НОЕМВРИйчета 2❤2❤ тема 9

• 4 148
  • 85
  •   1
Отговори
# 45
Не е рано за логопед, над три години вече може да се започне работа с детето.

При нас някои думи са проблем, като цяло говори добре, но определено има нужда от работа с логопед. За сега обаче финансите ме спират, защото с разхода за частна градина се получава солидна месечна сума

# 46
Краставичке, никога не е рано за логопед, аз ги водих на около 2г и ни дадоха доста добри съвети. За момента говорят долу горе добре, но като бързат завалят повечето думи 😂 Л и Р все още са трудни, но то е нормално за тази възраст.

# 47
Димана говори  много добре , все още не може да каже хубаво Р и Л , но все повече напредва и с тях . Обаче каката проговори късно и някъде когато беше на от 4, 6г., започна да ходи на логопед . Сега се учи на Р .
Логопеда много бързо и лесно изчисти шушкавите и съскавите звуци , наложи се да режем долна юздичка и сега се надявам скоро да започне да казва и Р.
Не е лошо да се направи консултация с логопед , понякога им трябва много малко на децата .

# 48
Дъщеря ми не говори толкова добре спрямо брат си на същата възраст. Не мога да направя сравнение с други деца на нейната възраст.
Тя, например, казва: махня, станя и подобни.
В същото време виждам деца в обкръжението на сина ми на 6 г. и отгоре с някой месец, които говорят дори по-зле от нея.

# 49
Ема отдавна приключи с памперсите, с нощния сама си пожела.
От около половин година се отпусна много да говори. На баба си се е метнала.
Всички казват,че говори много изчистено и и се разбира. Понякога обаче от много ентусиазъм не и стига въздуха 😁
Голям философ е станала.
С градината нямаше проблем. За около две седмици се адаптира. Радвам се, че ходи на ясла и станаха лесно нещата.
Въпреки злоядството си расте добре. 104 см и почти 18кг е.
Това е на бързо. Бях забравила за темата 😁

# 50
Радвам се ,че малко се раздвижи темата.
Марти също е добре.
С папмерса си мислех, че няма да успеем да го махнем до началото на детската градина, но той отново ме изненада и както всичко се случи от раз.
Юли миналата година го заведох на ясла без памперс и се бяхме разбрали със сестрите да му слагат само за следобеден сън, а аз нощем. Те го забелязоха, че следобед е сух и на третия ден не му сложили памперс и на обяд. Вечерта след баня не пожела и аз да му сложа и това беше.
Докато спи сме нямали инциденти. Единствено в началото като се заиграеше и е имало случаи да се изпуска, въпреки че сме го подпитвали дали няма за гърне.
Говори много и то добре. Не сме му говорили по бебешки: папкаш и подобни.
Разсъждава логично. Кара колело без помощни колелета, като от балансното директно се качи и го подкара. Това беше преди около месец.
С яденето никога не сме имали проблем, освен със спирането да яде Blush
Обожава всякакви плодове и зеленчуци.
Единствено отказва да яде кремчетата в ДГ и редовно си иска допълнително.
Голям инат е, но все повече с говорене, по-точно с много говорене и се получават нещата.

Имам въпрос: Давате ли нещо за имунната система? По принцип е доста здрав, но от март месец влезе в някаква въртележка: март, април, май беше на антибиотик. Иска ми се да му дам нещо за подсилване на имунитета, но се чудя какво да е.

# 51
Ангелче Blue Heart
Аз памперс забравих какво е отдавна, за няма и седмица го махнаха преди повече от година и не искат и да чуват. Големи деца са вече и да си ги похваля и аз знаят азбуката и могат да смятат Grinning Подозирам, че не са от мен Simple Smile
Иначе все още са най-мъничките. Дори в градината има само 1 момченце и 1 момиченце, които са по-дребни. Ама надявам се да наваксат Simple Smile
и по последния въпрос давам Рестив по схема, за сега съм доволна.

Последна редакция: пн, 10 юни 2024, 11:54 от Диди 💙💙

# 52
Ех този инат.
Азбука и да смята Joy
Даже и цветовете не иска да си признае, че знае. Само по завоалирано ако питам например кой цвят сламка искаш и тогава казва.
Иначе кой е този цвят и мълчи или на всичко казва зелено или червено.
Знае ляво и дясно и буквата на мама.
Оттам нататък е тъмна Индия докъде му стигат знанията.
Сигурна съм, че няма проблем. Не се тревожа. Просто трябва да съм търпелива.

Последна редакция: пн, 10 юни 2024, 14:08 от m-angel

# 53
Ангелче, Калоян е същия SmileSmile или поне беше. Никога като "бебе" не ми е отговарял на въпроси от типа "как прави котето, патето... и т.н.", но ги знаеше и ползваше. С времето се научих като теб "подай ми синята кола, чаша" и прочие..

Вече не е така, на него също не можеш да му затвориш устата, даже и докато яде JoyJoy В градината все ми казват колко е хитър и как се измъква от сутуации, понягода съм раздвоена дали да му се скарам като ми отговаря или да се радвам. Говоренето.. изчисти го неусетно даже ми е леко тъжно като се сетя за бисери като папатон (панталон). Все още има думи, които са му трудни - поркотал, кревдрат (квадрат), цаверица, но пак са ми сладки и даже не го поправям.

Памперси.... боже аз забравих какво беше това Grinning на 1,5г махнахме дневния, преди 2г и този за дневния сън, но в яслата се наложи да му го върнат и след едно отсъствие казах вече да не му слагат, защото в нас си продължаваше да спи без и нямаше никакви инциденти. Вече не помня кога махнахме нощния, но да е било началото на миналото лято най-късно. Покрай старта на градината имаше инциденти, очаквано. А сега като започне да се разболява пак се изпуска през нощта, но повечето пъти е съвсем малко само в гащичките, чаршафите в повечето случаи са сухи.
Той също от скоро кара колело без помощни, много ме изненада. Той е много страхлив и никак не обича новите неща, отне му около седмица да се престраши да опита въобще колело с педали и после пак около седмица и без помощни, но като всяко нещо успява веднага, зора е да пробва... Така е и с яденето - плодове и зеленчуци едва сега започна да яде, ако са в някаква манджичка или супа няма проблем, но например печени или на салата - не близваше.

Напоследък става много рано (винаги е ставал де) и преди градина докато си пия кафето му пускам Пламъчко и доста неща е научил от там, харесва ми това детско. Даже го и "изпитвам" кое е по-голямо 3 или 5 и така до 10 се справя без грешка. Не вярвам да осъзнава какво е това.

Давам му сега витамини на Алайф - желирани са - 1-2бр./ден, хомеопатия също, защото изкара скарлатина миналия месец и много му падна имунитета, започнах и пробиотик заради плажа. Като мисля края на месеца да остане само с пробиотика.

# 54
Хей хей, предколедно да вдигна малко темата Wink Как сте момичета, как са вече порасналите деца? Знам, че някой вече са батковци и какички, а други тепърва чакват, ама може още някой да се похвали Simple Smile
Ние сме добре, като изключим, че от миналата седмица ни нападна страшен вирус и ще изтърват и тържеството и Дядо Коледа в градината, ама здраве да е, такъв ни бил късмета. Надявам се поне за празниците да сме добре, че се очертават около три седмици вкъщи и ще полудеем Grinning Иначе като не са болни са страшни диваци, но същевременно толкова много се занимават понякога един с друг, че наисина нищо не правя, както ми бяха казали едно време Grinning

# 55
И моята е дивачка 😃
Вълнуват я с какво е облечена, и ако не се харесва, трудно тръгва на градина 🤭
Главният ѝ интерес е да се облича неподходящо (нито съчетанието на цветове, нито улучва сезона 😃).

В петък им е тържеството в градината.
Ще видим дали ще си каже стихчето, че не обича да ѝ се нарежда 🤣

Като цяло е будно детенце. С нищо по-различна от останалите деца.
Единствен недостатък ѝ е, че е малко будала и се бута при деца, които я мачкат, а тя не усеща. Ма вече смених тактиката, след като 2 години не виждам ефект, и ѝ казвам, че каквото ѝ правят на нея, тя да отвръща със същото. Защото ми писна да я удрят и тя с усмивка да казва "не бе боли" и пак да ходи, пак да я удрят. И това пред погледа на другите родители 😒

Каквото повикало, такова се обадило.

# 56
Приятно раздвижване на темата. 👋 🤗
При нас това е третото, така че не се планира да стане батко и кака, освен на домашни любимци.
Пу-пу, засега е много разбрано хлапе -  като му обясниш нещо, казва "добре, мамо" и се съгласява, а аз съм силно учудена от това.
Не съм махнала нощния памперс, обичано е сух, има и изключения, но това е по мое желание, за да не си нарушаваме взаимно съня. Има ли други с нощен?

# 57
Ние сме болни всички в момента  - вероятно е грип. За жялост ще изпуснат коледното тържество, а при баткото имаше и други инициативи като последна група градина. Малей, ученик наесен.
Със сестра си добре си играят, но бързичко и се скарват. Той е по-отстъпчивия сякаш.
Малката повечето пъти е сговорчива, не се инати. Усеща се, че пораства. Батко й я поучава направо като голямо момче вече.
Харесва й да ходи на градина, има си две момиченца, с които си се забавляват. Познава буквите и може да прочете някои думи.

# 58
Здравейте мами.
Порасна ли сме много.
Ходим на градина.Палав е . Октомври много боледува.Ноември също.
Сега от 10 ти Декември се задържа на градина повечко.
Вчера им беше тържеството.
А днес ще дойде дядо Коледа и Снежанка във градината .
Ще имат и театър днес.
Иначе сме добре като цяло.
Бъдите здрави и весело посрещане на коледните и новогодишни празници.

# 59
Някой ще раздвижи ли темата? 🙃
Как са малчуганите? Какви хобита имат, с какво играят най-много?
Аз се опитвам да разнообразявам игрите, когато не е на градина, но се изчерпвам. Днес сме си у дома и двете и всичко ни е скучно 😃

Общи условия

Активация на акаунт