Малък шанс и мъжки фактор - ще ги сгазим като трактор ! ~бебеправене 419~

• 31 048
  • 803
  •   1
Отговори
# 555
  • Замък сред облаците
Абе, ниска е стойността, но може би просто трябва повече време прием на хормон.

# 556
А от еутирокс-а дали ще се вдигне? Изчетох някакви неща днес и видях, че трябва да е в горната граница и било от голямо значение и храната, но така и не разбрах какво трябва да се яде. И от прочетеното разбрах, че е хубаво да се приема селен и мисля другата седмица са пусна да видя какво му е състоянието и ако е в недостиг да си взема.

# 557
Sisi_cat, аз лично спрях да приемам глутен и ограничих драстично захарта, както и кафето. За два месеца, от 0,860 се вдигна на 0,930. Без да приемам никакви лекарства, всичко започна да се регулира, но после наруших диетата и... 🤭 Трудничко е, иска се доста воля. От няколко месеца пак се опитвам да ограничавам всичко, но този път и млечни приемам по-малко.
Успех! ☘️🤗

От днес се разписвам с Ц🥴...
Опитите продължават с пълна пара от началото на следващия месец!

А от еутирокс-а дали ще се вдигне? Изчетох някакви неща днес и видях, че трябва да е в горната граница и било от голямо значение и храната, но така и не разбрах какво трябва да се яде. И от прочетеното разбрах, че е хубаво да се приема селен и мисля другата седмица са пусна да видя какво му е състоянието и ако е в недостиг да си взема.

# 558
  • Замък сред облаците

Естествено, еутирокса е Т4. Въпросът е дозата и продължителността на приема.
Като цяло за храните е хубаво да се заложи на натурални такива, не пакетирани, консервирани или полуфабрикати. Глутенът и захарта не е задължително да са проблем, зависи от честотата на прием и количествата, има ли активен тиреоидит или не. Като цяло за захарта няма спор, че колкото по-малко толкова по-добре.

# 559
Ами има спор и за захарта. 😜 Според теорията на Рей Пийт, глюкозата е много важна за здравето на щитовидната жлеза, тъй като е основен източник на енергия за всяка една клетка.

Естествено, еутирокса е Т4. Въпросът е дозата и продължителността на приема.
Като цяло за храните е хубаво да се заложи на натурални такива, не пакетирани, консервирани или полуфабрикати. Глутенът и захарта не е задължително да са проблем, зависи от честотата на прием и количествата, има ли активен тиреоидит или не. Като цяло за захарта няма спор, че колкото по-малко толкова по-добре.

# 560
  • Замък сред облаците
Глюкоза има в много различни източници от обичайната ни храна, основно в бързите въглехидрати, визирах рафинираната бяла захар. Неслучайно при хашимото не трябва да се пада под 120гр нетни въглехидрати на ден. Но не от бялата захар Simple Smile

# 561
Добро утро 💖

Благодаря много за отговорите 🍀
Минах през Мекенян и каза, след 45 дни да пусна пак да видим фт4, но засега всичко било идеално. Каза, че на него му трябвало повече време

# 562
  • Замък сред облаците
Да, аз затова подозирах че 30 дни не са достатъчни в случая - в см, тсх е спаднало защото организмът получава външно т4 и разходва него. И докато се натрупа да вдигне му трябва техническо време, особено на минимална доза.

# 563
Еми аз само гледам да разширявам кръгозора, че теориите са много. Преди почти не ядях сладко и въглехидрати, че уж нали е вредно, а се оказа, че така съм си вредила на метаболизма. Затова конкретно като го видя това крайно отричане на захарта и гледам да добавя и другата гледна точка. Simple Smile Тя си е чиста глюкоза и фруктоза, просто ги няма витамините и другите хубави неща от останалите източници.

За фт4 и аз съм в същата чуденка и ви бях писала. И при мен за 45 дни прием на 25 мг. падна TSH, но фт4 не се качи и се чудех дали трябва да вдигам дозата. Сега вече знам. 😊🤗

# 564
Аз съм заменила захарта с домашен мед. Когато ми се хапва сладко, основно ям плодове и доста по-рядко някоя бисквитка, вафличка или бон бон. В момента в Софармаси има на промоция метална кутия безглутенови бисквити на прах(на плазмон). Смятам да си взема и да добавям по 1 супена лъжица в закуската. Много ми допадна чия, мед и кисело мляко. Взела съм си и кокосово мляко. Като се хапне и някой плод, определено закуската става по-стабилна. Моята работа е много натоварена(емоционално и физическа), та си трябва енергия. Отделно си я има лесната уморяемост, в следствие на многото процедури, а и не пия кафе. 😁Иначе отдавна съм спряла белия хляб(сигурно поне 2 години). Хапвам най-много 2 филии пълнозърнест хляб за деня. Днес обаче ще правя домашни банички с масло на тиган(осигуряват въглехидрати, белтъчини и мазнини) 😁 Най-накрая ще пробвам и домашния сок от черна черница. Като цяло не приемам течности, докато се храня или основно е вода. Избягвам всякакви сокове, безалкохолни, а и алкохол не пия. Рядко пия по някой тоник. ☺️ Аз освен проблем с щитовидната, имам и инсулинова резистентност. Надявам се, че вече всичко съм вкарала в релси, особено с постоянната консумация на салати от домашни зеленчуци, поляти със зехтин 🫣😅

Последна редакция: пн, 21 авг 2023, 09:14 от Kactus

# 565
  • Замък сред облаците
Там ти е грешката, че приемаш че глюкозата в захарта е равностойна на глюкозата в другите храни. Или така ми звучи от поста ти. Освобождаването и усвояването са на различен принцип и докато при храни като плодове и зеленчуци се случва постепенно благодарение на фибрите, при продукти със захар е бомба за хормоналния баланс като тръгнеш от инсулиновите рецептори по веригата. Оттам и вредата на захарта.
Но захар не е равностойно на глюкоза по принцип, захарта е частен рафиниран случай, който прескача всички процеси на тялото по извличането й, което е съществен механизъм в организма на животните в т.ч. и хората

Да не ме разберете погрешно, хич не съм светица по отношение на бялата захар, сутрин все още си пия кафето с нея, но се старая да се огранича до това плюс някой сладолед в жегите.

# 566
  • София
момичета, някоя дали има книгата Всичко започва с яйцето в pdf, за предпочитане на английски да ми я прати някак?

# 567
Напълно съм съгласна с казаното, АА ☺️
Забравих да спомена, че и аз прегрешавам с някой сладолед от време на време 🫣
Само ще добавя, че захарта НЕ съдържа фруктоза. Ако ще се използва захар е добре да е нерафинирана.

# 568
Не споря за процесите на извличане, може и да са различни. Слагам в скрит текст принципите на Рей Пийт за здрав метаболизъм, ако някой се и тересува. А обикновената захар се разгражда в организма на глюкоза и фруктоза.

Скрит текст:
Рей Пийт – обобщение на диетата без конкретен и индивидуален контекст
1. „Няма нищо лошо в диетата с високо съдържание на въглехидрати и дори диетата с високо нишесте не е непременно несъвместима с доброто здраве, но когато има по-добри храни, те трябва да се използват вместо нишестето.“
2. Ежедневният прием на 100 грама желатин не изглежда неразумен и някои хора намират, че количествата в този диапазон помагат за намаляване на умората. За едно растящо дете обаче толкова голямо количество рафиниран желатин може да измести други важни храни. Наскоро Националната академия на науките направи преглед на изискванията за възрастни (по-специално мъже и жени) и предложи 100 грама балансиран протеин за ефективна работа. За възрастни голяма част от това може да бъде под формата на желатин.
3. „Мисля, че основната диета против стареене е и най-добрата диета за профилактика и лечение на диабет, склеродермия и различни „заболявания на съединителната тъкан “. Това значи наблягане на високото съдържание на протеини, ниско съдържание на ненаситени мазнини и желязо и висока консумация на антиоксиданти, с умерена или ниска консумация на нишесте. На практика това означава, че основна част от диетата трябва да бъде мляко, сирене, яйца, миди, плодове и кокосово масло, като витамин Е и сол са най-безопасните добавки. “
4. „По-добре е да приемате протеините си през деня, захарта и мазнините вечер. В прахообразния протеин липсват повечето хранителни вещества, така че вероятно се нуждаете от малко плодове, яйца и черен дроб за останалите хранителни вещества, включително калий и магнезий.”
5. „Млякото, сиренето и плодовете осигуряват много добър баланс на хранителни вещества. Обикновената захар е OK, когато другите хранителни вещества са адекватни. Кореноплодните и грудковите са до плодовете като добър източник на въглехидрати; картофите са източник на добри белтъчини. Месото като основен протеин може да осигури твърде много фосфор в сравнение с калций. “
6. „Захарта помага на черния дроб да произвежда холестерол, преминаването от нишестени зеленчуци към сладки плодове обикновено води до нормални ниво на холестерол. Ако мазнините са предимно наситени, от мляко, сирене, масло, говеждо, агнешко или кокосово масло, мисля, че обикновено това е OK за да получим около 50% от калориите от мазнини, но тъй като тези естествени мазнини обикновено съдържат около 2% полиненаситени мазнини, се опитвам да минимизирам приема на PUFA, като приемам повече плодове и малко по-малко мазнини, може би 30 до 35%. “
7. “Хората могат да се справят добре с високо или ниско съдържание на мазнини или въглехидрати, но когато въглехидратът е много нисък, част от протеина ще се разхищава като гориво, замествайки липсващата глюкоза.”
8. „Ежедневната диета, която включва двa литра мляко и литър портокалов сок, осигурява достатъчно фруктоза и други захари за обща устойчивост към стрес, но по-големи количества плодов сок, мед или други захари могат да предпазят от повишен стрес и могат да обърнат някои от установените дегенеративни състояния ”
9. Мускулните меса (включително мускулите на домашни птици и риби) съдържат големи количества аминокиселини, които потискат щитовидната жлеза и не трябва да са единственият източник на протеини. Добра идея е всеки ден да има литър мляко (около 32 грама протеин), освен разнообразие от други висококачествени протеини, включително сирена, яйца, миди и картофи.
10. “За калория захарта е по-малко затлъстяваща от нишестето, отчасти защото стимулира по-малко инсулин, а когато се използва с добра диета, защото повишава активността на щитовидните хормони“
11. “Нишестето и глюкозата ефективно стимулират секрецията на инсулин и това ускорява разграждането на глюкозата, активирайки превръщането ѝ в гликоген и мазнини, както и окисляването ѝ. Фруктозата инхибира стимулирането на инсулина от глюкозата, така че това означава, че яденето на обикновена захар, т.е. захароза (дизахарид, състоящ се от глюкоза и фруктоза), вместо нишесте, ще намали склонността към съхраняване на мазнини. “
12. „Диетата на основата на нишесте, наблягаща на зърнени, бобови, ядки и зеленчуци, бива препоръчвана с различни обосновки. Когато хората са призовани да намалят консумацията на мазнини и захар, им се казва да ядат повече нишесте. Нишестето стимулира апетита, насърчава синтеза на мазнини чрез стимулиране на секрецията на инсулин, и понякога увеличава растежа на бактерии, които произвеждат токсини. Различни изследвания доказват, че нишестето (съставено от чиста глюкоза) повишава глюкозата в кръвта по-бързо от захарозата (половин фруктоза , половин глюкоза). “
13. “Дефицитът на протеини създава възпалително състояние и тъй като стресът причинява разрушаване на тъканните протеини и превръщането им в захари и мазнини, нормално е да се подцени необходимото количество белтъчини. Една от функциите на захарозата в диетата е да се намали производството на кортизол и така да се пестят протеини”
14. “Всеки въглехидрат … който не е захар, потенциално може да храни бактерии [в червата], които произвеждат токсини и причиняват системен стрес.”

И един въпрос - колко бързо излиза ЧХГ в Бодимед?  🫣 Нямам закъснение, но пуснах, за да знам да спирам ли утрогестана.

# 569
момичета, някоя дали има книгата Всичко започва с яйцето в pdf, за предпочитане на английски да ми я прати някак?

Има я на английски за свободно изтегляне: https://yes-pdf.com/electronic-book/963

Общи условия

Активация на акаунт