(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 55)

• 51 348
  • 762
  •   1
Отговори
# 510
  • Бургас
Аз посях в малка саксийка 25 семена на ранни домати. Направих го, в името на семейния мир- мъжът ми много настояваше. Днес видях , че са покълнали част от тях. Хубавото е, че имат кълняемост. Не съм оптимистка за най-доброто им развитие, но....по-нататък ще сложа и други малки количества

# 511
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Марулките направо на двора ли? 😊 Или още е студено на двора?
С учудване откривам, че магданоза си оцеля зимата без проблеми на открито, миналата промет го сях. Забравила съм няколко мини моркова есента, също са живи и зрави... Още са дребни... Вчера открих някаква откачена репичка пораснала по никое време 😅
Иначе май е рано за разсад на домати и краставици, след като нямам оранжерия..все забравям кога трябваше, накрая пак мн късно сигурно ще ги сложа.

магданозът и морковите не измръзват зимата. и зелето също.
магданозът и орковите са двугодишни растения.
магданозът първата година дава зелена маса, на втората цъфти и се самозасява. Simple Smile най-добре е да се засее едната година, на следващата да се засее на същото място и след това те си поемат инизиативата и се самозаяват всяка година.
е, вятърът ги разпилява и може да се малери магданоз на два три метра около лехичката, но не е болка за умиране.

морковите изкарват цветонос на втората година и стават твърди и неприятни за ядене. но пък могат да се съберат семена и да си засееш от своя реколта.  Simple Smile

# 512
Морковелка, семената, които ще сея скоро са Кученце, Лобелия, Агератум, Топ карамфил, както и 2 подправки - Салвия и Естрагон. Избрани са на принципа, както казах - на пакетчето пише, че може да се сее на закрито през февруари. Имам още десетина, но те са дадени най-рано за март. Мисля да си купя още два-три вида и ако стават за февруарско сеене, ще насея и тях. За някои набелязани цветя вероятно ще купувам разсад, защото пише, че по-трудно тръгват от семена. Също така, ако не тръгнат моите, пак ще прибегна до разсад за тези цветя, които държа да имам. Ударих греда обаче с горската синя теменужка - в момента има само някакви скъпи семена по 20 лв., но за нея мога да обиколя поляните около селото и да си намеря напролет. Simple Smile

# 513
Заинтригува ме теменужката, ако намеря по поляните, как да процедирам, че да я захвана?

# 514
Хепи, предполагам, че като се извади заедно с коренчетата и с малко пръст, те нали растат на туфички. След това трябва да се подбере слънчево и не много влажно място, доколкото си спомням, но може да провериш - има статии в интернет за отглеждане на горска теменужка, както и на сайтовете, които продават семена. Аз бях напълнила двора като малка с кокичета и петрови гащи, донесени от гората и до днес са още там. (но теменужки не съм носила, тогава си имахме в задния двор). По принцип това днес не е много редно за растения, които са защитени, не зная дали теменужката е такава, но тогава нямаше проблем. Simple Smile

# 515
Благодаря ти. Аз в момента чета за много растения, не бях попаднала на горска теменужка, а е едно от най-най-прелестните цветя. Не знаех и че имат семена.

# 516
И аз като малка съм си взимала от гората теменужки, но не се прихванаха в двора ни. Миналата година видях семана е агроградина и мислех да си поръчам, но все забравях. Тази няма за жалост.
Аз тази година взех кученца, астри( миналата година пак за първи път ги гледах и много ми харесаха), циния (много не ми харесваха, но да има нещо цъфтящо в двора), космос, карамфил обаче не съм объркала внимание, че е градински. Ще взема и винки и калдаръмче и това май ще са ми цветята. Мисля да опитам и със сухото цвете, забравих му името.Имам петунии останали от миналата година, сигурно към март и тях ще сложа да се махат. Това топ карамфил е онзи, който го водят турски ли е? Какъв се води този, който го продават вече навсякъде в саксийки? Аз такъв искам да си отгледам и само него харесвам. До сега само с карамфила имам провал от семена. За трета година ще пробвам дано тази се получи вече. Повечето семена, които купих са ми от Лидл, надявам се да са сполучливи и да станат много хубави цветенца.

# 517
Не ви съветвам това  

да се внася в градината
Такива да

Първите са инвазивни и нямат изкореняване. Съседите сяха до оградата, в техния двор отляха бетон и ги изчистиха, у дома продължавам да махам осма година...

# 518
Да, аз искам като лилавите от първата снимка. За тях гледах семена миналата година. Това е горската теменужка, нали? Аз много я харесвам и по спомени мирише много хубаво затова я искам. Всички останали също са ми любими, но не миришат

# 519
Ами те като са инвазивни с какво пречат? Малко цвете, крехко, намества се някъде, цъфти си напролет, разпространява се самичко... Нямам нищо против в тревната част да има изобилие от горски теменужки. Въпросът е, че не всеки терен им харесва.

# 520
  • на чист въздух
Мога да подаря на 2-3 дами, но мойте са светло сини. Нямам идея как се появиха в градината ми, но когато цъфтят са много нежни.

# 521
  • София/Варна
Имат отвратителни коренища и задушават доста неща. Иначе наистина са много красиви

# 522
Ян, много благодаря за предложението. Аз първо ще се опитам тази пролет да си пренеса от наличните в околностите на селото, а и мисля, че на вилата на мои роднини трябва да има много. Твоите имат ли същия аромат като лилавите? Зная, че има сортове светлосини дребни теменужки, но не миришат. Край нас в междублоковите пространства (в София)  също виждам напролет много лилави горски теменужки, но не ми е удобно да ровя там...

# 523
Аз бих взела, но реално вероятно ще е по лесно да обиколя поляните. Освен това за първа година ще градинарстваме, реално сме бебета, тепърва ще ровчим, садим, копаем и гадаем кое какво е:joy: Ние и без това мислехме да насладим детелина, вместо трева, че била нисичка, също и някакви цветя, медоносни, саморазпространяващи се най-добре, а пък ако дорасна до зеленчуци, сигурно ще ги скубя и проклинам Joy

# 524
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Хепи, пропуснала съм за бебетата. Simple Smile честито.

Непоискан съвет - засей моркови. Ще има за сокове на бебетата, а и за туршийки салатки за по-големите е семейството.
Simple Smile не искат много грижи.

Общи условия

Активация на акаунт