Работа, CV-та, HR-и, съвети - 87

• 38 168
  • 826
  •   1
Отговори
# 495
  • София
АССА? Ама е дълго и скъпо.

# 496
АССА няма да ѝ даде никаква практическа полза. Отделно, че е скъпо. По-добре магистратура дистанционно.

# 497
Съпругът ми работи повече от 15 години като главен счетоводител в голяма българска фирма в София. Заплатата му обаче не е мърдала от години, а от тази година даже са с човек по-малко в екипа. Може ли някой да ме ориентира приблизително колко взема един главен счетоводител в София? Той получава 3.5 има ли смисъл да си търси въобще работа за повече пари или това е актуалното заплащане за тази позиция в момента?

# 498
  • София
Главен счетоводител с 15г опит. Има смисъл и още как.

# 499
Здравейте! От 25.07.23 до 29.07.23 бях на граждански договор в магазин, а след това подписах трудов договор (два екземпляра) като продавач-консултант с начална дата 31.07.23. И от двата договора нямам екземпляр . В средата на август попитах кога ще получа трудовия договор и длъжностната характеристика, а управителката на магазина изглеждаше много учудена и каза, че ще попита. След това ми обясни, че управителя (мисля, че става въпрос за собственика на фирмата) в момента е в отпуск и като се върне ще ми го прати.
Много са странни нещата, защото има цели 3 счетоводителки, а и самата ни управителка има такова образование, а един договор не мога да получа. И друго, още не направила 1 работен месец, ми дадоха ден отпуск. Дала съм си имеjла, за да получа фиш за заплатата на него, но още нямам фиш, а заплатата е преведена на 31.08.
Мисля, че е време да се разделя с тях, но как като нямам договор в себе си та да видя какви точно са условията….
П.П. Изчаках до средата на месеца, защото счетоводителките са в друг град и нещата се случват по куриер. Помислих, че ще им е необходимо време, за да обработят всичко.

# 500
Ти си подписала договор, който явно е действащ, щом си получила и заплата. Би трябвало да ти дадат единия екземляр, но е възможно да има забавяне, ако шефът е в отпуск. Не е голяма драма.... Това ли е единствената причина да искаш да напуснеш?
Дали са ти ден отпуск, понеже си имаш право на такъв, ако принципно имаш 8 мес. трудов стаж през живота си. Ти това за лошо ли го намираш? .....че са ти дали отпуск, вместо да се заядат, както се случва на много други места.

Ако толкова искаш да напуснеш, подаваш си молба с предизвестие. Питай колко е, обикновено е месец.

# 501
Даже вече не се искат 8 месеца стаж за платен отпуск а само 4, промениха го през пандемията и така си остана.

# 502
Какво е станало с втория екземпляр след като не са ти го дали? Ако управителя е отпуска, кой го е подписал от името на фирмата?

# 503
Добре де, ти преди да го подпишеш този договор, не го ли прочете? Как така не знаеш колко ти е предизвестието?

# 504
Вижте, очевидно съм в грешка, че не съм си прочела договора (който разчитах, че след подпис ще получа и ще мога да го прочета). Исках просто да разбера дали не ви изглеждат странно нещата. Може да прибързвам с изводите. Благодаря за отговорите и ви пожелавам спокойна вечер.

# 505
  • в сърцата на децата <3
Вижте, очевидно съм в грешка, че не съм си прочела договора (който разчитах, че след подпис ще получа и ще мога да го прочета). Исках просто да разбера дали не ви изглеждат странно нещата. Може да прибързвам с изводите. Благодаря за отговорите и ви пожелавам спокойна вечер.
Не е критика, но нека ти е обеца - вече договори без четене не подписвай. Никога, никакви. Според мен ще си ти дадат копието, щом ти плащат, че и в отпуска са те пуснали - дишай и си работи.

# 506
  • Melmak
За мен е странно да подписваш нещо без да го четеш. Иначе да, трябва да ти дадат един екземпляр. Както и едно уверение или там както се казва, че са те регистрирали в нои. Провери си с пик дали те водят на работа и ти текат осигуровки.

# 507
Извади си ПИК от НОИ, става на момента, попълваш на място едно заявление и ти дават кода. С него ще провериш дали се водиш на трудов договор изобщо, да не се окаже, че и втория е граждански. А за фиша няма нищо притеснително, и моя си го получавам 2-3 работни дни след превода, а работя в небългарска фирма.

# 508
Аз не получавам фиш.
Давал се само при поискване.
По принцип не...

# 509
  • Somewhere far away
И аз фишове не съм получаавала и преди и на сегашното ми работно място.
Копие от договора по принцип е редно да се дава още на първия ден или в деня в който подписваш документите.

Общи условия

Активация на акаунт