Откъде да купя инвестиционно злато?

• 75 030
  • 473
  •   2
Отговори
# 435
  • София
Изглежда не схващаш какво значи словосъчетанието "инвестиционно злато". Това е чисто злато 24 карата, което се купува не от нумизматични или бижутерски подбуди. А това, че ти си купуваш нещо скъпо с мисълта, че правиш "инвестиция" е друга работа. Австралийското кенгуру не е златна монета за харчене, а част или цяла унция отлята във вид на монета, защото грамажът е малък за нормално кюлче.
Аз го схващам, затова питам и не получих отговор. И има разлика между инвестиционно и нумизматично, в полза на нумизматичното е даже. Бижутерското не го коментираме...

# 436
BCD, кое е и кое не е инвестиционно злато не решаваме аз и ти. Има си нормативна уредба по въпроса, както българска, така и европейска. Не си подготвена по темата, а на мен никой не ми плаща, за да те обучавам.

# 437
  • София
Бе аз безплатно ще му посоча пътеката, пък той сам да намери пътя

# 438
Покрай масовото търсене на злато дали не циркулират фалшиви монети?

# 439
Покрай масовото търсене на злато дали не циркулират фалшиви монети?

Теоретично е възможно, на практика едва ли, ако купуваш от реномиран продавач.
Монета може да се фалшифицира само с волфрамова сърцевина (иначе няма да отговаря по размер и тегло), а с оглед на дебелината на монетата и на релефа да се намести вътре много тънка волфрамова пластинка ще е сложно и безсмислено. Иначе мошеник може да ти пробута позлатен пиринч, ама тогава монетата ще е отливана и пак ще си личи. И ще е много по-лека.

# 440
Не е нужно да има тънка пластинка - просто се прави цялата монета от мед примерно и отгоре се позлатява. Вариант 2 - отлива се от сплав на злато, може да е 14 карата като лека форма на фалшификация. Реномираните продавачи са ясни, но при липса на наличност сигурно много хора купуват от всякакви търговци. Монетите нямат серийни номера, така че не може да се докаже точно какво е купено и продадено. Т.е. при доставка с куриер има вариант да се подмени и от трети участник. Волфрамът е за кюлчета по 1кг. За монети не всеки може да направи толкова точно измерване, че да хване разминаване.

# 441
Съмнявам се в това, че хората купуват от всякакви търговци. Даже мисля, че купуват от реномирани, за да си осигурят изкупуването му.

# 442
С мед няма да се получи убедителен фалшификат поради съществената разлика в теглото на двата метала. Така можеш да заблудиш единствено пълен лаик.

# 443
Съмнявам се в това, че хората купуват от всякакви търговци. Даже мисля, че купуват от реномирани, за да си осигурят изкупуването му.
Някой ти дава гаранция, че ще го изкупи ли? Или може да му докажеш, че точно тази монета е купена от него.

# 444
Някой ти дава гаранция, че ще го изкупи ли? Или може да му докажеш, че точно тази монета е купена от него.

Заявяват обратно изкупуване. Естествено, че има документи за покупката. Най-малкото за доказване.

# 445
О, боже! Разпространените монети и кюлчета са ликвидни по цял свят. България е малък пазар и сравнително ограничен кръг продукти са познати на дилърите и клиентите. На по-големи пазари като Германия, Франция, Турция, Австралия, арабския свят и т.н. има и други бързоликвидни продукти, които тук обаче ще ти бъдат изкупени на цена за скраб. Затова и нормалните хора, които искат световна ликвидност купуват кюлчета на Валкамби, монети от франковия стандарт, суверени и популярни унциеви монети. Никой не е казал, че инвестицията в кюлчета на UBS, Metalor, Argor и т.н. са лоша инвестиция, но все пак зависи къде планираш да продаваш. Ако не знаеш какъв път ще хващаш в случай на някакъв катаклизъм, тогава диверсифицираш продуктите, за да имаш ликвидна стока на инвестиционна цена за всеки пазар. Понеже има разлики в предпочитанията на гърци, румънци, турци и сърби. Макар и в крайна сметка, когато се стигне до там, човек ще е благодарен и на цена на метал. И нещото, което ти убягва е, че цената на грам се изчислява на база златно съдържание и в този смисъл на никой не му пука дали съответният продукт е 22 или 24 карата. Други са разумните фактори при избор, макар и да признавам, че има клиенти, които купуват даден продукт, защото им е харесал дизайна и нямат никакво друго обяснение, с което да подкрепят решението си. За съжаление в момента пазара на злато в България не се различава съществено от този на картофи.

# 446
...Ако не знаеш какъв път ще хващаш в случай на някакъв катаклизъм...
Бункер изкопа ли?

# 447
Не е нужно да има тънка пластинка - просто се прави цялата монета от мед примерно и отгоре се позлатява. Вариант 2 - отлива се от сплав на злато, може да е 14 карата като лека форма на фалшификация.

Това е много груба фалшификация и монетата ще е два пъти по-лека от истинската. Ще се усети и без претегляне.
Сплавта пак ще е по-лека, а и се хваща на пробния камък. Освен това няма толкова прецизна отливка, колкото е сеченето.

# 448
Здравейте, моля за мнение и опит със сайта topgold. 5 грама златно кюлче Valcambi и купува, и продава на 1315 лв. Същото в тавекс купува на 1222, а продава на 1321 та се учудвам?

# 449
Здравейте, моля за мнение и опит със сайта topgold. 5 грама златно кюлче Valcambi и купува, и продава на 1315 лв. Същото в тавекс купува на 1222, а продава на 1321 та се учудвам?

Няма проблем. Една и съща цена купува  и продава.

Общи условия

Активация на акаунт