Откъде да купя инвестиционно злато?

• 93 211
  • 659
  •   2
Отговори
# 645
Сега погледнах един текст от Закона за облагане доходите на физическите лица  чл. 13-ако златото е от наследство е Необлагаемо!
Сега съветът ми като бивш ревизор е - напишете собственоръчна Декларация, че кюлчето е подарък от роднина по права линия (майка, баща...) и я заведете в Нап със следния текст-На ваше писмо с изх номер..... Декларирам, че продадените кюлче представлява наследство от.....

Служебно ще разпределят декларацията и ще се срещнат документите.
Другият вариант е да отидете с предварително написаната декларация и да я покажете и да имате и другата декларация от роднината, че ви предоставя този подарък.
Този втори вариант  ще затвори по-бързо ситуацията.
Пожелавам успех и моля пишете ни за развитието.
Само да уточним, че наследство е дарение са две различни понятия в правно данъчния мир. При наследството наследодателя трябва да е умрял, а при дарителя може още да е жив. Четете закона за дарения по права линея.
Ако под три години надерения е владял имуществото " злато" трябва ли да плаща данък 10%  като при НИ. Закона за данъчни цели прави ли разлика между НИ, движимопимущестмо и финансови активи ( злато и т.н.).

# 646
Подаръците По Права линия също са Необлагаеми. Датата ще бъде последния рожден ден преди датата на  продажбата. В този случай Данъчна основа ще бъде Пазарната цена на кюлчето в левове към датата на сделката.

# 647
НАП събира данък от продажба на злато.  И затова мoже да я накарат да сравни курса на датата на дарението с курса на датата на продажба и ако има печалба да я обложат нея.
Добре де, ама защо да плаща данък само за разликата с покупната цена, а не върху цялата продажна? Ако дарението се брои за необлагаемо, значи няма данък - да го продава ако ще за милион. Ако ще се облага, приходът е цялата сума от продажбата.

# 648
  • Бургас
Дарението между близки роднини не се облага.
Друг е въпросът как НАП тълкува това дарение. Защото е дарено злато, а не пари Simple Smile  Аз бих написала обяснение, че е дарение кюлчето и не бих плащала данък.

# 649
НАП събира данък от продажба на злато.  И затова мoже да я накарат да сравни курса на датата на дарението с курса на датата на продажба и ако има печалба да я обложат нея.
Добре де, ама защо да плаща данък само за разликата с покупната цена, а не върху цялата продажна? Ако дарението се брои за необлагаемо, значи няма данък - да го продава ако ще за милион. Ако ще се облага, приходът е цялата сума от продажбата.

Защото се облага печалбата, а не собствеността. Ти си получил злато за Х пари и не дължиш данък. После златото е почнало да ти носи печалба и е продадено за Х+10 пари. Тези 10 пари са ти печалбата и тях облагат.

# 650
Добре де, къде се прилагат тези допълнителни декларации, обяснения? Попълвам новата декларация, хубаво. И после какво следва?

# 651
  • София
Според мен изтрийте реда, но ако държите да слушате тук... ето къде:

# 652
Добре де, къде се прилагат тези допълнителни декларации, обяснения? Попълвам новата декларация, хубаво. И после какво следва?

Продажбата на злато се декларира с код 503 в приложение 5.
Прикачвате както са ви показали.

# 653
Много благодаря на всички! Ще пиша какво е станало.

# 654
Много благодаря на всички! Ще пиша какво е станало.

Успех на вас и да получите желания резултат, ще очакваме да пишете.

# 655
  • София / Пловдив
Проблемът е, че Тавекс са подали информацията към НАП със закъснение. И сега следват коригиращите декларации. При мен данъкът, който излиза след корекцията е убийствен 😏
Сега обмислям на място в НАП да направя нова корекция, нямам право на втора он лайн и да предоставя документи за покупката преди 5год, като се надявам да ми приспаднат поне разликата. Маржа в цената за това време е голям, но поне наполовина да намаля данъка, пак е нещо.

# 656
Всички дилъри подават информация за продажбите. Ако са до две три, не се водят търговска дейност.

# 657
  • София / Пловдив
Всички дилъри подават информация за продажбите. Ако са до две три, не се водят търговска дейност.

То ясно, че подават, ама да е навреме, а не после заради тях да се преправят данъчни декларации.
И не знам каква дейност се води, но сори от една продажба НАП си търси данъка.

# 658

То ясно, че подават, ама да е навреме, а не после заради тях да се преправят данъчни декларации.
И не знам каква дейност се води, но сори от една продажба НАП си търси данъка.

Продажбите от предходния месец се подават всеки месец с ддс декларацията до 14 число на следащия.
Не може да се подават със закъснение тъй като Прихода задължително се осчетоводява всеки месец.
Когато сте си  подали годишната  данъчна декларация сте имали право да си коригирате сумите.
До 30 септември всяка година може да подавате коригираща декларация и да се поправите.

# 659
Дружеството подава данни за всяко конкретно физическо лице за изплатен доход с код 503 с декларация по чл. 73, ал.1 от ЗДДФЛ. Срокът за подаването й е 28.02 за предходната година. Може би с нея са закъсняли от ТАВЕКС и сега се налагат корекции.

Общи условия

Активация на акаунт