Студенти в Нидерландия - 18

• 57 048
  • 734
  •   1
Отговори
# 60
Здравейте Simple Smile Моета девойка от 8 август превзема Бреда Simple Smile А от 12-ти е вече и сама. Половинката ми я придружи, за да може да поеме някои тежки покупки. Е, не се наложи- купихме на старо повечето мебели от предишната наемателка. А те се оказаха по-хубави от тези у дома Simple Smile
Купихме колело на старо от холандския ОЛХ за 60 евро. Е, не е последен повик на модата, но возията му е супер, според мъж ми Simple Smile
Тя е щастлива!!! За мен не ми се говори....
Дори ходи на барбекю с двама съученици, с които джиткат игри от месеци. Аз, разбира се, изперках- непознати, момчета, в чужда къща....децата са прекрасни!!! Играли игри, правили си бургери.
В очакване сме на опознавателната седмица в университета. Ще ходят на палатки в покрайнините на града. Предстои ни плащане на таксата. Дано се справим от тук.
Успех на всички деца!!! И прегръдки на майките им Simple Smile

# 61
  • София
Въпрос към майките, които споделиха, че са наели колело - заедно с колелото дават ли верига и катинар или ти си търсиш?

# 62
Здравейте, интересувам се за приема в Еразмус. Може ли да се свържа с майки или деца, които са приети там. 12 клас ще сме сега и желанието ни е да се подготвим за там.

Дъщеря ми тази година ще бъде първи курс в Erasmus University Rotterdam. Ако имате въпроси, пишете ми.

# 63
Да питам какво е предимството да се наеме колело,  защото аз си представям по-скоро да си купи втора ръка?
(Нещо не успяваме да напълним куфара, чудя се какво толкова забравяме)
Kолелетата  много често се крадът и не ги спират нито синджири нито кодове на закопчаване!Как го правят и до днес за мен е загатка?Когато обаче се наеме колело от там  ,никой не смее да го пипа ,а и да го откраднат то често е застраховано и просто ти дават друго. Не е така обаче ако не върнеш ключа-тоест откраднато е колелото  заедно с ключа-тогава  се счита ,че виновния си ти и плащаш размера на колелото.Другото хубаво е ,че всички ремонти  се поемат от фирмата-влиза в цената мисля...та всеки си поставя на кантар нещата и решава кое му е по рентабилно!!!!

Последна редакция: чт, 17 авг 2023, 09:26 от pali78

# 64
  • София
Здравейте мами! Синът ми е приет в Амстердам, но не успяхме да намерим квартира 😩. Надявам се на чудо в последния момент, иначе ще има гап година. Ще съм благодарна на всякаква помощ и съвет! Много благодаря!!!!!

# 65
Въпрос към майките, които споделиха, че са наели колело - заедно с колелото дават ли верига и катинар или ти си търсиш?

Дават.

# 66
Дават всичко необходимо, не е нужно вие да набавяте!!!

# 67
Колко струва наемът на колело?

# 68
Колко струва наемът на колело?

15 E на месец,  при 6 месечен договор.

# 69
Здравейте мами! Синът ми е приет в Амстердам, но не успяхме да намерим квартира 😩. Надявам се на чудо в последния момент, иначе ще има гап година. Ще съм благодарна на всякаква помощ и съвет! Много благодаря!!!!!

Не знам дали сте проверявали тук https://roofz.eu/availability
В момента в Амстердам завършва изграждането на 2 чисто нови сгради –едната до края на октомври. Ние се бяхме абонирали за информация и ни подканят да довършим регистрацията си за жилище под наем. Но дъщеря ми реши да учи в друг град.
Опитайте - може да стане.

# 70
  • София
Тъп въпрос, но въпрос 😆: Преводът на удостоверенията за доходите от НАП за duo само електронно ли се подават към duo? В смисъл, че електронно сканирани мога да ги дам за превод и електронно да ги получа от преводача?

Последна редакция: ср, 16 авг 2023, 17:41 от Peruanka

# 71
  • Варна
Мойто не е доразбрало . Утре ще ги регистрират в Унито , не в Общината . Там сам трябва да се оправя , днес ще запази час да видим за кога . 😓 В момента е в Юск и пазари едри неща за обзавеждане и изобщо всичко което види , че ще му трябва , все пак да избие доставката до вкъщи с качването по етажите , която е 75 Евро.

За мамата , която пита за Еразъм Ротердам . Той беше първо желание на моят син . Платихме на Юнифай 250 лв , за да кандидатства чрез тях за този Университет , специалност , която беше нумерус фиксус за тази година . Унитата решават кога коя специалност ще е с ограничен прием някъде октомври месец , когато започва ранния прием . И те вече след като получават всички документи един по един , които изискват за кандидата , решават дали ще му търсят матура по математика ( напр. за нашата специалност ) или онлайн изпит , който се държи някъде февруари или прием само по документи.
Докато текат тези процедури , до средата на януари , когато е крайния срок за всичките им изискуеми документи , моят син си беше променил мнението и искаше вече да учи в Тилбург Унивърсити , същата специалност , за където вече сам си кандидатства същата специалност , която пък се оказа мисля , не съм напълно сигурна , че тази година не е обявена за нумерус .( ще го питам сега , че и на мен ми стана интересно , сега ми каза , тази година не е била нумерус фиксус ) .
В Еразмус междувременно си течеше кандидатстването , нито му поискаха трета матура математика, нито пък онлайн изпит . Април месец , когато обявават приема и пращат мейлите , получи , че не е приет и пред него има 145 деца. Но в края на април получи мейл , че е приет и го чакат да потвърди . Но той вече си беше избрал Тилбург . Simple Smile Горе долу това е нашият опит с Еразъм Ротердам , беше приет в нумерус без никакви други изисквания към него . Simple Smile
Не виждам какво може да се подготвяте отсега , след като чак октомври си определят условията . Прочетете в темата всички линкове от началото , информацията е много ценна и полезна Simple Smile И успех желая ! 🍀

Последна редакция: ср, 16 авг 2023, 16:25 от Деска

# 72
[Успех на всички студенти през новата учебна година в Холандия - да е лека, успешна и щастлива година! След 2 години активно четене от моя страна на темата и вече отминали две  студентски години на сина ми в Холандия, днес пътува за САЩ, където ще продължи в Американски университет за 1 семестър по програма за обмен с университета му в Холандия. Сега от позицията на това огроооомно разстояние моите вълнения за ученето в Холандия ми изглеждат хубав спомен Simple Smile Не се тревожете майки на първокурсници, макар, че този съвет е малко излишен, децата са само на 3 часов полет от вас Simple Smile Пожелавам им успех и да се върнат с много нови знания, приятели и преживени хубави емоции Simple Smile А аз ще чакам с нетърпение втория семестър, когато и моето момче ще бъде отново в Холандския си Университет - “ само на 3 часа полет от тук” Simple Smile Успех и попътен вятър на децата!

quote author=stargazaer link=topic=1581358.msg46823097#msg46823097 date=1692166547]
Здравейте Simple Smile Моета девойка от 8 август превзема Бреда Simple Smile А от 12-ти е вече и сама. Половинката ми я придружи, за да може да поеме някои тежки покупки. Е, не се наложи- купихме на старо повечето мебели от предишната наемателка. А те се оказаха по-хубави от тези у дома Simple Smile
Купихме колело на старо от холандския ОЛХ за 60 евро. Е, не е последен повик на модата, но возията му е супер, според мъж ми Simple Smile
Тя е щастлива!!! За мен не ми се говори....
Дори ходи на барбекю с двама съученици, с които джиткат игри от месеци. Аз, разбира се, изперках- непознати, момчета, в чужда къща....децата са прекрасни!!! Играли игри, правили си бургери.
В очакване сме на опознавателната седмица в университета. Ще ходят на палатки в покрайнините на града. Предстои ни плащане на таксата. Дано се справим от тук.
Успех на всички деца!!! И прегръдки на майките им Simple Smile
[/quote]

# 73
  • София
Имам бърз въпрос по откриване на сметка в холандска банка abn-amro, като има следния въпрос във въпросника по откриване на сметката, който гласи така : Are you tax liable in a country aside from the Netherlands? Под това се има предвид дали дължи данъци в България ( в нашия случай) или дали плаща данъци в България? Какво се има предвид и как стоят студентите от ЕС? А ако се започне работа, как стоят нещата с данъците, там ли им удържат? Осигуровките, които трябва да платят за летните месеци тук не се имат предвид в  tax liable, нали, само данъци? Благодаря за насоките по тази тема.

# 74
Здравейте, интересувам се за приема в Еразмус. Може ли да се свържа с майки или деца, които са приети там. 12 клас ще сме сега и желанието ни е да се подготвим за там.

Дъщеря ми тази година ще бъде първи курс в Erasmus University Rotterdam. Ако имате въпроси, пишете ми.
Здравейте, дъщеря ви с каква специалност е приета в университета? Ние сме се насочили към International Business Administration и това, което ни притеснява е, че може би ще трябва да се направи допълнителния тест по математика, понеже дъщеря ми е с профили география и информационни.

Общи условия

Активация на акаунт