(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 55)

• 51 377
  • 762
  •   1
Отговори
# 450
За много години!
На всички желая здраве и късмет!
Годината да е мирна и плодородна!
Биб, чудесна си! 🤗

И аз започнах да мисля за новата градинарска година. Вчера отворих тефтера да видя какво съм сяла по това време на годината.
Още есента купихме препарати за овошките, така и не съм ги напръскала. Другата седмица дават застудяване, след това трябва да свърша тази работа.
Спанакът е поникнал, салатките растат, ягодите са се хванали.

# 451
  • София
За много години! Здрава, мирна и благодатна да е!
Зимата май пак ще се завърне, но и на мен ми се прави нещо по градината. Миналата седмица напръсках дръвчетата с 2% бордолезов р-р, а днес засадих круша и череша.
Зимните чесън и лук са покарали, от спанакът си набрах на листа за салата, има и още репички. И прясна коприва има - решила съм да пробвам сурова, претрита в хаванче, с кисело мляко и орехи.
Скрит текст:

# 452
За много години момичета и момчетата!
Мислех да сложа марулки в къщи да поникнат и да преместя в парника, но ще изчакам до новолунието и тогава ще действам и магданоз мисля да ръсна, то днес с тези 18 градуса направо си е пролет. Самонасялата се целина завзе и мястото на магданоза и се чудя ще мога ли да я разсадя или да я оставя полянката до следващото фрезоване.

# 453
Здравейте, работни момичета! От последните постове разбирам, че вие пръскате дръвчетата.Което ме успокои, защото в нашето ново начинание земеделие аз пръскам, но защо аз, защото костюма от ковид за ММ е малък и аз се обличам като космонавт и пръскам.

# 454
За много години момичета и момчетата!
Аз влизам с конкретен въпрос. От къде купувате елитни семена картофи?
 Ние купувахме от едно малко магазинче "сортови семена" в Карлово, но миналата година жестоко ни прецакаха. Семената бяха скъпи/ по–скъпи от обичайното) и се оказаха заразени с вирус. Направи ми впечатление, че ги продаваха размерени в наилонови торби, а не както обикновено в чувалчета. Със сигурност  няма да купим вече от там,но къде да търся. Намерих доста фирми вносители на семена картофи в нета, но продават само на едро , а от частен производител от горно нанадолнище не искам.

# 455
  • София
morskibriz, поръчах от Генко Енчев. Продават само по 25 кг (за мене са много, но се принудих). Ще ги доставят до офис на Еконт в София (Люлин, офис Щастие) в сряда. Дано не измръзнат по пътя. Всъщност затова ме накараха да ги доставят до офис, уж е по-сигурно съхранението. Сортът е Аризона, с малко сухо вещество са, но пък раждат много добре. Миналата година поръчах по 5 кг от Булагро Груп - Пикасо, Аризона и Сорая. Понеже имам проблем с плужеци, които ядат клубените на готовите картофи, ми направи впечатление, че Аризона бяха нападнати най-малко. За Сорая бяха дребни семената и добивът беше малък. Пикасото добре родиха, но плужеците много ги бяха наяли. От Булагро казаха, че може би от някои сортове ще има по 5 кг, но още не са ги получили и не ми се чакаше. Цената при Генко Енчев е 67,50 за 25 кг и казаха, че им свършват. Видях цена от порядъка на 4,60 лв./кг в някои от сортовите семена (шок и ужас Stuck Out Tongue Winking Eye )

# 456
В Лидл са заредили със семената 😊. Дойде време за разсади. Много бързо се изтъркули времето. Другата седмица сигурно ще си купя семена на цветя.
Пожелавам ви новия сезон да е с нормално време,много богата, здрава и вкусна реколта. Без вредители и главоболия.https://

# 457
Аз взех в петък
морковите миналата година тези които оставиха мравките се получиха. Останалите неща ще пробвам за първи път.

# 458
Кога най-рано сееш моркови? Може ли, преди да излязат мравките? И аз имам много мравки.

# 459
Ами досега винаги март, обмислям малко по-рано на Харизма дават 10-15 градуса, а на Червен гигант 5-20 градуса.Надявам се да успея да ги изпреваря.

# 460
Аз сея моркови "Нантес" в началото на зимата. Преди да замръзне почвата. Имам моркови още през април-май. Не съм забелязала да има измръзнали, дори и да са излезли преди големите студове.

# 461
За много години, колеги! Пожелавам благодатна и плодородна година!
Аз ще си призная, че преди няколко години купихме семена за картофи Сорая по обява в олх. Чела съм споровете доколко изобщо тези семена са автентични, и т.н. Нямаме велики добиви, защото с времето загубвахме все по-лошо борбата с подземната конкуренция, и тази година сме принудени да си купуваме картофи, но честно да си кажа, на мен нито един купен картоф не ми се е услаждал като нашите. Предполагам, че тази година ще рискуваме с някоя обява, и ще опитаме в друга градина.
Мен ме досърбяха ръцете да отида до магазина за семена, познавате ли практиките, дали пакетчетата в оборот са вече от нови партиди или са като от предния сезон?

# 462
В големите магазини не съм ходила от миналата година и не знам кога са пуснати. Изненадах се, че леко рано ми се струва за семена. Марулите от снимките миналата година ги купих и аз, но не бяха вкусни. Имам един цял пакет от тогава и ще го изхвърля.

# 463
Семена съм заредила от сортовете, на които държа. С разсадите ще започвам най-рано в края на февруари. Тази година доматения разсад ще е двойно количество, защото доста хора помолиха да им отделя. Имахме хубава доматена реколта, много раздавахме и познатите ни са впечатлени от вкуса и качеството. Имаме 2 дървета да изкореним и подменим, умувам с какво да сменим. Едното ще е круша.

# 464
Моркови сея през март, обикновено последната десетдневка. Много хубави стават, сорт Нантес са моите.
morskibriz ,  ти в тунелче ли ги сееш през зимата?
Миналата година купих семена репички от Лидл. Първата реколта стана чудесна. След това нахвърлях между доматите, поникнаха, но дали ги оплевих без да искам или нещо ги изяде, но изчезнаха. Тази година пак ще сея от тях.
Моля препоръчайте ми сорт патладжан . Миналата година сях лилав, хубава реколта, но ми горчеше (според ММ бил добре, но на мен не ми хареса). Знам, че има лилави сортове, които не горчат. Иначе трябва да сея пъстри или бял, знам че не горчат. По-трудно ли се гледат от лилавите?
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт