Студенти в Нидерландия - 18

• 57 733
  • 734
  •   1
Отговори
# 420
  • Бургас
Синът ми е в ТУ Делфт, но там не можахме да намерим квартира и за това е в Хага. Има съученик от неговия клас, който също е приет в Делфт и в същата специалност, но не можаха заедно да намерят квартира и това май също допринася за недоволството. Снощи звучеше по-добре, скоро ще започнат да си търсят общ апартамент защото и двамата са с договори за една година. Имат и други познати ученици от тяхното училище, които са втора година, те пък са на квартира в Ротердам, но мисля, че малко по малко ще се организират, а и в понеделник започват лекции и ще се съберат всички в университета. Моето момче не е много социален тип та затова му е трудно в началото, но се надявам да придобие повечко социални умения в новата среда.

# 421
Да..Делфт...много голяма група българчета има тази година там.Ще се намерят. И ще е добре. Пожелавам и на другите момчета и момичета които сега пристигат да свикнат бързо и лесно да се адаптират!
На всички останали честита нова учебна година и да е успешна за младежите и девойките, да им е лесно и да имат късмет, да са уверени ..и ние техните родители да сме спокойни и щастливи с тях!❤️

# 422
Йен, българчетата, които ще са първи курс в Делфт имат месинджър група. Ако синът ти не е в нея, пиши ми на лично, за да го добави дъщеря ми. Ходят заедно до Хага, бяха в Ротердам онзи ден. Мисля, че като започнат лекции, ще им е една идея по-лесно. Денят им ще е ангажиран, ще са повече време заедно.

# 423
Проблем. Извади си детето BSN още преди месец. Сега като пробва да се регистрира в digid, обаче, му казва, че не може, защото в техните данни пише, че живее извън Нидреландия. Как процедираме?

# 424
  • Sofia
Проблем. Извади си детето BSN още преди месец. Сега като пробва да се регистрира в digid, обаче, му казва, че не може, защото в техните данни пише, че живее извън Нидреландия. Как процедираме?
Допускам, че е извадил BSN за живеещи извън страната. Може и да греша, но ми се струва, че имаше подобна опция, когато запазвахме онлайн час в общината.
При всички случаи според мен трябва да отиде в общината и да изясни ситуацията, не може да няма възможност за корекция.

# 425
  • София
Аз да се включа оптимистично!
Мина опознавателната седмица в BUAS, младежът е във възторг! Страхотно си изкарали, забавлявали се, децата били супер, дори спането на палатка в нощния холандски хлад не могло да им развали настроението!
На една майка какво повече й трябва от това да чуе, че детето й е  здраво и доволно Heart Eyes Сипах си едно, все пак минава четири Laughing
Другата седмица започват учението. Дано по-другата да сме запазили ентусиазма, да не спихнат нещата бързо-бързо, като стане ясно, че студентстването не е само нон стоп купон Joy

# 426
  • София
Влизам да се похваля с първото готварско постижение на девойката - сготви леща, била много вкусна Simple Smile.
Имахме приключение с котлона. На огледа беше обикновен и аз приготвих в багажа тенджера и тиган без специални изисквания. Но при нанасянето - изненада, сменили котлона с друг. Не се сетихме, че може да е индукционен, та тя наряза лук и морков и като тръгна да ги задушава - греда, неподходяща тенджера. Наложи се продуктите да престоят в хладилника 1 ден, докато ходи до Икеа да си купи подходящи съдове. Но нищо, сега вече е въоръжена и готова за нови рецепти Stuck Out Tongue Winking Eye

# 427
Мина опознавателната седмица в BUAS, младежът е във възторг! Страхотно си изкарали, забавлявали се, децата били супер, дори спането на палатка в нощния холандски хлад не могло да им развали настроението!
На една майка какво повече й трябва от това да чуе, че детето й е  здраво и доволно Heart Eyes Сипах си едно, все пак минава четири Laughing
Другата седмица започват учението. Дано по-другата да сме запазили ентусиазма, да не спихнат нещата бързо-бързо, като стане ясно, че студентстването не е само нон стоп купон Joy

Така правят - първата седмица ги опияняват, после як гърч. Справят се, ама преходът към техния начин на преподаване и учене е труден.

# 428
  • Варна

Така правят - първата седмица ги опияняват, после як гърч. Справят се, ама преходът към техния начин на преподаване и учене е труден.

Хах, моя затова ли е опиянен от лекциите си , много му харесвало всичко. Чакаме гърча значи 😆

# 429
Някой с опит пътувал през Шарлироа посока Нидерландия  и обратно ? Мисля , че моите ще се спрат на този вариант за коледното прибиране, но отстоянието Бреда -Брюксел- Шарлироа им е ново и непознато. Как е спрямо Бреда- Айндховен- летище Айндховен - като време, удобство ?

# 430
  • София
G.D. Ние пътувахме сега август, на връщане от Делфт към Брюксел на Шарлироа, още една форумка, го прави и в двете посоки след нас. Съвсем спокойно е пътуването, да през Айндховен е по бързо, но и тук е ок, билетите ми бяха 18 евро с Райън, полетът беше в 20 ч. някъде, закъсня половин един час. Взехме влак Делфт до Брюксел, с прекачване в Бреда точно, значи за Вас по кратко, при нас беше 2ч и 12 м. Излезе ни за двама възрастни и едно дете на 14 г. около 122 евро влака от Делфт до Брюксел Централ - с приложението NS international. Там спахме и на другия ден пеша до гара Брюксел Миди и оттам с автобус Флибко (има си спирка от другия край на гарата, следваш табелите вътре за автобуси със знак за летището), за около 50 минути е с автобус до летището, има на всеки 20 м., взехме билет онлайн на място пред автобуса и показахме на шофьора. Може да пробвате и с влак направо до гарата в Шарлироа (задаваш крайна дестинация вместо Брюксел) и от нея трансфер до летището, но това не го допроучих, може би е по евтино, щото Флибко беше по скъпо. Аерогарата е малка и спокойна.
Успешно начало на учебната година утре на студентите ни, да им върви леко, да са здрави, щастливи и успешни !

# 431
  • София
Проблем има при много ранните полети от Брюксел към София и късните от София към Брюксел, защото може да се изпусне последния влак за Бреда или пък да трябва да се пренощува в Белгия преди полета съответно.
Синът ми единия път пътува с Юбер ( директно до Бреда) и му излезе и по-евтино. Вторият път обаче полетът закъсня. Пренощува в Лювен (до Брюксел е) при приятел на големия ни син.
Излиза малко по-скъпо. В по-нормални часове на полетите е ок.

Преди пандемията е имало директен влак Амстердам-Шарлероа, който е минавал през Бреда, но след намаляването на пътуванията е спрян. Това го четох в мрежата, в една стара статия.

Последна редакция: нд, 03 сеп 2023, 18:53 от Госпожа Лютичe

# 432
Да,ние го пътувахме този маршрут два пъти Шарлероа- Делфт. На отиване с две прекачвания,на връщане- само с едно,в Бреда.Тук е хубаво да се купят предварително билетите през ns,както е описала bora.В деня на пътуването, те са почти два пъти по- скъпи,но това децата вече го знаят.При нас имаше някакъв технически проблем на връщане след Антверпен и помолиха пътниците да слязат и да вземат друг влак.Това ни забави с около час,добре че имахме доста време до полета.Така че и това трябва да се съобрази.

# 433
  • ride my bike...
Вариант е да се ползва https://www.blablacar.co.uk/
Дъщеря ми често го ползва като лети до/от Германия.
Има и възможност от Брюксел. Хубавото е, че дава и варианти от/до съседни градове.

# 434
Много благодаря за споделеното , беше много полезно за нас . Синът ми сега се зарови, в сайта на NL има оферти директно Бреда - Шарли , 18 евро в посока, продажбите започват от средата на септември.  Предполагам че под Шарли има предвид летището.

Общи условия

Активация на акаунт