В момента чета...86

• 60 899
  • 757
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Приключих "Вятърът знае името ми".
И с тази си книга Исабел Алиенде не ме разочарова! Романът е интересен калейдоскоп от различни човешки съдби на фона на реални исторически събития – започва с погромите над еврейските имоти през Кристалната нощ в Австрия през 1938г. , применава през кървавите военни операции в Салвадор от 80-те години и стига до пандемията от Ковид-19 в наши дни.
Отначало книгата ми се струваше малко фрагментарно написана и се чудех какво общо могат да имат еврейското сираче Самуел Адлер, спасено с детските влакове (Kindertransporter) от лагерите на смъртта, салвадорката Марисол Диас и дъщеричката ѝ Анита , нелегалните обречени бегълки към обетованата земя САЩ,  независимата и свободолюбива социална работничка Селена, Франк Анджилери - адвокатът от престижна кантора и Летисия , дългогодишна домашна помощница.
Всички те са мигранти в чужда страна. Ще успеят  ли да останат хора до края и да запазят човещината в себе си? Готови ли са те (а чрез тях вероятно и ние) да бъдат по-добра версия на самите себе си или ще се оправдаят с външни обстоятелства? Вечни въпроси, които са такива , за да си ги задаваме периодично и на себе си.
Накрая всички малки парченца от историята се свързват в едно цяло и пъзелът се подрежда...
Давам 4*, а не 5* главно заради Ковид тематиката, която ми втръсна, както и заради грешките в изданието.

# 616
  • София
Идвам да похваля Нови и избрани разкази - Алек Попов.
Много ме кефи тоя човек, значи. Страхотни разкази.
Изобщо всичките му книги са много добри.

# 617
  • София
Приключих с "Когато животът ти изпрати хипопотам. Знам, че книгата има своите фенове, но мен не ме грабна, да не кажа, че ми беше много скучна. Само първите 30, 40 страници ми бяха интересни. Определено бях много изненадана да разбера, че в книгата се говори и за истински хипопотам. 🤣 Оценка 1.5/5.
Сега чета "Винаги ще има Коледа". За сега не ми допада особено, въпреки че имам занижени очаквания така или иначе. 😃

# 618
Да похваля отново Цончо Родев с “Тътени”, много интересно е представен Добри Желязков и ми се иска да цитирам част от книгата - диалог между него и хаджи Михал:

Една твоя приказка одеве ме накара да се размисля, Добре. Умна и дълбока приказка беше тя, хвала на тебе, че си стигнал до нея.
— Ще ме прощаваш, хаджи, но не разбирам за коя…
— Че за новото и доброто, което не само ти и аз, но и всеки християнин желае, не стига да подобрим настоящето си, а трябва да изменим или даже да изчегъртаме издъно онова, което от столетия ни тежи и ни сковава.

Последна редакция: вт, 07 ное 2023, 16:18 от fenyx

# 619
.

Последна редакция: ср, 08 ное 2023, 12:09 от Tsugumi_

# 620
  • Пловдив
Да похваля отново Цончо Родев с “Тътени”, много интересно е представен Добри Желязков и ми се иска да цитирам част от книгата - диалог между него и хаджи Михал:

Една твоя приказка одеве ме накара да се размисля, Добре. Умна и дълбока приказка беше тя, хвала на тебе, че си стигнал до нея.
— Ще ме прощаваш, хаджи, но не разбирам за коя…
— Че за новото и доброто, което не само ти и аз, но и всеки християнин желае, не стига да подобрим настоящето си, а трябва да изменим или даже да изчегъртаме издъно онова, което от столетия ни тежи и ни сковава.

Страхотна книга! Продължете с "Бурята" и "И стана ден". Така ме разтърсиха тези книги, че.. после дълго време не намерих подходящо четиво.
Моя любим персонаж от "Тътени", е Тахир Ага. Има си своите бесове, но е лош и със своите хора, не само с българите. "Цери" всички, не ги дели.

*Извинявам се за отклонението от темата, не се сдържах 🙂

# 621
  • в сърцето на един мъж...
Аз съм на четвъртата за Карл Мьорк - "Пациент 64" - навежда ме на различни размисли и буквално ми става страшно - как може да се промени човешки живот ей така. Как жените са били обричани на стерилизация заради идеята, че те са носители на лошите гени. Как можеш да попаднеш в една система и няма измъкване от нея Sad Замислих се и по времето на Втората световна на коя страна са били датчаните и дали все още има остатъци от фашизма...

# 622
  • София
Ох, трябва и аз да захвана Бурята, докато не съм изпозабравила героите (макар че са доста добре обрисувани и изградени и съответно - запомнящи се).

# 623
Аз съм на четвъртата за Карл Мьорк - "Пациент 64" - навежда ме на различни размисли и буквално ми става страшно - как може да се промени човешки живот ей така. Как жените са били обричани на стерилизация заради идеята, че те са носители на лошите гени. Как можеш да попаднеш в една система и няма измъкване от нея Sad Замислих се и по времето на Втората световна на коя страна са били датчаните и дали все още има остатъци от фашизма...

Дания е била окупирана от Германия. От живущи там знам, че престъпленията към жени, описани в романа, са продължили до към 1960 година.
Дописвам,след като се порових в Интернет. Дания първа приема закон през 1929 г. за насилствено стерилизиране на слабоумни, хора с неморално или престъпно поведение. Отменен 1967. В Швеция 1970.

Последна редакция: ср, 08 ное 2023, 09:06 от W

# 624
Като ви чета май ще зарежа семейство Роял и ще започна ,, Тътени'' . Изкушавате ме да знаете .

# 625
На мен много ми харесва книгата  и се надявам да преиздадат и другите две. За първи път ми допада и да слушам книга - макар и със странния автоматичен прочит от сайта. Докато чакам да получа хартиеното издание комбинирам - в някои моменти я слушам.
 Мога само да съжалявам, че толкова късно откривам творбите на Цончо Родев, наистина незаслужено останал в сянка на авторите от неговото време. А книгата те потапя изцяло в атмосферата на хайдушките времена, имам усещането, че се пренасям във времето и пространство. Освен това бих си записала и не малко мисли като цитати.

# 626
  • Plovdiv
Извинявам се за въпроса, но "Тътени" нещо като "Железният светилник" ли е като жанр?

# 627
Биха могли да се причислят към един жанр, а Цончо Родев според мен е достатъчно добър автор, че името му да застане редом до това на Димитър Талев.

# 628
Темата за евгениката е централна в следващата книга на Дженифър Макмеън, която ще излезе у нас - The Children on the Hill. В нея няма нищо свръхестествено, за сметка на това има чудовища в човешки облик. Книгата е по-различна от досегашните на авторката, но е също много силна.

А аз започнах една шведска на Катарина Бивалд. Преди години от нея са излезли две книги (криминалета), но после явно издателството се е отказало от авторката, но на мен ми хареса как започва тази книга. И стилът ми е приятен, и ме привлича това, че действието се развива в Корнуол (който аз свързвам със сериала "Док Мартин", един от любимите ми).

А иначе приготвих за четене и "Култът" на Лекберг и Фексеус, защото скоро ще приключа "Esperando al diluvio" на Долорес Редондо (която е много интересна наистина). Сигурно ще я влача дълго, защото е на хартия, та ще я чета само вечер преди заспиване. За през нощта или много рано сутрин, когато се събудя, киндълът ми върши по-добра работа, защото не се налага да светвам лампа.

# 629
  • в сърцето на един мъж...
Дания е била окупирана от Германия. От живущи там знам, че престъпленията към жени, описани в романа, са продължили до към 1960 година.
Дописвам,след като се порових в Интернет. Дания първа приема закон през 1929 г. за насилствено стерилизиране на слабоумни, хора с неморално или престъпно поведение. Отменен 1967. В Швеция 1970.

Мерси много за информацията. На мен някак ми стана страшно и същевременно криво и не рових. Принципно обичам да търся факти след като съм чела книга. Обаче толкова ми стана едно такова разтърсващо, че не се  и опитах да търся информация.
Cioccolata това звучи хем интересно, хем ужасно страшно Sad

Общи условия

Активация на акаунт