Студенти в Нидерландия - 18

• 57 718
  • 734
  •   1
Отговори
# 165
  • Варна
тити, аз пък покрай теб се сетих , че той носи очила за компютъра и със сигурност забрави да си ги вземе ,,та др. седмица му ги изпращам . Simple Smile Хубаво е да пишем , подсещаме се Simple Smile

# 166
  • La casa de Mickey Mouse
Нурофен, парацетамол, ибупрофен, капки за нос, сироп за кашлица, прахчета за настинка, волтарен и подобни се продават в супермаркета. Същите лекарства с техните разновидности и всякакви добавки се продават свободно в kruidvat/etos. Относно спешната помощ - родих тук, имам и вече 16х младеж - всеки път когато ми се е налага да посетя спешна помощ, обикновено посреднощ, максимума време до прегледа е бил не повече от 1ч, като се има в предвид, че живея в малко село и трябваше да се предвижа до града. И аз и ММ сме оперирани няколко пъти тук (ММ) претърпя животоспасяваща 12ч операция. Свекърва ми дойде на гости, получи някаква криза, цял ден и правиха всякакви изследвания в болницата, изписаха и лекарства, покри се от българската и здравна карта. Определено мога да кажа, че аз със здравеопазването тук нямам никакви проблеми и оплаквания. Има и друг момент - за температура до 3 дни не по висока от 38.5 нищо не се изписва тук - парацетамол, не се правят всякакви изследвания на секрети при настинка. Друга е системата, не всеки я приема и е свикнал.
Не съдя никой, просто ми е странно - тук има всичко, от което децата биха имали нужда. Изключвам хронично заболявания - за тях трябва да се мине през стандартните и прегледи и веднъж в системата се поръчват лекарствата онлайн. Когато видя, че на ММ му намаляват лекарствата влизам и поръчвам, ако се отнеса нещо ми пращат смс да ми напомнят.
Ако личния лекар няма часове за същия ден, но случаят е спешен, веднага намират най-близкия свободен лекар или болница и ти казват къде кога да отидеш - в рамките на не повече от 1ч. Има си специален телефон за спешни (не животоспасяващи) случаи. Ако случая наистина изисква бърза реакция на 112 отреагират на секундата. Малкият ми син не можеше да диша и се задушаваше, попитаха ме дали аз ще го закарам при тях или да пратят линейка, казах, че ще го закарам, когато пристигнах пред болницата ме чакаше екип и поеха детето от колата.

# 167
  • София
Госпожа Лютиче, точно - и при моят стана така, само дето не ял баница, щото не му бях направила Laughing, а остатъците в хладилника и се разболял баш като си тръгнахме. Пил си по собствено усмотрение нурофен и прахчета. Не си представям да иде от аптеката и да си търси той нещо, поне не на този етап. Както не беше боледувал отдавна, на чуждата земя от стреса ли, от хвърчането с колело натам насам ли и пиенето на бира, не знам, но неприятно, че вкъщи и стените помагат, а там няма кой. Да са здрави децата и по малко, а най-добре изобщо, да не боледуват! Дъщеря ми, докато придружавахме студента, също се разболя за един ден -вдигна Т и отпадна, но след като преспа се оправи от нищото, без лекарства. Жената на рецепцията в хотела в Делфт,  който препоръчвам (Hotel de Koophandel, като резервирането през сайта им излиза по евтино) ни предложи точно парацетамол.
Той си направи здравната застраховка дето я препоръчва университета за граждани на ЕС с ЕЗОК, около 25 евро на месец, направи я до Коледа и плати накуп около 110 евро, после ще мислим. Нямам идея какво включва и как се ползва, ако се наложи, надявам се да не се.
Спортуват ли там (освен наложителното каране на колело), синът ми ще взема някаква годишна карта за фитнес към университета, ако e наведнъж за година излизало доста по изгодно и включвало и други активности. Имат и някакви клубове, но примерно по интересните като гребането били заети вече.

Мини маус, този телефон за неспешни случаи какъв е?

# 168
Според детето в супермаркета има основните лекарства и добавки, той понеже си беше забравил лекарството за алергията се спаси от там, дори имаше избор между три-четири варианта. И с неговото и с тези от супермаркета ефекта е горе-долу еднакъв, трябва да търсим друг вариант, защото има месеци в които ситуацията е много зле.
За лекарствата за акнето обаче не става без рецепта, добре че последния път  беше anelima, която му ги занесе, защото ситуацията беше много тежка. Едното изобщо не го намери там, другите бяха с рецепта, а не я беше взел.
Сега е с един нов крем, в Нидерландия е с рецепта, ще тръгне от тук с три флакона и рецепта, надявам се да изкара до Коледа.
Проверявайте дали са си взели очилата- това обикновено се слага в последния момент, ако не се носят постоянно, за три години два пъти оставаха в къщи, вече е с резервни,  всеки път питам и уж ги е взел.
Не ги носи постоянно, но не може без тях като е на компютъра или като чете, което е почти през цялото време когато не спи.
За спорта- ходи на фитнес, два-три пъти седмично., но той не е много по спорта.

# 169
  • София
Bora, баш от стрес си беше. Макар всичко да се случи по план, той беше много уплашен и аха да не тръгне. Даже си поплакахме двамата вечерта преди полета. Но се справи и сега е доволен, че не се отказа.

# 170
  • София
Ох, милото дете беее Cry Браво, че сте устискали! Но явно е бил много мотивиран!
Моят ако ми се разплаче, директно отсвирвам и полет, и чудо Laughing Казала съм му - отиваш, пробваш, ако не е твоето, по каквато и да било причина, билетчето, самолетчето и вкъщи. Може да звучи малко не-борбено, но така го чувствам. Нищо не трябва да е на всяка цена.

# 171
Ох, милото дете беее Cry Браво, че сте устискали! Но явно е бил много мотивиран!
Моят ако ми се разплаче, директно отсвирвам и полет, и чудо Laughing Казала съм му - отиваш, пробваш, ако не е твоето, по каквато и да било причина, билетчето, самолетчето и вкъщи. Може да звучи малко не-борбено, но така го чувствам. Нищо не трябва да е на всяка цена.
Абсолютно,и аз така съм му казала,ако не е щастлив и спокоен, живота продължава и да се прибира...
Такааа,моите момчета са отседнали в Socialhub, докато таткото е там.Квартирата много му харесва,само общите части бяха доста мръсни-кухнята,банята,но с общи усилия всичко почистиха заедно с родителите на другото момче,с което ще са заедно.Напазаруваха някои неща от ИКЕА,Jumbo и засега всички са щастливи и доволни,дано и занапред да е така. 🙂 Баща му утре се прибира и в понеделник следва опознавателната седмица във Фонтис,дано завържат нови запознанства и приятели!

# 172
  • София
Всеки си знае детето.Нашата ситуация беше малко - хем му се иска, хем не му стиска. Знаех, че ако го оставя да се откаже в момент на слабост, после ще изпадне в самосъжаление защо не е опитал поне. Затова му обясних, че трябва да опита поне да изкара първата година и му обещах, че ако след нея иска да се откаже го прибираме без обяснения. Вече не става дума за отказване. Даже и с приятелка се сдоби (българка е) и вече бодро преминава(ме) във втори курс. Grinning

# 173
  • София
Супер Heart Победите с усилие са най-сладки!
Нашата опознавателна седмица се оказа фестивал на къмпинг Scream Никога не сме ходили на къмпинг. Преди 2 години пратих средния ми син на лагер на палатки и беше изпаднал в културен шок Laughing
Подозирам и тук сходно развитие на събитията, нооо нека се бута там Joy

# 174
  • София
Явно са в един университет. Grinning
И моят син беше на къмпинг за първи път в живота си миналата година.
Може да ги запознаем. Моят син ще пътува на 3 септември.

# 175
За боклука и Бреда - моя син наряза на много малки парченца картоните от опаковките на мебелите му, натовариха ги с баща му в пикапа ( бяхме там за да помогнем за преместването ) и ги изхвърлиха в контейнер за хартия . Само трябва да са наситени за да влязат през отвора . От вън кофите изглеждат малки, вкопани са в земята, но всъщност са много дълбоки . Отворът е малък и затова боклукът трябва да е нарязан на ситно.
Детска, аз какво да кажа ,като първата година бях сложила дори и ...изопринозин. Да ме питаш за кво му е ...
Наистина в крюитват има всичко, а ако иска специализирани лекарство, рецепта от БГ снимана на телефона върши работа . Само дето  ципрофлоксацина не е 5 лева, а 20 евро.

# 176
Да питам какво е предимството да се наеме колело,  защото аз си представям по-скоро да си купи втора ръка?
(Нещо не успяваме да напълним куфара, чудя се какво толкова забравяме)

Оправят ги безплатно, ако им има нещо.

Не съм чувал да са откраднали на някого.

На мен са ми откраднали 2 от 3 колелета, които са били купени (не втора ръка, а десета ръка, евтини).

Тук говоря за swapfiets.

# 177
  • Варна
Ей , Гери , направо ни “ спаси “ дет се вика. Поръча си нашия доста мебели мин. седмица от Юск и тази сряда ги чака за доставка , но кой да помисли за боклука .
Казах му на млсдежа варианта , мисля че преди да си ги сглоби цяла вечер и нощ ще се занимава да реже и хвърля 😆, милия , съжалих го ❤ То студентските купони стартираха , приятели си намери и днес дори не е имал време храна да си купи от хойкане.
Благодаря отново ! ❣
Аз пък съм с малко различно мнение относно това при най малкото мъчно или разклащане временно да си го прибираме или да му кажа веднага да си идва . Говорихме затова с него 2-3 дни преди да замине . Казах му да е отговорен и сериозен относно това което се прави за него , за да се сбъдват НЕГОВИ мечти. Simple Smile, но всеки си познава детето най - добре и ениционалния му свят .👍

Последна редакция: нд, 20 авг 2023, 07:44 от Деска

# 178
  • Бургас
Моят синковец може би е единственият заплес, който уж само веднъж / не го вярвам много, че е било само веднъж/ не заключил колелото под наем и го оставил пред входа на блока и му го откраднаха, глобата е 450 евро, иначе беше доволен, ремонтират ги бързо и безплатно, втори курс отказва колело, минава на скутер, вече го е купил,  уж малко бензин харчел, ще видим как ще е

# 179
  • София
Здравейте момичета,
Ние с дъщерята заминаваме на 26 за Ротердам. Аз ще съм с нея до 31.08. Намерихме квартира, но е от 28 септември. Търсим място за настаняване през този един месец. Ще съм много благодарна за всякакви идеи.

Общи условия

Активация на акаунт