Студенти в Нидерландия - 18

• 57 579
  • 734
  •   1
Отговори
# 90
  • Варна
Запазил си е час за общината на 28 август.
Вчера си поръча мебелите, другата сряда доставка . Ще си ги сглобява сам , той умее и обича. Сега пазари всичко за кухнята си и общите помещения, негови лични . Изчистил е … Абе нарежда се човека полека лека Simple Smile .
Откри ни се възможност и на 25 да тръгне оттук кола с дете от Тилбург и имат място за един куфар , та багажа му вече целия ще си е при него Simple Smile .

Гери , мерси за инфото , на същото мнение съм . 👍 Таксата ние за цяла година я наредихме , точно по начина който си описала , но ще си извади всичко тяхно след регистрацията . Simple Smile

Последна редакция: чт, 17 авг 2023, 09:20 от Деска

# 91
А преведеното enrolment писмо дали може да се подава с пик код към нап по електронен път?
За съжаление въпреки това , че и ние се мислим за напреднала  в това отношение държава,много от документите не се приемат по електронен път!!Отговора  на НАП  им е винаги НЕ!!!!Беше ми странно но свикнах!Държът и документа  за доказване ,че  продължава следването си всяка година да е оригинал с мокър печат и подпис от Унито!Първата година  от университета  казаха на синът ми ,че това с мокър печат не се прави от години,бяха го дали по имейл....едвам се пребори с учебен отдел  да го подпечата.Сега свикнаха  и всеки семесър  като отиде го посрещат с това- ''а да печата нали''???А на мен леко ми е обидно,че сме уж европейци !!!!

# 92
Това с мокрия печат си спомням, че го нищихме и не навсякъде го искат - демек се правят на "по светци от Господ". Поне при нас в София-Младост не е така. Знаят, че писмото идва по мейл и не им пречи, че е разпечатано.

# 93
  • София
И в НАП Център (София) не искат печат.

# 94
  • Варна
Догодина вече ще видим ще ни искат ли в нашия НАП , за тази тази работа е свършена от него преди да замине . Унито реагира страшно бързо като получи документи и ма следващия ден връща каквото е необходимо . Изобщо честно казано много съм доволна , че си смени желанието за Тилбург . По лесно  е с квартирите определено , излизат си обяви , по малък и уютен град и на 30 Мин от летище . Simple Smile

# 95
Моята пък запраши към Варна - цяла група от Грьонинген българчета са. Тук да поздравя майката на младежа, която ме чете Simple Smile
Ще се прибират към Нидерландия чак края на месеца. Студентите би следвало вече да имат програмите за първия от четирите периода или поне съвсем скоро ще ги получат - там се вижда и точно кога ще са първите изпити.

# 96
  • Варна
Днес и утре ги регистрират в Уни. Предполагам ще се информира вече , да.

Ооо Червенокоске , твоята девойка в наш град . Simple Smile Нека разпуска , тук сега живота кипи . Simple Smile И благодаря за всичко ! 🌞

Последна редакция: чт, 17 авг 2023, 11:06 от Деска

# 97
  • София
Здравейте,  днес и втората щерка отлетя. Не става по-лесно, напротив. Сякаш животът минава покрай мен и ме заобикаля в момента. Sad Поне ще се срещнат сестрите днес.
Като малка бях обсебена от летища и самолети, мечтаех си да пътувам, да пътувам, да пътувам... и се дразнех, че пътувам само до Г.Оряховица и Варна. В момента ни самолет искам да видя (ще навъртя 30 полета за една календарна година), ни летище. Искам вкъщи с всичките деца до мен! Broken Heart
Занимавам се с битовизми за да избутам назад в съзнанието другото и се надявам, че човеците сме издръжливи жУвотни.
И този път не се разминахме с драма първо при чекирането (не беше приела една 5-минутна промяна в полета на връщане на 23.12), после и с дублирано място и последвал ъпгрейд в бизнес класа. Добре им тръгна и на двете - все така да пътуват! Bowtie
Вчера ходихме до НАП Изток да дадем сертификатите. Питах - не може електронно... засега. Беше много мила и компетентна дама. Подадох декл. 7 на място за да ми изчислят осигуровките от 24.07 до 31.07, защото през юни и юли едната работи. За другата, в неделя 30 мин се борих със сайта на НАП и подадох електронно декл. 7 с ПИК. Ще платя електронно.
За юли вноската е 28.40 , а са август 31.20 лв. Не ми искаха пълномощно на място за подаването на сертификатите. Дамата каза, че нидерландските били най-ясно написани. Накрая писах похвала в книгата, защото считам, че доброто трябва да се споделя и мултиплицира. Имах 2 срещи за 3-4 м. с тези хора и съм възхитена - компетентни, бързи и любезни. В 16 сл. обяд имаше 2 души клиенти.
За плащанията към унитата - с 3 банки говорих. SEPA превод от България не е възможен. Действа се, както са описали момичета по-горе (Момичета, търпеливи сте! Евалла ! Flowers Bouquet)
При нас Длефт изпратиха сметка, а Тилбург я искаха в стъдилинк, но консултантът от Интеграл (Страхотно момче! Чак ме хвана срам, че една стотинка на взеха от нас, но ще ги черпя сериозно), ни посъветва да платим по сметка и да им пуснем платежното. Това е начинът без NL сметка.
Двата уикенда в Делфт са били леко разочароващи за дъщеря ни, но поне е завъдила някакви контакти и е имало няколко добри купона. (лоши битови условия - липса на душове, кофти храна - хляб, масло и фъстъчено масло, чат-пат крокети и картофи. Тя не яде нищо от това, а няма откъде да си купиш). Смрад и мизерия, защото душове има ...само за организаторите. Та облякла банския и се изкъпала на маркуча, с който пускали вода за някакви найлони да ги правят на пързалка. Групата им от 12 души се деляла. Има отчетливо разделение на нидерландци и чужденци...засега. Втория уикенд (общ за ТУ Делфт) с по-добри битови условия, интересни клубове, но пак 70% от тях за нидерландци. Харесала си е 1-2 да ги пробва.  За статистиката: момчета/момичета т.г. в ТУ Делфт са 80% / 20% т.г.
На AMS много се мотаят с багажа - първия път 50 мин, а сега е кацнала преди час и още го няма. Не зная как ще е и на връщане към БГ, но ще им взема хотел и ще ги посъветвам да са 3 часа по-рано на летището. Голямо и натоварено е.
Както казва Кобрата: Продължаваме напред! Smiley

Последна редакция: чт, 17 авг 2023, 14:42 от bibi

# 98
Bibi, на летището в Амстердам също има опция да си запази човек часови слот, в който директно да влезе и да избегне опашките (багажа се пуска преди слота). Повече инфо ТУК.
Същата опция я има на летището в Айндховен - детето я използва вече два пъти, като втория път беше на летището точно 1 час преди полета (но само с ръчен багаж).
За мизерията и храната въобще не се учудвам - такива са си.

jordanka123, вече да Simple Smile

# 99
  • Варна
И моя ползва слота Simple Smile и изобщо всичко което може да ползва, той е Чичко Скрудж.

Биби , споко , всичко ще се нареди! 🍀 Бойно кръщение направо е имала , това калява ! Simple Smile А за теб прегръдки , ще мине .. ❤

# 100
  • София
В писмата за прием имате ли дата за обучението от - до?
На познато дете са ги върнали от НАП, защото пише, че е записано за академичната година 2023/2024, която започва на 01.09., но не пише кога свършва.

# 101
На дъщеря ми пише. Предполагам искат, защото ако унито напишат по-ранна дата ще има разминаване за летните месеци. Макар, че не съм виждала досега да не е за 12 месеца.

# 102
  • София
В писмата за прием имате ли дата за обучението от - до?
На познато дете са ги върнали от НАП, защото пише, че е записано за академичната година 2023/2024, която започва на 01.09., но не пише кога свършва.
Да - 01.09.2023- 31.08.2024 г. и на двете писма.
Питах, че ми стана интересно вчера - искат и трите дати: дата на изпращане на писмото, дата на започване и дата на завършване. Крайната дата се вписва и в справката за приети документи, която ти дават. Успех на детето да може да убеди унито да му променят бланката.

# 103
  • София
Здравейте. Има ли някой, които плаща на части таксата? Как да разбера на колко части да я разделя? В Стюдентлинк нищо не пише.

# 104
Доколкото видях трябва да се въведе в Studielink холандска сметка за директен дебит, като таксата може да бъде разделена максимум на 9 равни части. Но трябва да си го видите в профила си - ако съм се справила правилно с познаването на университета Relaxed

Общи условия

Активация на акаунт