Студенти в Нидерландия - 18

• 57 789
  • 734
  •   1
Отговори
# 300
  • Sofia
Здравейте, с известно закъснение пиша. Полетът ми беше отменен и трябваше да пренощувам в Амстердам. Авиокомпанията не осигури хотелско настояване и си беше едно чудесно среднощно приключение:)
Към момента емоциите от раздялата се поуталожиха, момчето ми звучи ведро, което ме успокоява. С един приятел по цял ден щъкат с колелетата и бродят надлъж и на шир из Бреда и околностите. Тренират също по градинките, а днес се запознали в една такава с треньор по кикбокс, с който след като се разговорили на английски, чувайки ги помежду им, им проговорил на чист човешки български език. Та в крайна сметка обмисля дали да не почне да тренира при него:))
По същество:
В понеделник рано сутринта летяхме с България Ер с два по 23 кг. куфара и два по 10 кг., както и чанти.
Тъй като имах два пълни дена и две половинки, всичко ми беше разграфено по минути и предварително планирано.
Когато през м. май посетихме града, за да вземем ключовете от квартирата, извадихме БСН-а, така че една грижа по-малко. Банковата сметка беше предварително онлайн открита в Рабобанк. Независимо от това три пъти ги посетихме и на място - за активация и указания за работа с Рабо скенера и за предоставяне писмото за прием (не ни го поискаха, но тук прочетох, че трябва да се даде, за да не дърпат такси). Впечатлена съм от организацията, вниманието, слонското търпение, липсата на опашки и изключителната любезност. Смея да твърдя, че женичките там вече знаят поименно сина ми и допускам, че го имат за неособено схватлив (майка му също), но както подчертах, са твърде любезни, за да го покажат.
След активацията веднага заявихме Диджита, чийто ПИН чака да пристигне в пощенската му кутия в понеделник.
Стаята, която ни очакваше беше изцяло необзаведена (мивката с шкафа не ги броя). Ето защо при предното идване бяхме взели пълните размери на помещението, след което направих 3Д проект, с най-оптималното като  цена обзавеждане на ИКЕА.
На 5 август поръчах всички мебели с доставка. Доставката е два вида - до входна врата и до врата на стая. Вторият вариант се оскъпява с около 20 евро, платихме 85.
Съветвам ви да си направите IKEA Family - дава отстъпки при покупка и при доставка. При доставката може да се избере ден, а системата автоматично ти отключва времеви прозорец. Нашият бе между 08:00 и 11:00 часа. Предният ден получих смс, че прозорецът се стеснява между 08:01ч. и 10:01 ч. Камионът дойде в 09:30 и за по-малко от 15 минути момчетата разтовариха, качиха до 2 етаж и внесоха в стаята всичко. Безмълвно и безболезнено. За същият ден бях поръчала сглобяване за 14 часа през Klusup. Това е платформа за майсторски услуги - най-разнообразни, която работи за ИКЕА, но не само. Всякакви майстори щъкат там, от градинари до ремонтьори на покриви. Плаща се на час работа, плюс административна такса в размер на 27 мисля евро, има възможност за застраховка, и платих и 15 евро паркинг на майстора, не е евтино. Той дойде на минутата. Изключителен и вдъхновяващ човек, какъвто не съм срещала по нашите ширини. Но това е друга и дълга тема. Плащането става само през iDEAL - сефтосахме новата сметка. Прозорците трябваше да се облепят с фолио.  Пипкава работа. Половин ден за това отиде. Добре че поне го бях купила още през май.
Относно пазаруването. Албърт Хайн не приема бг кредитни карти, а и е скъпичко. Action три пъти го посетихме. Има големи боклучаци, но и добри попадения на супер цени. От там купихме сушилка за 9 и нещо, леген, препарати, чинии, купа, тенджера и тиган, моп и още какво ли не. Още повече, че в момента и има страхотни намаления, съветвам ви да не мъкнете неща, които могат да се купят и там и то на значително по-ниски цени! Ние напазарувахме доста дрешки на много добре цени.
Въвеждащата седмица се случи в рамките на един ден. Из целия град обаче бродят групи студенти на тумби-лумби, крещят и се снимат под път и над път.
За пръв път и попаднах на silent party. Жалко, че не мога да кача снимки или поне не зная как да го направя. А днес студентът отиде на пикник в парка до гарата, за който обаче беше безвъзвратно закъснял и е направил кръгом с подвита опашка.
Придвижвахме се с 9292 и NS.nl безпроблемно. Опитахме се да качим колело на автобус. Не стана. И то не защото не успях да го регистрирам поименно в апа.
Въпросното колело купихме от популярния и тук Джем. Телефона му го мернах на предната страница в темата. Ако някой го иска да ми пише. Та за 60 евро се обзаведохме с абсолютната каруца. Това разбира се носи утеха, че може би няма да стане обект на чужд интерес. Мисля, че може и пазарлък да се направи, предвид, че Джем е “комшу”. Дава един месец гаранция, а след това може да се ходи при него за ремонт … или направо ново сглобяване, в случай, че се разпадне.
Храната е отврат. С изключение на пържените картофи и ябълковия пай. И бирата. По моите стандарти, разбира се. Който обича пържени топчета и всякакви вариации на крокети, натъпкани с неизвестни консистенции, може и да се изкефи.
Равносметката - от планираното изпълнихме 97 процента, преживяхме един брой загубен телефон и един брой намерен телефон, среднощни шумкарски набези из чуждите боклукчийски кофи, нарамили кашони от ИКЕА (докато случайно не узнахме, че към стаята ни си имаме и мазе, където да съхранява колелото и там също има контейнери за боклук), много изпити бири и също толкова изядени дюнери.
Ударихме на греда с холандския номер. По принцип отстъпки за студентски пакети няма. Но в Repairhouse Breda Telefoonwinkel  дават отстъпки, ако изрично питаш, в зависимост към кой оператор ти е домашният нет. Та заради нашия домашен нет, който е на Ziggo, ни дадоха 7 евро отстъпка, като пакета за безлимитен нет, неограничени разговори и смс излизаше 25 евро на месец. Не сключихме веднага договора, исках да проуча дали това е добра цена. След като проучих, се оказа твърде късно, защото на следващия ден им беше блокирала вече системата. Половин седмица щяло да отнеме да се оправи. Странна работа. Ще трябва да се справя сам младежът.
Другото, които не свърших, а исках, е корниз и пердета на прозореца. Тамън се бях отказала да боядисвам, защото друга платформа за ремонти ми изчисли боя за четири стени в размер на 750 евро, но те пък не приемали поръчки за под 1000 евро. Но съдбата ми изпрати чуден майстор, който ще свърши всичко от което се нуждая на почти без пари. Така че точно след месец съм отново в Бреда, ще боядисвам и ще слагам пердета Simple Smile
Това е от мен. Със сигурност пропускам неща, но в главата ми е каша, особено след пътническите преживявания, които разбутаха още повече емоционалния ми хаос.
Успех на всички пътешественици и попътен вятър на порасналите ни деца!

Последна редакция: сб, 26 авг 2023, 22:50 от dodo_dodo

# 301
  • София
Eй, Додо, страхотен разказ! И ценна информация. Вие направо сте изградили дом от 0. Със здраве да си го ползва младежът.
Коя компания е отменила полета ти, Додо, кофти? На мен тъкмо вчера за първи път ми се случи Райън да ми отменят полет, но е почти месец преди полета, за друга дестинация нехоландска, та има време за реакция.
Между другото, относно Джи пи на сайтовете на университетите има разни разяснения, примерно за Делфт има на сайта в секцията за здравни осигуровки .  Впечатлявам се колко информация има на сайтовете на университетите.

# 302
  • София
Шегувай се ти, на площ е по голям от Айндховен Simple Smile
Да бееее, аз се изненадах! Мислех, че е с размерите на големичко село, то се оказа къде Бургас Flushed

Нашата история беше сходна на Додо, и ние от нула, само дето не бяхме и на йота подготвени, колкото нея. Всичко на юруш - мъкнахме кашони по стръмните стълби като магаренца, сглобявахме сами, свалих кило-две от зор Laughing Оправихме се, благодарение на помощ и то не от приятел, а от напълно неочаквано място - от хазяина. Без да го молим, без нищо - като ни видя, че нямаме идея как да се оправим с икеата, човекът ни даде кола да я ползваме и дори не ни поиска стотинка! На другата вечер пък напълно непознат човек, като ни видя, че се въртим като в небрано лозе и се чудим накъде да хванем за вечеря /там, където искахме да седнем вече беше затворена кухнята и не сервираха храна/, стана от масата си, дойде при нас на тротоара, обясни ни накъде да потърсим работещо до късно заведение. От холандците досега само добро видях аз, не мога да си кривя душата!

# 303
  • Sofia
Eй, Додо, страхотен разказ! И ценна информация. Вие направо сте изградили дом от 0. Със здраве да си го ползва младежът.
Коя компания е отменила полета ти, Додо, кофти? На мен тъкмо вчера за първи път ми се случи Райън да ми отменят полет, но е почти месец преди полета, за друга дестинация нехоландска, та има време за реакция.
Между другото, относно Джи пи на сайтовете на университетите има разни разяснения, примерно за Делфт има на сайта в секцията за здравни осигуровки .  Впечатлявам се колко информация има на сайтовете на университетите.

Благодаря Бора, дано послужи на някой нашия опит. Че писах, писах, па взех, че го изтрих. Това дето четете сега е second edition 🤓😅😂
Полетът ми беше на Изиджет. Но пътувах за Базел, не за София. А в цяла Европа имаше грандиозни бури онази вечер. Яд ме е, защото ако знаех, щяхме още една вечер в Бреда да изкараме. Инак всичко вече е дигитализирано, човешки фактор - нула. И ако нямаш телефон или батерия и зарядно, жив загиваш. Все повече се плаша от това, в което се превръща света. 

Белинда, да, холандците са изумителни до момента. И аз съм невероятно впечатлена от добротата и отзивчивостта им!

# 304
Много е неприятно това с отменянето на полет. Объркват се планове и какво ли още не. За изпита в Делфт (девойката го държа там) умишлено пътува с България Еър. Не, че не е невъзможно и те да отменят полет, но ми се струваше  една идея по-сигурно. dodo_dodo, благодаря за увлекателения разказ.

# 305
  • Варна
Додо, с кеф те прочетох , чакам остатъка Simple Smile
Само една жена и майка могат да спретнат такава организация ❣

Моят днес да му доставили мебелите с трите дни закъснение , като са му казали в деня в който трябваше да му ги доставят .
Сглобил единия шкаф и заспал хах, утре продължава , че бил на кино . Купил си страхотна стирка - свети и му пръска препарата и май пееше .. хах

# 306
  • София
Много е неприятно това с отменянето на полет. Объркват се планове и какво ли още не. За изпита в Делфт (девойката го държа там) умишлено пътува с България Еър. Не, че не е невъзможно и те да отменят полет, но ми се струваше  една идея по-сигурно. dodo_dodo, благодаря за увлекателения разказ.
Ха! Ние в понеделник не излетяхме с Бг еър заради оувърбукнат полет. Премаршрутираха ни с Остриън през Виена и затова загубихме един ден в Бреда. Всичките са един дол дренки!

# 307
  • Sofia
Ха! Ние в понеделник не излетяхме с Бг еър заради оувърбукнат полет. Премаршрутираха ни с Остриън през Виена и затова загубихме един ден в Бреда. Всичките са един дол дренки!

Леле, оглеждах се за теб на летището, беше писала, че летите на 21. И случайно дали не сте вие семейство Стоичкови, че две момета издирваха това семейство, което било с младеж? Казах им, че не сме ние 😂

# 308
  • София
Неее, не сме Стоичкови. Някой друг от изгърмелите ще да е.

# 309
  • София
Извинете, ама нали като имаме големи куфари за чекиране се чекираме на летището преди полета? Като се замислих отдавна не съм пътувала с "нормална" авиокомпания. 😂 Все съм с нискобюджетните и салонен багаж. Нали си е като едно време? Час-два преди полета с личната карта и багажа, и на лента?🤔  От бг еър не получавам никакви покани за чек-ин, както е от Ryan и Wizz. Чак почнах да търся по пощата абе аз имам ли билет 😂

# 310
Чекираш си се онлайн 24 часа преди полета и получаваш баркода по пощата или си го сваляш на телефона. БГ Еър даже дават опция да си купиш място вече, не е никак скъпо в сравнение с нискотарифите. После само минаеаш през гише за drop-off на багажа.

# 311
  • София
Peruanka, сутрин е лудница на Т2, тъй че 2 часа преди полета са задължителни.
Както Червенокоска е писала, добре е да се чекираш 24 ч преди полета, че полетите са пълни, а явно правят и овърбукинг, като чета и Белинда, а и двете щерки ги преместиха в бизнес класа. На Т2 чекират на гишета 1-7 и после висиш на опашка преди ескалаторите, защото на проверките стават задръствания. Хубаво е да носите и паспорти за да избегнете поне висенето на паспортния.

# 312
  • Варна
Моя летя с Уиз , чекираха го те даже два дни преди полета . Нещо е попълнил там и заявил допълнително приорити и беше сам на гишето да си даде багажа , отидохме точно час преди полета ( но това е от Варна все пак ) . Нямаше почти никой и на чекинга и докато го видя и ревна вече беше в безмитния.
Взел си е билет за Коледа онзи ден , само в едната посока , като си дойде и според изпити и поправки ако има , ще купува за връщането .

# 313
  • София
Извинете, ама нали като имаме големи куфари за чекиране се чекираме на летището преди полета?
Не! Чекирай се онлайн 24 часа преди полета, защото явно когато самолетът е оувърбукнат, се действа на принципа кой превари, той завари. Така че - чекирай се онлайн, да си имаш бордна карта и място, после на летището пак ще идеш на гишето, но само за да ти вземат куфарите и да им сложат лепенки. И, да, носете си паспорти, момичета - много по-бързо вървят опашките за автоматичен граничен контрол, където машина сканира паспорта, отколкото да се редите на гишето, където човек проверява.
Наобратно за летището в Амстердам също се сещам да обърна внимание да сте навреме - голямо летище, много народ, има опашки, има ходене. Добро е обслужването, но все пак едни два часа си заминават като стой, та гледай. За шопинг ми останаха жалки петнайсетина минути.

# 314
Точно, за да може да се планира добре, за връщане към България препоръчвам да се запази слот за минаване на секюрити на летищата в Амстердам и Айндховен (пусках линкове). Прави се до три дни преди полет и се избягват първите големи опашки. Ако човек е само с ръчен, пък няма да губи излишно време да виси по летищата.

Общи условия

Активация на акаунт