В момента чета...86

• 60 911
  • 757
  •   1
Отговори
# 600
"Trois". Не е издавана още на български. Предполагам заглавието в превод би било "Трима".

# 601
  • София
Прочетох "Смъртта е занимание самотно" от Рей Бредбъри. Взех си я от библиотеката с идеята за Хелоуин. Преди това бях чела от него само "Вино от глухарчета" (великолепна) и "Сбогом, лято".
Романът е първи от трилогията за детектив Елмо Кръмли. Разказва се за един начинаещ писател (звучи леко автобиографично) и детектива циник, които разследват поредица от смъртни случаи и изчезвания през есента на 1949 г. във Венеция, щата Калифорния. Жертвите са все неуспели, беззащитни, незабележими хора. Дали писателят и детективът гонят убиец, или Смъртта е дошла да си ги прибере, защото им е ред? Жанрът е ноар, а Бредбъри така умело създава атмосферата - все едно стоиш под дъжда, в мъглата, и се чудиш какво току-що цопна в канала до теб. Авторът владее съспенса - сянка дебне в сенките, нещо прошумолява зад гърба ти и май по-добре да не отваряш очи, че някой тъкмо приседна на ръба на леглото ти...
Но книгата не е просто страшно развлечение. Бредбъри е мъдър, знае, че за смъртта не можеш да пишеш лековато. Има хумор, но по-често той балансира размислите за тъгата и загубата. А понякога няма нищо по-смъртоносно от самотата.
Една от най-добрите книги, които прочетох тази година.

# 602
  • Русе
Прочетох
и имах чувството, че Венета Райкова чета 😁🤣. Скоро няма да посегна към подобен тип романи.  Но се радвам, че писателката представи , колкото се може реално образите на главните персонажи, особено на мъжа , който с мръсните си игри успява да унижи и лъже всичките си жени , като спи едновременно с всички. Харесаха ми и бележките на авторката,в които споменава кои случки си е измислила ,но с това историята съвсем заприлича на холивудска продукция.  Иначе за феновете на Жаки препоръчвам филма с Натали Портман, нямам търпение да видя  и как Анджелина Джоли ще влезе в образа на бъдещият филм за Мария Калас.
Почти на финала съм на ,, Вятърът знае името ми,, от Исабел Алиенде. Понеже ми е поредна книга на писателката, разбирам вече , въпреки, че не съм чела всичките й книги, явно темите за феминизма, диктатурата и ковида са задължителни . Истоята ни запознава с няколко главни персонажа, като главите се редуват от всяка страна и става бъркоч от исторически, политически и семейни теми. Докато накрая всички се пресичат. Ще си почина следващата една година от творчеството й. Ще започна

# 603
  • в сърцето на един мъж...
Ех, тази за Джаки я бях набелязала за четене Sad

# 604
За Джаки Кенеди има друга книга - "Красив имидж" от Катрин Панкол. Лорито май нея препоръчваше, имам я и аз.

# 605
  • Русе
Да, на Панкол съм я чела и е много хубаво написана, но ако сравним двата образа с Калас , последната е постигнала всичко сама и славата и парите и никога не е била зависима от мъж . В общата книга на издателство Обсидиан естествено са описани всички драматични моменти от живота и на двете. Няма как да не съчувстваме на Джаки. Иначе голяма борба и натискане коя ще е госпожа Онанис , а той успява и от двете да се възползва.

# 606
  • София
Относно филмите, препоръчвам "Maria by Callas" - документален филм с интервюта с нея и нейни близки, откъси от изпълнения, писма и др.
Това ме подсети, че преди години много харесах "Романът на Зелда Фицджералд" - романизирана биография от името на Зелда. Романът е базиран на много проучвания на нейни писма, дневници и др., така че според мен е добре обоснован като факти, а и е доста увлекателно написан.

# 607
Разказ на Бредбъри прочетох, който много ми допадна, а книгата, за която се коментира също съм набелязала, но не ѝ е дошъл ред. Може и по-напред да я изтегля.

# 608
Нещо, което много ме дразни в стила на Джоан Роулинг - задължително трябва да изобрази в детайли начина на говорене на персонажите - снощи снимах пример (от новата книга за Страйк е):

Друг автор просто би написал, че персонажът говори с тежък акцент, типичен за работническата класа и после би написал репликите му нормално.
Чудя се дали и Хари Потър е така в оригинал.

# 609
Взела съм три книги от поредицата (ХП) в оригинал, но не съм стигнала до тях. Може да ги попрегледам тези дни (стига да ми остане време).

# 610
Заради книгата за Страйк ми се иска да почета малко допълнително за култовете, но не художествена литература. Има ли изданени на български книги, които обясняват психологията на такива хора (жертви на култ), както и начинът по който става манипулирането им? Не съм убедена, че ще ми е интересно, но все пак искам да науча нещо повече по темата.

А случайно след The Running Grave се метнах на поредицата за Abby Mullen на Майк Оумър, която също се оказа за култ.

# 611
Намерих търсеното, Pppqqq, ще ти пратя  снимка на страницата. Стан (кондукторът от автобуса), а се сетих, че и Хагрид беше даже в превода с диалектен говор (но докато търсех негови реплики намерих друго, мисля че е достатъчно показателно).

Последна редакция: нд, 05 ное 2023, 21:33 от fenyx

# 612
Ооо да изказа на Хагрид в първата книга за Хари Потър, която четохме наскоро с детето много ме дразнеше и изобщо не го четях с диалекта му.. много простееше!

# 613
Изказът на Хагрид не еволюира в следващите книги, но пък такъв е замисълът за този образ.

# 614
Тази седмица съм в света на семейство Роял . Прочетох първата за няма и два дни и сега ще почвам втората . Не знам как ще ги изтърпя защото са 6 книги , нооо ... Първата ми хареса интересно ми е какво ще стане с Рийт и Ела та сега ще видим .. Приятно четене на всички .

Общи условия

Активация на акаунт