(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 55)

• 51 369
  • 762
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Аз много харесвам зелените патладжани и тази година пак ще на легна на тях. Не виждам разлика в отглеждането. Белите не ги харесвам, тези които гледах ми бяха дребни и все не можех да преценя кога да ги откъсна.
Трябва да прегледам всякаквите семена и да преценя кога и какво ще садя.
Със сигурност няма да садя кивано и физалис тази година. Никой не ги яде, заемаха много място.
Пипера ще го сея по-късно, сигурно и доматите.

# 466
Домашните картофи са супервкусни, да, но ММ много бързо им се нарадва, май не му се копае Sweat Smile Чудя се дали да не бодна някой скришом Smile Той е на тема тикви и тиквички в момента, това ни е новата мания. Имам много събрани тиквени семена от купешки дето ядохме, чудя се дали да ги кисна във вода Thinking

Мисля да не бързам тази година, миналата  година сложих рано, но растенийцата си изчакаха няколко месеца да се стопли и чак тогава взеха да растат, така че стана все та кога са садени, реколтата не беше по-ранна. Може би подправки само ще почна рано, имам едни стари семена дето се моткат вече няколко години да видя дали ще тръгнат, а и те мисля са по-студоиздръжливи от разните домати и краставици. Като постопли малко ще започна с подготовка на почвата и лека поливка с "чайче" кокоши тор, друго няма да правя, овошки не боядисвам. Освен това заравям в градината разни кухненски обелки и изрезки от плодове и зеленчуци да се компостират, струва ми се че сега има повече червеи в почвата, което трябва да е на хубаво.
Спанакът в оранжерията най-после се показа над почвата, радост! Hug

# 467
  • София
Fortuna, аз съм запомнила, че Aila хвалеше Тсаконики https://www.sortovisemena.bg/patladzhan-tsakoniki-sk-0-5-g и поръчах от него, както и един Черна красавица, за който уж пише, че няма горчивина. Миналата година садих https://www.sortovisemena.bg/4110-patladjan-krygyl-s-lilav-ottenyk. Доста едър и вкусен, но не можа да направи реколта. Първо дъждовете го удавиха, после го нападна колорадски бръмбар, еднав се съвзе! Откъснах много малко, но имаше много цвят и завръз, когато около 20.10 го удари сланата и играта приключи! Даже го бях завила с агрило, но нямах с какво да го укрепя добре и вятърът почти го беше отнесъл.

Поръчах и получих семената, които мисля да слагам. Само така обичаният зелен фасул КАПИТАНО нямаше на малки разфасовки, минимумът беше 1кг, за 30 лв, много ми е. Някой от софийско ако иска да си разделим една опаковка?

Последна редакция: пн, 15 яну 2024, 22:00 от sofyia

# 468
  • София
В нашата агроаптека има обикновено малки разфасовки на Капитано, мога да ти взема ако искаш.
За Тсаконикито тази година не го хвалих, защото се оказа, че с това име има и едни тънки и малки патладжанчета със същата окраска, от които не бях доволна. Предните две години все бяха големи и с класическа форма. То и на картинката си бяха нарисувани малки, но аз само името съм гледала. Това, което ти си пуснала изглеждат хубавите и би трябвало да е ок.
Миналата година и с класическият патладжан нямах успех, явно бях взела и там нещо друго и се оказаха някакви малки тъмни патладжанчета, които редовно изпусках и ставаха целите в семки.

# 469
Миналата година сях някакъв италиански хибрид. Бяха много големи, класически тъмни патладжани. Дадоха и добра .ежолта. имах и няколко корена бял с розова сянка, но не се представиха добре. За поредна година сея различни от класическите и не стават. Нямам идея до семена ли е, до почва или неправилно отглеждане. Тази година заложих на Черна красавица. Ще видим каква реколта ще има.

# 470
Скрит текст:
Предполагам става въпрос за същите патладжани Черна красавица. Миналата седмица взех такива от тук.

Иначе миналата пролет си купих разсад от пазара в Русе от една жена и тази година ако е там пак ще си взема от нея. Само от белите не ми препоръча, защото раждали малко ми каза. Направо ми скубна коренчета и ми ги сложи в пластмасови чашки с пръст, за да си ги транспортирам до тук и всичко до едно се хвана и бяха разкошни. Едните бяха Тсаконики, хубави, едри и сладки. Другите от продълговатите тънки лилави. Те са много вкусни на фурна. Издълбавам ги и ги пълня или с кайма или ако не искам месо пълнежа е вътрешната им част нарязани на ситно с лук или праз, подправки и задушени леко поръсени с кашкавал, може с моцарела и запечени.

Морковите не мръзнат май. Аз все още имам някакви останали от есента, скоро си дръпнах 2-3 и са разкошни. Иначе миналата седмица имахме -6, -7 за няколко поредни нощи.
Последните две години ги сея към края на февруари, заедно с репичките, малко семена марули и им мятам агрил.
Успявам да изпреваря мравките със сигурност!

# 471
# 472
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
морковите не мръзнат, но не ги чакайте много.
щом се затопли ще изкарат цвят Simple Smile и ще станат твърди и безвкусни. но пък ще си имате свои семена. Simple Smile

# 473
  • Бургас
Мен ме досърбяха ръцете да отида до магазина за семена, познавате ли практиките, дали пакетчетата в оборот са вече от нови партиди или са като от предния сезон?
Когато сме поръчвали семена от semenata.shop през август , /а тогава ги поръчвах за подарък на приятелка-гостенка , живееща в Унгария/, винаги се обаждаха да кажат, че семената са от миналата година. Поръчвахме домати.  Всичко беше успешно. Техни семена имам от 3 години и са ок. Та, ако се обадищ/ напишеш и ги попиташ, ще бъдат коректни и ще ти кажат честно. Това са моите впечатления.

# 474
Влязох и аз да погледна в онлайн магазините от които купувам семена (няма начин януари да не го направя Blush). Направо съм потресена. Цените са ги вдигнали не двойно ами тройно на някои семена! Е, ще ме извинят. Взех само най-необходимото и не се отплеснах, както предни години.

Цяла седмица гледам децата болни с висока температура, измъчих се. И като стане така ми идва желание да градинарствам. Боднах едни люти чушлета в саксии, ей така за начало. Нямам търпение да дойде събота и да си наредя една ранна леха със репички, че и марули ще ръсна в тунелче. Тук студената вълна отмина и следващите две седмици дневните ще са 11, а през нощта няма да има минуси. Най-много февруари виждам да паднат до -1, -2, но ще метна агрил и няма да е проблем.

# 475
Дано се оправят децата скоро, че като ги знам вашите лекари как лекуват само с парацетамол и физиотерапия.
Аз днес съм почивка и засях семена на мащерка и риган. Иска ми се да се започва вече, но е много, много студено. Тази сутрин ни бе замръзнала водата в кухнята, това се случва само при Т от порядъка на -15 и по-ниски. Това е за първи път тази зима.

# 476
  • София
Еха, нереалистично изглеждат тези цъфнали домати!
Тази сутрин беше много ниска Т, на колата ми показа -14°С, въпреки че не се чувстваше така.
Отдавна сме спрели водата на къщата, но пък при неползване дали може да замръзне пречиствателната станция, ще видим в събота.
И мен ме сърбят ръцете вече, но ще трябва да потърпя още два месеца. Simple Smile

Въпрос - имам семена във фургона, където Т със сигурност е паднала почти колкото навън. Основно са магданоз, копър, моркови, май и тагетес. Дали ще оцелеят, как мислите? Все пак ако са в земята, щяха да бъдат малко по-добре защитени, отколкото на сух студ.

# 477
Семената не мръзнат, доколкото знам.

# 478
София, засей по няколко семена в кутия или саксия на перваза и ще видиш дали са читави. Нямам представа дали мръзнат семена.

# 479
Не би трябвало семената да измръзват при тези температури. Сетих се за семехранилището в Свалбард - пише, че семената се съхраняват при температури -20 - -30 градуса.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83%D0% … D0%B8%D1%89%D0%B5

Общи условия

Активация на акаунт