(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 55)

• 50 945
  • 762
  •   1
Отговори
# 525
Бялата детелина е ниска. Червената при мен става една педя и я косим.

# 526
Ооо, не, не, имам предвид че сме бебета-градинари, прохождаме в градинарството Simple Smile, Абе направо съм още на ниво зяпане в Инстаграм
За морковите обаче ще се възползвам, защото консумираме в промишлени количества

# 527
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Аз все недоразбрала... Stuck Out Tongue Closed Eyes реших, че имате близначета и така се зарадвах.

# 528
Имам нужда от съвет - тази седмица ще е по-топло, Добре ли е да засея грах. Не съм го правила досега, но си мислех преди доматите е добре да насадя нещо.

# 529
  • София
Имам нужда от съвет - тази седмица ще е по-топло, Добре ли е да засея грах. Не съм го правила досега, но си мислех преди доматите е добре да насадя нещо.
Според мен, ако не си на много високо и студено място спокойно може да действаш.
Сега се замислих, че и аз мога да пробвам. Една година още есента го сях, поникна, но при големите студове дори и той успя да измръзне и оттогава сея пролетно. Все пак надявам се че вече дори да има застудявания, няма да са сериозни и няма да измръзне. Потребители в темата редовно практикуват есенно засяване и нямат проблеми, ако са на по-топло, с измързване дори и зимата.

# 530
Според мен, ако не си на много високо и студено място спокойно може да действаш.
Сега се замислих, че и аз мога да пробвам. Една година още есента го сях, поникна, но при големите студове дори и той успя да измръзне и оттогава сея пролетно. Все пак надявам се че вече дори да има застудявания, няма да са сериозни и няма да измръзне. Потребители в темата редовно практикуват есенно засяване и нямат проблеми, ако са на по-топло, с измързване дори и зимата.

Благодаря! Не съм на високо, на 0 метра съм, до морето Simple Smile

# 531
Аз вчера засях грах,моркови и магданоз. Днес продължавам с лука.Да видим дали не подраних!
Спорна година на всички!

# 532
Аз до края на седмицата съм планувала да засея лук, чесън и бакла.
Моркови сея през март и стават хубави. Тази година пак така ще сея.
Дръвчетата ще напръскам предцъфтежно.
Работата да е спорна, реколтата да е обилна!

# 533
Fortuna, с какво мислиш да пръскаш? При нас е студено и високо, но си мисля, че може да пробвам да насадя спанак и да го покрия с агрил.

# 534
  • София
Започваме май новата земеделска година! Здрава и изобилна да е за всички!  Nature Sunny
Аз тези почивни дни ще напръскам дръвчетата с 2% бордолезов р-р и 5% р-р карбамид. Могат да се смесват. И двата са второ зимно пръскане, като карбамида забавя малко развитието и спомага за опазване от късни пролетни слани. Ето и една статия https://www.bgfermer.bg/Article/5831179
Наесен сях чесън и кромид, поникнали са, но тази зима беше по-студена от миналата и са много малки. Много е мокро и кално при нас, ще изчакам с подправките и морковите.
В цветната градина заложих доста луковици на пролетни цветя, но тепърва започват да се показват на повърхността. Ами студен си ни е района, има специфичен микроклимат, винаги подухва. Но затова пък има повече слънчеви дни и въздухът винаги е чист. Няма я тази димна пелена, която се образува зимата в селата от горенето на дърва.

# 535
И аз се разписах в неделя, като дадох приоритет на градината пред досадното домашно почистване (не че ми се размина и то).
Имам пресен чесън от есента прилично порасъл, спанак, който оцеля зимата и набира скорост. Лука се подава, но засях и още един килограм лук - бял и обикновен да има, няколко реда репички (шарени - бели, червени, жълти).
Направих и първия разсад, но в съвсем минимални количества.
Два вида патладжан, 2-3 вида люти чушки (рибки, мини чили, унгарски), сложих и няколко вида чери.
Отказах се от пипер, тук климата не е подходящ да налее добре. Става дребен и мравките му виждат сметката, пък и охлювите не лъжат.

# 536
На нас ни предстои минаване на градината с фреза . Неделя се мятаме да сеем лук, чесън , салата, репички и т.н . Мисля и аз да боядисам дръвчетата с бордолезов разтвор . Работа има много , но времето все не стига .

# 537
Момичета, ставам досадна може би, но много ме обърквате.
Всички ли сеете лука и чесъна?
Или го садите?
Защото като идея може и двете.

Засяването сега може да е добра идея, а може и да не е - зависи какво ще е времето от тук нататък.
 Ако стегне студ нищо няма да изкара, семената ще изгният и напролет ще трябва пак да сеете.
 Затова се сее есента, да използват есенната влага, да имат време да изникнат, да си направят корените и да проспят зимата, или напролет, за да хванат пролетната влага.
Сега ако задържи топличко, има опасност да изникнат и още крехки и уязвими да ги убие студа.

Успех каквото и да решите.

# 538
  • София
st.Dobri, разбрах какво питаш, но е прието да се "засажда" разсад с корен и да се "засяват" семена. За луковичните обикновено хората се изразяват и по двата начина, но "засяване" е правилното, или поне така пишеше в учебниците. За грудковите важи същото, примерно "сеитба на картофи". Hands V

# 539
При нас и картофите се садят. Simple Smile

Та какво сеете, чесънчета или семена чесън?

Общи условия

Активация на акаунт