Студенти в Нидерландия - 18

• 57 649
  • 734
  •   1
Отговори
# 135
Какво стана с нашата мамешка амстердамска среща? Аз ще съм там от 25-ти до 29-ти август. Ако има и други, дайте да ударим по един кофи шоп, да дадем добър пример на децата.

# 136
[quote author=gabrielas link=topic=1581358.msg468292
Аз днес бях в НАП Изток. Служителката беше много мила и любезна. Носех преведеното писмо за прием. Понеже е получено по имейл попълних една декларация за това. Сметнаха дължимите вноски, попълних декл. 7, платих, всичко стана за нула време и изобщо не ми искаха пълномощното.
Здравейте, мога ли да попитам писмото получено по имейл и съответно преведено задължително ли трябва да е легализиранео и с печат при подаване в НАП.

# 137
  • София
Какво стана с нашата мамешка амстердамска среща? Аз ще съм там от 25-ти до 29-ти август. Ако има и други, дайте да ударим по един кофи шоп, да дадем добър пример на децата.
На 28-ми съм там, хайде!

# 138
  • София
[quote author=gabrielas link=topic=1581358.msg468292
Аз днес бях в НАП Изток. Служителката беше много мила и любезна. Носех преведеното писмо за прием. Понеже е получено по имейл попълних една декларация за това. Сметнаха дължимите вноски, попълних декл. 7, платих, всичко стана за нула време и изобщо не ми искаха пълномощното.
Здравейте, мога ли да попитам писмото получено по имейл и съответно преведено задължително ли трябва да е легализиранео и с печат при подаване в НАП.
Писмото от университета е без печат и подпис. Превода му е с подпис и печат на фирмата, която го изготви - 20 лв. обикновена поръчка.

# 139
На 28-ми съм там, хайде!

Чудно, значи 28-ми! 17 часа, Amsterdam,Beer Tasting Room In The Wildeman, много хубаво мото имат: "Work is the curse of the drinking classes". А може и в някой музей....Smiley
Най-важни са градът и датата, другото може да го доуточним.

# 140
  • София
Идеално. Живи и здрави, там!

Можете ли да ми кажете колко по-рано трябва за поръчам икеа мебели от сайта на Икеа, за да се ангажира магазинът с точна дата на доставка?

Последна редакция: пт, 18 авг 2023, 07:55 от Peruanka

# 141
  • Бургас
Йен и Вашето дете ли ще е в Делфт, намерихте квартира, предполагам? Не се притеснявайте и да забравите нещо, особено от битовата част или пък дрехи, там всичко има и на добри цени по беглите ми впечатления. Важното е документите да се вземат и донякъде лекарства, за съжаление на моят веднага му се наложи да пие нурофен и подобни, че настинал и ако трябваше тепърва да търси....

Да, в Делфт ще е, пътува на 30ти август, сега ще изпратим багаж с познати. Той особено не се вълнува от битовизми, и за това мама го замества достойно с вълненията Simple Smile. Намери си квартира в Хага, ще е в един апартамент с две момчета от Китай и един чех. Надявам се да си допаднат и да се разбират.
Благодаря на всички които пишат в темата, много сте полезни.
Успех на всички деца пожелавам, да им се сбъднат плановете и желанията за бъдещето и много сила и спокойствие на майките им.

# 142
  • София

Можете ли да ми кажете колко по-рано трябва за поръчам икеа мебели от сайта на Икеа, за да се ангажира магазинът с точна дата на доставка?

През юни поръчахме от София 4-5 дни предварително. Можете да направите акаунт, да сложите избраните мебели в кошницата и да симулирате доставка за да видите опциите на дати.

# 143
Здравейте, има ли някой който се е настанил в Керкраде. Моля, пишете ми

# 144
  • Sofia

Аз ги поръчах още на 5 август и ми даде опции за доставки до 17 септември. Като симулираш доставката, действително ти дава опциите за часовите пояси, в които да я чакате. При нас ще дойдат между 08:00 и 11:00 часа. Направете задължително IKEA Family account. Дава преференциални цени за определени продукти и 10% отстъпка за доставка. Сглобяването става по различен начин (ако ще се поръчва), в зависимост дали се поръчва от магазина или онлайн.

# 145
Моят си поиска да е с неговите си завивки , възглавница и одеало от вкъщи . Сега замина с олекотената , възглавница и одеало неговите си, вакуумирани на дъното на куфара. Другата седмица с багажа ще му изпратя вече и зимната и всички по зимни дрехи . Чаршафи иска да си вземе оттам , той да си ги избира.
Лекарства задължително , аптеките там не са като тук денонощно и да почиват само на 1 януари . Искаме като се почувства недобре да може да реагира веднага , а и той е с две хронични заболявания , които е възможно да се обострят сега заради смяна на климата. Ако някой иска ще напиша моя списък какъв беше . Simple Smile
Аз бих прочела списъка, че все ме е страх да не забравя нещо важно🙂. Също, придвид, че детето Ви е с хронични заболявания, сигурно сте му направили читава здравна застраховка и имате идея как студент да се запише на личен лекар( или там, какъвто е аналог в нидерландското здравеопазване). Бихте ли споделила нещо по този въпрос?

# 146
Записването при личен лекар е като в България. Намира се списък на личните лекари в града и се вижда кои приемат пациенти. Ако има холандска здравна застраховка - заплащането или използването на безплатна услуга/лекарства става според нейните условия. Ако няма - всичко се заплаща. Прием при личните лекари става само след записване предварително на час, работят с ограничено работно време. Ако е тежко състоянието е възможно и да приемат без уговорка, но знам за изключителни състояния и пак не приемат, дори в спешното (например считат, че счупен крак не е животозастрашаващо не налага преглед веднага и трябва да се следват процедурите, а не просто да те приемат). Ходенето при специалист е по осмотрение на личния лекар, какти и изписването на лекарства (рецептите са еднократни).

Понеже стана въпрос за климата. Детето е мисля в най-северните градове, където има разлика с Амстердам или Маастрихт например. Има алергия към тревни, което с техния климат е изключително предизвикателство. Цъфтежът им е много дълъг заради влагата и по-меките температури и признаците й на алергия продължават с месеци, усилват се, като понякога дори колело не е могла да кара, минавайки през парковете. Та предвиждайте ги тия неща.

# 147
Ден след като големия ми син отпътува за Бреда, при разчистване на стаята му изпадна едно много важно за него нещо... дреболия, но той си държи. Изпратих я с БГ пощи, влезе в  малък плик с балончета . Бях я увила добре за да не питат много какво е. Обясних, че е талисман  ключодържател. Всъщност е сребърна гривна, но в една поща ме отсвириха - така и не разбрах защо, вероятно защото им я показах . После я увих хубаво  и обясних в друга поща, че имам студент който не влиза на изпит без този талисман... излъгах демек. Но взеха пратката, дори не исках да е препоръчано за да не го търсят, идеята беше писмото да влезе в пощенската му кутия. Е, вчера ни пусна снимка  - вече е закичил въпросната гривна. Точно седем дни отне, плюс уикенда. Струваше под 4 лева. Та, мисълта ми е - ако нещо дребно излезе, дори и малко кашонче да е, БГ пощи също е опция.

# 148
  • София-България, Израел - където си поискам
Здравейте, мами. Вече ви споделих за драмите с квартирата в Амстердам и много благодаря на всички които ми писаха - страхотни сте!!!! Сега излиза вариант за студио в Хага, но това би означавало пътуване до и от Амстердам всеки ден. Та се чудя дали си струва, ако има някой, който да сподели опит ще съм много благодарна!!! Междувременно продължаваме да търсим и се надявам наистина на чудо!!!!
Не е проблем да пътува, ако не можете да намерите квартира в Амстердам.
Ако не е проблем може ли да ме носи чите къде намерихте квартира. Дъщеря ми почва стаж в Амстердам, а има квартира в Грьонинген.

# 149
На фона на първокурсните трепети да раздвиха обстановката с завършила третокурсничка.
Дъщере ми е физиотерапия, четвърти курс имат 6 месеца стаж (досега всяка година имаха по 2 стажа по един месец, които си осигуряваха сами). Този път университета каза, че ще им осигури стажовете, което беше много странно, но добре дошло. Само дето в последната седмица на учебната година бюрото излязло в отпуск и детето си дойде за ваканцията настръхнала какво ще прави. Но с приятелката си направиха график - през ден пише ту едната, ту другата, после звънят... за да не се набиват на очи Laughing
Дойде си променена - направо е пораснала ментално, не знам как да го опиша, но вече го няма детско-тинейджърското мислене и оплакване, изказът е стуктуриран и като на възрастен човек. Впуска се в организацията в къщи, сама предлага да ме замести тук-таме... много приятно се изненадах.
Намерихме план Б в България, но на 28 юли (2 часа преди да затворят изцяло университета за лятото) ѝ написаха къде ще е стажа. Късметлийка е, че е на 10мин от квартирата, защото на някои е в други градове и тепърва ще започват търсене на настаняване. Rage
Студиото, където ѝ е стажа, не отговаряше цяла седмица, накрая намери личен номер и писа по WhatsApp. Собственикът ѝ отговори, че е чул loud and clear Laughing Laughing съобщенията й, но не знаел, че ще има стажант, ама щом универистета са казали - да отива там когато трябва да започва. Аз се набрах леко, викам "ама как така не знае и ще ходиш", но коментарът на щерката беше - еми те всички са такива тука.
Голям плюс е холандския, добре, че си настояваше и вече завършва B1.
Замина вече, тя работи в Събуей и си изкарва парите, силно се надява да може да продължи да работи, защото на 22 вече ѝ било под достойнството да иска пари от нас. Милата ми тя!

Та с това искам да ви кажа - справят се, адаптират се и си гонят нещата. Не остават гладни и не стоят на студено.
Даже ви съветвам да не им звъните често за да ги изнервяте. Представяте ли си колко им е готино да са самостоятелни и далеч от родителски контрол, нека полетят.

Общи условия

Активация на акаунт