Студенти в Нидерландия - 18

• 57 628
  • 734
  •   1
Отговори
# 105
В писмата за прием имате ли дата за обучението от - до?
На познато дете са ги върнали от НАП, защото пише, че е записано за академичната година 2023/2024, която започва на 01.09., но не пише кога свършва.

За студентите от Нидерландия изискуемия от НАП документ е веднъж в годината , не е на семестри. Така или иначе сте знанесли един документ- това автоматично им дава основание да му/ й оправят здравните за цялата академична година. Следващата есен - същото упражнение отново.
При студентите в Германия е на семестри - нося бешайд два пъти в годината  за здравните на малкия ми син.  Ще им изчистват здравните докато носите документ че е студент/ка, или до навършване на 27 години, което настъпи първо.

# 106
И моето момче днес излетя,добре че бях повече ангажирана в работата,че....и двойно ирландско кафе нямаше да ми помогне,чакам да се обадят,като пристигнат..🙄 Благодаря ви момичета, голяма опора сте ми в този момент!!!

# 107
В писмата за прием имате ли дата за обучението от - до?
На познато дете са ги върнали от НАП, защото пише, че е записано за академичната година 2023/2024, която започва на 01.09., но не пише кога свършва.
Да - 01.09.2023- 31.08.2024 г. и на двете писма.
Питах, че ми стана интересно вчера - искат и трите дати: дата на изпращане на писмото, дата на започване и дата на завършване. Крайната дата се вписва и в справката за приети документи, която ти дават. Успех на детето да може да убеди унито да му променят бланката.
Писмото за прием, освен че трябва да има начална и крайна дата, всяка следваща година си засичайте периодите, за да няма изпуснати дни или цели месеци (летните). Има университети, които не всяка година започват на една и съща дата и дори и един ден да липсва между писмата от две поредни години, за този ден ще се дължи здравна осигуровка. Други пък считат края на учебната година с приключването на сесията и така излиза, че студентът лятото не е студент и не е осигурен. В НАП всяка година вкарват периода, посочен в писмото, не вкарват мисъл. Моят съвет след първата година е да сравнявате периодите преди да дадете писмото за превод, за да не се налага второ писмо с корекция, отново превод и ходене до НАП или другият вариант - подаване на декларация и плащане на осигуровките за липсващите дни/месеци, за да се изчисти периода и да не се разправяте с университет, преводи и НАП.

# 108
Един университет - едно правило през годините. Не се различават нашите писма (винаги са от 1 септември до 1 септември). Само датите сменят. И това е съвсем нормално - има последователност в самата институция.
В Нидерландия писмата се издават за 1 календарна година, не ми е попадало досега нещо друго.
Дори да има някакви дни разлика, това няма да спре здравно-осигурителните права в България - трябва да има прекъсване над 3 месеца, за да се спрат. Плащането е друга бира.

# 109
Здравейте. Има ли някой, които плаща на части таксата? Как да разбера на колко части да я разделя? В Стюдентлинк нищо не пише.
Ние плащаме на части - 5 са и си ги теглят с директен дебит от холандската му сметка на 25-то число, като първата е на 25.09

Последна редакция: пт, 18 авг 2023, 09:52 от Kepeva

# 110
Здравейте, днес ходих в НАП-Стара Загора за да платя здравните осигуровки на дъщеря ми за Юли и Август. Носех със себе си и писмото за официален прием от Аванс, Бреда за да се уверя, че няма да има проблем преди да го занеса на преводач . В него е написано, че е приета за учебната 2023/2024 г, но служителката от НАП ми иска 2 отделни писма, за двата семестъра, на които да има начална и крайна дата за всеки семестър, съответно и 2 превода на тези документи. Това изискване нормална практика ли е за всички клонове на НАП или само в нашият град е така ? Чета тук, че писмото трябва да е с дата 01.09.2023-31.08.2024 г. Да ходя да разговарям с по-виш служител ли? Моля, за съвет.

И да споделя скромен опит с изпращането на колети до Нидерландия. На 08.08. изпратихме 2 кашона с размери 50/100/50 см и всеки с тегло по 40 кг. с Интерлогистика. Беше почти накрая на работното им време, не проверяваха какво има в кашоните, само ни питаха какво съдържат. Притеснявах се, че може да се разпаднат докато пристигнат, тъй като са много обемни и тежки, пълни с дрехи, обувки, много козметика за лице и коса, техника и др., но вчера са пристигнали благополучно на адреса, в перфектно състояние, без никакви повреди. Интерлогистика работят с GLS.

# 111
necha - това е абсурдно, служителката освен че е некомпетентна, но и се изживява като директор дирекция. Справките на  нидерландските студенти са една на година! Кажете й да не се бърка с тези на немските такива.
Разбира се, че една справка е достатъчна да възстанови ЗОП на студента за цялата календарна година. Всичко друго  е измислица и превишаване на права и пълномощия.

# 112
Това пък е ново пет с двете писма. За четири години четене и писане в тази тема не съм чувала такова нещо. Директно обяснете, че писмата от Нидерландия се издават само и единствено за 1 календарна година, а ако има проблем - директно при началник за справка. Ако и там се удари на камък - официално писмо през сайта на НАП или на национален телефон пред тях. Съвсем взеха да изплискват легена (извинете ме за грубия език, но вдигам кръвно от такива недомислици).

# 113
Много благодаря за отговорите Flowers Hibiscus И аз много се изненадах и питах многократно, защото не съм срещала в темата такова изискване досега, но тя постоянно ми повтаряше, че трябват  две писма. Не питах за печат, да не ме изненадат и с това....

# 114
necha,
от години чета за проблеми с признаването на документите в НАП-Стара Загора.
Аз бих си входирала документите в деловодството, нека писмено да ми откажат или да отправят претенциите си.

# 115
Здравейте група , отскоро следя публикациите  и може би не съм изчела всичко подробно ,тъй като моят син ще кандидатства през 2024/2025, но  не мога да намеря информация относно банковата гаранция ,как се процедира ,какъв е размера и т.н Ще бъда благодарна ,ако ме ориентирате !

# 116
Аз всяка година си правя копие на документите които подавам и винаги отивам при тях с папката от всички години и им показвам това което са приели миналите пъти. Искаха всяка година на бележката от университета да пише, че е приета редовно обучение, но това го има още в първият документ за прием първата година и него го носех всяка година и то преведен и заедно с другите документи им го показвам на гишето и пак си го прибирам. И някак имам чувството, че добрият тон специално там, не върши работа.

# 117
Здравейте група , отскоро следя публикациите  и може би не съм изчела всичко подробно ,тъй като моят син ще кандидатства през 2024/2025, но  не мога да намеря информация относно банковата гаранция ,как се процедира ,какъв е размера и т.н Ще бъда благодарна ,ако ме ориентирате !
Мисля, че откакто сме в ЕС  не се изисква банкова гаранция. Децата се ползват с привилегиите на  граждани на страна пълноправен член на ЕС.

# 118
Мисля, че откакто сме в ЕС  не се изисква банкова гаранция. Децата се ползват с привилегиите на  граждани на страна пълноправен член на ЕС.
Много благодаря за бързия отговор !

# 119
  • София
Аз днес бях в НАП Изток. Служителката беше много мила и любезна. Носех преведеното писмо за прием. Понеже е получено по имейл попълних една декларация за това. Сметнаха дължимите вноски, попълних декл. 7, платих, всичко стана за нула време и изобщо не ми искаха пълномощното.

Общи условия

Активация на акаунт