Студенти в Нидерландия - 18

• 57 636
  • 734
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Здравейте, мами. Вече ви споделих за драмите с квартирата в Амстердам и много благодаря на всички които ми писаха - страхотни сте!!!! Сега излиза вариант за студио в Хага, но това би означавало пътуване до и от Амстердам всеки ден. Та се чудя дали си струва, ако има някой, който да сподели опит ще съм много благодарна!!! Междувременно продължаваме да търсим и се надявам наистина на чудо!!!!

# 121
  • София
И при нас греда с този енролмънт летър. Първо получи един съвсем неформален мейл още през пролетта, че е приет за учебната 2023/24 години и трябва да заяви банкови детайли - там поне му имаше имената. След като платихме таксата, очаквах нещо по-официално, което да преведа и занеса в НАП. Какво идва днес? "Здрасти, еди кой си "- няма три имена, няма дори пълно първо име, на галено са се обърнали към него Joy "Получихме учебната такса, заповядай" Joy Период на учебната година - йок. Идентификационни дании - йок! Убиват ме тез хора...Ние ли сме прекалено формални, те ли са прекалено лежерни...Не знам какво да кажа?!
Сега единствено се сещам да го карам, след като вече е на място, да търси в администрацията от кого да поиска въпросното писмо с нормално посочени данни и да ми го прати по мейл, пък аз тука да се оправям с него...

# 122
  • Бургас
Аз имам малко глупав въпрос - какви и колко завивки трябват? Знам, че е различно за всеки, но приготвям багажа и не можем да се разберем със студента. На него вечно му е топло, тук и зимата спи на отворен прозорец, но там сигурно е по-студено, все пак доста по-на север е.

# 123
  • София
Относно завивките, в комплекта от общежитието бяха сложили по пухкава, тоест дебела завивка, може би са преценили, предвид и, че си е с до 10 градуса надолу от тук и сега се усещаше поне 5 градуса по хладно оттук. По студено е и по добре да има топла завивка. Иначе радиаторът в стаята беше доста голям и сигурно поддържат добра температура. На ако спи на отворен прозорец, а там е по студено, с дебела завивка ще му е по добре, ако му е много топло ще я отметне и ще си вземе по тънка примерно от Икеа или Юск.

# 124
Колко на север? Те все пак имат парно в стаите. Щом винаги му е топло - едно одеало ще му е ок. Дъщеря ми е заморничава и спи с две от най-леките тип плюш, не олекотени. В стаята си държи зимата 23-25 градуса. Там има отлични завивки на страхотни цени, особено в Праймарк и Екшън.
Аз като ходя спя само с чаршаф и ми е добре. Но на мен винаги ми е топло още от дете.

# 125
  • Бургас
Благодаря момичета, слагам лека завивка и ако се наложи ще купува друга.
Наближава времето да отпътува и аз ставам все по-нелогична, напълно подкрепям решението му да учи там, но хич не ми е лесно. На моменти вече ми липсва, въпреки, че е още тук.

# 126
  • София
Йен и Вашето дете ли ще е в Делфт, намерихте квартира, предполагам? Не се притеснявайте и да забравите нещо, особено от битовата част или пък дрехи, там всичко има и на добри цени по беглите ми впечатления. Важното е документите да се вземат и донякъде лекарства, за съжаление на моят веднага му се наложи да пие нурофен и подобни, че настинал и ако трябваше тепърва да търси....

# 127
  • Varna
Здравейте!
Ако може някой да помогне - как се казват магазините за мебели втора употреба в Нидерландия, за да мога да потърся? Пристигнахме в Утрехт,  оставихме младежа в стаята му и сега правя план за следващите дни за покупки и обзавеждане.

# 128
Моето момче е с една лека завивка, казва че  много топло в общежитието.
Зимното яке също не му е от дебелите.
Отложи прибирането в България максимално, сега сякаш не му се тръгва обратно, така ми се иска де:)

# 129
Благодаря момичета, слагам лека завивка и ако се наложи ще купува друга.
Наближава времето да отпътува и аз ставам все по-нелогична, напълно подкрепям решението му да учи там, но хич не ми е лесно. На моменти вече ми липсва, въпреки, че е още тук.
Моите момчета са с двойна, закопчаваща се една в друга. Лятото откопчават едната и става лека лятна завивка, даже две. Зимата закопчават една с друга и става дебела зимна завивка. Към това и двамата имат по едно леко кашмирено одеало, което освен това им служи и за шалте , а и за намятане  става при лека дрямка . Малкия ми син в по мразовитите зимни вечери отдолу под дебелата завивка слагаше мекото одеало за още по топло. Но то е само при много студено време.

# 130
  • София
Значи, колкото и да е на север, тази държава има морски климат, който е по-мек от нашенските -20 през зимата (е,напоследък рядко става -20, но това е друга тема). Растителността, която вирее в Нидерландия е близка по видове до нашето черноморско крайбрежие. А това е една идея по-меко от софийското поле, където морските видове измръзват. Та, колко па да им е студено на тия младежи толкова. Е, вярно, по-влажно е, което усилва усещането за студ, но не се притеснявайте чак пък толкова. Това не е Норвегия! 🙃
PS. Баба все бъркаше Нидерландия с Норвегия и в началото жива я оплака бъдещата студентка "къде ще отиде на този студ".😄

# 131
Здравейте!
Ако може някой да помогне - как се казват магазините за мебели втора употреба в Нидерландия, за да мога да потърся?

Kringloopwinkel Wink

# 132
Има вятър и е малко по-нестабилно времето от това в България. С олекотената завивка, която им дадоха , каза че й е топло и сега ще си купува нещо по-леко. Макар , че е въпрос на лично усещане.

# 133
  • София
Моята в софийско равно пОле спи с юрган и през лятото, не знам как ще живее в NL 😂.
Аз една година съм живяла там преди 100 години и да, по-влажно е от тук, но го няма "кучият" студ. Има вятър, но и във Варна през зимата го има същият вятър. Въпрос на нагласа, зиморничавост ли..., как да кажа. Абе, не е Норвегия 😄

# 134
  • Варна
Моят си поиска да е с неговите си завивки , възглавница и одеало от вкъщи . Сега замина с олекотената , възглавница и одеало неговите си, вакуумирани на дъното на куфара. Другата седмица с багажа ще му изпратя вече и зимната и всички по зимни дрехи . Чаршафи иска да си вземе оттам , той да си ги избира.
Лекарства задължително , аптеките там не са като тук денонощно и да почиват само на 1 януари . Искаме като се почувства недобре да може да реагира веднага , а и той е с две хронични заболявания , които е възможно да се обострят сега заради смяна на климата. Ако някой иска ще напиша моя списък какъв беше . Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт