1-ва АЕГ - тема 5

• 81 611
  • 700
  •   1
Отговори
# 195
В2 е минимално заложеното ниво от МОН. Това е ясно. Ясно е също така, че всеки, държащ на името си учител, не би следвало да отбива номера с минимално изискуемото ниво В2 , особено пък по английски, който вече всеки говори. Защото така цялата идея за английска езикова гимназия става ненужна. Докато немски, испански, френски са все нови езици за децата, които не се изучават от първи клас и са доста по-трудни от английски.  Там ниво  В 2 е разбираемо. Няма пречка вместо да се чудят какво да правят в часовете по английски ( щото децата в нашия клас от скука играят карти), да ги подготвят за изпитните формати, било за CAE, CPE, TOEFL,  SAT  и т.н. Щом при нас навремето можеше, какво остава сега, при наличие на многобройни ресурси. Да, до добра воля е, но и до политика на училището и запазване на реномето му. За съжаление, продължаващият наплив към Американския колеж, за сметка на английските езикови гимназии, го доказва. Вместо родителите да се чудят къде и на каква школа по английски да запишат децата си, завършващи 1 АЕГ за сертификати, училището може, а и трябва да поеме тази роля. Мен лично, като учител по английски, би ме било срам мой ученик от езиковата гимназия да ходи на школа по английски. Това би говорило много зле за мен като преподавател, конкретно по езика.

# 196
а как бяхте сигурни, че дъщеря ви е готова за изпита на това ниво? иска ми се един пробем изпит да направи, но не знам как и къде... консултацията с АВО ми беше вариант, но не е изпит, все пак. дали няма онлайн минали изпити за сертификат да сваля напр или...?
В АВО правят пробни изпити за САЕ. На 12.05 имаше, попитайте в самата школа дали ще пускат други дати.

# 197
В2 е минимално заложеното ниво от МОН. Това е ясно. Ясно е също така, че всеки, държащ на името си учител, не би следвало да отбива номера с минимално изискуемото ниво В2 , особено пък по английски, който вече всеки говори. Защото така цялата идея за английска езикова гимназия става ненужна. Докато немски, испански, френски са все нови езици за децата, които не се изучават от първи клас и са доста по-трудни от английски.  Там ниво  В 2 е разбираемо. Няма пречка вместо да се чудят какво да правят в часовете по английски ( щото децата в нашия клас от скука играят карти), да ги подготвят за изпитните формати, било за CAE, CPE, TOEFL,  SAT  и т.н. Щом при нас навремето можеше, какво остава сега, при наличие на многобройни ресурси. Да, до добра воля е, но и до политика на училището и запазване на реномето му. За съжаление, продължаващият наплив към Американския колеж, за сметка на английските езикови гимназии, го доказва. Вместо родителите да се чудят къде и на каква школа по английски да запишат децата си, завършващи 1 АЕГ за сертификати, училището може, а и трябва да поеме тази роля. Мен лично, като учител по английски, би ме било срам мой ученик от езиковата гимназия да ходи на школа по английски. Това би говорило много зле за мен като преподавател, конкретно по езика.

Нещо явно не хващам, но щом всички вече говорят английски и детето ви е супер по езика, защо ви пука дали преподават С1? Нали детето ви го владее? Какъв е проблемът ви?

# 198
Проблем точно не мога да кажа, че има, освен сравнявайки обучението по езика преди години и сега....Но това е въпрос за друга дискусия и решение от ръководни фактори. А дотогава, децата ще ходят на школи за сертификати!

# 199
а как бяхте сигурни, че дъщеря ви е готова за изпита на това ниво? иска ми се един пробем изпит да направи, но не знам как и къде... консултацията с АВО ми беше вариант, но не е изпит, все пак. дали няма онлайн минали изпити за сертификат да сваля напр или...?
В АВО правят пробни изпити за САЕ. На 12.05 имаше, попитайте в самата школа дали ще пускат други дати.

те ме насочиха към консултация, може би той да е бил само техни ученици пробният, но ще питам все пак, мерси.

иначе, и да ги е срам преподавателите, те си имат учебен план и няма как да не го минат, като им е задължителен. съоптветно не им остава достатъчно време да натискат за с1, системата е глупава, а не те.

# 200

те ме насочиха към консултация, може би той да е бил само техни ученици пробният, но ще питам все пак, мерси.

иначе, и да ги е срам преподавателите, те си имат учебен план и няма как да не го минат, като им е задължителен. съоптветно не им остава достатъчно време да натискат за с1, системата е глупава, а не те.

Вероятно въпросът е бил към мен. При изпитите за сертификат на Кеймбридж се явяваш за едно ниво, но получаваш това, за което си покрил точките - тоест може да се явиш за С1, но да покриеш Б2 напримир, следователно получаваш сертификат за Б2. Същото важи и в обратната посока - показваш по - високи знания - получаваш С2.
Допълвам се - сега се сетих, че в Британския съвет има изпити за определяне на ниво, ако не се лъжа, мисля, че са безплатни. Не сме се явявали.

Изобщо не мога да разбера тази драматична истерия относно нивата. Сертификат за език ви трябва ако  детето ще учи/живее в чужбина и тогава сертификатите са ясно изброени- какви точно и за кое нива са ви необходими. На вас ви трябват знания, сертификатите ще си ги защити детето. А в Първа АЕГ който иска да получи знания, ще ги получи. Не се учи по учебници с ниво Б2, ако това ме питате. Не знам в кой клас е вашият ученик, но при всичкото учене на предмети на език, на Бизнес английски, на Английска литература и безбройните часове по всякакви видове избирателна и задължителна подготовка на английски, за мен е абсолютно логично да покрият поне С1, а ако се понапънат и С2, което обаче не не беше нужно, съответно и щерката не се напъна.

# 201
  • София
Да, така е. Няма значение за кое ниво се явяваш, ако покрие по-високо или по-ниско, това ти пише в резултата.  Дъщеря ми е 7 клас сега, първо желание й е 1 АЕГ. Яви се миналото лято от любопитство за А2, покри В1.

# 202
За съжаление, не всички класове са при Лозанова по английски, явно ние сме улучили късата клечка, но какво да се прави, последици от старото ръководство.

# 203
Ами и ние не сме при Лозанова, но нивото й на английски за една година вече минава това на брат й, който се бори за сертификат С1 и ходи от години на школа(той не е в 1АЕГ). Искам да кажа, че изучаването на език в школа и в английска гимназия не е много съпоставимо.
Както са писали и преди мен, сертификат трябва ако детето ще учи в чужбина. А на такъв се явяват всички деца от езикова гимназия, независимо френска, немска или английска. Дали учителите ще ги подготвят за такъв зависи изцяло от добрата им воля, и не мисля че някой може да ги задължи да го правят, ако това не е зададено в програмата на МОН. Нивото като цяло в нито една гимназия не е това, което е било по наше време.

Последна редакция: чт, 30 май 2024, 13:27 от Бобец

# 204
много малко speaking и writing правят в училище, за съжаление. на граматика наблягат повече, и при лозанова и при сунгурова. и на мен ми се струва логично да имат нивото, но не съм сигурна. на нас няма да ни трябва конкретно да знам за какво сертификатът, но искам през 11 клас поне това да свършим - да има нивото по английски, просто CAE сертификат е нещо, което е хубаво човек да има и сега е най-подходящото време. и се чудя да я записвам ли цяла г на курсове... видях че пробните на 12 май са били отворени за всички - 95 лв. дали не беше по-добре на такъв да я пусна, вместо консултация... ще го помисля още малко.

# 205
Да, така е. Няма значение за кое ниво се явяваш, ако покрие по-високо или по-ниско, това ти пише в резултата.  Дъщеря ми е 7 клас сега, първо желание й е 1 АЕГ. Яви се миналото лято от любопитство за А2, покри В1.
Къде се яви?

# 206
arinо, според мен на изпит за сертификат би трябвало да може да се яви и без да е ходила на курс. Реално самият курс те подготвя за формата. Имаше и ускорена подготовка за изпита:
3-седмичен тренинг от 16 май  - експресна изпитна подготовка:
-          4 пълни пробни изпита с коментар и насоки от преподавател
-          успешни изпитни стратегии
-          задълбочен анализ на всеки един компонент от изпита

Това го копирам директно от e-mail, който ми бяха пратили от школата. Не мога да кажа за дете, което учи в английска гимназия кое би било най-подходящо. Дано съм ти била полезна и не съм оспамила много темата, просто в момента сме на тази вълна вкъщи с големия.

# 207
  • София
В АВО се яви, не е ходила на курс там.

# 208
  • София-Младост
Една статия за новия директор. Дано промяната наистина се случи.
https://telegraph.bg/obshtestvo/novini/noviiat-direktor-na-pyrva … FpzjTndGQLajlnZM_

# 209
  • sofia
Все ще е по-добре от нищо, защото всякакви инициативи и заинтересованост за децата от страна на ръководството направо бяха стигнали точката на замръзване.

Общи условия

Активация на акаунт