(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 55)

  • 51 099
  • 762
  •   1
Отговори
# 135
  • Мнения: 1 711
София, аз гледах ягоди на мулчиращо фолио в южното село, но се отказах още след първата година. Само труд на вятъра беше. Още в края на първото лято имах голям процент изсъхнали. Имах чувството, че се бяха сварили, въпреки капковото. Сега са на повдигната леха и съм доволна.

# 136
  • София
  • Мнения: 12 888
Mоите ягоди на найлон са супер, но всичко е закрито от израстъци. Есента ще ги разчиствам, надявам се и догодина да са ок.
Вчера ходих да си прибирам Шепа от село, която не пожела уикенда да се прибере с нас и набрах Патладжани. Тъкмо приключих с доматите, на сос за спагети и само домати буркани и сега се забавлявам да пека патладжан. Добре, че от петък съм на тийм билдинг, а след това отпуска да си почина от приготвяне на  зимнина. Като се върна като гледам ме чакат чушки и босилек Simple Smile

Скрит текст:


















# 137
  • Мнения: 7 856
Супер продукция показвате последните няколко поста Simple Smile
При мен почват да зреят чушките за сушене от Недоволна, но ако правилно си спомням тя не препоръчваше да се оставят семена.
Скоро ще имам и няколко патладжана за бране, но тази година сорта Тсаконики е много тънък, а не като класически патладжан, както ми беше предните години. Явно има разновидности.. . Не знам защо така.
Набрах отново много босилек, но нямах време и желание да правя пак песто, затова го сложих да се суши. Дали ще стане нещо не знам.
Поздрави от язовир Голям Беглик
Скрит текст:
























Аз ти се оплаках, че много от чушките (купени), имаха вътре плесен след сушенето и не можеха да се ползват, съответно и семената им.
При тебе би трябвало да са здрави. Нанижи ги и ги изсуши. Аз вадя семена като ползвам сухите чушки.

# 138
  • Мнения: 7 856
Фортуна, прекрасна градина си показала, хич не е тревясала, а тя ти се отплаща за къртовския трус, които си положила.
Тити, честита първа краставичка! Не си само ти в отбора без краставици. Ние от 10 корена не сме откъснали повече от 10 краставици. Надявам се на корнишоните от втората реколта.
Айла, прекрасна шарена салатка ще сътвориш.
И аз имам три сорта за сега от доматите на Недоволна. Откъснах няколко оранжеви, които бяха изключително вкусни. Не им знам сорта, но си оставих семена.
Оранжевият е оранжево сърце.
Не съм сигурна, че зеленият на Aila  е мой сорт, не изглежда като моите.

# 139
  • София
  • Мнения: 5 349
При мен се опрашиха оранжевият домат с Албенга. Сега имам оранжева Албенга.
Чери Мила е супер дребно.
Зелен фасул Чудото на Венеция - не се налива, къс и слаботелесен е.
Краставиците Гергана не са Гергана Sad

# 140
  • Мнения: 9 988
Не съм доволна от Чудото на Венеция аз, много бързо образува конци. За протокола,  при екстремни жеги и почти само ръчно поливане, от засетия на 3 юли боб първото бране стана на 26 август.

# 141
  • София
  • Мнения: 46 980
А аз изобщо не съм доволна от сърцата, малко дават и нещо са ми едни такива леко сухи, не мн вкусни, че не стигат повечето и приличен за сорта размер, супер бавно наливат и червенеят.... Най-голямото беше 517 гр, обаче на вкус... Не го докара хич. Догодина само ръгбита ще садя 🤪
Имам и едни дребни кръгли червени, обаче им забравих сорта, а жената каза като ги купувахме и те са добри дашни растения... Само тези сърца.... 3м висок хратслак и.... Тези резултати... Не е човешко 🙃😁
ЗаСлон🤗🤗🤗

Последна редакция: чт, 31 авг 2023, 09:45 от Angel_Dust

# 142
  • София
  • Мнения: 12 888
Мерси Недоволна! Значи след почивката обирам нагърченият пипер, суша и после преди да го смеля ще си отделя семена Simple Smile

# 143
  • София
  • Мнения: 2 414
Аз съм относително доволна от доматите, т.е от 1/4 от тях де. Не ми е много логично как от един сорт има няколко болни растения и между тях - един корен, който е за образец - свеж, с много завръз и без петънце или изсъхнало листо.
Започна богат урожай от тиквичките . Готвя, замразявам, раздавам. Краставиците също, че не ги ядем много. Снощи успях да си затворя и доматите, 7-8 буркана. Настъргани на ренде, после леко ги изцеждам, добавям сол и босилек. После като ги отворя, ги правя на сос с чесън и мазнина и така имат вкус на прясно.
Скрит текст:

Това са около 1.5 кг чери Аля и Сан Марцано, ще ги суша. Черито не е много родовито.

Скрит текст:

Зеленият фасул втора реколта е вързал доста, но не му стига водата. Бера по много малко. Оскубах и два корена с черна въшка, явно Ним азал не се справя.
Патладжана сега връзва усилено, като застудее, ще му направя по-висок тунел и ще го завия поне с агрил, да видим какво ще се получи.

И десерт за награда след консервно-градинарската вечер Simple Smile
Скрит текст:

# 144
  • Мнения: 1 114
Моята Албенга също става много дребна и не е толкова вкусна колкото розовите сърца. Не знам, може и от семената да е.
Откъм домати сме доволни тази година, хапваме си и не сме оставали без. Краставици вече нямаме, защото изсъхнаха. Тиквите родиха прилично.

# 145
  • София, в момента в любимото ми село Железница
  • Мнения: 2 205
Зравейте, аз основно си ви чета, но имам въпрос относно краставиците. Имам по 2 корена тести грийн, герганка и салатна. Преди години баба ми е обяснявала, за да не горчат, че трябва да се берат поне един час след като са поляти, но не се получава. Обикновено поливам около 20:00 и бера към 22:00. Какво бъркам?

Доматите така и не ги спасих - ръгбито зреят на сухи колци, а и селсия розов на там върви. Краставиците и те жълтеят, но явно изгубих  битката. Чудя се като изкарам продукцията с какво да обезпаразитя/обезгъбя оранжерията. Приемам предложения, че това на нищо не прилича.
Скрит текст:



# 146
  • София
  • Мнения: 12 888
Аз съм писала за краставиците, гледам само такива, които и да не ги поливаш цяла седмица и когато и да ги обереш не горчат. Южна наслада и Тести Кинг са и тази година, като имам и от един директен бодящ сорт, който също прилично се държи, само веднъж имаше мноого лек горчив вкус негова една краставичка.
Просто ние не живеем там и ги поливам, когато мога и успея. Няма никакъв шанс да бера само час след като съм поляла, а и това надали ще спаси сортове, които горчат, ако преди това 5 дни не съм ги поливала.
В оранжерията моите домати бяха същите още преди месец, сега са съвсем изсъхнали, но навън оцеляха след пръскането. Ще следя догодина положението и при първи признаци този път ще се опитам да взема мерки.
Недоволна, този зелен домат определнео е надписан като Зелена красавица на различни места, където съм го садила и все така изглежда. Имаш ли снимка как трябва да изглежда твоят сорт? Освен пък да се е опрашил от други, но на различни места все  по един и същи начин да се е опрашил ми е странно, а и доматите трудно кръстосват с други по мои наблюдения.

# 147
  • София
  • Мнения: 2 414
И аз като Aila. Поливам два пъти в седмицата, краставиците са чудесни на вкус. Тази година са Гергана, Крокодилки и някакъв хибрид корнишони, които стават тумбести, но нямат много семена и не горчат.

За обезпаразитяване, много полезна е т.нар. соларизация, но тя се прави през лятото. Изчиства се оранжерията, земята се покрива с черен полиетилен и вратите се затварят за 4-5 дни. Температурата се вдига над 50-55 градуса. По този начин обаче се убиват и полезните бактерии, ако изобщо има такива в оранжерията.

Втори начин - с пръскане с препарати, съдържащи полезни бактерии.

Трети - пръскане с р-р на калиев перманганат, като се прави на око розово-лилав разтвор, да не е тъмен.

Последна редакция: чт, 31 авг 2023, 12:36 от sofyia

# 148
  • София, Студентски град
  • Мнения: 118
А аз изобщо не съм доволна от сърцата

Сърцето на Албенга е най-вкусният домат, т.е. твоят. И връзва доста добре. След него нареждам Момини сълзи. Червени са, обаче бият по всички параграфи розовите.

При мен пък единият розов домат, поръчан от Хоби семена, се оказа жълтооранжев. Обаче е с изключително приятен цвят и консистенция. Всички доматки са му като от слънчогледови цветове - криви, но е много вкусен.

# 149
  • София
  • Мнения: 46 980
Не, моят е биволско розово сърце...
Може ли снимка на момимата сълза, може и такива да са червените кръгли... Нещо женствено в името ми се върти😁
Чалай, в смисъл да гледам него догодина🙃😂😂😂бавно загрявам.
Най-странното е, че най-много дадоха най-не колтучените храсти, колкото повече храсталак, повече вързаха, там където се старах най-много-нищо... Може би листата са ги спасявали в жегите

Краствици бера по всяко време и не горчат, една баба ми вика - много поливане, всеки ден, за да не горчат... Е всеки ден поливам не знам много ли малко ли, чудни са. Тук много се оплакват, че не им станали краставиците, та чувствам се късметлийка😅 днес пак правих кюфтеата-двойна  доза🤪

Сега като поливах видях първите розовеещи черита🥰

Последна редакция: чт, 31 авг 2023, 19:58 от Angel_Dust

Общи условия

Активация на акаунт