(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 55)

• 51 358
  • 762
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Марулките направо на двора ли? 😊 Или още е студено на двора?
С учудване откривам, че магданоза си оцеля зимата без проблеми на открито, миналата промет го сях. Забравила съм няколко мини моркова есента, също са живи и зрави... Още са дребни... Вчера открих някаква откачена репичка пораснала по никое време 😅
Иначе май е рано за разсад на домати и краставици, след като нямам оранжерия..все забравям кога трябваше, накрая пак мн късно сигурно ще ги сложа.

# 496
  • София
Angel_, зависи в кой район си, но семената се засяват за разсад на открито между 5-20.03, а краставици - края на април-началото на май. Аз м.г сложих семената на доматите на 03.03 и после двадесет дни се чудих какво да правя готовият разсад. Засадих на 25.05, което си е оптимално за нашият район, 600 м н.в.
Краставиците стават за около 10-15-20 дни готови да изнасяне, но си искат вече високи температури навън.

# 497
Семената за домати сея на 20 март, в земята отиват около Гергьовден, първите узрели стават първата половина на юли. Така и да има хладен период края на март-април (което последните години стана тенденция след мека зима, а и настоящата е мека, така че е доста голяма вероятността за хладна пролет отново), лесно ги местя и слагам плътно до прозореца, както са си във формите за разсад и няма издължаване. Ако вече са пикирани в кофички, това ще е доста трудно.

# 498
  • София
Тази зима поне на мен ми се струва по-студена, но и аз съм решила по-късно да ги сея тази година и да не ги дондуркам толкова. Трябва скоро да видя какво ми е останало от семената и да реша, кое кога да садя и да си купя, ако нещо ми липсва.

# 499
  • София
Ооо мерси, значи ми е доста рано.
Югозападна България сме, но колкото и да е по-меко от Софийско, миналата година пролетта не беше никак топла и приятна.

# 500
И аз се въздържам за сега, дори ранни домати не съм сложила. То и семена не съм си купила още. Миналата година ми измръзна доста разсад и въпреки, че тази зима ми се струва по студена, не мисля да бързам с разсада. Когато земята е топла бързо тръгва и настига ранния.
Посях мащерка в саксия и излезе за 2-3 дни.

# 501
И мен ме засърбяха ръцете. Купих си почва и уикенда почвам с лютите чушлета. Миналата година имах много проблеми с почвите - първата имаше мушички и някакви буби та трябваше да местя много млади растения, после втората не беше достатъчно хранителна. Та тази година си поръчах скъпата почва, от която досега ми се получиха най-добри растения поне да не ме е яд за труда. Миналата година сложих доматите началото на март, но ми се получиха малки, та си мисля средата на февруари да ги сложа този път. Имам зимна градина за разсадите та поне място - бол.

# 502
По моите наблюдения най-хубав разсад ми се получава, когато засея около 10-15 до 20 февруари. Мартенският ми разсад не се получава. Не знам, аз ли нещо греша. Растенията остават по - тънки, високи, трудно преживяват засаждането в градината.
Февруарският разсад расте по-бавно, но растенията стават по-мощни, по-дебели и лесно преживяват засаждането.
Става въпрос за домати.
Чушки, пипер (разсад) сея през март.

# 503
Аз ще започна след около седмица със сеене на цветята, на които пише, че могат да се сеят през февруари на закрито и с ранните домати. Имам си един слънчев южен прозорец за тази цел. След като станат за пикиране, отиват на село в неотопляеми през седмицата стаи, а на тяхно място сея следващите домати и по същата схема като стигнат до пикиране, отиват на село. Третата порция може и направо там, зависи от времето. На хладно разсадите се забавят малко и се нагласяват сроковете, а и така не ми се трупа цялата работа наведнъж.

# 504
  • София
Fortuna, и моите наблюдения са такива. Обяснявам си го с това как слънчевите лъчи през февруари са по-ниско и до по-късно огряват разсадите, после са по-високо и вътре нещата не се получават. Обаче измислих как да отглеждам ранни разсади за домати. В оранжерията (ПК) правя ястък и над него слагам мини парник от ПК. В начялото вътре в парничето завивам с агривело 2-3 ката. Завивам и парничето с два ката от дебелото агривело (51 г/кв.м) и всичко точно. Не ме мързи да отварям и отвивам сутрин и да завивам вечер. Вече от опит знам кога трябва да отвия и кога да завия. Миналата година температурата на ниво почва при разсадите беше около 10-11°. Работа си е, но така ползвам максимално слънцето. Сега си играя със салати, които сях през по-студения период и макар и бавно, растат. Но не съм направила ястък и виждам, че не може да се достигне минимум от 10°, а е около 1 до 6°. Зависи кога съм завила и дали е било топло предния ден. Вкъщи се вихря с разсад за пипер, започвам през март, но тази година може да опитам по-късно.

# 505
При мен по-ранното засаждане за някои сортове домати дава по-добри резултати, за други не. По мое наблюдение полза от това като че ли имат сортовете, които залагат първата си китка по-високо, а преди това правят няколко междинни листа. Затова се стремя да садя при първа възможност, но с поглед към двуседмичната прогноза. Най-ранното успешно садене ми е на 23 април. И аз съм на високо (670 м), но градината е закътана, има дървета наоколо и виждам, че понякога в съседния двор, където е широко открито пространство, има слана, а в нашата градина - не.

# 506
Аз до първи май съм разсадила всичко в градината на открито обикновено. Миналата пролет беше много лоша по нашия край, дъжд, студ, пикираните домати под парничето, макар и завити с агрил не оцеляха. Съседка, беше ходила да им слага бутилки с топла вода една вечер, но пак си заминаха. Един глас ми крещи слагай семената, време е, а друг задръж, че пак ще хване студ по никое време с тази шантава зима. Лошото е, че, ако изпусна момента за разсаждане, нищо няма да бера. При нас лятото е супер горещо и всичко е в застой. Ко брал, брал до началото на жегите, после нищо, само бурен. На есен се вихри зеленчукът, та градината ми остана не оправена.В този ред на мисли да кажа, че търся картофи "Агата" за семе, ако някои е срещал онлайн или в София или Пловдив, нека сподели, моля. Засаждаме ги към края на  февруари, много са ранни, по първи май вече имаме собствени пресни картофи.

# 507
Кити, кои цветя  мислиш да слагаш след седмица? И аз се чудя кога и с кои цветя да започна. Преди няколко дни сложих теменужки и кученца. Кученца за първа година ще пробвам да си отгледам. Каскадни са и дано стане нещо, защото бяха много скъпи и в пакетчето имаше много малко семенца😟.  Много ще ме е яд, ако не помикне нищо 😔🥺

# 508
Морковелка, кученцето е страшен плевел, веднъж нацъфти ли ти, ще имаш вечно 😃

# 509
😂😂😂 аз много не ги харесвам, но реших тази година да пробвам и от тях да си огледам, а и видях много красиви снимки с тях. Аз в саксии ще ги гледам, но щом са самоотглеждащи се може и в градината да сложа.

Общи условия

Активация на акаунт