Осмокласници - 2023/2024 - Тема 1

• 65 501
  • 816
  •   1
Отговори
# 645
Сърцето ми се къса!
След 1 учебен ден, дъщеря ми "защо влязох в това училище?!" (пояснявам МГ Пловдив, математика с АЕ)
Реве...
"Нямам приятели".
Никой не я е заговорил. На последния чин седнала сама.... Знам, че трябва да го преодолее! Че е период!
Ама ми идва да ревна с нея...
Обяснявам, че тепърва ще е така. Нови среди, нови хора. Всичко зависи от нея. Да излезе от мълчанието си. Да им се усмихва. Да се адаптира...
Disappointed Relieved
И при нас е така. А моята е комуникативна и много слънчева. До сега никога не е имала проблем да се запознае с някого и да има за какво да си говорят и в клас, и на танците, плуването.. В класа  има даже две деца, които познава от преди, но те се държали резервирано, не говорели с нея, отбягвали я. В голямото междучасие си стояла сама. Никой не искал да седне при нея, имат няколко  чина повече и така няколко деца са по един на чин. За сега отзивите са, че най-хубаво е в автобуса, защото срещала стари приятели и се запознала с други деца, ама те са в други класове, че и в друга сграда. Успокоявам, че с времето нещата ще се наредят.

# 646
JiD ще си намери и тя нейните хора!
При нас засега проблем няма, те се виждаха децата и преди 15.09. Сформирали са си една групичка даже 4 момичета и 4 момчета и излизаха и събота и вчера след часовете. От всичките 6 класа имало представители Simple Smile Едно момиче от компанията им пътува точно по същия маршрут, та има компания и в автобуса.

Последна редакция: вт, 19 сеп 2023, 09:10 от silvery

# 647
  • София
Здравейте и от мен.
Моята госпожица успя да закъснее за първият учебен ден, за което и се скарах и я помолих да не се повтаря, тъй като затруднява работата на учителката и е неуважение.
Самата класна също им е обяснила, че при пет закъснения имат предупреждение, а при десет преместване в друго училище.
Вчера бяхме на родителска среща до 8.30 вечерта. Честно казано всички учители много ми харесаха и съм изключително доволна до тук. Признавам, че в СМГ е имало досега доста повече учители къси клечки с които съм се сблъсквала на родителските срещи. Дано първото впечатление от учителите се окаже правилно в 35-то и нататък също да сме доволни от тях.
Класната им, която е учителка по френки език е педагог с голям стаж, който си личи, че си обича работата и ако децата желаят смятам , че могат много да научат от нея. Тази година ще имат 20 часа френски език, 18 стандартни часове и 2 часа иуч. Надявам се да успеят да положат добри основи, тъй като следващите години часовете са много по-малко. Ще имат и по 1 час седмично от тези 20 часа с нейтив преподавател.
По математика обаче, ще имат само 3 часа седмично математика, което за усвояване на материала в 8-ми клас за мен е безумно малко. Направо съм си в потрес, след като съм свикнала покрай иуч и фуч часовете в СМГ да имат и в осми клас по 7 часа математика, което е над два пъти повече. Учителката по мат сподели, че ще са на ниво учебник само, така че май ще си продължим и в осми клас обучението вкъщи и решаването допълнително на задачи от група А и Б от сборника. Иначе нематематически настроеното ми дете, няма никакъв шанс да разбере и упражни материала с три часа седмично и няколко задачи от учебника за домашно.

# 648
  • София
В осми клас май всички паралелки с езиков профил имат само 3 часа математика. Дори и в СМГ са обявени толкова и към тях се добавят още 4 общо от ИУЧ и ФУЧ.

# 649
  • София
В осми клас май всички паралелки с езиков профил имат само 3 часа математика. Дори и в СМГ са обявени толкова и към тях се добавят още 4 общо от ИУЧ и ФУЧ.
Да така е, но в 35-то ИУЧ часовете са за френски език пак, а фуч изобщо няма. Просто съм изненадана, явно е така в останалите училища, но аз лично бих била доволна да имат примерно от фуч по още един час поне за мат и бел примерно. Това ще са си 33 процента увеличение на бройката часове Simple Smile Наистина не мисля, че с три часа седмично може да се вземе и упражни качествено материала по математика, а предполагам и по БЕЛ е подобен хорариума.

# 650
  • Sofia
Да отчета и аз. Те са заедно вече 10 дни, така че няма запознаване тепърва. Направили са си групичка някаква част от момчетата, но не прави опит да общува с всички деца и това не ми е приятно. Непрекъснато го насърчавам да се запознае и с другите. Не ми се иска да останат на групи, както в стария клас. Не че са имали конфликти, но ми се ще една общност да станат в класа, дори да не са първи приятели. Пет момичета има само. Моят вчера е седял сам в повечето часове , така му било добре....
При нас също са с 3 часа мат, в програмата не присъстват никакви иуч или фуч. Редактирам се, видях, че имат и един час ФУЧ по мат. По един час ФУЧ и ИУЧ по география също така.
Оказва се май, че над половината му учители са за първа година в училището.
Озадачена съм леко за английския. При нас е разширено, а не интензивно, по 12 часа седмично. Нали все се обсъжда как се започва от азбуката и колко знаят децата. Моят син обаче е на училищно ниво, никога не е ходил на уроци, а и в училище не си даваше много зор. Не знам колко знае, но познанията му са повече от игри. Затова се радвах, че ще се започне от самото начало. Вчера са имали три часа, учителят е говорил само на английски, първият час е имало някаква игра, вторият е дал нещо като тест да види нивото, моят казва, че като за 5 се е справил. Имало е писане на съчинение за лятото, после са правили съчинение по две карти с картинки, трябвало е да измислят някаква история. Той е написал минимумът от изискваното, но някои са писали по две страници. Та за мен това изобщо не е учене от начало, от азбуката. Изобщо не знам как е успял да се справи. Не беше стреснат все пак, което е добре. Ще видим как ще продължат по-нататък.

Последна редакция: вт, 19 сеп 2023, 11:43 от desive78

# 651
При нас редовните часовет МАТ са 3 + 1 ИУЧ, а БЕЛ са 4 редовни, език - 19.
Притеснен никак не е - сестра му и доста приятели са в училището, не седи в стаята през междучасията, не се е запознал с останалите от класа, макар да има доста съученици и познати от преди в него.
Първият "сблъсък" с езика /ФЕ/ уви не е с положителен знак, но се надявам с времето да потръгне.

# 652
Оказа се съименник по фамилия с друго дете и си е говорил с него.
Идентичен случай  у наше село Smiley - добре ,че е имал съименник ,та да завържат разговор по повода !

JID , а моето хлапе си е такова , не прави първата крачка , ако друг я направи , ще се отпусне да общува само ако този -другият е по-настоятелен .  Оказа се,че има 9 момчета - съответно по-малък избор от бъдещи приятели , но като му спомена ,че само да поиска , ще потърся начин да го преместя в друга гимназия , отказва ,защото не се знаело дали там класът нямало да бъде по-зле . 

Всъщност не той , а аз имам проблем . Докато не узнах ,че е могъл да влезе във всички желани гимназии , ако беше участвал в 3,4 и директорско класиране , си бях добре: " какво толкова , ще е от силните в класа , гимназията е далече , но той я харесва ".... но сега яко ме гризе съвестта ,че поради липса на смелост не участвахме в следващите класирания . Той мрази промените , това е основния ми проблем , но си бръмчи една муха в главата ми , че бих го преместила ако имаше как .

# 653
  • София
Вие все пак имате някаква обратна връзка за първия учебен ден. А аз получих само едно пуфтене, въртене на очи и "задаваш тъпи въпроси". Disappointed
Единственото, което все пак й се откъсна от сърцето да ми каже е, че тоалетните били грозни, салонът по физическо малък и още първият час по математика я вдигнали на дъската.

# 654
  • Пловдив
oska,
искам да ги науча ( и двете си деца) да не разсъждават в посока "ако беше еди какво си... ех, защо не направих еди как си нещо..." Това, според мен, е безсмислено самоизтезаване.
Имаш проблем, дай да видим как да го решим, а не да се връщаме в хипотези, ако беше така или иначе, какво щеше да стане...

# 655
И моята щерка е стресирана след първия учебен ден. Снощи се чудеше вече за какво да реве… разбирам я, тя винаги се е страхувала при сблъсък с нови неща - независимо какви са. В случая освен ново училище и нови учители са и напълно нови деца. Ще й трябва време да свикне с мисълта, че това е нейното училище и нова среда. Вчера каза, че се чувства малко като на гости, сякаш е само временно там 😂. Казах й, че пак си е врменно - 5 години какво са и и обясних, че съм сигурна, че 12 клас с мъка ще се раздели с тези деца, на които сега дори не е успяла да запомни имената.
Малко момичета са, а тя не е от най-контакнтите, но се надявам с времето да се поотпусне и да намери своите “сродни души” в училището…
П.П Утре ще й вадим първата лична карта. Ще трябва ли да нося акт за раждане?

Последна редакция: вт, 19 сеп 2023, 10:47 от Дамасцена

# 656
  • София
Класът на щерката са си направили Вайбър група, всъщност 3 - без класна, с класна и с господина по мат. Вчера се е запознала с няколко момичета, които са нови в училището. Старите ученици ги отбягвали и общували само помежду си. Ще се напаснат, просто трябва да мине време.

Обаче друго ме притеснява - как ще съчетава подготовка за следващия ден и тренировки. Вчера започна след училище, после на тренировка, след нея продължи да учи до след полунощ и това без да решава домашното по математика, което е за утре. По език са взели над 140 нови думи, които трябваше да са напишат по не знам колко пъти, попълване на тетрадка речник, тетрадка за граматика, имаха да учат и някакво стихотворение за азбуката на изуст…
Голям зор я чака. За сега и харесва и то много, макар да не го казва открито и се надявам така да продължи.

ПП: Дамасцена,  ако сте вадили паспорт не трябва акт за раждане, но с нашата администрация никога не се знае и за всеки случай вземете - оригинал и копие.

Последна редакция: вт, 19 сеп 2023, 10:30 от rosi_ta

# 657
Акт за раждане или международен паспорт. Може само с единия родител. Ние ще вадим декември, но вече проучихме.

# 658
  • София
Вчера чух как и трите учителки, с които са имали часове, са "много яки". В добавка имаше и коментар: "Намерих си моите хора!", т.е. такива със сходни интереси. Деветокласници са минали през стаята им да ги видят и да им предложат учебници.
След часовете са отишли няколко човека да обядват заедно.
Като за първи ден е повече от задоволително.

# 659
  • у дома
Да така е, но в 35-то ИУЧ часовете са за френски език пак, а фуч изобщо няма. Просто съм изненадана, явно е така в останалите училища, но аз лично бих била доволна да имат примерно от фуч по още един час поне за мат и бел примерно. Това ще са си 33 процента увеличение на бройката часове Simple Smile Наистина не мисля, че с три часа седмично може да се вземе и упражни качествено материала по математика, а предполагам и по БЕЛ е подобен хорариума.
От рази година от 8кл отпада последния раздел-Еднсквости,но и без него материала трудно се взима,за упр да не говотим.

Общи условия

Активация на акаунт