Осмокласници - 2023/2024 - Тема 1

• 65 509
  • 816
  •   1
Отговори
# 630
Сърцето ми се къса!
След 1 учебен ден, дъщеря ми "защо влязох в това училище?!" (пояснявам МГ Пловдив, математика с АЕ)
Реве...
"Нямам приятели".
Никой не я е заговорил. На последния чин седнала сама.... Знам, че трябва да го преодолее! Че е период!
Ама ми идва да ревна с нея...
Обяснявам, че тепърва ще е така. Нови среди, нови хора. Всичко зависи от нея. Да излезе от мълчанието си. Да им се усмихва. Да се адаптира...
Disappointed Relieved

Душица мила... Успокойте се и двечките, след броени дни всичко ще е наред, ще видите! Дайте й малко време, ще се справи. Ще се радвам да ни споделите скоро Simple Smile

# 631
  • Пловдив
Имат във вайбър.
Там е...
Другите познават ли се? Ако са заедно от 5 клас евентуално. Говори й. Да направи тя първата крачка.
Да. 50% от класа са били заедно 5-7 клас.
Говоря й....
Уви, аз и брат й сме по-социални и екстровертни. Тя и баща й са по-трудни. Но пък изграждат дълги приятелства.
Тя си имаше своите хора в 5-7 клас(ама те отишли в Английската и Руската, защо не била отишла там, имала бал.... ), беше влюбена в госпожата си по мат...

# 632
  • Сливен
JiD, рано е още за създаване на приятелства.     Почти всички се притесняват, в различна степен го показват. И друго, което мисля, че трябва да приемат е, че може и да не успеят да намерят приятели в новия клас, важното е да намерят общ език поне с част от него. Приятелите не се ограничават само до конкретната група  - така е в училище, така е и на работа, ще си запази поне част от старите приятелства и ще имат и нови теми за разговор и обсъждане.
Нека си даде време и да е спокойна. В класа на голямата бяха една голяма група познати деца, но до месец и "единиците" си намериха мястото.

# 633
Ами големи са вече, ще се оправят.
Моя контактен ми се обажда след часовете...ми не му харесало Simple Smile Оказа се, че в час по физическо само три момчета се навили да ритат футбол. Преди бяха момчешки клас и всички ритаха.
Класната направила игра в коята да се опознаят, развела ги в училището, ходили в голямото междучасие да си купят по някой боклук и деня минал.
Сигурна съм, че утре ще е по-добре от днес.
На приятелка детето пък мрънкало, че останало в същото училище.
Та период е и това ще мине Simple Smile

# 634
  • София
Никой не я е заговорил. На последния чин седнала сама....
Disappointed Relieved
Класът нечетен брой деца ли е? Или някой отсъства.
Кажете й, че ако има и друго дете, което седи само, може би се чувства като нея.
Нека направи първата крачка - да го попита дали може да седне при него, че й е скучно сама и това е.
После полека-лека разговорите ще тръгнат и всичко ще се нареди. Стискам палци да е съвсем скоро!

# 635
Миналата пролет Пощенска банка предлагаха хубави карти за тийнейджъри, но като разбраха, че дъщеря ми е на 12, казаха, че техните продукти са от 14. Сега обаче не знам дали условията са същите. А децата подадоха ли вече молби за стипендии, кога се подават?
В 9 ФЕГ е до 30.09.

Големият седнал сам най-отзад. Перспективата била най-добра, имал поглед над всички и всичко. Супер доволен е, че свършват рано и се прибира преди 13 ч.
Малкото седя само цялата минала година като се върнахме в България и беше много щастлив. Дразнеше се като сложат някого до него. Новият клас за момента му харесва и подхваща разговор с децата, но е стресиран дали ще се справи.

Последна редакция: вт, 19 сеп 2023, 07:47 от drago_2008

# 636
И другата гл.т.: "...само аз и още едно  дете излизаме в междучасията, останалите си седят на чина и си ровят в телефоните...; а ние в коридора се запознахме с  деца от съседните класове - те са по- готини от моите съученици..."
Въпрос на темперамент е, и на време. Не бих се тревожила много, но бих подсказала модели на социализация в подходящо време и по непринуден начин.

# 637
  • София
Затова се радвам, донякъде, че при нас седят по номера, иначе ако чаках мойто “контактното” да се “социализира”…
Много добре те разбирам, дано успее да си намери приятелчета и среда, за да се почувства по-добре. 🤗 Има време

# 638
  • София
И моето не харесва новия клас, съседния бил по-готин. Момичетата били " като майки" големи. А той ми дечко. Добре, че е в старото си училище, и се чувства като у дома си.

# 639
Никой не я е заговорил. На последния чин седнала сама.... Знам, че трябва да го преодолее! Че е период!
Ама ми идва да ревна с нея...
Обяснявам, че тепърва ще е така.
Няма да е все така, ще мине малко време и ще се разприказват, ще намери себеподобни, просто е нужно известно опознаване.
Освен това може да помоли учителите да седне напред, моят син например не вижда от задните чинове и никога не са му отказали да го преместят отпред.
Също така ми сподели, че първоначално някои от момичетата са били много плахи и притеснени, но след седмица (започнаха училище на 7-ми) вече са се разбъбрили и даже правят опити за хумор пред учителите.
Спокойно, непознатото винаги плаши, но скоро ще е познато и ще има нови приятелства, интереси и поводи за общуване.
Моят си харесва новите съученици и учители, особено много класния. Вече се знае кой с какво пътува до вкъщи и си има компания в рейса.

# 640
Имат във вайбър.
Там е...
Другите познават ли се? Ако са заедно от 5 клас евентуално. Говори й. Да направи тя първата крачка.
Да. 50% от класа са били заедно 5-7 клас.
Говоря й....
Уви, аз и брат й сме по-социални и екстровертни. Тя и баща й са по-трудни. Но пък изграждат дълги приятелства.
Тя си имаше своите хора в 5-7 клас(ама те отишли в Английската и Руската, защо не била отишла там, имала бал.... ), беше влюбена в госпожата си по мат...

В коя паралелка е? Ако 50% са новите деца, нека да се опита да осъществи контакт с тях. Поговорете с класната да я сложи временно да някое дете.

# 641
JID, търпение и на двете и скоро да се чувства в свои води и да си намери своите приятелства милото дете 🌺. И на мен ми се къса сърцето като чуя такива думи.
При нас адаптацията е тройна. Малката ми, най-общителната след втори ден на градина в 4та група и деца, които са били няколко години заедно, ми се оплака снощи, че нямала с кого да си говори и играе. Средният ми също е в пети клас с деца, които са заедно вече четири години. Оказа се съименник по фамилия с друго дете и си е говорил с него. А той ми е детето, което за съжаление странеше досега от децата в училище и го чакам най-сетне да се разчупи и да покаже на хората какъв веселяк е. Осмокласникът ми е най-мотивиран. Отиде с голямо желание на училище, хареса учителите като цяло, децата също, но "не ги почувствал като общност ".

# 642
  • Пловдив
Благодаря ви за разбирането.Heart
Таткото подсказва, да помоля класната да я премести по-напред, защото е с очила(да не споменавам друго) - чакаме новите стъкла, вдига с четвъртина за далече. Но пък тя твърди, че вижда чудесно от последния чин, а и е висока...

ОМмммм......
Neutral Face

# 643
Няма проблеми с адаптацията дъщерята. Първо, че е комуникативна, второ в класа й има още четири деца от старото училище. Обаче, твърди че момчетата (без двама) били задръстени и почти не говорили с никого, което провокира коментар от страна на майка й да ги въвлекат в разговори. Изгледа я с възмущение.

# 644
  • София
При нас класната е оказала вчера много благотворно въздействие върху опознаването.
Разделили са се на три групи и са работили по колективна задача. После всяка група е представяла резултата от работата си.
Още на 15ти пак класната беше измислила игра за запознаване и помнене на имена.
Вече знае имената на почти всичките си съученици.
Като цяло отзивът е, че е било забавно.

Общи условия

Активация на акаунт