В момента чета...86

• 60 923
  • 757
  •   1
Отговори
# 585
  • Mediterraneo
Аз съм на третата книга от Отдел Q - "Писмо в бутилка от П." Скоро не бях чела толкова увлекателни криминалета. Буквално затворих последната страница на предната и минах на следващата. Главният герой е описан толкова сладко и с такова чувство за хумор, че на моменти се заливах от смях, въпреки сериозността на случаите. Явно не случайно хвалят толкова много Юси Адлер-Улсен

Много харесвам поредицата и аз. В момента точно съм на петата книга Марко. Удоволствие е да се четат книгите и, да, усещането е като да съм отново с Хари Хуле.

# 586
Вече съм на 20% от The Running grave (последната книга за Страйк и Робин).
Страйк продължава да си намира неподходящи жени, за да не мисли за Робин - този път жената е особено отвратителна. При това положение ми е трудно да му съчувствам за проблемите, които му причиняват. Той е човек с опит точно в тази сфера, интелигентен - би трябвало вече да ги разпознава и отбягва.

Случаят е интересен - както споменах преди - става дума за култ
Скрит текст:
(огромна богата църква с филиали в Европа и САЩ, която малко ми напомня за Сциентоложката)- клиентът иска да спасят сина му (който е вътре по собствено желание), но в случая злото е мащабно и не вярвам, че ще се ограничат само с това - до края сигурно ще разобличат и разтурят цялата църква.
Увлекателно е, Робин ще се записва под прикритие в култа (в който масово се експлоатират сексуално жени - и нея не мога да я разбера - защо сама се набутва, след като има травма, която не е излекувана и след като има варианти да се прати друг човек - знам, че е заради сюжета, но ми изглежда наивно и глупаво да си вярва, че тя може да се пази сама).
Не очаквам с нетърпение гадостите, каквито знам, че ще има (във всяка от книгите от тази поредица има и гадни неща) - до тук само бегло са споменати, но сигурно ще има и детайли...

За заглавието -
Скрит текст:
главната пророчица на тази църква е седемгодишно дете, което се е удавило (родителите са основателите на култа - те са решили да го превърнат в пророчица/светица) - предполагам, че е препратка към това.
Една хипотеза -
Скрит текст:
сигурно ще се окаже, че е жива и нарочно е отпратена от родителите, за да може да живее по друг начин, вместо да се преструва на откачалка (те вероятно са милиардери при толкова хиляди овце, които им дават парите си)
.

# 587
  • "Нищо човешко не ми е чуждо, който ме надмине не е човек" Макбет
pppqqq, много увлекателно написан коментар. Толкова ме заинтригува, че веднага се разтърсих да видя за какво става на въпрос. Поредицата я има дори в Сторител и отзивите са пребладаващо положителни, веднага си я пускам. Мерси за препоръката Flowers Hibiscus.

# 588
Ако искаш книгата на английски - имам файл. Тя сигурно скоро ще излезе и на български.

# 589
Ако искаш книгата на английски - имам файл. Тя сигурно скоро ще излезе и на български.
Благодаря, но докато успея да изслушам всички качени ще е дошло време и тази да озвучат.

# 590
Аз реших да се престраша и да се изправя срещу Опенхаймер Американският Прометей. Пожелайте ми успех Simple Smile

# 591
АСЕН ЧИЛИНГИРОВ - БЪЛГАРИЯ И ПОКРЪСТВАНЕТО НА РУСИТЕ

Преди да предприеме легализирането на църковната организация на своя народ в южните области на държавата си, българският княз Борис води продължителни преговори с Рим и Цариград. Ако и византийските исторически извори да пазят пълно
мълчание върху подробностите на преговорите, водени от българските посланици с византийския император и с представители на цариградската патриаршия, запазените до наши дни в
пълния им текст отговори на папа Николай ІІ по въпросите на
княз Борис I
ни разкриват преследваните от българите цели: автономия и автокефалия на българската църква, запазване на
народните обичаи и осигуряване против всякакви опити за асимилация. Ние можем да приемем, че същите въпроси са били
обсъждани и в Цариград. Тези стремежи на българския владетел не намират обаче подкрепа нито в Рим, нито в Цариград.
Това принуждава княз Борис да направи няколко лавиращи
стъпки. Само две години след обявяването на християнството
за държавна религия в България през 864-865 година, при
което още не получава за българската църква статут на автономна архиепископия, той прогонва всички гръцки свещеници
и ги заменя с латински, като подчинява българската църква на
Рим. Тъй като и папата не показва готовност да признае пълната автономия, а още по-малко автокефалия на българската
църква, четири години по-късно, в 870 година, Борис І започва
нови преговори с Цариград, откъдето този път при последното
заседание на VІІІ Вселенски събор, със съгласието на цариградския патриарх и на останалите източни патриарси, полу-
чава за нея статут на автономна архиепископия, т. е. тя бива
подчинена на византийския император, но не и на патриарха,
като нейните свещеници – освен гръцкия архиепископ – могат
да бъдат само от български произход.
Следващата стъпка към пълна самостоятелност на българската църква се извършва по време на Преславския църковен събор
в 893 година, когато за официален език на българската администрация и църква се обявява славянобългарският. Създадената малко преди това славянобългарска азбука, кирилицата,
улеснява възникването на преводи от гръцката църковна литература и осигурява разпространението ѝ в цялата българска
държава.

Малък откъс от книгата.

Последна редакция: чт, 02 ное 2023, 20:14 от Нено Байлов 744664

# 592
Прочетох "Култът". Не е моето. Главната героиня, с нейното маниакално бърсане на ръце и повърхности, ми напомня на Монк. Това сравнение ми се натрапва всеки път, когато се описва как вади кърпички и бърше нещо. И ме дразни. Не че Монк е единствен в света с такава мания, но двама полицаи с подобна ми идва в повече.

# 593
"Култът" е продължение на "Вох", добре е да се започне от първата книга, макар че героинята и там си е същата. Simple Smile

# 594
Заради книгата за Страйк ми се иска да почета малко допълнително за култовете, но не художествена литература. Има ли изданени на български книги, които обясняват психологията на такива хора (жертви на култ), както и начинът по който става манипулирането им? Не съм убедена, че ще ми е интересно, но все пак искам да науча нещо повече по темата.

# 595
"Култът" е продължение на "Вох", добре е да се започне от първата книга, макар че героинята и там си е същата. Simple Smile

Да, зная. Но "Вох" не я намерих, а сега вече нямам желание да я чета.

# 596
Издателство Емас има поредица "Преживяно". Спомням си, някои от книгите, че ги имам и съм ги чела. Едната беше именно за сектата на Муун, за една мормонка също имаше, но вече съм забравила. Може би в книжен пазар ще ги има, или в Моята библиотека.

# 597
Издателство Емас има поредица "Преживяно". Спомням си, някои от книгите, че ги имам и съм ги чела. Едната беше именно за сектата на Муун, за една мормонка също имаше, но вече съм забравила. Може би в книжен пазар ще ги има, или в Моята библиотека.

Не знам от къде , но имам поредица ,, ПРЕЖИВЯНО '' от над 50 книги . Електронно всичките са ми в папка. Още не съм стигнала до тях .

# 598
Прочетох трите книги на Валери Перен. Някак много ми напомни Халед Хосейни. Първите две книги стават, третата пълна боза и повторение. Това със смяната на пола пък съвсем ми дойде много.

# 599
  • на последния етаж
Прочетох трите книги на Валери Перен. Някак много ми напомни Халед Хосейни. Първите две книги стават, третата пълна боза и повторение. Това със смяната на пола пък съвсем ми дойде много.
Коя е третата?

Общи условия

Активация на акаунт