С какво ви дразнят свекървите? – 149

• 34 444
  • 755
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Именно за да няма резки отклонения на махалото трябва да се чува опита на патилите. А в семейните дела опит се придобива с възрастта.
Няма "трябва" тук. При зрелите хора това е личен избор.
Ако щеш дори дудненето на свекървата да засили вътрешната ти убеденост, че постъпваш правилно.
Казвате - искали да се налагат. Цял живот са държали кормилото, имали са някакво мнение за себе си и обществения си образ. Изведнъж се сблъскват с реалността пенсионерска и всичко (дори живота) започва да им се изплъзва с бясна скорост. Остава им едно последно място, на което си мислят, че имат думата - семейството.
И те имат думата в семейството си, разбира се. Но в тяхното, не в моето. Както аз не съм човекът, който може да им дава наклон на тях и да им се бърка в семейството, защото това е неуважително към тях, така и те не могат да се бъркат в моето семейство и да ми дават наклон, защото това е неуважително към мен. И явно не са наясно с най-новата съкратена версия на семейство.
Колко да е нова тази версия? "Гераците" отдавна не са масов вариант.
Интересно ми е вашите майки също ли са ви само роднини. Ами ако се разведете с мъжа си - стават ли те ваше семейство отново?
Ще подкрепя граховата теория. Сина ми расна с мен и баща си, силно привързан, повлиян и попиващ неговия мироглед. Познайте какво - стана на 20+, изправи се насреща ми и започна да ми говори с думите и репликите на дядо си - моя баща. За неща, които никога не е чувал или да са обсъждали с дядо си. По-лошо - мисли и постъпва като него.
Айде да си говорим за възпитание и гени като ви пораснат бебетата.

Според мъжа ми съм приличала много на свекъра ми и затова с него бяхме на нож. В немалка степен съм съгласна с мъжа ми.

П.П. Понеже и аз съм учила биология в 8-и клас (поне по соц време тогава я учехме), но нямам никакъв спомен да сме учили, че характерите са наследствени и то точно по линията свекърва – внучка и тъст – внук. Според тогавашната биология други неща бяха наследствени.

Последна редакция: пн, 21 авг 2023, 19:54 от milenaka

# 301
  • при късмета
Вини не търся..големи хора са, да се оправят.Но ничие унижение не ми е повод за ликуване.
Не ми са случвали подобни свекървенски драми, имала съм стотици нелепи предложения, включително и от майка ми. Казвам не, защо не ви слушат не знам. Но просто отказвам, не дудна с дни, не обвинявам, и не ми пука.
Ми мир с гонене и обиждане не става..повярвай.  И това с тези драми по раждания, то са 9 месеца, не си ли говорите преди това, а се изненадвате на деня.
Да де, и аз това казвам. Те са го изговорили, разбрали са се с всички, само свекървата не разбрала. И тя ли е била изненадана на деня? Не е, просто не е зачела изговореното и това, което са се разбрали. И снахата изобщо не е унижена, че не са зачели решението ѝ? Тя е никоя и нейните решения не си заслужава да се зачитат, свекървата само защото такава се пада има пълното право да решава и за нея. Ето това е унижение

# 302
Ми..кофти, но пък съгласи се, това с гледането 1ви, ма пък на работа.. е смешно...стига ме кастри Hug
То пък голямо решение, със страшни последици кой ще дойде, кой не, и какво ще яде..стига, честно

# 303
Аз не мисля, че е смешно. Хората имат ангажименти. Понякога трябват последни уговорки преди мъжът да се прибере вкъщи за бащинството.
Някои хора пък така се справят със стреса. Тоя мъж може пък да е бил на ръба на нервна криза и затова да е решил да работи, за да се разсейва. Варианти 1001.
Мен обаче определено не би ми действало успокояващо някой да седи отвън и да ме чака. Напротив. Изнервя ме повече.
А и ако са искали да дойде свеки, щели са да й кажат. Тия самоинициативи в такъв момент не са окей.

# 304
  • при късмета
Ми..кофти, но пък съгласи се, това с гледането 1ви, ма пък на работа.. е смешно...стига ме кастри Hug
То пък голямо решение, със страшни последици кой ще дойде, кой не, и какво ще яде..стига, честно
Аз никъде не оправдавам мъжа. Но не него коментирам, а майка му. За теб, ако не е голямо решение, за тях може да е. И само те могат да го определят по важност, никой друг. Какво е за друг, няма абсолютно никакво значение. Нито за казуса, нито по принцип

# 305
  • София
Чак пък да ликува някой, айде сега. Развалила им е момента, щото е решила, че каквото й казват децата, то не е важно.
Ето и ти, Брайт, не си искала хора у вас първия ден, съобразили са се и ви е останал хубав спомен. Ами да се беше засилила някоя баба да дойде, щото кой ще й каже тя кога да идва?
Всяка родилка с всяко бебе си е различна и има право да иска или не иска посетители и гости. Аз с първото ревях нон-стоп, изобщо никой не исках да виждам. С второто ми беше готино и спокойно и тогава изобщо не ми правеха впечатления тези неща.

# 306
Унижена родилка, защото някой дошъл.
Стрес...че му се ражда дете. Много драма, лично за мен разбира се.
Като ме оперират да има други приоритети и да не може да си разчисти графика..ей това мен ще ме разклати.
Ми аз ще реша, че няма също да присъствам на това раждане, стресира ме. Сладко..
Това, че възрастните не са прави, не променя факта, че ситуациите се пресилват, дъвчат с дни и се държат леко манийно с периоди, горкана неоправдана и възходи..натрих и носа.
Свършиха реалните проблеми...евала. Чисто самонавиване, и за моя приятелка да е, не мисля, че ако и пригласям и я донавивам , помагам.
От мухата, слон става. Пак казвам- и да не са прави старите, което често е факт, реакцията е нездрава. А и тази среда донякъде е избрана, пак не вярвам в изненадите.
Кое е точно унизително да погледне детето през стъкло или на живо за 2 мин и да се поскастри после..нали се разбрахме, да не идваш.
Ма ко и е така за важността, и не е. Има базови факти. Тениска не важна колкото човек. Нежелано посещение не ти срива живота.
За мен..идвали са други случаи неканени, влизат постоят и си ходят. Не се зъбя, била съм не на кеф и се наострях. Но си припомнях, че винаги можех и нощем да ида и ще ме посрещнат.

Последна редакция: пн, 21 авг 2023, 20:23 от BrightT

# 307
Не е въпросът за това, кой кого ще види първи, а за системно неуважение и незачитане, защото ТЯ знае най-добре.
Ето за това е въпросът.
Става дума за това, как свекървата дразни и сама върви срещу своя интерес, който е - ДА Е ДОБРЕ ПРИЕТА В ДОМА НА СИНА СИ! ДА ИМА ДОСТЪП ДО ВНУЦИТЕ! ДА Е ОБИЧАНА И УВАЖАВАНА!

Не става дума изобщо за това, как синът разговаря с майка си, защото това са техни отношения, снахата не е била там и не е слушала.

Главните букви моля да се възприемат като викане, защото писането с малки букви очевидно не показва достатъчно ясно колко много дразни нежеланата намеса. Вместо тази (и друга подобна) свекърва да е един светъл пример, един мъдър човек, когото винаги цитират в трудни ситуации (ейй, Кина каза..., много знае за живота тази жена), та - вместо това тя се налага, защото нищо друго не й е останало, което да й дава самочувствие, освен да мачка младите. Ами жалка картинка и в никакъв случай не е онази опора на младото семейство, която би могла да бъде.

# 308
Дразни, защото така се приема.
Човек може да контролира собствените си реакции, не тези на другите. Ако по природа е склонен да драматизира, отработва с времето.
Дребнавостта не е борба за принципи.
По- спокойно, млади сме.. Simple Smile ..горе долу..трябва да си пазим нервите.

# 309
Ама едва ли някоя свекърва изобщо си мисли да е опора на младото семейство. Аз поне никак не бих се старала в тази насока. И това ли се очаква?

Не е ли достатъчно да се скатае и да изпълзява веднъж годишно за някой празник (най-добре онлайн на камерата)?

# 310
Да, точно, вместо нещо мъдро някога да ми е казала и да съм запомнила, то са непрекъснато кусури я за ядене, я за детето защо не било закусвало преди пътя, след като сто пъти ѝ се обясни, че повръща на фонтан, ама как така нямало да яде нищо…. Изобщо и аз като теб разсъждавам, че възрастните са тези, които следва да постелят и върху каквото постелят, върху това ще си и седнат, образно казано за поведението им.

# 311
Тя обаче сяда у вас. Това и аз не бих изтраяла.

# 312
Обсъждате два различни случая и ги смесвате.

Едната снаха не иска свекърите да идват на изписването - ония с комплекта - а те не разбират от дума.  Като не ще, би трябвало да се съобразят.

Другата е бабата, която  чакала отвън докато израждат бебето  и изпреварила сина си, който дощъл след работа и обиден я наругал. Тоя вече и аз не го разбирам, притеснявала се е жената, отишла, чакала.  Голяма работа, че видяла първа бебето . Наистина да си беше взел отпуска.

# 313
Нали..много точно казано.
Друга гледна точка, грам не и дреме дали е права или се налага. Просто много иска да види майката и бебето..ужасно просто..ужасно. Ще се свърши света ако майкта "разреши".
За какъв достъп говорите въобще. Мъжа Ви обмисля ли да осигури достъп на майките Ви до децата.
Родители са това, спрете се..
Всъщност,  аз ще спра да чета.

# 314
  • София
Ами не, в повечето случаи свекървите не са Дзверове, с малки изключения, като на ganeli, например. И не съм видяла снахите в темата да казват масово, че свекитата са зверове, мразят ги и искат тотално съобразяване и да изчезне майката на мъжа им. В постовете най- често чета оплакване от системно неразбиране и правене напук. С времето това се натрупва и преминава границата на обикновеното дразнене.

Общи условия

Активация на акаунт