Коремът вече си личи, ДЕКЕМВРИйче в него спи. - ТЕМА 10 (2023)

• 52 682
  • 740
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Фъстъче, при спешно секцио, нещата са много различни, понеже матката е контрахирала и то доста силно, като сложиш факта че има разрез нещата са доста трудни. В сравнение с планирано секцио където съвсем малко контрахира след изваждането на бебето. Аз гледах мамите около мен с планираното, бяха пушки, аз бях превита на сто ката... Мен честно, много си ме болеше, въпреки обезболяващите,  а не е да не нося на болка, така че много зависят и обстоятелствата. Но както каза ти, говорете с лекарите!

ПС вчера гледах видео, че секцио по избор (elective) в ЮК е 40%, та малко обичаме и тук да се изкарваме най-допотопните Simple Smile

# 646
  • София
И за секциото и за другото изчетох и чух всякакви случаи. Наистина е мн индивидуално. Много зависи явно и от опита на главния опериращ, а и дали е планово или не.
Това, че лекарите навиват в тая посока също е вярно, особено в графа рискова бременност на 40 (и те си имат стереотипи и им се рискува минимално). При мен даже не навиват - един се изказа директно да не си правя илюзии за нещо друго. По-предпазлива е само следящата ми АГ в Щерев, която ще се изкаже в 36-тата седмица (ако стигна до там де). Моите очаквания са да се вземе най-доброто решение в конкретния случай, който и аз не мога да предвидя и се осланям на компетентността на лекарите. Нямам усещането, че винаги сме в позиция на избор.

# 647
  • София, България
Е не не, аз говоря за осъзнато секцио, не за спешно. То неслучайно се прави 10 дни преди термин, за да не тръгне естествено.
Аз предполагам, че след някакво време контракции и психически вече си сринат. Не само физически. Оставям настрана и физическата умора, която си натрупал. Струва ми се тройно по-гадно да си чакал и пънел 5-6-12 часа и накрая да те срежат.

# 648
  • София
https://youtu.be/Vxwx26FEqzU?si=pUzzKyCizkp6q1-9
Точно това видео е пример за горното - усложнено раждане, което преминава в спешно секцио. Наистина отстрани изглежда доста изстрадано. Но жената се успокоява психически, че е направила всичко възможно да роди естествено. Ей за това не желая да влизам в тия стереотипи на какво се очаква от нас като "супер майки".

# 649
Аз изказах моето мнение няколко страници по назад- доверявам се на преценката на моето АГ- искам естествено, в момента бебето е седалищно и може и да си остана с искането. Въпросът ми е друг- напоследък чета като често усложнение от секцио някакви сраствания? Даже слагали гел, който да ги предотврати, но пък често водел до алергии?… Някой знае ли повече за това?

# 650
Rgold , може би става дума за истмоцеле. По голяма част от жените раждали секцио го имат. Ако го има и пречи на последващо забременяване се отстранява с лапароскопия. Моят АГ ме питаше дали имам разлика в цикъла - продължителност и кървене, някакви болки. Но това беше чак година след операцията при преглед.
Знам, че зависи от разреза при секциото, типа тъкан и такива. На мен лично ми казаха, че да не се получава това е хубаво да се движа много, за да не се получат тези сраствания.
И аз съм чувала за гел, но не са ми слагали и не съм разпитвала.

# 651
  • София
И на мен ми казаха, че е хубаво движение още от 6-тия час след операцията за да се предотвратят сраствания.
И моето е седалищно, можело да се обърне до края на 8-мия месец. Затова и на 36-та седмица се изказват окончателно по отношение позицията на бебо.

# 652
Аз пък въобще не съм се ориентирала как ще раждам. Като се знам какво съм мрънкало ако тръгна нормално направо ще взривя отделението. За секциото пък съм с притеснение, че ендометриозата ми може да се върне именно по разреза.

А относно гела п/в сраствания - на мен са ми слагали такъв по време на лапарото за отстраняване на ендометриозната киста, не съм имала оплаквания от него.

# 653
  • София
Аз съм с такива сраствания след секцио, болезнени са при овулация, и не знам дали в следствие на секциото имах запушване на тръбите, но е поправимо. истмоцелето е друго, то е като джоб при разреза който събира менструална кръв и ако сте след секцио и често имате зацапване извън цикъла, значи е най вероятно това.

# 654
Да , това истмоцеле имах предвид, четох че не се лекува. Явно всичко си има плюсове и минуси. Този гел обаче не навсякъде го слагат.

# 655
  • София
Да , това истмоцеле имах предвид, четох че не се лекува. Явно всичко си има плюсове и минуси. Този гел обаче не навсякъде го слагат.

оправя се с хистероскопия ако създава кървене извън цикъла. Аз имам и е много малко и не ми създава проблеми. Приятелка наскоро направи процедурата, ама тя е след 3то секцио. Гела не е гаранция да ви кажа за срастванията

# 656
какво пиете за главоболие много ме боли главата но немога да се свържа със АГ да питам.И до коя седмица се чуствахте зле вече не издържам а съм във 13 зачести повръщането немога да ям все ми е лошо  някакви съвети

# 657
какво пиете за главоболие много ме боли главата но немога да се свържа със АГ да питам.И до коя седмица се чуствахте зле вече не издържам а съм във 13 зачести повръщането немога да ям все ми е лошо  някакви съвети

За главоболието не мога да ти помогна. АГ ми каза че за болки мога да пия само парацетамол, но аз нищо не пия опитвам се да издържа и да изчакам болката да мине.
Аз повърщах до някъде 21/22 гс. Сега вече ми е подобре имам само киселини все още.

# 658
  • София, България
За главоболие - парацетамол или панадол оптизорб Simple Smile

# 659
какво пиете за главоболие много ме боли главата но немога да се свържа със АГ да питам.И до коя седмица се чуствахте зле вече не издържам а съм във 13 зачести повръщането немога да ям все ми е лошо  някакви съвети
Аз се родих с Омнибиотик мигра. Пишеше, че ефекта настъпва след няколко дни прием т.с не действа като стандартно обезболяващо, а намаля пристъпите, но при мен действа направо вълшебно- на 10 та минута вече нямам главоболие дори след един прием. Бях много скептична за този пробиотик

Общи условия

Активация на акаунт