Студенти в Нидерландия - 18

• 57 681
  • 734
  •   1
Отговори
# 150
  • Варна
ОК, пиша го тук нашия списък :
Болкоуспокояващи - аналгин , спазмалгон ,, но шпа ,Упсарин, Нурофен за болка,грипекс макс, Нурофен стоп Колд  , валидол ;
Антибиотици - два от различни групи , широкоспектърни - Аугментин и Клацид в случая; Авирон рапид - на него му помага да не стигне до Аб;
Витамини: общи,Вит C, Вит Д на капки , магнезий; Пробиотик
Противоалергично - Ериус , Зиртек
Спрей за нос ;Капки за нос с антибиотик;
Таблетки за смучене или спрейове за гърло - Стрепсилс и някакви билкови ;
-Термометър;
Против повръщане и диария - натриев цитрат прахчета, деган табл.,ментови капки, билкови капки Иберогаст , ентерол прахчета , Лопедиум;
За негово заболяване : Дексаметазон и Вентолин спрей ;
Лепенки, марли, спирт , риванол , Йодасепт крем , крем с кортикостероид (бетазон); банеоцин ( за гъбички) ,някакъв крем обикновен за рани или спрей ;
Май това беше откъм лекарства , но се съобразете с вашето дете , общите са ясни.

Относно застраховката , баща му му я направи оттук за 6 мес. като включва доста неща - здравна помощ , зъболекар, кражби, повреди и там всичко важно за престоя му там , което може да го засегне . Иначе да, той ще пита в Унито вече как става с личния лекар , имат ли там те самите своя амбулатория и лекар .. чака да му дойде времето Simple Smile
Това е ! Успех ! 🍀

Последна редакция: сб, 19 авг 2023, 06:12 от Деска

# 151
  • София
По повод лекарствата: аз изчетох всички списъци, които ми попаднаха. Инвестирах към "илядО лева за двете девойки и им пожелах да не ги ползват. Може би трябваше да им сложа и по една бяла манта и да отворят 2 сергии там. Simple Smile  Точно пред 30 мин. докупих и аулин. Термометри съм забравила, ама ще си купят, ако се наложи.
Вчера уплътняваха прозорците на квартирата, писаха ба фирмата за течащ сифон на мивката изобщо welcome to the jungle, както пеят едни мои любимци. Това парче ми беше запазено за 15.09, ама вече го местя според ситуацията. Wink

# 152
Дами , да питам за бележките за дохода за кандидатстване за степендия .
Пуснахме искане през електрония портал на НАП за годишния доход.
Получих на пощата "ПОТВЪРЖДЕНИЕ ЗА ПОЛУЧАВАНЕ "от НАП  . И сега какво ?

Последна редакция: пт, 18 авг 2023, 14:32 от kavas

# 153
Деска, в коя компания застраховахте детето и колко струва за 6 месеца?

# 154
  • Варна
Деска, в коя компания застраховахте детето и колко струва за 6 месеца?

Към Дженерали е застраховката , за 6 . М. струва 130 лв. Направена е за 10000 евро покритие .

# 155
  • Sofia
Здравейте, аз имам въпрос, ако някой разполага с информация, ще съм благодарна.
Става въпрос за Бреда - как се процедира с боклука? Предстои ни доставка на мебели от ИКЕА и се опитвам предварително да организирам изхвърлянето на опаковъчния картон. Синът ми писа на комплексния мениджър на общежитието, който го препрати към общината. В сайта на общината са посочени пунктове за изхвърляне в определени дни и възможност за онлайн запазване на час за извозване от адрес. Но часовете са запазени до 8 септември, ако изобщо гледаме на правилното място. Споделете опит, моля!

# 156
Здравейте, да изхвърлянето е проблем, миналата година,  мъжът ми ги изхвърли на бензиностанция  в Германия, не бяха намерили с дъщеря ни подходящо място, ако сте с автомобил това е вариант. Иначе те ще си се оправят с битовия боклук, понякога и кошчетата в парка вършат работа , за Бреда става въпрос, научават се бързо.

# 157
  • Варна
Много се извинявам , сега се прочетох , горе в Болкоуспоковащи да се чете “ спазмалгон “ , в никакъв случай “ седалгин “ , не че някой ще ви го даде в аптека де . Извинете !

# 158
  • La casa de Mickey Mouse
Болкоуспокояващи - аналгин , спазмалгон ,, но шпа ,Упсарин, Нурофен за болка,грипекс макс, Нурофен стоп Колд  , валидол ;
Антибиотици - два от различни групи , широкоспектърни - Аугментин и Клацид в случая; Авирон рапид - на него му помага да не стигне до Аб;
-Термометър;
Против повръщане и диария - натриев цитрат прахчета, деган табл.,ментови капки, билкови капки Иберогаст , ентерол прахчета , Лопедиум;
Лепенки, марли, спирт , риванол , Йодасепт крем , крем с кортикостероид (бетазон); банеоцин ( за гъбички) ,някакъв крем обикновен за рани или спрей ;
Май това беше откъм лекарства , но се съобразете с вашето дете , общите са ясни.

Относно застраховката , баща му му я направи оттук за 6 мес. като включва доста неща - здравна помощ , зъболекар, кражби, повреди и там всичко важно за престоя му там , което може да го засегне . Иначе да, той ще пита в Унито вече как става с личния лекар , имат ли там те самите своя амбулатория и лекар .. чака да му дойде времето Simple Smile
Това е ! Успех ! 🍀
Аз нямам и една десета от изброените лекарства в къщи. Тук има всичко, ако лекарят прецени ще изпише антибиотик. Това със самолечението е малко опасно

# 159
Аз пък покрай този списък се сетих за резервни очила(който носи). Наборът няма резервни, ако ги счупи, ще е трудно.

# 160
  • Бургас
По въпроса с лекарствата, всеки преценява за детето си какво е нужно. Аз сложих Хюмекс и Паракофдал, но се замислям сега тези лекарства, не антибиотици, а разните прахчета и таблетки при настинка, витамини и др. под. там ги няма по аптеките или са много скъпи? Или за всичко искат рецепта?

# 161
  • Варна
-Термометър;

Това е ! Успех ! 🍀
Аз нямам и една десета от изброените лекарства в къщи. Тук има всичко, ако лекарят прецени ще изпише антибиотик. Това със самолечението е малко опасно

Много се радвам , това означава , че сте здрави вкъщи и нямате хронични заболявания , пожелавам ви дълго да е така ! 🍀
Всичко което е в списъка някога ни е изписвано и лекувано с него от лекар , аз съм пом . фармацевт , а младежа се допитва до мен за всяко нещо относно какво , колко и т .н , макар че неговите си си ги знае Simple Smile Отговорен е в това отношение .
Относно че ще отиде на лекар там , каквото съм прочела тук, никак не е в полза на това , че ще разчитам ако направи спазъм и не може дъх да си поеме през нощта или рано сутринта , а да си вземе веднага лекарството . Или каквото и да е друго . Айде няма нужда ! Simple Smile

Йен, разбира се че ги има , за скъпото не знам , НО са с друго търговско наименование там и децата не знам дали ще поискат правилното , например ако чуят там Парацетамол, няма да ги разберат какво искат , защото това не е активната съставка , а просто име. Нея я пише под името . Е .. Simple Smile Затова предпочитам всичко да е при него и да му е познато . Simple Smile Не, не искат за всичко рецепта , за Аб, кортикостероиди , кремчета с аб, капки и мнооого др неща , те са по рецепта и повярвайте там ще я искат , не като тук …

Последна редакция: сб, 19 авг 2023, 10:17 от Деска

# 162
  • София
Аз пък покрай този списък се сетих за резервни очила(който носи). Наборът няма резервни, ако ги счупи, ще е трудно.
Лещи ?
(Малката щерка е доста късогледа и тренира кикбокс. Покрай спорта я пробвахме с лещи още на 10. Тества 4-5 вида и нейните се оказаха японските Miru еднодневни. Издържат цял ден състезание, плуване в басейн, гмуркане в солено море в т.ч. с бутилка на 12 м дълбочина). Това може да е краткосрочно решение, ако не ви се инвестира в нови очила баш сега.
За лекарствата да не бързаме със заключенията, защото тук пишат и дипломирани фармацевти и лекари, а и не говорим за самолечение, а лечение след телефонна/видеоконсултация (Hеalee) и л.л. ,специалист и т.н.
Аз се пошегувах, че купих всичко от всички списъци, но може би хуморът ми остана неразбран.

Последна редакция: сб, 19 авг 2023, 13:47 от bibi

# 163
Много се извинявам , сега се прочетох , горе в Болкоуспоковащи да се чете “ спазмалгон “ , в никакъв случай “ седалгин “ , не че някой ще ви го даде в аптека де . Извинете !
Аз даже имам и по- голям списък и въобще не се изненадах на седалгина🙂, защото го използвам за главоболие( не на детето де). Но пък не бях се сетила за термометър😄, че рядко вдига и то така, че се усеща🥺 и без него, та не ползваме обичайно.Но от познати в Нидерландия и в Германия съм чувала страхотии за здравеопазването в Нидерландия и искам да сме подготвени за максимален брой ситуации, в които можем да минем и без търсене на лекар на място. Рецепта искат за всичко, включително Нурофен и лекарства за киселини в по- висока доза. Аз ще заредя детето и с рецепти за всеки случай, но не си представям в 12 посред нощ, с някое остро състояние да обикаля и да търси аптека, вместо да си отвори шкафа и да си вземе един Ибупрофен/ Деган или каквото трябва. А тя естествено знае, че нищо не се пие, без да го потвърдя като нужно. От малка си познава одобрените ( в маминия списък)лекарства, разрешените интервали за вземане и в общи линии кое кога и за какво. Както и абсолютно забранените🙂.

Последна редакция: сб, 19 авг 2023, 10:52 от apfelstrudel

# 164
  • София
Миналата година моят син се разболя на другия ден след пристигането си в Бреда. Бях сложила съвсем основни лекарства без рецепта, но му свършиха работа. Той още не знаеше от къде да си купи храна, пък камо ли лекарства. Два дни лежа в квартирата и яде баница. Като типична българска майка бях заредила една голяма кутия, за да има за вечеря. Сакън да не погине детето от глад, че ми е бая кльощав. При други обстоятелства половината би отишла на боклука, но сега свърши работа.
За мен идеята на лекарствата (за тези които нямат хронични заболявания) е да има за началния период, когато още не са ориентирани. После вече никой не знае какво ще потрябва и няма смисъл от големи запаси.

Общи условия

Активация на акаунт