Студенти в Нидерландия - 18

• 57 076
  • 734
  •   1
Отговори
# 75
Bora, за данъците. Отговорът е "не" - реално това е ако работиш и в друга страна освен Нидерландия.
Ако/когато започне работа там си отбелязва желанието работодателя да му удържа и внася всичко, за са не занимава сам (освен ако не е саноосигуряващ се - там не съм наясно, но тук има майки с такива деца). Така се удържат съответните проценти, като следващата календарна година, ако е под определена сума доход за предходната, се подава заявление и данъците се възстановяват.
Здравните осигуровки тук нямат нищо общо с това.

# 76
  • София
А преведеното enrolment писмо дали може да се подава с пик код към нап по електронен път?

# 77
  • София-България, Израел - където си поискам
А преведеното enrolment писмо дали може да се подава с пик код към нап по електронен път?
Мисля, че не може.  Аз вече четири години го нося в НАП.

# 78
  • Бургас
Най-накрая разгадахме плащането на таксата от тук, значи трябва през Studielink да се въведе, че ще плаща трето лице,  с първата опция - digital autorization, въвеждат се имена и номер на сметка- българска, от унито виждат, че от таз сметка нямат шанс да дръпнат парички и пращат мейл с  IBAN и указания за плащане както първата година

# 79
  • Варна
Точно така и ние ще платим от ДСК , септември ще си ги дръпнат .👍

# 80
  • Бургас
Деска, от бг сметка не може да се дърпа, аз дойдох номер на бг сметка, но това е само формално и не става автоматично превеждане на таксата, ще отида да направя банков превод на IBAN който пратиха на мейла

# 81
Не може писмото с ПИК за огромно мое съжаление. За четвърта година ще ми е - тази седмица ще ходя.
За таксата имам чувството, че се въртим в някакъв омагьосан кръг. Както и да го напишем и формулираме, каквато и сметка  българска да посочите, което и да изберете като опция, ако сметката е българска, просто няма никакъв шанс/вариант/както щете го наречете университета сам да издърпа парите.
В сайта на всеки университет е посочена банкова сметка, а дори и да не е, в акаунта на студента със сигурност ще я има. Може да се преведе таксата и без те да уведомяват. Просто е важно да се спази срока, защото виждам разлики.

# 82
  • Бургас
Да, напълно е вярно, но от университета инструкциите бяха първо да се попълнят данните в Studielink и после пратиха мейл да платим с превод, просто не съм сигурна, че е ОК да се прескочи регистрацията и направо да се превежда, то от тук идва объркването, щото в тоя линк няма опция - искам да платя с превод, трябва да избереш директния дебит, въпреки че знаеш че е невъзможен от бг сметка и да чакаш мейл с който ти предлагат да направиш превод, при нас са посочили краен срок 1 септември да преведем парите

# 83
  • София
За първокурсниците- от Unify знам, а и после видях в платформата на унито, където се попълваха данните за плащане на таксата, че понеже не може да се дърпа от българска сметка, само се въвежда такава, за да може системата да отчете, че са подадени (някакви)  данни за сметка. Реално таксата не е платена, нито е даден директен дебит. Просно се попълват банкови детайли. След това, докъм 25-ти септември някъде,  унито трябва да си получи парите за учебната такса. Дали ще е на вноски, дали ще е със студентски заем, цялата, на части- това е по избор, който се заявява. Но в периода от началото докъм 25-ти септември, студентът вече би следвало да си е отворил NL банкова сметка и да си е сменил в платформата онези банкови детайли, които е дал първоначално за българската си сметка, с новите- на нидерландската. Тогава вече може да даде директен дебит на университета, за да си дърпа парите за учебната такса.
Ако студентът продължава да няма нидерландска банкова сметка и след 25-ти септември, то тогава просто може да си преведе таксата с банков превод към унито (но преди този срок).

Последна редакция: ср, 16 авг 2023, 22:33 от Peruanka

# 84
Плащането за университета може да се извърши и с Револют, нали? И в този случай номерът в Стъди линк на банковата сметка да не се променя-въпреки ,че не може да се дърпа от него. Задължително ли е да си отвориш холандска банкова сметка? Освен за директен дебит, нужна ли ти е за нещо друго?Предполагам вървят там едни месечни такси.
В университета в Хага днес са им дали листовки за откриване на Нидерландски банкови сметки и нидерландска сим карта, която девойката се чуди дали изобщо и трябва. В Хагския уни опознавателните седмици са стартирали и днес се е запознала с много младежи и девойки- полякиня, украинка, индиец, германка, италианка, словенец и българка даже. Разглеждали са университета, дали са им наръчник "Как да оцелееш като студент в Хага"😁😄Задавали въпроси, преподавател отговарял.Обяснявали за магазини и заведения, за картите за фитнес.Накрая завършили като отишли на заведение, където им проверили личните карти, за да могат да си поръчат вино😄

Последна редакция: ср, 16 авг 2023, 22:50 от Stanislavovamarina

# 85
  • София
Доколкото знам, банките в NL имат преференции за студентски сметки и не се плаща такса поддръжка. Препоръчително е да има местна сметка, да. Там си имат система за разплащания, която прави животът по-лесен 😄

Номерът на сметката в университетската платформа трябва да се промени с нидерландска само ако искаме да позволим директен дебит. Иначе, ако плащаме с нареждане, не е необходимо.

# 86
Наистина студентските сметки нямат никакви такси обслужване и откриване. Определен брой тегления също са безплатни. Плащанията с карта не ги споменавам - без такса. Превод от холандска в холандска сметка се извършва веднага в рамките на има-няма 10мин.
И все още има магазини, в които бг карти не минават. Не са вече много, но ги има.
Тази страна общо взето е доста "безкешова". Има и пари в брой, но общо взето почти всеки си предпочита картата. Дъщеря ми е отвикнала да носи каквито и да било пари и тук й е изключително непривично.

# 87
Благодаря Червенокоска! А холандски номер ..има ли някакви преференции или няма смисъл от него?

# 88
Здравейте, интересувам се за приема в Еразмус. Може ли да се свържа с майки или деца, които са приети там. 12 клас ще сме сега и желанието ни е да се подготвим за там.

Дъщеря ми тази година ще бъде първи курс в Erasmus University Rotterdam. Ако имате въпроси, пишете ми.
Здравейте, дъщеря ви с каква специалност е приета в университета? Ние сме се насочили към International Business Administration и това, което ни притеснява е, че може би ще трябва да се направи допълнителния тест по математика, понеже дъщеря ми е с профили география и информационни.

Отговорих Ви на лични съобщения.

# 89
На този етап студента няма нидерландска сметка, :
- въвеждаме в студилинк номера на БГ сметката .Взимаме  от същата платформа номера на сметката на уни. Превеждаме годишна/ месечна такса , с основание - wi/se 2023 , факултетен номер. Следващия семестър - so/se 2024, факултетен номер. Ако е месечна - слагаме и месеца за който плащаме. Когато младежът си изкара нидерландска сметка, и реши че ще превежда от нея, влиза в студилинк и променя сметката .
Има смисъл и от нидерландска сметка, и от телефонен номер . От всичко има смисъл- щом живееш в тази страна, и от Дъч има смисъл. В последното още не мога да убедя сина си.

Общи условия

Активация на акаунт