Откъде да купя инвестиционно злато?

• 75 007
  • 473
  •   2
Отговори
# 420
Здрявейте, за който купува абонаментните кюлчета от Тавекс и вашите ли са с драскотини, моите всичките са, а не съм ги вадила, да не се окаже накрая, че не ги искат да ги купуват 😄

# 421
Искам да вкарам заделените си спестявания като студент в златна инвестиция, става въпрос за сума от около 1300 лева. Какво мислите, по-добре да ги инвестирам в златна монета или кюлче? Винаги съм смятала, че при закупуването на кюлчета се спестява цената за изработка и съответно цена/грам е по-добра, но напоследък като че ли клоня към златна монета Виенска Филхармония. Към хората с повече познания, какво е вашето мнение?

@desislavazhivanova Нямам опит с кюлчета Тавекс. Най-добре се обадете в офис и поискайте потвърждение от тях, че не би имало проблем да се изкупят обратно или евентуална замяна, което не знам доколко е реалистично.

# 422
Два дуката.

# 423
  • София
Виенската филхармония си увеличава много бързо възвръщаемостта, но монета под унция не си заслужава.
Кюлчетата също в малък грамаж не ги препоръчвам.
Дукатите наистина са добра идея в случая.

# 424
  • София
Как сте с математиката? Набързо нахвърлях опциите от сайта на Тавекс:
-5 грама кюлче Valcambi = 257 лв./грам, Спред 7.53%
-1/10 унция монета Виенска Филхармония = 270 лв./грам, Спред 9.55%
-1 австрийски дукат = 251 лв./грам, Спред 5.92%
-20 френски франка Наполеон III  = 216 лв./грам, Спред 2.51%

# 425
  • София
Естер, така е, но аз визирах Франц Йосиф от 877 лв.

# 426
  • София
Франц Йосиф от 877 лв.= 1 австрийски дукат = 251 лв./грам, Спред 5.92%

# 427
  • София
Да, извинявай. Нещо се разсеях и не догледах. Явно трябва да поспя, че днес не съм много адекватна.

# 428
Моят сантимент е към историческите монети и естествено препоръчвам тях. Причината е, че е трудно доказуемо ти ли си ги купила или си ги наследила, а това може и да има значение един ден, когато решиш да продаваш. Данъчното законодателство се променя, мнението на служителите на НАП - още повече.

В момента монетите от 20 франка са над бюджета, но ти решаваш дали би дала около 150 лв повече за такава или ще останеш на варианта с дукатите. Естествено модерните монети са много по-красиви и изпипани, но за човек, който купува за пръв път би било съвсем естествено да иска да извади монетата от капсулата и да я пипне с ръце - нещо недопустимо за съвременна монета, но напълно в реда на нещата за историческа. Разбира се, ако ти допадне този тип инвестиция и се видиш с пари след време ти пожелавам и колекция и модерни монети, но както вече ти казаха: смислено от инвестиционна гледна точка е да купуваш от 1 унция, а не по-малките.

# 429
Тъй де, ама можеш ли да продадеш исторически монети по цени на инвестиционно злато? Силно ме съмнява. Както и това, че повечето са 22 карата или по-малко. Ако са 24 ще се кривят по-лесно.

# 430
  • София
Тъй де, може ли да ми посочиш историческа златна НЕинвестиционна монета?
Която не е повредена, естествено?

# 431
Тъй де, може ли да ми посочиш историческа златна НЕинвестиционна монета?
Която не е повредена, естествено?
Изглежда не схващаш какво значи словосъчетанието "инвестиционно злато". Това е чисто злато 24 карата, което се купува не от нумизматични или бижутерски подбуди. А това, че ти си купуваш нещо скъпо с мисълта, че правиш "инвестиция" е друга работа. Австралийското кенгуру не е златна монета за харчене, а част или цяла унция отлята във вид на монета, защото грамажът е малък за нормално кюлче.

# 432
Тъй де, ама можеш ли да продадеш исторически монети по цени на инвестиционно злато? Силно ме съмнява. Както и това, че повечето са 22 карата или по-малко. Ако са 24 ще се кривят по-лесно.

Разбира се,че може. Франкове, суверени . Инвестиционното злато са Модерни и Исторчески монети.Освен 24 карата, има и 22.Това не означава, че не е инвестиционно.

# 433
Може в момента, защото има масова истерия. Като се нормализират нещата някой ден, няма да е толкова просто. Говорим да имаш 50-100 монети, а не 2.

# 434

Някои монети са приети за инвестиционно злато, като за тях критерият за чистота е редуциран по обясними причини. Но съвсем не всички златни монети са инвестиционно злато, има си дефиниция:

Инвестиционното злато е злато с висока чистота (99.5% или 99.9%), под формата на кюлчета или монети, което се купува като средство за запазване на стойността, защита от инфлация, и има висока ликвидност, като е освободено от ДДС. То трябва да отговаря на специфични стандарти: кюлчетата с чистота над 995 (99.5%), а монетите над 900 (90%), изсечени след 1800 г., били са законно платежно средство и се продават на цена, близка до спот цената на златото.

Общи условия

Активация на акаунт