С какво ви дразнят свекървите? – 149

• 34 417
  • 755
  •   1
Отговори
# 240
Точно, иска да се докаже, да я видите колко много може. Не изключвам като по-млада да не е била такава, защото тогава наистина е можела (предполагам) много неща. Сега си наваксва неможенето, като сама се хвали.
Разбираемо, но пък абсолютно дразнещо. Но не се сърди на мъжа си, че приема майка си. Той с нея е израстнал и каквито и простотии да ръси тя, колкото и да се срамува от държанието й, няма как да я промени и затова просто я приема. Какво да направи човекът.
А ти наистина ограничи контактите. Аз години наред се старах да съм в добри отношения със свекърва ми и километри нерви си изпокъсах. Няма смисъл в това, не води ди нищо добро за никого.

# 241
Така е. Като бяхме там и каза как ще ни сложи по-малко неща, защото тя нали щяла така и така да идва на гости и ще донесе още. Въобще измисля си някакви поводи било едно кило месо или зеленчуци, за да дойде. Трудна работа, но смятам да кажа на ММ, че не е удобно следващия път.

# 242
Ти още сега му кажи какво ти е, какво мислиш. Кротко, па после млъкни за дълго. Да не приеме без да ти каже.  Или като рускинята дето посочих за пример ,веднага измисли почивка ,ходене,  детето с теб или ако може остави да се гледат. Ще му мине мерака одма.

# 243
Римона, за толклва години научих следното - казвам как се чувствам аз от действията на роднините на ММ. В никакъв случай не си позволявам да казвам "Майка ти е еди-си-каква, а баща ти пък еди-си-какъв...". Така насочваш вниманието към себе си, а не нападаш семейсвото му. Следователно оставаш чута и разбрана, а той не изпитва желание да ги защитава или оправдава Wink

# 244
Да, но го има и това, че детето е малко и той без мен не може да пътува сам, а като кажа, че не е удобно и тя да дойде да го види у нас, става така, че не може да го вижда съвсем.

Лютиче, така казах и аз. За мен това поведение беше обида, дали било нарочно или без да иска, не ме вълнува особено. За него все е без да иска.

# 245
Според мен в случая точно мъжът ти е човекът, който трябва да се разбере с майка си да престане да посещава толкова често и за толкова дълго дома ви.

# 246
Ще пусне пак старата песен, че заради детето идва, ама мисля да кажа да дойде събота и неделя и той като си е вкъщи, иначе не се съгласявам. Оставям ги двамата с детето и си излизам.

# 247
  • София
Ама ти още ли не си казала? Много си я оставила да ти се качва на главата. При нетактичните и без усет, си трябва директен подход. Не грубо, но твърдо и категорично. Тя ще си действа така, докато може, няма изгледи да спре сама.

# 248
Ще пусне пак старата песен, че заради детето идва, ама мисля да кажа да дойде събота и неделя и той като си е вкъщи, иначе не се съгласявам. Оставям ги двамата с детето и си излизам.

Мда и ние сме с такъв режим с нашата. То не се издържа просто...

# 249
Според мен голяма част от проблемите със свекъри и други роднини идват от това, че много ама много се общува директно с роднините на мъжа.
Нямам идея защо, никога не съм го разбирала.
Всеки си общува с родителите и само при нужда или с повод с роднините на другия.
Това чатове, разговори, гостувания когато сина им го няма е абс.ненужно.
Разбира се ако хората случайно супер много си паснат - добре. Ама в общия случай има голяма възрастова разлика, а често и куп други разлики.

Изобщо не бих водила разговор с мъжа ми каква е майка му и как аз да откажа гостуване. Да си се разбират те. Да гостува тогава когато си е вкъщи мъжа
 Съответно и с майката на жената така.
Изобщо не мога да си представя да дойде мама/татко и да седи с мъжа ми по 2 седмици всеки месец.
Или по 3 часа гости, 2 пъти седмично.
Ще е меко казано неловко.
Ако се наложи мога много, ама просто ей така?!

А ние всички се разбираме чудесно! И въпреки това не бихме издържали
То и ангел да е ще почне да ме дразни толкова често.

Аз за по-лесно ще си вдигна телефона след 4 часа, спали сме с бебето, не съм видяла, че си звъняла.
Искаш да минеш - звънни на Пешо (мъжа ми, сина и) и виж да се разберете нещо за събота, хем и него да го видиш. Айде чааао, до скоро, целувки
Аз не мога имам среща с приятелка/имам работа/недоспала съм. То ще е и вярно даже.

И това защото вече е създадена някаква безумна рутина, която трябва да се наруши деликатно.
Иначе най-добре още отначало една възпитана дистанция.
- Майка ти ми е звъняла, ще върнеш ли ти обаждане да видиш важно ли е.
- Майка ти иска да дойде на гости? Ами разберете се нещо за уикенда, супер.

И винаги ще помогна при нужда. Винаги ще се вдигам тел, ако мъжа ми го няма и са стари и сами, Винаги ще помагаме с пари, с време. Празнуваме празници с удоволствие не насила.
Обаче не си чатим, не си звъним, не си гостуваме сами ( освен по изключение).

На мен свеки на Римона ми звучи умна жена, чете много, учителка. Ама толкова много време заедно, те имат повече време отколкото тя с мъжа си или приятелките си...
Момичето с гостуването 2 пъти седмично по 3 часа също!

# 250
Абсолютно съгласна. Сами си го причиняват жените. Малко повече дистанция и намаляване на общуването трябват.

# 251
  • София
Поръчването на книги изобщо не означава, че ги чете. Зависи и от книгите. Учителите не са непременно с богата обща култура извън предмета си, нито широко скроени. Самият факт, че се заяжда така дребнаво, говори доста

# 252
Е, каква дистанция с толкова нахален човек… това трябва от раз, както горе коментираха, категорично да ѝ се каже идваш от петък вечерта и неделя си тръгваш. В противен случай става като сега.
Още бяхме у тях на гости и тя говори „аз като ви дойда на гости ще донеса това и онова”. Все нещо остава недонесено или детето не била виждала. Казвам пак, че тя не идва у нас да гледа дете, както говори пред ММ, а някой да ѝ готви и слугува. Ходим веднъж годишно и тя се чувства длъжна да навакса, като идва всеки месец. Не уведомява ММ кога ще си ходи, затова всички седим като в небрано лозе до петък примерно, когато решава тя, че ще си ходи. Пенсионер е, има цялото време на света, иска всички с нея да се съобразяват. Под всички визирам мен, понеже съм в майчинство и съм все на разположение.
Следващият път съм казала, че аз с детето няма да пътувам, защото повръща през целия път. Така и бях предложила на ММ, но той без нас не искаше да пътува, обаче сега като видя какво е положението, втори път няма да има.
Като стигнахме до тях и тя само се подхилкваше - „хаха, ама как така повръща, е то е било за малко само”…. Изобщо целия стрес от пътуването си остава за нас двамата, за да може маминка да е доволна и нейната воля да е надделяла. Решена съм, че тази грешка с ходенето и отделно с непоставянето на граници за гостуването, да не я допускам повече. Тук немалко коментари получих и започвам да мисля, че в мен е проблема, че не съм категорична. Сега ме надъхахте и другия път ще пиша как ще е положението.

Cuckoo напълно съгласна съм. Ползва книгите за престиж, чете отгоре отгоре. Познавам четящи хора, които не са най-умните и възвишени на света. Книгите изобщо не са критерии. За нея са предтекст да легне и да мързелува.

# 253
Трябва да сте категорични и двамата - ти и твоят мъж, като семейство.

# 254
Ние също бяхме категорични, но моята не се съобразяваше. Буквално си правеше каквото иска, а е имало и случаи, в които сме били дори прекалено остри и директни. В последните месеци обаче аз изцяло спрях да общувам с нея и оттогава тя не е идвала. Ние ходим при нея, както ходим и при нашите, но дотам. Имаше няколко случки, при които все още ми ври от мисълта за тях, та ако вземе да ми цъфне в момента, би избухнал скандал.

Общи условия

Активация на акаунт