Родени през ⛱🐟🦀АВГУСТ 🦀(Тема 13)

• 20 469
  • 739
  •   1
Отговори
# 570
Момичета, изследванията на Сами не са ок, има бактерия в урината, утре ще правим пак стерилна урина, CRP  е 50... Хемоглобина е спаднал. На всичкото отгоре ми звънна педиатърката, че тромбоцитите са много ниски питах я "какво значи това" и тя каза само, че иска да дадем пак кръв, защото според нея това е лабораторна грешка. Сами много плаче... Днес не е вдигал температура, но не му е добре, то се натрупаха доста неща, гърло, сливици, уринарна инфекция, не яде въобще, предполагам от хемоглобина... Абе ужас. Поне днес не е вдигал температура, ще видим през ноща.

За Ради : може да ѝ е полезно, понеже и нейното дете е с нисък хемоглобин!  Писах на терапевтката за изследванията и тя ми изреди храни, които да давам, за да вдигне хемоглобина:
 червени меса, кафяв, вместо бял ориз, риба 3-4 дни, броколи, цвекло, тиквички, зеле, домати, плодове като череши, смокини, фурми, червените, оранжевите и жълтите плодове и зеленчуци и ми каза да не смесвам плодове и зеленчуци с мляко.

# 571
Аз макар да знам,че да оставиш детето с температура лекувало  никога не го правя ,видя ли ,че има 38 ° не чакам да стане 39-40 и недайси боже направи гърч а директно давам температуропонижаващо! Сега като бяхме в болницата приеха детенце на около 1,6 г защото вдигнало висока Т и направило гърч. Не искам да обидя никой всеки решева как да гледа детето си,но аз лично не бих оставила дете с Температура
Редакт: благодаря Лизи за информацията
Нещата при Сами не звучат розови,защо не постъпихте в болница ,там ще му ке обърне внимание на детето ,като чуя болно дете изпадам в ужас заради случили се в миналото неща. Дано всичко бъде наред и по-бързо се възтанови и най-вече дано не е нищо сериозно

# 572
  • Бургас / Славейков
Бързо да оздравява Сами.Лизи на теб сили и кураж ,че с две трудна работа.Аз като храня Митко обикновено играе с някоя капачка от буркана на храната.Или химикал ,че има винаги на масата.Той вчера проходи .Пуснах клипче в  групата.

# 573
Ради не искам да те плаша, но съм виждала как въпреки, че съм дала температуро понижаващо на 38⁰, Т стига 39+ и не пада. Задържа се там и въпреки лекарствата и всичко стой закована там. Стига до 40⁰ и пада на 39,5⁰ и пак тръгва нагоре. И така цяла нощ, започна да вдига Т в 19,30ч. И тъй като нямах хексалгин и бях в Опака, в 5ч сутринта се озовах в спешен кабинет и оттам ме пратиха в детско отделение. Не за приемане, а да го прегледа педиатър. След като обясних ситуацията и на лекарката в спешното и на педиатърката коментара беше, че Нурофен и Панадол имат едни и същи действие, т.е. парацетамол и ибопрофен са от един и същ вид, за да сваля Т след като те не действат трябва хексалгин или диалгин, на които активното вещество е метамизол, който действа по различен начин. И други неща ми обясни педиатърката, но много от тях са ми в мъгла. Прегледа го основно, дадоха му диалгин кидс и го оставиха 1ч под наблюдение. Баткото беше на 4г, а аз бях бременна в 3м. Такава кошмарна нощ не съм изкарвала и на никого не я пожелавам. Вече не ходя никъде без диалгин дори и за 1 нощ да е. Точно такъв беше случая. Лекарката се притесняваше да не свали твърде рязко Т и затова остави и да го наблюдава докато Т спадне. Рязкото спадане на Т е опасно, може да се направи гърч и при сваляне на Т, не само при вдигане. Според лекарката. С това за моя огромна радост не съм запозната и се надявам никога да не се запознавам. Та притесненията на лекарката бяха да не направи и минингит от високата Т. Като разбра, че ще пътуваме за Варна същия ден ми каза да го заведа при личната лекарка веднага след като се прибера и тя е на работа. Съмненията и бяха за ангина или скарлатина. Не му изписа антибиотик, защото неговата лекарка беше на работа следобяд и реално отидохме веднага при нея. Беше ангина, както се и очакваше. Водих го и на изследвания, които бяха идеални. После педиатърката от Попово ми беше взела номера от документите от спешния и ми звънна как е детето. Бях впечатлена от нея. Тъй като едната от лекарите, при които го водех там се пенсионира сега съм си запазила номера на тази лекарка и имам пак 2 варианта за Попово.

Лизи бързо оздравяване на Сами и дано не се разболява и Яна. Ако има любима супа, каша или нещо можеш да пробваш да му даваш по малко с пипетата от Панадол. Въпреки, че аз болно дете не насилвам да яде, но моите като са здрави поне ядат. Колежка така хранеше нейното като е болно. Дари и 20гр да е пак е нещо. Обаче ако ще даваш гледай да са минали поне 30мин след лекарството, че ако повърне да не се чудиш повърнал ли е лекарството.

# 574
Аз макар да знам,че да оставиш детето с температура лекувало  никога не го правя ,видя ли ,че има 38 ° не чакам да стане 39-40 и недайси боже направи гърч а директно давам температуропонижаващо! Сега като бяхме в болницата приеха детенце на около 1,6 г защото вдигнало висока Т и направило гърч. Не искам да обидя никой всеки решева как да гледа детето си,но аз лично не бих оставила дете с Температура
Редакт: благодаря Лизи за информацията
Нещата при Сами не звучат розови,защо не постъпихте в болница ,там ще му ке обърне внимание на детето ,като чуя болно дете изпадам в ужас заради случили се в миналото неща. Дано всичко бъде наред и по-бързо се възтанови и най-вече дано не е нищо сериозно
Не можах да разбера какво всъщност искаш да кажеш,но в случая коментирахме да има по-голям интервал от време между лекарствата като се редуват. Не да не се дава нищо🙄🤷♀

# 575
Супер ни е темичката, споделяме си ежедневието, но е меко казано несериозно да се дават съвети за медикаменти и лечение. Има си лекари и фармацевти, кой какво чул и правил не мисля, че е релевантно. Става въпрос за здравето на децата, не е като да препоръчаш прах за пране. Имаме приятел анестезиолог, точно вчера си говорихме, че като му звъннат познати с различни оплаквания ги насочва към специалисти. И си води детето на педиатър.
Ние вчера с Ави бяхме на групови занимания за бебета, няма да повторим. Няколко от елементите за игра - басейн с топки и тунел ги има вкъщи, не ѝ беше особено интересно. Караха ни да им правим масажи, мисия невъзможна 😃 но най-много ме отблъсна подхода на лекторката, че нови неща се учат с плач. Ави се покатери на една стълба, започна да я дърпа да слезе, да се научила, тя се разрева.. Ами мисля, че и без дърпане и рев ще се научи да слиза 🙄 площадката е по-добър учител 😃
Вчера случайно разбрах, че в яслата, в която мисля да запиша Ави не ги извеждат навън, изобщо. Аз много държа на времето навън и опознаването на света. Реално яслата ни е най-удобна като локация, но за мен това е голям минус. Другият ни вариант е да я запишем в детската срещу вкъщи на 2 и да остане една година повече, също не ми допада особено. Има време и ще го измисля де, това са ми терзанията в момента.

# 576
  • Варна
Аз не виждам нищо лошо да се сподели опит кой какво дава. Това не значи, че някой е казал "дай 2 капки и ще оздравее", просто е опит, особено от хората с повече деца и наистина опит. На мен 1 път ми се е случвало да има температура... няма какво да кажа очевидно, но не ми пречи да прочета опита на други. Така че не смятай, че някой раздава съвети.

Просто исках и аз да се включа в "раздора" Grinning и се надявам да мине, без лоши чувства, че се размениха малко думи.

Зачудих се къде са ни шотландките?

Олеее, как не излизат от яслата навън? Това е минус да.. А за ученето с рев е доста странно.. даже потресаващо?

Ние ходим на Киндиру, ама сега като прходиха май ще е цирк + някои неща леко ме дразнят, а струва по 27лв иии обмислям да спрем 😀 но ще видя.

Ангелова, няма ли друга ясла, макар че като е удобна... ама пък да не излиза навън. Освен ако е по няколко часа и после ти я изкарваш? Това е доста сложно наистина, добре че още не съм се сблъскала.. ще е трудно решение определено.

Лизи, как спа Сами снощи?

# 577
"Може да редуваш Х лекарства на Х часа" е съвет, не е споделяне на опит. Както споделиха и майките с повече от едно дете явно всяко вдига температура по различен начин, за това опитът на някого за мен е нерелевантен, когато става въпрос за лечение и медикаменти. Как да действам при вдигане на температура и какви лекарства да се намират в аптечката ни са неща, които съм обсъдила с педиатърката ни, но не бих тръгнала да изреждам медикаменти.
За яслата - няколко пъти минаваме оттам в 10:30-11:00 при хубаво време и винаги е пусто на двора. Вчера попитах на площадката и майките с по-големи деца казаха, че не ги извеждат 😔 три пъти за цяла година, когато били по-малко.. има и други ясли и вариантът с детската градина, явно ще се наложи да направя голямо проучване.
Заниманията за бебета преди били КиндиРу, ама нещо се изтеглили от града и лекторките продължават с местен детски център. Може като проходи стабилно да пробваме пак със следващата група, от тази за мобилни бебета не съм впечатлена 😃

# 578
Да се похваля. ОЦЕЛЯХ СЛЕД ПЪРВИЯ УЧЕБЕН ДЕН. Баткото имаха танц за откриването и госпожата ги искаше в 8,15ч. Събудиха се и се облякоха и моя хубуаник се пльосна на дивана, защото не може да седи 5мин прав и съответно блузата му се измачка. Тъкмо сме готови вече и тръгваме, бебето реши, че сега е момента да се осере до ушичките. Добре, че живеем до училището, а и аз си бях оставила допълнително време. Навреме беше в училище. Оставих и каката на градина и се прибрах за малко. В 9ч беше тържеството на баткото, изчаках им танца и преди да влязат тръгнах за тържеството на каката, което е в 9.15ч. Закъснях, то е ясно. Добре, че ДГ и училището са едно до друго. След като приключи официалната част влязохме вътре в стаята в 10.15ч. Викам си те за 15мин госпожите ще си кажат каквото имат да казват и си тръгваме. Бебето горкото беше вече гладно и му се спеше (тя най-късно в 9.30ч спи). Да, ама не. Те подготвили и за вътре тържество. В 11ч като приключиха с изпълнението на децата и стигнаха до частта с поздрава от директорката и раздаване на помагала казах чао на каката и госпожата и си тръгнах. Баткото междувременно беше излязал и чакаха в двора на училището със сестра ми. Значи като се прибрах към 11.20ч имах чувството, че съм била на маратон.

# 579
Ангелова, питай все пак в яслата да ти кажат от първо лице дали ги извеждат, чак пък изобщо... то е грехота. Може да са били във ваканция и затова да е било пусто, поне така се надявам 🤷‍♀️ Иначе, допускам през зимата да си го спестяват, за да не се занимават с грейки и апрески. Локацията според мен е супер важна, Любовче е записана, тези дни разбрах, че нейната била най-желаната в квартала, аз я избрах защото ни е най-близка възможна, но пак е на повече от километър, нито е за пеша с нея, нито е удобна с кола, защото се обикаля много. Дебна една нова точно до нас, уж трябваше вече да работи, но още я няма в системата, излезе ли, веднага ще се пробваме да я преместим. Ти кога мислиш да пускаш Ави? И аз постоянно мисля за яслата 🙄 Аз също винаги звъня на педиатър, и пробиотик даже не бих дала на своя глава, просто смятам, че си знае работата по-добре от мен. Аз и не познавам лекарствата, знам само аналгин, аспирин и имодиум 😀 Честит първи учебен ден на всички ученици и непораснали деца, да е здрава и успешна, много радости и железни нерви! 😀 И ние изпратихме каката, алелуя, че ми стопи нервите с нетърпението си и разнасяне на тетрадки и етикети още от края на август 😆

# 580
И ние днес бяхме на тържество в училище, ами доста се развълнувах. Ей сега ще дойде и нашият ред да стягаме първолаци.
Предполагам, че който е споделил какво и как дава на децата си, вероятно е следвал лекарски препоръки. А педиатрите съветват различни неща, и те не винаги на са най-правилните.
Lizi, колко са му ниски тромбоцитите?  Ако не е грешка, това си е доста опасно. Повторете ги пак! И за прием в болница някой спомена ли ви? Няколко дена на венозен антибиотик, може да ви спести много драма вкъщи!

# 581
Ох, хайде вече да спрем с това кой колко деца има, че започвам да се дразня. Това подценяване на жените, които за пръв път сме майки е глупаво. Аз лично за себе си не мисля, че съм по-малко запозната или по-лоша майка от друга, която има повече от едно дете. Това, че някой има 2-3 деца и те са боледували, не означава, че е човекът от който ще взимам съвети, то ако ставаше така, нямаше да има нужда от лекари, нали? 😅
Когато съм се съмнявала за нещо съм питала лекар, не съм звъняла на комшийката ми с две деца да я питам.. 😅

Редактирам се,
 По въпроса с яслите и аз така се бях нагласила за една ясла, която е на 300метра от вкъщи, но се оказа, че децата не ги извеждат да играя навън, а ако случайно ги, то ги карат да стоят на столчета пластмасови, в кръг. Това ми го каза, моя приятелка, ресурсен учител, няма интерес да ме лъже.. за жалост хич не е розово положението с яслите в България.

# 582
  • Асеновград
Ох, хайде вече да спрем с това кой колко деца има, че започвам да се дразня. Това подценяване на жените, които за пръв път сме майки е глупаво. Аз лично за себе си не мисля, че съм по-малко запозната или по-лоша майка от друга, която има повече от едно дете. Това, че някой има 2-3 деца и те са боледували, не означава, че е човекът от който ще взимам съвети, то ако ставаше така, нямаше да има нужда от лекари, нали? 😅
Когато съм се съмнявала за нещо съм питала лекар, не съм звъняла на комшийката ми с две деца да я питам.. 😅

Редактирам се,
 По въпроса с яслите и аз така се бях нагласила за една ясла, която е на 300метра от вкъщи, но се оказа, че децата не ги извеждат да играя навън, а ако случайно ги, то ги карат да стоят на столчета пластмасови, в кръг. Това ми го каза, моя приятелка, ресурсен учител, няма интерес да ме лъже.. за жалост хич не е розово положението с яслите в България.

Да и аз съм на това мнение, плюс това всяко дете боледува по различен начин и всяка майка си знае какво да даде. Но пък има правила или норми при лркарствата които мисля че повечето майки знаем, например след Х лекарство може да се даде чак след 4часа друго Х лекарство от същия тип, и не е нужно да има 3-4 деца да си запознат с това а е от обща култура. А това че повечето майки сме половин медицински сестри е друга работа.😅😅
Иначе аз съм против яслите, изобщо не мисля че им е време на децата от толкова малки да се оставят за толкова часове сами в голяма група в която има 2 учителки, няма как да им обърнат такова внимание и да искат, а това че не ги извеждат е направо плачевно.. Не упреквам никого, всеки си има причина за да пусне детето си на ясла.... но веднъж са толкова малки, после като тръгнат и на градина и училище и годините неусетно се търкалят. А и на мен Тери ми се вижда още бебе😂 нито един зъб дотук и не ходи самичък, струва ми се невъзможно да оцелее и един ден на ясла сам, а изобщо не съм от тези които му треперят на всяко движение.😅😅

Последна редакция: пт, 15 сеп 2023, 13:33 от Yana.GG

# 583
Ох, тези педиатри. Бях налетяла на една лекарка в неотложния във Варна. Баткото е бил на 6-7м, водя го защото ми направи обрив за първи път, стреснах се веднага в неотложен. Обрива беше само на корема, това става във неделя вечерта. Првглежда го и пита:"Това дете откога не е къпано". Аз и казвам от снощи. Въпрос:Вие сигурна ли сте? И говори с троснат тон. Викам и сигурна съм разбира се, аз го гледам все пак. Как до края на прегледа ММ не я наби още не мога да си обясня. Вика ами гърлото е добре, ама може да има и скарлатина, нищо, че деца до 1г не я карат. Обяснявам и че той не е контактен с никого освен с мен и баща си. Не ходехме по площадки още. Отговор: "Ами може и да не е скарлатина тогава. Може да се е изринал от топлото или пък да е направил алергична реакция към нещо". В него период не бях давала нищо ново, така, че едва ли и и го казвам. Ами аз ви казвам какво може да е ще ви дам противоалетгични. Изписа му сироп и си тръгваме. Обаче поглеждам аз дозировката и ми се струва, че е голяма, а сиропа е изписан два пъти на ден. Обаче не мога да разчета и какъв е. Отивам в аптеката и аптекарката ми вика ама тука трябва да има грешка, това е огромна дозировка за бебе, няма да ви го дам, отидете пак при лекарката. Връщам се в неотложния и лекарката ме посреща едва ли не готова да ме бие. Обяснявам какво е станало в аптеката и онази се разкрещя, че всичко е както трябва на рецептата и аптекарката да не се прави, че много разбира. Питах я какъв е сиропа, отговор: То си пише, не можете ли да четете. Вдигнах и скандал и си заминах, заедно с мен и няколко, които чакаха за кабитета си тръгнаха. Върнах се пак в аптеката да ми каже аптекарката как аджеба се казва сиропа и да звънна на ЛЛ. Звънях и вдигнах и и лекарката в първия момент сигурно реши, че си правя майтап с нея. И проведохме най-страния преглед и разговор между лекарката и аптекарката. Аптекарката огледа обрива и детето, като си говориха с лекарката. Обясни и за какво става въпрос и че за нея е от претопляне и че тя сироп с тази дозировка няма да ми продаде. Че накрая се прибрахме вкъщи с ериус (за всеки случай), но съвет да не го давам, а да изкъпя детето с хладна вода и да видя какво ще стане. И сутринта в 7.30ч на преглед при лекарката ни. Точно обрив от претопляне си беше, защото до сутринта беше почти изчезнал. Чудя се ако не бях налетяла на съвестна аптекарка, а на някоя, която и е все едно и бях дала сиропа какво можеше да стане. ММ искаше да се връща да се разправя с лекарката след като преключихме в аптеката.

# 584
Добре, Болибон, не се заяждам наистина ама извода от историята какъв е? 😂
Да не ги водим тея деца на педиатри пък каквото стане, ще го караме на усещания.. 😅 (казвам го в кръга на шегата).

Общи условия

Активация на акаунт