвам, благодаря! Много обичам таратор, но не съм замразявала краставици.

# 115
  • Мнения: 17 116
Знам че е тъп въпрос, ама след като не ги изяждате краставиците защо садите толкова много?
ММ прекали със зеления боб тази година, мисля че ще има за по едно готвене всяка седмица до следващия сезон във фризера. По-скоро отглеждаме плет от боб 😵 Краставици обаче не остават, гризкаме си ги нон стоп, не остава излишък 😁

В момента с нетърпение чакам да приключат доматите, че да си насадя картофи, а доматите едва са започнали 🤣 Тези които омислех, че са жълти станаха червени, нямат етикети... И на спанак не случих, като не го обереш много бързо се превръща в едни високи стъбла, не исках такъв сорт, исках дребничък.

От зеленчуковата леха продължават да изскачат по 1-2 картофчета ( идеално за добавка в супичка) когато ММ сади нови неща там, аха копнеш и си намираш съкровище 👍

# 116
  • София
  • Мнения: 46 977
Аз лично за първи път гледам краставици, нямах идея колко ще раждат, реших, че все ще изяждаме каквото дават, ако дават(от жалния ми опит с доматите), тези 4реално корена. Имам още един при доматите, но той я даде 1-2краставици на седмица, я не, та не го броя.

# 117
  • Мнения: 6 792
И аз замразявам краставици, едно чекмедже има вече, до пресните хапваме таратор и млечна салата.
От един възрастен съсед се научих, в момента в който откъсна първата краставичка слагам нови семки, когато едните преминат почват следващите. Тестито в парника приключи, вън от 10 корена вече на ден откъсвам колкото за една салата.

Последна редакция: чт, 24 авг 2023, 21:58 от J_M_M

# 118
  • Мнения: 1 579
Ефинбуш, спанакът е растение на късия ден. Сее се на есен, или рано на пролет. Тогава образува розетка от листа. Зимата не мръзне. През лятото, когато е горещо и светлата част на деня е дълга, направо образува цветоносни стебла.

# 119
  • Мнения: 17 116
спанакът е растение на късия ден. Сее се на есен, или рано на пролет. Тогава образува розетка от листа. Зимата не мръзне. През лятото, когато е горещо и светлата част на деня е дълга, направо образува цветоносни стебла.
Ще си го принтирам Worried Обаче вината е на ММ, от рано пролет и дори по-рано му дудна, сади ли спанак?!! А той, да. После питам къде е спанака?!! А той, ми не съм стигнал до него още. И пак отначало. То и аз предпочитам да седна във форумчето отколкото пред лехата, ама все пак нали шеф градинарят е той Grin Един крив такъв поникна, отиде да радва кокошките, и в супа слагах, обаче няма много вкус. Мисля да садя сега около подправките, това се очертава като най-моята леха, че ММ иска зелки да сади където е зеленчука и се оправдава че нямало място там за спанак, въобще не му е приоритет, а аз обичам пресен, крехък на салатка. Лошото е, че лехата с подправките е нова и не е подхранвана, почвата е доста кофти. Ех, борба за насъщния Sad

Общи условия

Активация на акаунт