На море в Турция - тема 80

• 71 073
  • 739
  •   1
Отговори
# 480
Здравейте,от неделя сме в Baia Lara, мисля, че е подходящ за посрещане на Нова година с по-малки деца(за по-големи сигурно ще е скучно). Обслужване , чистота и храна са много добри.Само анимацията е по-слаба от другите хотели в които сме били. На 15км. от летището е и ще пристигнете между първите и ще ви вземат последни. Другия който ни хареса дори повече от този е Gural Premier Belek. С по-голяма територия, повече зеленина и повече забавления за децата.
Единствения хотел за възрастни в който сме почивали и сме много доволни е TUI BLUE Barut Andiz в Сиде. ПраВещица вече писа за него, аз само да допълня, че едно от предимствата за нас е разстоянието му до Антик Сиде. Само на 1,5км и по крайбрежната алея, която минава пред хотела, всяка вечер се разхождахме там. За дните които не стават за плаж винаги има какво да се разгледа там.

Последна редакция: пт, 29 сеп 2023, 16:50 от Andi14

# 481
  • Beyond the Frontiers
Lemonello,
The Land of Legends през зимата по-скоро е за възрастни. На мен като цяло не ми допада, защото е като огромен МОЛ.
Кулинан е страхотен. Наистина ВИП концепция.

Ела Куалити е със семейна ориентация. Абсолютно специализиран хотел. Всеки етаж е в различен цвят - ако дете се загуби, не помни номер на стая, поне цвят да каже. В стаите се зареждат халати и козметика съобразена с пола на децата. Има си огромна отделна част като отделен хотел, само за деца. Буквално е предвидено, ако иска човек да остави детето на тяхна грижа. Спални помещения, кухня, занимания, целодневно.  В същото време е доста сериозен хотел като храна, обслужване, база.

# 482
Lemonello,
The Land of Legends през зимата по-скоро е за възрастни. На мен като цяло не ми допада, защото е като огромен МОЛ.
Кулинан е страхотен. Наистина ВИП концепция.

Ела Куалити е със семейна ориентация. Абсолютно специализиран хотел. Всеки етаж е в различен цвят - ако дете се загуби, не помни номер на стая, поне цвят да каже. В стаите се зареждат халати и козметика съобразена с пола на децата. Има си огромна отделна част като отделен хотел, само за деца. Буквално е предвидено, ако иска човек да остави детето на тяхна грижа. Спални помещения, кухня, занимания, целодневно.  В същото време е доста сериозен хотел като храна, обслужване, база.

Galactic Voyager, благодаря много за включването! Всичко, което описваш, затвърждава насочването ми към Ela Excellence. Благодаря още веднъж 🌷🌷🌷

# 483
Привет, някой има ли пресни впечатления и отзиви от Ефталия Океан. Ще съм благодарна ако сподели.

# 484
  • Берлин
Andi14, нищо не съм чувала за Baia Lara, ще разкажеш ли по-подробно, когато имаш време?

# 485
Здравейте, както вече писах намираме се в Baia Lara. Избрах Лара, защото отдавна не бяхме почивали тук (последните седем години все бяхме в Белек и Сиде) но най вече за да посетим Перге, Аспендос, старинната част на Анталия и водопад Дюден. За съжаление плановете ми се объркаха заради здравословни проблеми. Екскурзиите до Анталия и водопада, които се предлагат от хотела и агенцията пред него са целодневни,а аз няма да мога да издържа права толкова часове. Та си мислех, дали може сами да отидем за няколко часа да разгледаме. Ако някой го е правил ще го помоля да разкаже как става. Разбрах, че се използва автобус 007,който спира пред хотела, но за разлика от долмушите в Белек и Сиде тук не се плащало на шофьора, а било с карти. От къде се вземат тези карти, колко струват, къде се слиза и въобще всякаква информация ще ми е полезна. Остават ни още четири дни и се надявам да успеем да се справим.

# 486
Andi14, става въпрос за дебитна/кредитна карта. Още 2020, когато бяхме в Топкапъ Лара ни казаха, че шофьорите не взимат кеш. При тях има устройство и като се качваш плащаш с карта билетчето.

# 487
  • Варна
И ние се организираме за Нова година в Анталия. Миналата година бяхме в Титаник Мардан

Разкажи за ЧНГ миналата година или ако си публикувала разказ посочи къде.

# 488
Land of legends не Ви го препоръчвам като хотел. Храна и напитки са далече от очакваното за висок клас хотел; нямаше детски кът с анимация, в който може да оставите детето си. Ние сме били два пъти там - лято и зима сме ходили, да пробваме - не бих отишла отново. Лятото като ходим спим в Риксос Премиум белек и ползваме аквапарка, иначе за нас този хотел не става за престой с децата, защото дефакто целия хотел е ориентиран към тях, но не можем грам да ги оставим без надзор.
Привет, момичета Simple Smile

И ние се организираме за Нова година в Анталия. Миналата година бяхме в Титаник Мардан. Тази година сме свели избора до:

RIXOS THE LAND OF LEGENDS KINGDOM - това е фаворитът на приятелското семейство, с което ще пътуваме. На мен обаче не ми харесва това, че цели хотел е като огромен детски център. Представям си тичащи, превъзбудени деца на всеки сантиметър (в това число и нашите), които тичат от атракция на атракция, а ние след тях, защото не може да оставиш 3 годишно да обикаля само. Не ми допада някак си това крайно насочване към децата, бонбони и екрани навсякъде, струва ми се малко прекалено. Но ще е полезно ако некой е бил да сподели дали съм права или не..

ELA EXCELLENCE RESORT BELEK - напълно ми е непознат този хотел, за първи път го чух. Виждам, че и в списъка с хотели на първа страница го няма. Та някой дали е бил там?

RIXOS PREMIUM BELEK - харесва ми, но ми се струва, че до там автобуса ще ни закара последни и после ще ни вземе първи и ще прекараме едни 2+ часа в него, което не ми допада особено.

CULLINAN GOLF & RESORT BELEK - най-скъп, доста нов, виждам, че има добри отзиви, обаче не знам дали е чак толкова голяма разликата с горните, че да си оправдае парите...

Става дума за две семейства, с общо 3 деца на възраст от 3 до 7 години. Основните ни критерии са храната и питиетата да е наистина добри, облужването също. Да има чист детски кът, където да си играят децата по час-два на ден. Не ни е важно да има някаква уау новогодишна програма с DJ от България, нито пък търсим някакъв страшен купон. Даже ако няма новогодишна вечеря, ще е най-добре (защото така или иначе отделят децата в друга зала и някои от нас си прекарват вечерта там).

И като заключение, май аз лично клоня към ELA EXCELLENCE RESORT BELEK, но ще ми е много полезно да споделите вашето мнение?  Flowers HibiscusFlowers HibiscusFlowers Hibiscus

# 489
  • София
Здравейте. Разбрах, че се използва автобус 007,който спира пред хотела, но за разлика от долмушите в Белек и Сиде тук не се плащало на шофьора, а било с карти. От къде се вземат тези карти, колко струват, къде се слиза и въобще всякаква информация ще ми е полезна. Остават ни още четири дни и се надявам да успеем да се справим.
Andi14, имаш няколко възможности за плащане в градския транспорт в Антналия.
Най-лесният е да плащаш с дебитна карта, качвайки се в автобуса. Но може с дебитната карта да платиш само 1 билет, ако сте няколко човека, трябва да имаш и толкова дебитни или кредитни БЕЗКОНТАКТНИ КАРТИ.
Пътуването с дебитна/кредитна карта е и най-скъпо- 18ТЛ.
Може да пътуваш и с АНТАЛИЯ КАРТ. На по-големите спирки в град Анталия, а не  на спирките на хотелите извън града има автомати за закупуване на анталия карт. Тя е еквивалента на Истанбул карт.
Има два вида Анталия карт.
Първите са пластмасови, за многократно пътуване. Ние имаме такива от три четири години и си работят, като всяка година зареждаме в тях определена сума. Може да ги зареждате и от мобилното приложение на Анталия карт.  Пътуването с тази карта е и най-евтино- 15ТЛ. Самата карта струва 35ТЛ.
Вторите Анталия карт са хартиени и са за еднократна употреба. Пътуването с тях струва 17ТЛ.
Самата карта струва 6ТЛ.
В тях може да има заредени 2 билета - струват- 40ТЛ. Може да има заредени и 4 билета- 74ТЛ. Купуват се също от тези билетни автомати.
Общо взето това са начините за пътуване с градския транспорт в Анталия.
Приятно пътуване ви пожелавам!

# 490
Всъщност, картите покриват ли Белек и курортите около него или са само за града Анталия?

# 491
  • София
Всъщност, картите покриват ли Белек и курортите около него или са само за града Анталия?
Анталия е огромен град с население от 2 700 000 души, през лятото сигурно стават 3млн., затова има много голяма градска транспортна мрежа, докато Белек е едно малко градче с население 7-8хил.човека и няма градски транспорт. Картите важат единствено за градския транспорт /трамваи и автобуси/ в Анталия, като към него се включва и автобус №7, който минава по крайбрежието на Лара, за да може туристите в хотелите, разположени там да стигат бързо до града.
Ако трябва да обощим от градовете, разположени по Анталийското крайбрежие от Кемер през Белек, Сиде та чак до Алания единствено Анталия и Алания имат добре развит градски транспорт, останалите са доста по-малки градчета и има долмуши и таксита като транспорт. До всички тези обаче малки градчета има междуградски автобуси от Анталия, които тръгват от автогарата в града.
За удобство на туристите, пристигащи самостоятелно в Анталия от летището през града до автогарата се движи трамвай №1, тоест само за 1лв. можете да отидете до Вашия хотел или до автогарата. На началната трамвайна спирка на летище Анталия има билетни автомати, от които можете да си закупите Анталия карт.

# 492
Благодаря Роже, както винаги, сте ми много полезен. Ако се решим да пробваме сигурно ще използваме дебитни карти, че на нашата и съседните спирки не видях от къде мога да взема  карти. До сега винаги и почивките, и екскурзиите си сме организирали чрез агенции и това ни прави доста неуверени, когато трябва да се оправяме сами без да говорим езика или поне английски. До сега руския ни вършеше работа, но тази година ми е по-трудно. В почти всички магазини има някой говорещ руски, но в хотела и навън повечето са с английски. Дано не прекалявам, но дали имаш представа на коя спирка се слиза, за да се вземе трамвай, и кой номер за Калеичи. Четох , че само с автобус няма да стане,а трябвало да се прехвърлим на трамвай и после пеша.
Надявам се да не разводнявам темата. Спред мен тази информация може да помогне и на други почиващи в района.

Последна редакция: сб, 30 сеп 2023, 13:17 от Andi14

# 493
Благодаря Роже, както винаги, сте ми много полезен. Ако се решим да пробваме сигурно ще използваме дебитни карти, че на нашата и съседните спирки не видях от къде мога да взема  карти. До сега винаги и почивките, и екскурзиите си сме организирали чрез агенции и това ни прави доста неуверени, когато трябва да се оправяме сами без да говорим езика или поне английски. До сега руския ни вършеше работа, но тази година ми е по-трудно. В почти всички магазини има някой говорещ руски, но в хотела и навън повечето са с английски. Дано не прекалявам, но дали имаш представа на коя спирка се слиза, за да се вземе трамвай, и кой номер за Калеичи. Четох , че само с автобус няма да стане,а трябвало да се прехвърлим на трамвай и после пеша.
Надявам се да не разводнявам темата. Спред мен тази информация може да помогне и на други почиващи в района.

Не ви трябва и език даже, само трябва да знаете къде отивате. Защото аз с английски и руски в автобус в Анталия сама си говорех, но това беше на път за Горен Дюден. Simple Smile

Можете да отидете само с автобус LC07 и с него да се върнете.
На отиване, ако ви е по-лесно и интересно, можете да слезете на мол Марк Анталия, там не е толкова далеч пеша до Стария град.

Ако искате направо Стария град, слизате на спирка Cebesoy и ходите малко пеш.

Връщането е още по-лесно - от спирката на площад Cumhuriyet хващате си автобуса за Лара.

Ако имате мобилен нет, ползвайте гугъл карти с локация. Ако нямате, изтегляте maps.me и ползвате само локация, без да включвате мобилни данни. Няма нищо страшно или сложно.
Огледайте си спирките преди това в google street view.

Към местните задавате въпрос, състоящ се от името на обекта (примерно, Калейджи/Лара или „автобус Лара“) с въпросителна интонация и поне с ръка ще ви го посочат. Има и много руснаци наоколо, все ще ви кажат нещо.

За Перге - автобус 527, спирка Аксу.

Долен Дюден, пак хващате автобус №7, спирка Duden Parki-2.

Аспендос самостоятелно няма да можете без кола, сложно е.

ПП. А на тези целодневни екскурзии само ще тичате с цял автобус хора и ще прекарате половината време в магазин за кожа и/или бижута.

Последна редакция: сб, 30 сеп 2023, 14:51 от Розова маслинка

# 494
Розова маслинка, много благодаря за съветите и подробната информация за придвижване. Утре го дават да е дъждовно и може да се пробваме. Ако не става, винаги го има варианта с такси. Още веднъж много благодаря на Вас и Роже.
Папурче ще пиша за хотела, когато имам по-добър интернет. Тук на плажа често се губи(особено днес) и всичко изчезва. Няколко пъти започвах от начало и накрая се отказах.

Общи условия

Активация на акаунт