(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 55)

  • 51 091
  • 762
  •   1
Отговори
# 120
  • София
  • Мнения: 12 888
От един възрастен съсед се научих, в момента в който откъсна първата краставичка слагам нови семки, когато едните преминат почват следващите.
Моят свекър прави така и сади 3 пъти за годината в село до Добрич, но аз вече четвърта година имам предоволно краставици от началото до края от едни и същи корени и затова макар да се каня така и не успявам да стигна да насея нови, тъй като липсва стимул.
Искам да се оплача от киваното, че завзе краставиците и почти не се виждат, а плодчетата още не са оранжеви и си стоят зелени. Дали и кога ще узреят не знам.

# 121
  • Мнения: 1 711
Ефибуш, не е добре да садиш картофи след домати. Посади картофи на мястото на фасул, лук, но не на домати, патладжан и пипер. От едно семейство са и болестите и вредителите са едни и същи.
Кокмира, само лист от хрян, сол, вода и нодка слагаш на краставиците? Би ли споделила подробно рецептата?

# 122
  • Мнения: 2 374
На дъното на буркана парче лист от хрян, нашите са доста големи листа.Краставичките се нареждат, слагам и копър.Сол, колкото си слагате обикновено и две лъжици водка или ракия на компотен буркан.Заливам със студена вода и отгоре пак лист хрян.

# 123
  • Мнения: 6 792
Трябва ми изпитана рецепта за песто.

# 124
  • София
  • Мнения: 46 979
Зимнина няма чак да правя от краставици, но идеята за смутита най-ми хареса+открих рецепта за кюфтенца на фурна(подобно на от тиквички). Благодаря на всички.

Песто правех по тази, но с бадеми, обелени(сурови, накисвам с вода няколко часа и обелвам)на нас ни хареса, пробвах и вариант с печени орехи, не толкова ок, не че не се изяде.
Скрит текст:
Ако не ти е ок винаги можеш да коригираш-да добавиш ядки, малко зехтин, повече лимон, опитваш и си напасваш.
Другата ми рецепта, от която видях за бадемите беше с70гр бадеми и 40гр листа от босилек.

# 125
  • Мнения: 17 116
Бриз, благодаря за идеята, не ми беше хрумвало да се ползва бобения терен за картофи. Бобът е любимата култура на ММ и досега ми изглеждаше кощунствено да се ползва от друг зеленчук, та въобще не ми е минавало през главата че може 😆

Който прави кюфтенца от краставици да пише и да снима, звучи странно. Китайците готвят краставици, но на мен са ми неприятни като омекнат, като охлюви са 😐Казвайте ако са ви харесали, ще ми се да пробвам, но не искам да правя лабораторни eксперименти, ако кажете, че е гурме тогава😁

Успях да отгледам босилек без да го нападат бели мушици, но не е италиански, а американски, ММ го е садил от неговото списание. Има по-натрапчив вкус, по-скоро на лимонова кора и не ми харесва особено, но мисля да опитам да го отглеждам колкото може по-голям целогодишно, ще го внеса вътре зимата.
Скрит текст:
Шеф градинарят това лято много държеше да озелени едно място където често седим навън и е сложил там люти чушлета и алпийски ягодки в съндъчета, които според мен са малки за целта, но реколтата върви нормално. Ягодите ми се ще да ги преместя на двора в земята. На чушките нещо им яде листата и са на дупки, но каквото и да е за щастие не обича люто Smile Боровинките нещо ги изяде всичките, явно ще трябва да се берат недоузрели докато ги има следващия сезон Astonished Или да им се прави някаква защита. Странно е, че мистериозния вредител не посяга на ягодките. Утре може да врътна една бърза порция ягодово сладко за палачинки сутринта. Ягодките ги докарах от семенца.
Скрит текст:

# 126
  • Мнения: 2 374
Ако ще гледаш целогодишно босилек, махай цветовете.Гледали сме вътре и цяла зима си беше добре и растеше.

# 127
  • Мнения: 8 427
Корнишони правя по следната рецепта :
За един 3 литров буркан - по два листа хрян на дъното и най - отгоре (аз слагам по един, че моите са големи), 6 зърна зелено грозде (неузряло), 6 зърна черен пипер, 4суп.лъж сол, вода до горе. Затваря се с найлонова капачка. Всеки ден се разклаща. В началото помътнява, после се избистря сока.

Песто правих по рецепта на Пепчо от блога "Храна за мойте канибали". Нямах кедрови ядки, сложих орехи. Хареса ни.

# 128
  • София
  • Мнения: 46 979
Ефибуш - ами... Честно не намирам голяма разлика от кюфтенца с тиквички. Сега... Моите станаха по-точно като палачинки, но това др тема, явно трябваше по-гъста да направя сместта😁 но ще се ядат. С кисело ще са супер, за мен на рецептата й липсва чесънче.
https://domashnivkusotii.com/retsepta/kyufteta-ot-krastaviczi-na-furna/ ако някой друг би се престрашил да експериментира. 🤪😂😂😂
Ето ги моите палачинкови кифтета във фурната още
Скрит текст:

Последна редакция: пт, 25 авг 2023, 10:27 от Angel_Dust

# 129
  • София, Студентски град
  • Мнения: 118
Да си покажа пъпешчето, с което съм изключително горда. Оказа се, че за пръв път се отглежда такова в споделената ни градина.

# 130
  • София
  • Мнения: 12 888
Супер за пъпеша, любимият ми плод.

Едва за втори път бера домати и то почти само отвън. Отвътре обрах последните и то част леко мумифицирани, защото целият домат е сух вече.
Тези навън обаче повечето след пръскането живеят втори живот и са супер зелени и свежи с нови плодове. Лошото е че не са връзвани и едвам минавам, голяма част са по-земята. От тях обаче е общо взето първо бране, предните китки бяха болни и почти всичко изгнило.най-добре и може би май-много набрах от няколко корена Зелена Ябълка. Ще пробвам и на вкус и може би ще е домат, който и догодина ще садя, явно е издръжлив.
Отделих домати за семена, но предвид че боледуваха не съм сигурна дали да взимам семена.
Набрах и малко лют пипер и отново босилек трябва да се бере и черита.
Скрит текст:










# 131
  • Мнения: 17 116
Какво да правя една суперголяма тиквичка? Не ги ям на супа и не съм майстор по тиквените кюфтета. Беше се скрила и сега е с гаргантюански размери. Ако я напълня сигурно ще отидат три кила месо Scream Освен да издокарам "пържоли" от тиквичка и да ги хвърля на скара, но вътре може да е пълна със семки Thinking
Оказа се, че нямам "нормални" краставици тази година, а само бодливи които тябва да беля, само създават допълнителен труд, но поне кокошките си отядоха. Кръглите краставици дават доста, тези които са навън имат повече от тези вътре, но малко ми е трудно да ги хвана в идеалния момент, когато хем са зрели, хем не са оформили още семките. Иначе е много сочна, сладка и хрупкава.
По доматите тази година нямам забележки, на един-два им изсъхнаха няколко клончета листа, просто цялото клонче изсъхва напълно до кафяво като есенно листо. Мисля че не е болест, а е от засушаване, въпреки че тези са най-близо до бидона с дъждовна вода, ММ ги полива последни с каквото е останало в лейката и са най-сухи Rolling Eyes
Скрит текст:

# 132
  • Варна
  • Мнения: 936
Aila, с какво пръъска доматите навън? Аз все още задържам положението, но дори и по-малките, от колтуци захванати, започнаха да се разболяват

# 133
  • Бургас
  • Мнения: 2 008
Какво да правя една суперголяма тиквичка? Не ги ям на супа и не съм майстор по тиквените кюфтета. Беше се скрила и сега е с гаргантюански размери. Ако я напълня сигурно ще отидат три кила месо Scream Освен да издокарам "пържоли" от тиквичка и да ги хвърля на скара, но вътре може да е пълна със семки
Обели я и "одялкай" само външната част, която е плътна. Вътрешната /меката със семките/ я хвърли. Можеш да опечеш тези "филийки" на скара, можеш за ги настържеш и да направиш "немайсторски" но вкусни кюфтета.
Скрит текст:
Настърганата тиквичка посоляваш и оставяш да се оцеди. Изстискваш. Добавяш 2 лъжици брашно, копър, извара/сирене, 2-3 яйца и гребваш с лъжица от сместа и пържиш в тиган с много малко олио. Обръщаш с шпатулка. Стават вкусни кюфтенца с нетърговски вид.

# 134
  • София
  • Мнения: 2 414
Както е дала рецептата armeria, за още по-лесно, цялата смес с добавка на мазнина и директно в незалепваща тавичка, чудна запеканка ще се получи.

Аз най-сетне набрах една кофа тиквички. Новите са много добре, започнаха да раждат, старите също се съвзеха. Голям майтап, пикът на тиквичките е през юни, аз стартирам края на август! М.г бях изпекла във фурната и замразила две кутии, никак не бяха лоши зимата, с кисело мляко, чесън и копър. Ще замразя и на кубчета за супи.
Доматите ми са относително добре, след като им направих две третирания с препоръчания системен препарат. След него веднъж в седмицата ги пръскам с ниска доза Ним Азал + Фитосев + листен тор.
Имам и доволно краставици, въпреки че имат кубинска мана, върховете им са свежи. Вече доста време не чистя болни листа и култуци. Отчитам като грешка това "ошмулване" на растенията. Да, когато се отглеждат в оранжерии и се гонят три реколти годишно, е оправдано. Но вкусът на бавно узрелия в голяма листна маса домат е съвсем различен.
Бера по 7-8-10 кг домати два пъти в седмицата и ги затварям на части. Правих 1/2 доза кетчуп по рецептата на pep-4o. Получи се по-кисел и сладникав от моя вкус, също и нишестето му дойде много, та си играх да го разреждам с допълнителен доматен сок. Детето го оцени с 10-ка, та ако ми дойде пак ентусиазъм, ще направя още половинка.
Скрит текст:

Да попитам тези от вас, които отглеждат ягодите с мулчиращо фолио, как се чувстват растенията лятото? Много време ми отнема плевенето в ягодите и октомври ще ги извадя всички и ще ги сложа на фолио! Но пък в пазарджишкото село виждам, че оцеляват най-много две години и то не всички. Вероятно защото е много топло, а самият корен не се подновява, защото няма къде да се закачат новите ластуни и да образуват нови розетки с коренчета.

Последна редакция: нд, 27 авг 2023, 15:08 от sofyia

Общи условия

Активация на акаунт