Студенти в Нидерландия - 18

• 57 696
  • 734
  •   1
Отговори
# 540
bora много неприятно това с боледуването. Хем чух, че миналата седмица времето е било изключително хубаво. За съжаление, ако е само с тези симптоми, не може много да рзчита на джипи. Няй-много да му дадат нещо парацетамол/нурофен и я му дадат сироп и капки, я не. Въобще не обичат да дават лекарства. Моята преди време беше получила много силни болки в ухото. Добре, че е имало час. Но все пак й беше изписала специални капки за уши (май бяха с кортекостероиди). Пожелавам му бързо оправяне, но тепърва го чакат сериозни предизвикателства с лошото време (наобратно на един стар български филм по сценарий на Богомил Райнов Simple Smile)

Холандска застраховка задължително се прави максимално 3 месеца след започване на работа (глобата е около 480 евро). Държавата дава фиксирана сума всеки месец, която е около 100% от най-евтините застраховки, понякога повече. Застраховката не може да се спре, ако се напусне работа.

Тук има няколко неточности.
- Глобата до скоро беше 325 евро, а в момента е 402,24 евро.
- Ако си чуждестранен студент и спреш да работиш, трябва задължително да спреш базовата застраховка (тази, която е задължителна за работещи). Писали сме го много пъти и съм давала официални линкове - чуждестраннк неработещи студенти нямат право на тази застраховка (не говоря за тази към AON, която е доброволна).
- Колко ще ти възстанови държавата зависи от това колко пари изкарваш - има си калкулатор.

Последна редакция: вт, 12 сеп 2023, 06:46 от chervenokoska_2

# 541
  • София
Suzinka, много ми стана мъчно за сина ти. Най-искрено ви желая ситуацията да се подобри бързо и да не се налага да прекъсва. На 19г повечето са си дечковци милите. Представям си колко е стресиран! Кураж и сила!
Bora, моят син така боледува няколко пъти миналата година. Пил е само Нурофен стоп колд, вит. С в по-големи дози и после му пратих имуностимулант. Пи и него 30 дни. И закрепихме нещата. После в края на зимата пак пи имуностимуланта (някакъв на Допел Херц беше, не нещо супер специално) за всеки случай. Повече не е боледувал.

# 542
  • Варна
И моят не е оздравял още , той а астматик и оттук си тръгна със спазмите , във Варна август е много влажно и го мори . Но е по добре де, ще се аклиматизира .
Бързо да оздравяват всички ! 🍀

# 543
Да продължа нашата четвъртокурсна история в Саксион Енсхеде, извода от която е - че много хубаво не е на хубаво.
Писах преди няколко теми как изведжъж университета пое ангажимент да намери места за стажове на физиотерапия - последн 3 месечен стаж, по време на който трябва да си разработят и клиничния случай за дипломната работа. Дъщеря ми досега винаги си е търсила стаж сама и направо се изумихме, че им намериха стажове, при това нейния е на 10 мин пеша от квартирата.
Даже почна и вървеше добре, нищо, че по цял ден се правят само масажи, пък тя не иска да се занимава с мануална терапия, но казахме - на харизан кон зъбите не се гледат, ще изтрае.
Кофти нещата:
- няма паркинсон пациенти, а тя специализира това и изрично го беше написала във формуляра за кандидатстване за стаж
- защитата на стажа под формата на интервю ще се проведе на холандски, което забравили да споменат и чак сега се сетили да им го напишат по имейл
Естествено, нервите на студентката избиха. Не защото ще има интревю на холански, тя го учи и в нейния случай няма да е съществен проблем, но за другите интернационални си е страшна пречка. Нервите дойдоха, защото основата на дипломпната ѝ работа е да приложи специфична терапия на паркинскон пациент в продължение на 8 седмици и да отчете и анализира резултатите. За да се дипломира тази година, резултатите и анализа трябва да са готови до 7 ми декемри (първа сесия) или 28 февруари (втора сесия). Сегашният й стаж е до 22 декември т.е. тя няма време да търси след това друга клиника за да работи с паркинсон за 8 седмици и да се впише в срока до 28ми февруари т.е. остава за дипломиране през следващата учебна година.
Тя писа и звъня на стаж-бюрото, но те хич не си дадоха зор, накрая получи един имейл с "аз не бях разбрала, че ти трябва паркинсон пациент и сега нищо не може да се направи, защото вече си започнала стажа".
Пък ние българите сме много чувствителни на тема "нищо не може да се направи", та детето предложило три варианта, при което отговорът бил "не са по правилата". (да си намери друг стаж извън Холандия с такъв пациент, да работи с пациент от друга клиника в Холандия или да си работи дистанционно с пациент от България).
Та нашето гардже с перде пред очите виснала пред стаята на интернационалния деканат, въоръжена с вода и кроасани и твърдо решена да я изнасят с полиция, ако трябва, но да получи дата и час за среща (щото по имейл никой не отговарял). Баща й се смееше после, че е забравила да си направи плакат "няма да мръдна от тук".
Приели я, и О! чудо, нещата можели да се случат и по трите начина, които тя е предложила, просто трябва да ги уведоми писмено за да го имат в регистрите.
Та нашата поговорка за вълка с дебелия врат важи и там. Съветът ми - ако получите нещо изненадващо добро - ръчкайте докато не намерите капана. Има над десет студента от нейния кръг, които не говорят холандски и сега се чудят как да продължат, защото и за тях отговорът бил "не може по друг начин".

Последна редакция: вт, 12 сеп 2023, 16:42 от Silent Smile

# 544
Да продължа нашата четвъртокурсна история, извода от която е - че много хубаво не е на хубаво.
Писах преди няколко теми как изведжъж университета пое ангажимент да намери места за стажове на физиотерапия - последн 3 месечен стаж, по време на който трябва да си разработят и клиничния случай за дипломната работа. Дъщеря ми досега винаги си е търсила стаж сама и направо се изумихме, че им намериха стажове, при това нейния е на 10 мин пеша от квартирата.
Даже почна и вървеше добре, нищо, че по цял ден се правят само масажи, пък тя не иска да се занимава с мануална терапия, но казахме - на харизан кон зъбите не се гледат, ще изтрае.
Кофти нещата:
- няма паркинсон пациенти, а тя специализира това и изрично го беше написала във формуляра за кандидатстване за стаж
- защитата на стажа под формата на интервю ще се проведе на холандски, което забравили да споменат и чак сега се сетили да им го напишат по имейл
Естествено, нервите на студентката избиха. Не защото ще има интревю на холански, тя го учи и в нейния случай няма да е съществен проблем, но за другите интернационални си е страшна пречка. Нервите дойдоха, защото основата на дипломпната ѝ работа е да приложи специфична терапия на паркинскон пациент в продължение на 8 седмици и да отчете и анализира резултатите. За да се дипломира тази година, резултатите и анализа трябва да са готови до 7 ми декемри (първа сесия) или 28 февруари (втора сесия). Сегашният й стаж е до 22 декември т.е. тя няма време да търси след това друга клиника за да работи с паркинсон за 8 седмици и да се впише в срока до 28ми февруари т.е. остава за дипломиране през следващата учебна година.
Тя писа и звъня на стаж-бюрото, но те хич не си дадоха зор, накрая получи един имейл с "аз не бях разбрала, че ти трябва паркинсон пациент и сега нищо не може да се направи, защото вече си започнала стажа".
Пък ние българите сме много чувствителни на тема "нищо не може да се направи", та детето предложило три варианта, при което отговорът бил "не са по правилата". (да си намери друг стаж извън Холандия с такъв пациент, да работи с пациент от друга клиника в Холандия или да си работи дистанционно с пациент от България).
Та нашето гардже с перде пред очите виснала пред стаята на интернационалния деканат, въоръжена с вода и кроасани и твърдо решена да я изнасят с полиция, ако трябва, но да получи дата и час за среща (щото по имейл никой не отговарял). Баща й се смееше после, че е забравила да си направи плакат "няма да мръдна от тук".
Приели я, и О! чудо, нещата можели да се случат и по трите начина, които тя е предложила, просто трябва да ги уведоми писмено за да го имат в регистрите.
Та нашата поговорка за вълка с дебелия врат важи и там. Съветът ми - ако получите нещо изненадващо добро - ръчкайте докато не намерите капана. Има над десет студента от нейния кръг, които не говорят холандски и сега се чудят как да продължат, защото и за тях отговорът бил "не може по друг начин".
            Пишете за кой университет става въпрос.

# 545
    Саксион Енсхеде

# 546
    Няма по добър университет от житейския. И няма кой да ти помогне по адекватно  от теб самия .  Животът  ги научи много по добре отколкото ние  бихме  могла да го направим.  Поставя ги в  съответната ситуация и ги изпитва. От тях се иска само едно - да следват целта си и да не си оставят магарето в калта. Браво на момичето, така се прави.

# 547
    G..D.., много точно казано. Всяка приятна или неприятна ситуация е безценен урок. Браво на момичето на Silent Smile,  за упоритостта и амбицията да се справи и с това предизвикателство!

# 548
    За Айндховен не знам, но за Бреда има студио в xior в момента.
    Останаха ли търсещи квартира в Бреда?
    Има търсещи за Амстердам, та ако нещо Ви попадне, моля дайте знак.☺️

# 549
    • Cobrs
    За Ротердам в xior има предлагане, но искат код, който не знам откъде може да се получи. В тук също, но доколко е актуално не знам
    https://housinganywhere.com/room/ut1153305/nl/Amsterdam/klaroenstraat

# 550
    Да продължа нашата четвъртокурсна история в Саксион Енсхеде, извода от която е - че много хубаво не е на хубаво.
    Кофти нещата:

Браво на дъщеря Ви!!!
    И на вас, че така сте я възпитали!!!
    Чудесен пример давате.
    Само така! Успех на детето!!!

# 551
    • Габрово
    Кофти нещата:

Браво на момичето! Тя е научила най-важния урок, а именно да се бори и да отстоява докрай интересите си! Чак аз се почувствах горда от постъпката й 😊 Стискаме палци в крайна сметка всичко да протече така, както тя си го представя и да се дипломира успешно и в срок. Успех и късмет 🍀

# 552
    Холандска застраховка задължително се прави максимално 3 месеца след започване на работа (глобата е около 480 евро). Държавата дава фиксирана сума всеки месец, която е около 100% от най-евтините застраховки, понякога повече. Застраховката не може да се спре, ако се напусне работа.

Тук има няколко неточности.
    - Глобата до скоро беше 325 евро, а в момента е 402,24 евро.
    - Ако си чуждестранен студент и спреш да работиш, трябва задължително да спреш базовата застраховка (тази, която е задължителна за работещи). Писали сме го много пъти и съм давала официални линкове - чуждестраннк неработещи студенти нямат право на тази застраховка (не говоря за тази към AON, която е доброволна).
    - Колко ще ти възстанови държавата зависи от това колко пари изкарваш - има си калкулатор.
    Не знам какво пише в интернет, знам глобата, която ми изпратиха и която плащах и тя беше 472.25.

Относно втория въпрос - говорих със застрахователната си компания, когато спрях работа и те казаха, че не се спира пусната застраховка и не я спряха докато не се отрегистрирах от общината. Дали е редно или не - не знам, но това се случи.

# 553
    Сега ако кажеш и на кой месец си си направил застраховката след глобата Simple Smile Има случаи, в които глобата е до 120%. Хубаво е да прочетеш защо са те глобили с толкова. Щото, за да се стигне до глоба, първо си изпуснал срока от 3 месеца, второ са те предупредили, че имаш срок да си направиш застраховката (което очевидно е игнорирано) и после имаш глоба, която е в цитирания размер. И ако пък прехвърлиш и 6 месеца без...
    А за спирането - дъщеря ми няколко пъти си я спира. Или по-точно пуска точно за определен срок, за който й е договора. А след това няма застраховка. Линкове за това, което пише не просто в интернет, а в правителствения сайт на Нидерландия, за пореден път няма да пускам - поне 3 пъти го правих.
    То разбирам, че тук е един анонимен форум и всеки може да си пише каквото иска. Както и кой на кого да вярва. Опитвам се да се придържам към официалните източници. А всеки сам си преценява какво да прави. На лични съм на линия винаги (то скоро половината форум ще ми има телефона Joy).

Последна редакция: ср, 13 сеп 2023, 15:43 от chervenokoska_2

# 554
    Да споделя думи на МД: "Хубавото тук е, че винаги те предупреждават"
    Сиреч, ако човек не следи сайтове и срокове, то поне предупрежденията преди глобите може да спазва.
    И още: отмениха им (на момичетата в къщата) една глоба за боклука след като поискаха обяснение за какво е, а от общината май не можаха да им отговорят и направо я отмениха Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт