(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 55)

• 51 361
  • 762
  •   1
Отговори
# 480
И аз се разписах днес със семенца😊. Искам и аз вече да ги сея. Дали е рано?  
Аз тази година съм на цветя. Зеленчуци имам една пълна кутия, но така ще си останат.

# 481
И аз започнах да купувам семена. 😃 Онзи ден Лидл си купих репички "Сакса 2". Търсих от тези, които сях миналата година, но не намерих. Стелажът беше заврян между рафта за зеленчуци и този за намалени хлябове и зеленчуци. Вчера пак ходих до Лидл иии.. имаше от моите репички "Ескала". Купих. Ще сея и от двата вида.
Купих и семена за зелен боб. Със семената, които ми даде съседката, не се разбрах (първата година имах две-три растения), събрах семена, миналата година ги сях, нямах нито едно растение.
Да видим дали ще се разбера с тези семена. Сортът е "Сакса". Колебаех се между него и "Двойна холандска принцеса" (не го взех, защото пишеше, че задължително трябва да мине топлинна обработка преди консумация и реших, че на другия щом не пише нищо, значи е по-крехък). Не знам дали сгреших или не.

Купих и семена за латинки и моя любим тагетис.

Благодаря за мненията за патладжана. Ще купя от зеления и Черна красавица.

Биб, бързо оздравяване на децата. ❤️

# 482
  • София
Като кет, благодаря за препратката! Съхранение на семената на толкова ниска Т си го обяснявам подобно на съхранение на яйцеклетки и ембриони, иначе защо ще поддържат чак толкова ниска?
Ще ги приберат тази седмица и както е посъветвала morskibruz, ще засея в саксийни в къщи.

# 483
Семената купих още преди Коледа, заложих на професионални семена от Сема и отделно старите местни изпитани сортове

За цветя не мисля да се занимавам, освен ако не намеря професионални семена.. Иначе наблизо има разсадник и ще взема готов разсад.  Миналата година от три пакета Астри изникнаха 10 коренчета, от циниите едва 7-8. За същите пари купих 3 "летни хризантеми" и цъфтяха до мраза сега

# 484
Да ви покажа моята зимна градина. На 03.12.23г. пробно засадих семена за домати за тераса.
Сега са почти на 3 месеца и ще започват да цъфтят.Терасата ми е остъклена и много слънчева. Дано успея да ги отгледам в разгара на зимата.
Днес засадих още няколко кофички.
Направих снимки и на лютите чушки в саксия. Както бяха зелени и с чушлета, всички листа пожълтяха и опадаха.

# 485
Като цъфнат доматите ги разтръсквай, да се опрашат. Много съм любопитна какво ще стане занапред, моля споделяй ако имаш време.

# 486
С удоволствие. Миналата година бях насадила на терасата чери домати в няколко саксии. Купих доматин и пръсках с него за да се опрашат. Но дали причината е, че цъфтяха по различно време не успяха всички да се опрашат.
Тези ще пробвам с тръскане, като ще споделям резултати.

# 487
И моите люти чушки така изведнъж пожълтяха и изсъхнаха, като прибрах саксиите, но пък бяха дали толкова много, че изсуших достатъчно за готвене.

Дайте ми съвет - кокичетата в градината са се разселили много, поникнаха къде ли не. Това място ще ми трябва напролет. Да ги вадя ли като увяхнат, какво да ги правя?

# 488
Тити, извади ги когато им пожълтеят листата. Мойте кокичета се изгубиха. Имам само две.

# 489
Кокичетата не е проблем и сега да се местят, за разлика от останалите цветя. Аз така се сдобих с много миналата зима, цъфнали направо на мястото.

# 490
  • София
Местила съм кокичета есенно време. Луковичките бяха доста надълбоко

# 491
Ако това на снимките е чушка - дърво, зиме им опадват листата. Аз обирам чушките, поливам от време на време, на пролет изнасям на терасата като подрязвам сухите клонки, оформям короната.
Така гледах моята чушка 3 години, после нещо и' се случи и изсъхна.

# 492
Фортуна, не знам дали такъв им е сорта
на чушките. Харесах ги в едни приятели и си взех едно чушле. Разсадих ги и всички станаха на тази височина. Подарявах и аз  саксии с чушки по Коледа.
Височината им е около педя и половина. Листата опадаха, но чушки си има.

# 493
  • на брега на Дунава
Здравейте, отдавна не съм писала тук. Приятно ми е, че надникнах и четох темата назад.
Засях ранните домати, но не направих разсад от салата. Ще изникне някоя и друга от семенцата в градината, но ми се иска да засея сега в къщи. Някой сял ли е сега?  Едва ли ще стане по-рано от края на април, но все пак. Някой има ли опит със сеене на  разсад от салата в края на януари?
На чушките им опадат листата от липсата на достатъчно светлина, топлина и прекомерно поливане. Имам на стълбището люти чушлета, но са на самия прозорец /северозапад/ и на студено /10-15 градуса/. Поливам ги 2 пъти месечно. Живи са и с листа.
Успех на всички с разсадите!

# 494
Ако насееш марулки сега, мисля, че ще станат тамън по Великден! Ние имаме само около 15 броя марули , засадени от разсад в началото на зимата, но още не сме ги обрали и изяли. Мънички са още.
Аз сложих десет коренчета за по ранни домати за оранжерията и вече се показаха първите листенца.🍀

Общи условия

Активация на акаунт