Студенти в Нидерландия - 18

• 57 650
  • 734
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Днес има 20 % на билетите на Уиз, за дати  до края на годината мисля.

# 241
  • София
Днес има 20 % на билетите на Уиз, за дати  до края на годината мисля.
до 14.12

# 242
  • Варна
Да, видяхме . А на мен ми щукна снощи да търсим билети Айндховен Букурещ и с кола да си го прибираме оттам . По евтини са доста , а на към нас пътуват доста по малко студенти и ще е по спокойно . Още не сме взели , но проверихме цените .Simple Smile
След малко ще го чуя за дневния отчет с трапчинки и “ маме «💙

# 243
Като каза "маме", и понеже и ние сме на това обръщение и ми е много милно, да ви разплача още малко:

Когато синовете пораснат
и тайничко станат мъже,
обаждат се плахо и казват:
"Маме, не чакай днес твойто хлапе!"

И тъжно се свива сърцето,
проблясват в очите сълзи,
пропити със майчина ревност.
Контролът ненужно боли.

Къде е момчето, което,
до вчера държеше в ръце?
Май днеска е яхнал крилете
и литнал към свойто небе.

Отлитай,  детето ми, нищо,
че мъката в мене расте.
Тя, майката, тъй е орисана,
гнездо да изгражда, но и път да даде!

# 244
  • Варна
Гергано , обичам те , “маме”! Благодаря ! ❣

# 245
Нека децата покажат какво могат и всичко ще си дойде на мястото. Повечето приятели на детето там са нидерландци.Другите младежи от компанията са от Полша, Турция, и Германия.Няколко пъти ги води в български ресторант, който е с много добра оценка, харесва им.Ракия пращах ама им се сторила много, много силна а дори не беше домашна.

# 246
  • Варна
О, ама еййй сега ще им се молим на Нидерландците да са ни другари, моля ви се ! Толкова млади хора от цял свят има там Simple Smile Никаква драма няма в това ! Simple Smile

# 247
Мами, за запазване здравните права НОИ поискаха преведен документа за завършване,  а знам че не беше така. Има ли промяна от тази година? В София се случва това.

# 248
Какво означава документ за завършване? Бакалвър, магистър или просто на годината. Ако е последното - няма такъв. Само удостоверение, че си записан за следващата година. Вие носихтели някакъв документ? И защо НОИ, НАП се носи принципно.
За другите случаи не съм запозната.

# 249
Какво означава документ за завършване? Бакалвър, магистър или просто на годината. Ако е последното - няма такъв. Само удостоверение, че си записан за следващата година. Вие носихтели някакъв документ? И защо НОИ, НАП се носи принципно.
За другите случаи не съм запозната.
За бакалавър, positive study advice съм приготвила и днес ми поискаха превод. Да, НАП трябва да е, моя грешка.

# 250
Условието не е ли да са записани да следват за следващата година редовно и да са до 26г? Т. е. ако има такова писмо с потвърждение за мастър би следвало да носите него (ако правилно съм разбрала) . С включени всички данни като енролмънт. В посочения от вас документ не съм наясно каква информация се съдържа. Ако не се продължава обучението няма логика държавата да поема здравните - вече се дължат от лицето.
Мои разсъждения, де. На НАП идеите никой не ги знае.

# 251
Здравейте, мами! Чета Ви с удоволствие, споделяте много полезна информация! Аз имам следния (битов ) въпрос, мисля, че беше коментирано, но не мога да открия точно къде. Има проблем с топлата вода в сградата, в която наехме студио за дъщеря ми. Вече втори път се случва да няма топла вода. Писах на собственика, (между другото не е физическо лице, а някаква фирма, нямам абсолютно нищо, като информация за него, освен едно име и банкова сметка, по която да превеждам наема. Дори кореспонденцията ми с него минава през някаква платформа....), който първият път се свърза с водопроводчик и след седмица проблемът беше отстранен. Да, но сега това се случва за втори път. Мисля, че проблемът е известен на собственика, защото ми написа, че знае за него. Днес, след второто ми писмо, ми е отговорил, че е информирал водопроводчика, който щял да се свърже с нас!? Кога, никой не знае? С една дума, аз да се оправям. В сградата има общо 6 студиа, не сме само ние. Днес, моята дъщеря случайно е засякла живущото момиче на етажа над нея (от три дена е в сградата), която й е казала, че ще напише също на собственика за проблема. Въпросът ми е има ли организация, към която мога да се обърна, която контролира тези собственици какви имоти (в какво състояние) се предоставят под наем? Изправни ли са котлета, канализации и т.н. Къде мога да се оплача и да проконтролират собственика? Иначе на него не му пречи да си взима наема, в който е включено заплащане на топла вода и то не малка сума пари. Иначе договора ми беше 8 листа само със задължения от моя страна, без той да има, каквато и да било отговорност. За Маастрихт става въпрос. Ще съм Ви благодарна да споделите информация!

# 252
Във всеки град има подобни организации, които защитават правата на студентите-наематели и служат като медиатори между тях и собствениците/фирмите, които управлявят.
Потърсете конкретно в Гугъл problem with tenant Maastricht или подобна комбинация. Ще ви излязат резултати, дори в унито. Но не ме учудва мудността им. Нищо не става от днес за утре, понякога се чака много и пак няма оправия.

# 253
Радвам се, че споделяте инфо и за отношението на местните и от по-горни випуски.
Аз се имам за реалист-мечтател и на теория бях предвидила такова посрещане, но... аз съм близо до 50-те с богат житейски и корпоративен опит с множество нации и култури.
Силно се надявам негативно-пренебрежителното отношение да се промени, защото психиката на 18-годишните крехка, което в комбинация с нулев опит и бушуващи емоции може да им изиграе лоша шега. Към момента смятам, че имам доста представителна извадка от випуск 2023, приети в Делфт и Тилбург и всички майки и деца споделят написаното от мен  - пренебрежение, изолация, че дори подигравки от рода "дипломите в Румъния и България се изкарват лесно". Чудя се защо не споменават приемните изпитите за Делфт, където децата от СМГ им съдраха шортите и ги отвяха като куцо пиле домат, ама нека и аз да не тръгвам по тая плоскост. Наясно съм че сме гости, чужденци, натрапници и може би винаги ще сме такива, но очаквах от 18-годишни младежи да са по-широко скроени. Е, има и изключения като момчето, което изпрати дъщеря ми с колело от Делфт до Ротердам в 12 през нощта, но към момента са малко, поне в тези два университета. Повтарям на моите момичета, че такова отношение само може да ги мотивира да се докажат. Да отговарят на лошото с добро - да ги почерпят баница, дюлева ракия, да им подарят шарена сол, по един мускал и т.н., защото блага дума железни врати отваря и да помнят, че нищо не е толкоз черно, колкото изглежда, а и всяко чудо е за 3 дни.

Интересно, моите не са споделяли подобни неща, но те бяха в Амстердам. Явно там е доста по интернационална средата.

# 254
Във всеки град има подобни организации, които защитават правата на студентите-наематели и служат като медиатори между тях и собствениците/фирмите, които управлявят.
Потърсете конкретно в Гугъл problem with tenant Maastricht или подобна комбинация. Ще ви излязат резултати, дори в унито. Но не ме учудва мудността им. Нищо не става от днес за утре, понякога се чака много и пак няма оправия.

Благодаря за споделеното! Ще потърся. Хубава вечер!

Общи условия

Активация на акаунт