Естествената бебешка хигиена: как да започнеш с бебе над 6 месеца

• 35 150
  • 291
  •   1
Отговори
# 120
Внимавай само да не го изпуснеш този прозорец, че с памперсите нито ти забелязваш сигнали, нито детето разбира че нещо е станало. Когато си мокри гащите, поне се създават някакви асоциации.

# 121
След вчерашния успех - днес пълен провал. Явно вчера си е било късмета на начинаещия. Ама аз дефакто памперса не съм го махнала. И кво сега да го махам ли?

# 122
криста, ние не можем да вземем решението вместо теб  Peace

Вероятно в началото ще имаш доста пране. Но по принцип ЕБХ се практикува без памперс. Така по-лесно се забелязват сигналите, а дори и да не ги забележиш, можеш да издаваш ключовия звук, в момента, в който бебето пишка. И да го преоблечеш веднага. Така то ще се научи да асоциира пишкането с ключовия звук и усещането, че му е мокро. А с памперс - все едно нищо не е станало. Прецени си. Можеш в началото да го махаш само за известно време, колкото да понаучиш сигналите, ако изобщо ги подава, защото сте доста големи.

# 123
Мреси за статията и труда, но изобщо не съм съгласна. Струва ми се ненужно. За какво да се бърза? Какъв е смисълът? Освен ако не следва продължение как да го научим да готви и чисти на 3?  Laughing Шегувам се, но малко ми прилича като онези статии колко е погрешно да ползваме памперси  Crazy

напълно съм съгласна с Блонди...
а и съм чела /сега не си спомням къде, трябва да се поразровя/,  че това е травмиращо за децата и ранното слагане на гърне води до проблеми в по-късен етап....  като нощно напикаване при 5-6г. хлапета, примерно.

# 124
  • София
  ЕБХ -то не е същото като слагането на гърне..
  И изобщо не мога да се представя с какво травмирам дъщерите си като ги издържам да се изпишкат и изакат отколкото да се омажат целите в памперса реално в гащите и едната ми дъщеря да има срастване заради този памперс.
  Много по травмиращо ми звучи цяло лято да стоят  в памперси.
  Прочети ако искаш статията - Развенчаване на традиционните митове за приучване на гърне
  Криста аз не съм махала памперсите отведнъж. Просто гледах вкъщи ако може често да сме без за да забелязвам кога вършат нещата и постепенно нуждата от тях почти отпадна. Рязкото махане на памперса когато и майката  и детето не са готови може да изнерви и двете и да доведе до отрицателен резултат. При някои разбира се това обаче ще  е най-подходящия метод.

# 125
  Криста аз не съм махала памперсите отведнъж. Просто гледах вкъщи ако може често да сме без за да забелязвам кога вършат нещата и постепенно нуждата от тях почти отпадна. Рязкото махане на памперса когато и майката  и детето не са готови може да изнерви и двете и да доведе до отрицателен резултат. При някои разбира се това обаче ще  е най-подходящия метод.

Аз не съм готова да го махна изведнъж. Но това, което ме спира да я оставям без памперс засега е, че все още е студено. Като се стопли сигурно ще го направя. Но така и така е голяма за ЕБХ, може да я пробвам направо на гърне. newsm78

# 126
вкючвам се в темата само за да благодаря на duol за превода,защото много ми помогна!опитвах и преди с ЕБХ няколко пъти и се отказах ,допреди 2 седмици ,когато си разпечатах всички материали по темата и преводите също.седнах една вечер и си ги прочетох на спокойствие и на другия ден махнах памперса.при мен това даде резултат-детето ми започна да усеща разликата между памперса и гащичките.когато беше с памп. нищо не можех да (с)хвана,а сега го изпишквам  след сън и когато усетя че му се пишка .е,имаме и много пропуски,но виждам,че и на него му е по-добре,а и някакси е толкова просто и естествено.
анна в,Aila,Duol ,Поли,Yanast,Ludmil,както и всички други майки,който споделят- не мога да ви изредя,а не искам никой да обидя или пропусна-благодаря ви   bouquet

# 127
от 5 м. я уча на гърне и сме направили някъв режим на изпишкване ама и слагам и пампа

# 128
  • Ямбол
Големият ми син беше през повечето време с пелени(тогава памперсите нямаха сегашното качество или бяха много скъпи), памперс слагах само нощем. Е, научи се да се изхожда на гърне на 11м., но инциденти е имало. А нощният памперс го махнах чак на 5 години. С това искам да покажа едно изключение от правилото.

# 129
Трябваа някъде в темата да се подчертае дебело, че не става дума за слагане на бебе да СЕДИ на гърне! Мисля, че всички са съгласни, че това не е добра идея и че никое бебе не харесва да седи на гърне и за това трябва да се изчака то да е готово! Става дума за това да се ДЪРЖИ НАД гърне, леген, тоалетна, каквото си искате!

# 130
  • София
  По скоро да се подчертае да не се слага да седи на гърне по половин един час. А например само кагото усетиш че му се върши нещо. Аз лично още не ползвам гърнета, но мисля скоро да купя просто защото ще ми е по -лесно да ги сложа или поне едната. Но отново подчертавам само ако им се върши нещо. Сега ако се объркам почват да ми се извиват в ръцете и ми показват че няма какво да правят, предполагам че и с гърнето ще е същото.

# 131
Така по-лесно се забелязват сигналите, а дори и да не ги забележиш, можеш да издаваш ключовия звук, в момента, в който бебето пишка. И да го преоблечеш веднага. Така то ще се научи да асоциира пишкането с ключовия звук и усещането, че му е мокро.
Ключовият звук е изключително важно нещо! Започнахме, без да сме го планирали нарочно, да издаваме такъв ключов звук още, когато Мартин беше на около месец. Въобще не сме осъзнавали, че един ден това ще ни помогне. Много бързо се научи да си казва, когато има "ЪЪ" и акането в памперса приключи. Все още се напишква, но това най-често е в ситуации, когато е превъзбуден от някаква игра. Дори и да е с памперс, си казва, че има пиш. За съжаление, навън няма как да сме без памперс, но се надявам и това да приключи.

По въпроса за това, че все още е студено, а човечетата изкарват доста време в игри на пода...просто слагам по-дебели панталони. Не жаля прането на напишкани бодита и ги закопчавам, така че надупето, освен гащите има и две фанелки+по-топли панталони. А и тази зима не можем да се оплачем от студено време  Simple Smile

Седенете но гърнето не трябва да се превръща в насили, естествено! Тук въобще не става въпрос за това! Мартин е седял дълго на гърнето само, когато е искал да седи. Има в случаи, в които просто му е приятно да си седи по голо дупе и да си играе  Grinning Даже насила го вдигам от там. Но това си е негово решение. Никога не е седял насилствено на гърнето и да трябва на всяка цена да свърши нещо. Но...за разлика от повечето бебета, никога не е имал нищо против да седи на гърнето  Joy

# 132
  По скоро да се подчертае да не се слага да седи на гърне по половин един час. А например само кагото усетиш че му се върши нещо. Аз лично още не ползвам гърнета, но мисля скоро да купя просто защото ще ми е по -лесно да ги сложа или поне едната. Но отново подчертавам само ако им се върши нещо. Сега ако се объркам почват да ми се извиват в ръцете и ми показват че няма какво да правят, предполагам че и с гърнето ще е същото.

Опасно е да не им създадеш ужас от гърнето - по двете си по-големи деца съм забелязала, че никак никак не обичат да сядат на гърне! (Когато бяха под годинка!)

# 133
Аз да се похваля че Дима от 3 дни почти редовно се изпишква и изаква вече не в легена, а в клекалото със детска седалка.

Момичета, когато родих, мислех второто си дете да държа 2 г. с памперс, да не го "мъча".

Благодаря ви че ви има.
Благодарение на форума, без да искам, гледам Дима възможно най- естествено: дългокърмена, в слинг, спи при мен, а на всичко отгоре и без памперс.
Днес една майка ме попита винаги ли е така послушна(седи си до мен тихо и кротко- чакахме). Ами благодарно ми е детето...

# 134
Аз да се похваля че Дима от 3 дни почти редовно се изпишква и изаква вече не в легена, а в клекалото със детска седалка.

Момичета, когато родих, мислех второто си дете да държа 2 г. с памперс, да не го "мъча".

Благодаря ви че ви има.
Благодарение на форума, без да искам, гледам Дима възможно най- естествено: дългокърмена, в слинг, спи при мен, а на всичко отгоре и без памперс.
Днес една майка ме попита винаги ли е така послушна(седи си до мен тихо и кротко- чакахме). Ами благодарно ми е детето...
Абе, да ти кажа, и аз Анната я носих, кърмих, спах с нея в едно легло до година и кусур, и пак си е диване, нищо общо с твоето послушно, кротко, благодарно дете!  Wink

Общи условия

Активация на акаунт