Отговори
  • Мнения: 1 236
Здравейте. Пускам анкета по една тежка тема, а именно - прекарването на време с мъртвородено или починало скоро след раждането бебе. Макар чисто физиологичната страна на нещата да е "грозна", всички сме на ясно, че има определени условия, които трябва да се спазят, за да се запази едно тяло в добро състояние след кончината.

Преди известно време попаднах на реклама за CuddleCot: https://cuddlecot.com/ Това е охлаждаща система, създадена във Великобритания, която е проектирана специално за починали или мъртвородени бебета.

Тежко е да нямаш възможност да прекараш някакво време с мъртвороденото си или починало в болницата бебе, защото няма подходящи температурни условия. Не знам дали в България въобще някъде се предоставя възможност да се прекара време с тялото на бебето дори в специално охладена стая. CuddleCot може да се сложи на кошче, легълце или на обикновено легло (има различни варианти) и е на практика охлаждаща подложка, която прави възможно прекарването на време заедно. За мен това време е важно, за да се създадат спомени, за да има снимки, за да се сбогуват родителите с детето си.

Когато едното ми бебе се роди мъртво дори не ми предложиха да го видя, какво остава да прекарам време с него. Притиснаха ме бързо да взема решение дали ще го погребваме след аутопсия и едва по-късно осъзнах, че това бързане е защото нямат условия да съхранят правилно телцето му и бързаха да задвижат прехвърлянето към патоанатом.

Затова се замислих дали има други хора сред тези, преминали през ада наречен "загуба на бебе", които биха се възползвали от подобно легълце, ако им беше предложено в болницата. Реших да пусна тази тема точно, за да събера мнения по въпроса.

Ако има хора, които смятат, че CuddleCot би бил полезен на родителите, които се сблъскват с мъртвораждане или загуба на бебето скоро след раждането, то ще стартирам дарителска кампания за събирането на средства (цената на цялата система + кошче е около 3000-3500 долара). Тепърва ще проуча къде би било най-полезно да се дари, но за момента съм в впечатление, че тежките случаи се насочват към Майчин Дом - София и може би по тази причина там има най-много загуби.

Благодаря на всеки, който ще се включи.

# 1
  • Мнения: 269
Здравей, аз имам загуба в 34 гс. Видях детето си защото родих нормално и изрично поисках да го гушна. Това Легълце би било супер да го има, но по-нужно е медицинския персонал да се научи да се държи адекватно, иначе това легло ще събира прах в някой склад. Лекарите и акушерките не знаят как да реагират в тази ситуация, не смятат за нормално родителят да иска да прекара време с мъртвото дете и гледат да се отърват от тялото възможно най бързо. Не е само защото нямат условия, а защото искат да приключат случая най бързо, да го махнат. Това е моето впечатление и това трябва да се промени първо.. Ако имат желание ще намерят начин и няма легълцето да е причината родителите да споделят време с детето си. Не знам как ще се промени това при положение че отношението е същото и в частни и държавни болници.

# 2
  • Мнения: 1 236
Съжалявам за загубата ти, billybo, но се радвам, че все пак си имала възможност да си видиш детето и са уважили желанието ти. При мен нещата се развиха бързо и неочаквано, защото влязох в операционна за секцио с две живи бебета с добри тонове, а когато ги изкараха след 20 мин едното ми момченце не изплака и не успяха да го реанимират. Попитаха ме дали ще го погребваме след аутопсията, че да си задвижат преместването, около 10 часа след като бях родила, а в този момент съзнанието ми още отказваше да приеме, че се е случило и много по-късно се появи мисълта, че никога няма да имам възможност да го видя. Все си мисля, че ако можеха да го запазят по някакъв начин може би щяха да изчакат малко да се съвзема и да поискам да го видя.

Иначе съм напълно съгласна, че основния проблем е неподготвения персонал. Знам, че от "Макове за Мери" навремето са направили опит да подобрят следродилната грижа при загуба на бебе, но не много болници за проявили интерес към тази инициатива. Това ми е сред далечните цели - някой ден да направя подобна инициатива, като основа фондация и осигуря някакъв вид обучение за bereavement midwives.

Миналата седмица писах мейл на МайчинДом (които явно не си следят пощата, но ще търся други начини да се свържа с тях) и точно, защото споделям твоето мнение формулирах, основата на запитването си към тях така:
"Бихте ли приели такова дарение, би ли се използвало в болницата, медицинските лица (в частност акушерките) биха ли се запознали с начина на използване и бихте ли осигурили условия, в които родителите да могат да прекарат някакво време с бебето си?"

Наистина се надявам някой ден да има промяна. Изчела съм не малко споделени истории на родители в чужбина и истината е, че там са светлини години пред нас в това отношение. Подкрепят ги не само в болницата, а и след това, имай безброй обучителни материали за медицински лица и би било толкова хубаво да се случва и тук.

# 3
  • Мнения: 269
Съжалявам за загубата ти, за съжаление съм чела историята ти и разбирам мъката ти. И много се възхищавам на желанието да промениш нещо. За съжаление случаите на мъртво раждане не са приоритет на болниците според мен, защото там не мислят за пациента като човешко същество. А другото е И липсата на персонал, които някак трябва да съхрани собствената психика. Добре си се насочи.а към Майчин дом, там определено има повече такива случаи и нужда от такава промяна. Ще следя темата и ако имаш нужда от помощ.

Общи условия

Активация на акаунт