Откъде да купя инвестиционно злато?

• 77 512
  • 497
  •   2
Отговори
# 165
Искам да си купя 1 унция лунар змия. Ще продам 1 монета от 4 дуката, която не ми харесва но беше първата закупена преди 2 г, сега ще взема 600 лв над покупната цена и ще добавя за лунара.

# 166
# 167
Аз съм паузирала покупките.

# 168
И на мен не ми се купува баш сега но ще се ражда бебче в годината на змията и затова.

# 169
На основание чл. 13, ал. 1, т. 2 от ЗДДФЛ не се облагат с данък доходите от продажба на движими вещи с изключение на:
- ...
- акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, както и доходите от търговия с чуждестранна валута;
- ...
Инвестиционното злато е инвестиционен актив и като такъв, той притежава качеството на финансов актив. При условие, че покупката и продажбата на инвестиционно злато не е системна дейност и източник на регулярен доход и печалба, доходът от извършването на сделки с инвестиционно злато, не би следвало да се облага.

Аз нещо не разбирам - как така хем финансовите активи са изключение на необлагаемите доходи, хем същевременно не се облагат?

# 170
  • София
Не се дължи данък, а и да се дължи, няма как да го разберат.
Примерно ако аз съм си купил златни монети през 2020 за 8000 лева и съм платил по банка, ако ей сега отива в мола и ги обменя в Тавекс , докато си вечерям между другото и утре си вкарам парите по банкомат в сметка, НАП как ще разбере, че съм ги продал на печалба или даже, че изобщо съм го продал.
 Друг е въпроса, ако имате злато за 200 000 лева и го обмените и си купите имот например, че има как да ви питат от къде са тези пари. Във групата Форум инвестиционно злато, Крум Атанасов собственика на igold беше отговарял на такива въпроси, може да пробвате да намерите какво е написал.

# 171
И аз съм чела по темата за облагането от Крум Атанасов. Там той споменаваше точно, че доходите се облагат ако са системен и регулярен доход.

Последна редакция: пн, 20 яну 2025, 23:35 от iliyana_iv

# 172
Аз от Крум знам, че когато изкупят злато докладват на НАП. От там разбират.

# 173
Аз от Крум знам, че когато изкупят злато докладват на НАП. От там разбират.
Със сигурност. НАП има механизми да събира каквато иска информация. Както вече ежегодно куриерите декларират за всеки получен от лицата доход например. Та едва ли точно инвестициите в злато са останали извън обсега им.

# 174
Инвестициите не ги интересуват, само продажбата.

# 175
  • София
На основание чл. 13, ал. 1, т. 2 от ЗДДФЛ не се облагат с данък доходите от продажба на движими вещи с изключение на:
- ...
- акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, както и доходите от търговия с чуждестранна валута;
- ...
Инвестиционното злато е инвестиционен актив и като такъв, той притежава качеството на финансов актив. При условие, че покупката и продажбата на инвестиционно злато не е системна дейност и източник на регулярен доход и печалба, доходът от извършването на сделки с инвестиционно злато, не би следвало да се облага.

Аз нещо не разбирам - как така хем финансовите активи са изключение на необлагаемите доходи, хем същевременно не се облагат?

Не се разбира, защото не съм отделила в нов абзац последното изречение, в което е същността.
На теория би следвало да се облага, но ...
При условие, че покупката и продажбата на инвестиционно злато не е системна дейност и източник на регулярен доход и печалба, доходът от извършването на сделки с инвестиционно злато, не би следвало да се облага.

# 176
  • София
Не се дължи данък, а и да се дължи, няма как да го разберат.
Примерно ако аз съм си купил златни монети през 2020 за 8000 лева и съм платил по банка, ако ей сега отива в мола и ги обменя в Тавекс , докато си вечерям между другото и утре си вкарам парите по банкомат

Точно от Тавекс НАП ще разберат в деня на продажбата. Нали искат ЛК за да се случи сделката и да ти изплатят сумата.
Но от това не следва нищо - личен опит.
Имах доста наследени златни бижута от родителите ми. Не носим злато с дъщеря ми и периодично ги продавам в Тавекс. Всяка година след 10.03 в сайта на НАП са ГДД със заредени данни какви доходи сме придобили. Никога не са въведени и сумите от продажба на златата.
Не знам какво се случва, ако се продаде инвестиционно злато.

# 177
Там е въпросът, че законът никъде не казва изрично какво се прави. Сега не мога да го намеря, но НАП е написал една резолюция или как се казва правилно не знам, че се облага. И никой няма желание да прецизира закона и да се каже ясно какво се прави точно с инвестиционното злато. Говорила съм с Крум при една покупка, според него е облагаемо.

Иначе някога ми потрябваха пари и реших, че да продам злато е по-добро от продажбата на акции и продадох. И аз си мислех, че е необлагаемо и не съм декларирала дохода. Никой не ме потърси, ама беше отдавна, когато може да не се е докладвало. Сега го пиша, защото съм в данъчна амнистия, но и нарушението беше неволно и несъзнателно.

Що се касае до златните бижута - необлагаеми са, там няма спорове. Спорът е за инвестиционното злато, за което изрично и ясно е казано само, че не се облага с ДДС.

# 178
  • София
Крум винаги е казвал, че е необлагаемо Confused

# 179
Oт Тавекс миналата година са ми казвали, че при продажба над 10 000 лв (или по-точно 9 780 лв) се подава декларация при тях, но момичето беше стажантка и не знаеше дали после от Тавекс я изпращат към НАП или за какво всъщност я искат, но беше сигурна за сумата.

Общи условия

Активация на акаунт