Осмокласници - 2023/2024 - Тема 1

• 65 493
  • 816
  •   1
Отговори
# 690
Начииии, като се започне така почва да ми прилошава. Хора, престанете да "жалите" децата! Какво значи това "иде ми да ревна с нея", например? И по наше време имаше униформи, и ние сме учили в стаи с южно изложение, и ние сме били 8-ми клас и не сме познавали никой, и ние сме имали нови учители... Животът не свършил, оправили сме се, станали сме хора! Или поне така си мисля.

Честно казано, не го разбирам това непрекъснато бдение над децата - сакън, нещо да не стане. Сериозните неща, от които действително трябва да гледаме да са далеч са наркотици, цигари, алкохол, райски газ и др. подобни.  За това трябва да говорим, да даваме пример. Важно е да не допускаме да бъдат в лоша среда. Важното е да ги подтикваме да се борят и да се оправят сами. Та ние, родителите, да не сме вечни, че да ги пазим и закриляме непрекъснато?!?! Онзи ден, на първия учебен ден го накарах моя синковец да ме води до училището - мрънкаше, цупеше се, но нямаше накъде да ходи. И вече на изречението: "Ама аз трябва да запомня пътя, ама то нали има Гугъл мапс" полудях. Казах му: "Не трябва да помниш пътя, а трябва да можеш да се ориентираш във всяка една ситуация без мапс-а. А я си представи, че по това трасе сменят тръби, как ще стигнеш до училището?!?"

Тръшкали се, плачели, не искали да ходят на училище, защото разбираш ли не познавали никого...
Ще се оправят децата, но престанете да ги жалите, колкото повече ги жалите, толкова по-лоша услуга им правите.

# 691
  • София

Моята девойка също е от притеснителния вид. В периода 5- 7 клас не можа да се сработи с класа си (тогава и Ковид помогна много) и сега се страхува много да не се повтори същият сценарий и пак да не си говори с никого. Вчера е седяла сама на чин и това е допълнило притеснението. Не е била само тя де, имало е други деца сами. Опитвам се да ѝ помогна с идеи как да завърже разговор, дано да се поотпусне. Предполагам, че всички в момента са леко притеснени и се надявам постепенно да се отпуснат. За днес съм ѝ дала задача да разбере дали някой е направил група на класа и да се присъедини, ако има.

Милите ни деца, по-притеснителните. И на мен понякога ми се доплаква, като си представя какво им е. Не всеки е общителен и им е много трудно, особено ако другите са по-отракани. Дано си намерят среда и се чувстват спокойни 🤗

# 692
  • Някъде там...
Е, все пак имат нужда от подкрепа децата. Адаптацията за някои е трудна, особено ако са интровертни. След смяната на училището след 4 клас, насред ковида, още по-трудно беше за моето интровертче. Натрупва се напрежение, може лека депресия, нека споделят. И да даваме съвети, ако поискат.

Нашите ги подпукаха с входни нива, 5 другата седмица, а тази седмица започват с такова по БЕЛ.

# 693
  • София
Аз прекрасно ги разбирам децата. Осъзнавам, че всеки сам ще трябва да си мине по пътя и че сме свръхзагрижени най вече ние, майките, но въпреки това ми е тревожно и напрегнато и ги жаля, ама много.
Спомням си как ревах на майка ми след първия ден в гимназията и как повече никога не исках да се върна там. А само седмица по-късно нещата бяха различни. Знам също, че като им го казваме сега, те не вярват и просто ще трябва да го преживеят сами. Но родителите все пак можем да им показваме разбиране и подкрепа, за да преминат по-безболезнено през този преходен етап.

# 694
  • София
Скрит текст:
рони, СМГ колко часа математика имат?
МГ Варна са с пет. Дъщеря ми очакваше повече.
Прасучно, преброих ги 7 часа седмично.
Благодаря ти Simple Smile
Супер сте в смг. На МГ Варна алогичните действия.
Не зависи ли от това дали паралелката е с разширен или интензивен език?
Не знам, ние сме с разширено изучаване. При интензивния немски не знам колко са часовете и има ли разлика

Немските паралелки също са със 7 часа математика седмично.

# 695
Жабче, подкрепа е едно, а жалене и допускане да те манипулират е съвсем друго. Разбира се, че ги подкрепяме, нали са ни деца?!? Но, когато допускаме да им се "вържем" на всичко, ние всъщност не помагаме. Ние не ги каляваме за живота. Лично аз откачам като чуя израз от рода на: "Ами то детенце искаше/каза така...".
Подкрепата на едно дете, обаче не е само в това да премахваш всеки едни камък по пътя му, за да не си нарани пръстчето. Подкрепата е да го направиш човек и да му помогнеш да се справя сам в живота. Иначе ние ги правим абсолютни инвалиди.
Иначе, да, ако детето е по-затворено и интроверт, както казваш, определено има нужда от по-сериозна подкрепа, но в някакви граници.

За протокола: при нас още не всички учебници са посочени, а за входни никой нищо не казва. Но преди 15/09/ без да имаме програма, вече знаехме до края на срока по дати кога ще са контролните и класното по математика.

# 696
  • ВАРНА
В МГ Варна е страшна работа - то разширен ае, то интензивен ае, пък интензивен немски, професионална паралелка...
В паралелките с интензивен ае и не часовете по математика са пет. Толкоз. Що не вземат мг да препишат от смг малко Simple Smile Благодаря ви за споделеното, момичета 💐

# 697
  • София
Минавам и аз да се отчета след началото на учебната година. Осмокласникът е доволен от класа засега. 12 деца са останали от стария клас, имат 14 нови /някои от тях също са били в училището досега, но други паралелки/. Съотношението момичета/момчета също е приемливо.
Учебници още не съм купувала никакви, чакам да мине родителската среща днес и всеки учител да си каже точно кой учебник иска. За входящи нива също не каза нищо младежът.

# 698
Днес, втори ден, нещата са сякаш по-добри. Има надежда. Innocent
 Сега да ви разкажа, как са отишли повечето момичета първия учебен ден. нали е все още топло, нямаме униформи, та коя с потник, коя с пола, коя /като моята/ с къси панталонки.... И като ги е набарала чистачката още сутринта след първия час, та ги е посрещнала подобаващо.Smile Имало е скандал, защо са се облекли така, къде си мислят, че са тръгнали? Дори е дърпала деца в тоалетната за потниците и се е заканвала, че видиш ли ако ги видела така още веднъж.... Аз още предната вечер, бях против да ходи с къси панталонки, дънкови на училище, ма моето чаве, знае всичко...та.... Това е една от причините да са се постреснали. Казвам, че ние не знаехме, че има дрескод., не че това ни оправдава.
Днес пак тази чистачката е извикала само момичетата в коридора и ги е повела към тоалетната, и те толкова са се уплашили, че са започнали да се оправдават една през друга, че не са ходили още до тоалетна...Шаш и паника... А тя жената им е отворила една врата в която имало стая. Показала им диванче, масичка.....и  поканила момичетата, когато имат проблеми да ходят при нея, да си споделят, да си почиват...
това ми го разказва госпожицата през сълзи от смях Sweat SmileSweat SmileSweat Smile

Абе, да се смея ли, да плача ли? Знам едно...И това ще мине.

# 699
Супер, живо си представих нещо като гримьорна скрита зад сцената. Това ще да е била психологическият съветник в ролята на чистачка - внедрен агент!

# 700
Супер, живо си представих нещо като гримьорна скрита зад сцената. Това ще да е била психологическият съветник в ролята на чистачка - внедрен агент!
Даже малко подозрително ми се вижда, но... да не параноясваме.

# 701
Моето дете е толкова щастливо и преобразено, чак и на мен ми се приходи на училище. Не й вярвах, че в предишният й клас момичетата са били ужасни. Сега е станала една комуникативна, в непрекъсната еуфория, запознала се е с куп деца и много й харесват и децата, и учителите. Дано така да продължава ☺

# 702
  • Пловдив
Ambur44,
много интересно това с чистачката!!!
В МГ Варна е страшна работа - то разширен ае, то интензивен ае, пък интензивен немски, професионална паралелка...
В паралелките с интензивен ае и не часовете по математика са пет. Толкоз. Що не вземат мг да препишат от смг малко Simple Smile Благодаря ви за споделеното, момичета 💐
МГ-Пловдив по същия начин - интензивен АЕ - 18 часа седмично. Математика - 5 часа. А моята заради матматематика избра МГ-то Simple Smile
... Но, когато допускаме да им се "вържем" на всичко, ние всъщност не помагаме. Ние не ги каляваме за живота. Лично аз откачам като чуя израз от рода на: "Ами то детенце искаше/каза така...".
И аз, и дъщеря ми сме "мъжки момичета" и наистина разговорите, които водя с нея са в посока, че трябва да свиква - тепърва ще има нови среди, в които ще попада;нови хора, не с всички ще се харесва...Ще се кали. В никакъв случай не треперя над нея. Но нямаше как да не се разплача и аз с нея снощи....

# 703
Момичета, простете за нахлуването ми, имам учебници за 8 клас. Ако някой се интересува моля да ми пише.

# 704
Ако приемем, че допълнителните 2 часа ще са АЕ, то тогава учителят по математика на щерката е решил да компенсира малкото часове по предмета с много домашни. Днес, след първите два часа им е дал за утре над 20 задачи.

Общи условия

Активация на акаунт