Студенти в Нидерландия - 18

• 57 609
  • 734
  •   1
Отговори
# 225
  • Варна
Всички ли ще летят с Бългериън еър през Амстердам? Аз не видях да има полети от Айндховен, но може да съм се заблудила.

Ние ще летим с Уиз от Айндховен .

# 226
Всички ли ще летят с Бългериън еър през Амстердам? Аз не видях да има полети от Айндховен, но може да съм се заблудила.
И аз не видях от Айдховен, започнах да се оглеждам за билети,а вие вече взехте...😀

# 227
  • София
Maggrat, Bulgaria Air летят само от Амстердам. От Айндховен са Wizz и Ryanair. Имайте предвид мъглите зимните месеци, тогава Айндховен не обслужва полетите. Писано е назад по темите.
Ние имаме билети за средата на ноември. Ако има мъгла, какво се случва с полета за Айндховен? Не излита от БГ или каца другаде в Нидерландия? От там също как е положението? Отменят полета за друг ден?

# 228
  • София
Малко е вероятно, но съществува рискът. Става дума за тежки мъгли и метеорологична обстановка, при която Айндховен не поемат полетите. Нямам личен опит, но от четенето назад в темите знам, че или се отлага с няколко часа, или за следващ ден, или се каца в Германия например и от там с автобус. Също така има разлика в политиката на Wizz и Ryanair.

Последна редакция: вт, 22 авг 2023, 22:28 от Peruanka

# 229
За последните три години не сме имали отменен полет от Айндховен нито ноември нито декември. Моята първите две години само от там се прибираше, като спеше в Тюлип. Имам снимки как на летището се лее, но си излитат. Да, забавяния има, единия път три часа. Ама същото го играме и с БГ Еър май и юли тази година - по над два часа закъснение на полетите от Амстердам. А точно миналата година Бг Еър й отмениха полета на 23 декември и се прибра на 21 или 22 не помня вече, защото другата опция, която БГ еър й дадоха беше 26 декември. Та гаранция - Франция.
И гледайте не само младежката - ние купуваме и стандартна економи тарифа и дори е по-евтина от Уиз много често. Сега гледам е 370лв, та не е чак драстично повече от младежките (е няма ги някои привилегии, но ние не сме ги и ползвали никога). И има карта, на която трупа бонус точки.

# 230
  • София
Абсолютно съгласна с Червенокоска. Ако не пътуват с багаж, Икономи тарифата на бг еър е ок 220 лв, само че бързо свършва. Моите си издадоха карти. - има 25% отстъпка за рожден ден,  която се прилага върху не промоционалните тарифи, до 4  придружителя с 20% отстъпка. Предполагам има и уловки, ама Уиз и Раян такива цени са обявили, че конвенционалните авиокомпании пак влизат в играта.

# 231
Трикът е да се чекне, че е за младежката програма и дори най-евтините да са изчерпани има опция за Икономи с 20/23кг +10кг+ чанта. Малко е играчка да се разиграят ден напред или назад и може да се нагласят нещата.
Въобще не е рядкост да имат занятия дори изпити до последно преди Коледа. Но много младежи директно отрязват ангажиментите в унитата и след 17 декември започват масово да се прибират.
Сега се сещам, че точно като се прибра на 3 август чака над два часа забавяне на Схипхол - имало е някакъв проблем с пътник, полиция. За мен Бъдни вечер и Коледа идват, когато семейството е цяло. Хич нищо не празнувам иначе.

# 232
За социализацията с нидерландци и аз мисля, че езикът съвсем не е пречка, но може би си имат предпочитания, особено на първо време. След това ще се "бонднат", който с когото му е приятно и го свърже съдбата, волю-неволю. Насила не става. Има време.

Винаги си имат предпочитания. Трябва човек да е доста специален, за да влезе в група от 20 холандци и всички да започнат да говорят на английски заради него.

Относно темата с тревата и карането - затова има колелета - за да можеш да пиеш/пушиш и да караш.

Има нулево ограничение за карането след смесване на 1 наркотик и алкохол или повече от 1 наркотик без алкохол. За само трева е добре да се изчака поне 6-8 часа.

Точните ограничения ги има тук: https://wetten.overheid.nl/jci1.3:c:BWBR0039687&bijlage=1&z=2019 … 3-29&g=2019-03-29

# 233
Здравейте,  задължително ли е студентите да имат здравна застраховка за Нидерландия,  или европейската здравна карта им върши работа и за колко време е валидна. Трябва ли да се сключва някаква задължителна застраховка там от студентите

# 234
  • София
Радвам се, че споделяте инфо и за отношението на местните и от по-горни випуски.
Аз се имам за реалист-мечтател и на теория бях предвидила такова посрещане, но... аз съм близо до 50-те с богат житейски и корпоративен опит с множество нации и култури.
Силно се надявам негативно-пренебрежителното отношение да се промени, защото психиката на 18-годишните крехка, което в комбинация с нулев опит и бушуващи емоции може да им изиграе лоша шега. Към момента смятам, че имам доста представителна извадка от випуск 2023, приети в Делфт и Тилбург и всички майки и деца споделят написаното от мен  - пренебрежение, изолация, че дори подигравки от рода "дипломите в Румъния и България се изкарват лесно". Чудя се защо не споменават приемните изпитите за Делфт, където децата от СМГ им съдраха шортите и ги отвяха като куцо пиле домат, ама нека и аз да не тръгвам по тая плоскост. Наясно съм че сме гости, чужденци, натрапници и може би винаги ще сме такива, но очаквах от 18-годишни младежи да са по-широко скроени. Е, има и изключения като момчето, което изпрати дъщеря ми с колело от Делфт до Ротердам в 12 през нощта, но към момента са малко, поне в тези два университета. Повтарям на моите момичета, че такова отношение само може да ги мотивира да се докажат. Да отговарят на лошото с добро - да ги почерпят баница, дюлева ракия, да им подарят шарена сол, по един мускал и т.н., защото блага дума железни врати отваря и да помнят, че нищо не е толкоз черно, колкото изглежда, а и всяко чудо е за 3 дни.

# 235
Здравейте,  задължително ли е студентите да имат здравна застраховка за Нидерландия,  или европейската здравна карта им върши работа и за колко време е валидна. Трябва ли да се сключва някаква задължителна застраховка там от студентите

За работещите студенти е задължителна холандската здравна застраховка. За другите не е и може да се направи по желание или да се кара на ЕЗОК и/или българска застраховка. ЕЗОК важи точно една година и се налага преиздаването й всяка година. В момента се прави в ПИБ.

bibi, имам някои мисли по темата, но искам хубаво да си ги формулирам вътрешно и ще понапиша нещичко по темата. Говорих с детето, но пак ми се ще да я разпитам, защото има всякакви пластове относно дискриминацията и отношението на местните и на чужденците.

# 236
  • София
Здравейте,  задължително ли е студентите да имат здравна застраховка за Нидерландия,  или европейската здравна карта им върши работа и за колко време е валидна. Трябва ли да се сключва някаква задължителна застраховка там от студентите

За работещите студенти е задължителна холандската здравна застраховка. За другите не е и може да се направи по желание или да се кара на ЕЗОК и/или българска застраховка. ЕЗОК важи точно една година и се налага преиздаването й всяка година. В момента се прави в ПИБ.

bibi, имам някои мисли по темата, но искам хубаво да си ги формулирам вътрешно и ще понапиша нещичко по темата. Говорих с детето, но пак ми се ще да я разпитам, защото има всякакви пластове относно дискриминацията и отношението на местните и на чужденците.
Мерси - всяка информация по темата ще е полезна, защото споделеното от мен са първоначални впечатления и не ми се иска да обобщавам или заклеймявам.

# 237
  • София
Дъщеря ми завърши преди 5 години в Ротердам и поради тази причина имам наблюдения върху социализацията. Та ми се иска да успокоя малко негативните емоции. Социализацията изисква време, дали със самите холандци или с други студенти. Не се натоварвайте отрицателно с мнения на някой си казани, къде верни, къде Не. Вашите деца тепърва ще се доказват и съм сигурна, че накрая на годината ще имат много приятели и от местните. Просто не им давайте да попадат в капана на стереотипите.

# 238
  • София
Здравейте на всички! Виждам последните емоции, мен ме чакат другата седмица. Надявам се това, че пътуват трима приятели, а и ще живеят заедно да помогне за адаптацията... Още стягам багаж.
Искам да помоля, ако някой може да ми прати текст за пълномощно за нотариус, което да подпише за НАП и НОИ... Предварително благодаря!

# 239

Общи условия

Активация на акаунт