Откъде да купя инвестиционно злато?

• 79 138
  • 523
  •   3
Отговори
# 240
В Igold само в София ли можеш да продадеш?

# 241
  • София
Exter, ти сериозно ли? Купувайки злато от някой съден за измами не трябва да се притесняваме, че може да ни измами като ни продаде фалшив продукт? Аз ли нещо съм в грешка или това е бизнес, основан на доверието?
Няма да ви продаде фалшив продукт. Проблем е , такива хора да ви имат личните данни и да знаят, че вие имате злато. Аз веднага като видях, че нямат разлика купува продава, ми става ясно, че никой бизнес не работи на загуба. Нали все пак има и  куриерски разходи, които те плащат за безплатна доставка.
 Тогава стоката си ти. Ако преведеш пари по банка за кюлче за 18 000 лева, не е яко престъпници да знаят, че имаш злато. Ако се казваш примерно Генчо Славчев Петровски и тези хора знаят, че имаш злато и си си постнал във фейса примерно снимка от къщата на село , колко му е да направят така, че златото ти да бъде откраднато.
Така че аз за това не бих купувал от такива хора.

# 242
  • София
Е, то ако държиш вкъщи злато и кюлчета за 5-цифрени суми, надали проблемът ти е точно кой и дали знае, че купуваш злато. Wink

# 243
  • София
Е, то ако държиш вкъщи злато и кюлчета за 5-цифрени суми, надали проблемът ти е точно кой и дали знае, че купуваш злато. Wink
Макс Баклаян показа как изглежда злато за 100 хиляди лева, събира се в супер малко пространство.
Ако имаш злато в трезор и банката може да ти го запорира, ти злато нямаш!
Нали златото ти трябва, ако примерно стане война или тука дойдат радикали и ти искаш да избягаш някъде. АКо златото ти е в трезор има да чакаш да си го вземеш.

# 244
Риск анализ Simple Smile В момента опасността от крадци е невъобразимо по-голяма от блокиране на сейфовете. Ако рискът се промени няма да е за ден.

# 245
  • София
Една малка, но съществена подробност:

"Цената „Купуваме“ е валидна за конкретния продукт, при условие че е бил закупен от нас в миналото."

Т.е. високата изкупна цена задължава покупка от тях. Нямат дълга история, но предполагам с времето спреда ще се появи, като понатрупат продажби Confused

# 246
  • София
Само не считайте трезорите за 100 % сигурни.
Работих 12 г. с много банки, трезори и инкасова дейност.
От кулоарите знам за доста обири на касетки в трезори.
И да не е голословно твърдение - 2 пъти избомбен трезор на банка на бул. Черни връх 43/до сградата на Петрол/. Първия път беше банка Пиреос, втория път след като Пощенска ги купи. На няколко колежки им изчезнаха скъпи наследствени бижута, на други важни документи. И други неща може да са изчезнали, но не са споделили. Ние като фирма се разделихме с голяма сума в лв.
Водиха се дела, но не знам как и дали са приключили.

# 247
  • София
Да, ще държа златото в килера, чакайки да се наложи да бягам с него и няма да излизам от нас, че да го вардя или ще си го нося с мен навсякъде.
Така една приятелка си разнасяше семейните бижута,докато не ѝ обраха хотелската стая, отнасяйки целия малък сейф,в който ги беше оставила, докато е на плаж.
Запор, война, радикали и какво беше там - не стават като гръм от ясно небе,докато крадците могат да влязат и докато спиш, а можеш и самата ти да забравиш някъде кутийката с "безценното", докато си го разнасяш, детето ти да ги "подари" на приятелчета или да го изхвърлиш, чистейки (реални случаи от живия живот).
Трезорите не са напълно сигурни, но имат застраховка. Лично на мен са ми изплащали до стотинка съдържанието на ограбена касетка преди години.
Пък и в тоя живот нищо не е сигурно, ама отдавна не е добре да си заравяш златото в някоя пещера, че там шетат иманяри.

# 248
Много зависи и къде е трезорът.  Аз имам в подземието на БНБ, според мен е възможно най-сигурният.

# 249
  • София
То всеки трезор е сигурен.
Не е сигурен персонала като се сдуши с крадци.
Писала съм къде го окрадоха 2 пъти. Уж се води сигурен, там изсипваха и всички инкаса, обработвани в Пощенска, преди това Пиреос.
Да не става каквото го мислим, да си върви спокойно живота.

# 250
Дами, питам за една приятелка Grinning
Има 13 броя от кюлчетата на Тавекс (не съдете, това бяха първите и млади стъпки в каквито и да е инвестиции) и сега се чуди дали направо да ги размени в Тавекс за кюлче Валкамби или друга марка, която е световно призната (плюс доплащане). Има печалба над кюлчетата на Тавекс, тъй като златото скочи, но не надхвърля 10000 лева (то даже не надхвърля и 1000 лева). Въпроса е дали дължи данък на тази печалба, нищо че веднага ги е разменила за друго кюлче? Изчетох коментарите назад и е доста объркващо.

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 12:44 от rihanna1212

# 251
Според мен нищо не дължи.

# 252
Ако просто и вземат едните кюлчета и ги сменят с другите (с някакво доплащане) може да мине за бартер и да не дължи, защото не печели нищо в никой момент (даже губи заради доплащането).
Обаче се съмнявам, че ще се съгласят. По-скоро ще минат на непряк вариант - ще изкупят старите кюлчета и после ще и продадат нови. Тук вече ще има реализирана печалба и ще се дължи данък, въпреки факта, че накрая пак е със същото количество злато.

# 253
  • София
В Тавекс има възможност да се обменят техни кюлчета за Valcambi
https://tavex.bg/zlato/razmeni-49-grama-tavex-za-50-grama-valcambi/

# 254
  • here and now
Ако просто и вземат едните кюлчета и ги сменят с другите (с някакво доплащане) може да мине за бартер и да не дължи, защото не печели нищо в никой момент (даже губи заради доплащането).
Обаче се съмнявам, че ще се съгласят. По-скоро ще минат на непряк вариант - ще изкупят старите кюлчета и после ще и продадат нови. Тук вече ще има реализирана печалба и ще се дължи данък, въпреки факта, че накрая пак е със същото количество злато.
А този данък как се декларира?

Общи условия

Активация на акаунт