Коремът вече си личи, ДЕКЕМВРИйче в него спи. - ТЕМА 10 (2023)

• 52 686
  • 740
  •   1
Отговори
# 630
Като човек, родил и двата пъти без епидурална, това "правене на герои" го приемам лично. Мога да ти кажа, че съм изчела един куп книги за раждане, говорила съм с един куп специалисти, които знаят далеч повече от теб и мен, за да взема това решение. И повярвай, причините са далеч от героизъм. Ако беше се поинтересувала да прочетеш защо жените взимат такъв избор и за ползите от него, нямаше да коментираш така.
И ето че отново опираме до това, което ме ядосва най-много в майчинските групи - всички защитават секциото като "лично решение на майката", а когато някой реши да ражда като мен без упойки и окситоцин, изведнъж е извънземно, което "се прави на герой". Ядосвам се е даже меко казано. Това, че искам най-естественото за раждането и храненето на бебето си (кърмене), не разбирам защо трябва да означава, че се правя на интересна или героиня. Интересно ми е бабите и прабабите ви, които са нямали достъп до упойки или секцио, и в последствие адаптирани млека, като са раждали естествено и немедикаментозно и после щат не щат са кърмили поради липса на друга алтернатива, смятате ли, че са се правили на героини?
Не ме интересува колко ще ме нападнете след този коментар, честно казано ми е трето дете, за трети път съм в такава група за бременни с термин, за n-ти път обсъждам темите за раждане и кърмене и малко ми е писнало да се чувствам нападната и да трябва да си защитавам позицията, и то не за друго, а за най-естествения възможен избор.
По този повод, това което четох, че най-много саботира нормалното раждане и може дори да блокира родилния процес е страхът, стресът и в последствие стягане на мускулите на тазовото дъно, блокиране на отделянето на хормона окситоцин, който облекчава родилния процес. Така че при всички случаи трябва спокойствие и ако епидуралната ще спомогне за това, не виждам защо да се отказва, че да се правим на герои.
#ЛейдиРоуз, веднъж почти изпаднах в паника, когато при малка операция искаха да ми сложат пълна упойка. Изпитвам страх от това, че няма да имам контрол над себе си при такава. От местна не се притеснявам, макар че само веднъж са ми слагали(в гърба), не болеше, но след това поне седмица нямах сила да стана от леглото. Сигурно при мен е било някаква странична реакция🙄

# 631
Аз също съм раждала естествено без упойка и без обезболяващи,но не го приемам лично въобще.В крайна сметка чуждото мнение не може нито да повлияе на избора ми,щом съм сигурна,че това е най-правилното за мен,нито може да ме обиди и уязви.Хората имат право да си говорят каквото си желаят,това си е техен проблем,не мой.Нито те ще повлияят на мен,нито аз на тях.И този път ако всичко е наред дай Боже ще избера пак да родя естествено и без упойка,пък който иска нека си говори Simple Smile

# 632
  • София
Нито нападам някого, нито налагам мнение. Да, смятам, че ако за спокойствието на майката може да се помогне по някакъв начин, не е нужно да отказва, за да бъде аплодирана от някого. Колкото до нормалното раждане, за някои е възможен избор, за други не. От тая работа няма да станем по-малко майки.
Не малко случаи има майки да се мъчат с часове и да не настъпи нито сериозно разкритие, нито родова дейност. Е какво, да ги оставят да си умрат така, защото не можели да родят нормално? Хубаво е да вярваме в силите на женското тяло, но хубаво е и да имаме доверие на съвременната медицина, когато се налага да спасява животи.
Колкото до моите баби, родили нормално и без усложнения - едната е раждала първото си дете на 18 г, другата - на 19. Едната е карала колело до 9-тия месец и е родила вкъщи. Много вероятно е ако раждах на тая възраст и при мен да се бяха стекли нещата така. Ама на 40 с високо кръвно нещата не са толкоз розови.
После стереотипите - една жена няма медицински показатели да роди нормално, следователно не иска да кърми и не иска нищо естествено за детето си. Ами мен лично не ме засяга, защото са стереотипи и не касае мое лично мнение. Има жени раждат секцио и кърмят, други раждат нормално и не кърмят. Вярвам, че всяка майка иска най-доброто за детето си и всяка има своите притеснения и страхове за нещо. Аз лично ще съм щастлива да го докарам до раждане близко до термина, а не преждевременно, без значение по какъв начин ще родя. Така че сравненията с твоя случай изобщо не са меродавни в моя и не желая да се сравнявам с когото и да било и да "си го мерим" коя била по-добра майка и т.н. Кой кого напада също е доста видно ми се струва.

Последна редакция: нд, 17 сеп 2023, 15:49 от ЛейдиРоуз

# 633
  • София
почна да ни приболява придърпва навсякъде май на всички.

Артемида повечето изграждащи лекари в Щерев там са си от години. Тук се следим май повечето при д-р Коновалова, добри лекари са също и д-р Арабаджи, Милчева и Певтичиев. Манчев не бих го препоръчала аз лично, aма за някои си го харесват. Д-р Доленска в по-младичка ама и също гледам я харесват доста.

# 634
  • София
Аз се следя при д-р Милчева в Щерев и съм доволна от нея - не претупва и тълкува резултати от изследвания подробно. За запис на тонове - още не съм правила. Мисля, че се правят на друго място и не знам дали на ЖК ги тълкуват или веднага там, където ги правят. В 27+5 съм. Сигурно другата или по-другата седмица ще отида да си направя за първи път.

# 635
Здравейте,момичета 🌻
В четвъртък на 14 бях на преглед , всичко е наред с бебка, всичко изглежда супер , води всичко , въпреки че пък преди 2 седмици на прегледа беше притеснена ,че върви по-голямо бебето, че водите били на горна граница и ме прати на обременяване с глюкоза , там също всичко е ок. Сега бебка беше 1.100кг в 27 седмица и няколко дни.
Днес вече влизам в 28 седмица 🩷

Аз стерилизирах шишета до годината някъде , също и до тогава гладих, просто така ми беше готино , да са му изгладени дрешките и хубаво сгънати и подредени ,после вече ме домързя.

Бих избрала и избирам отново да родя естествено като първия път , дано да няма индикации за секцио. И двата вида раждане имат плюсове и минуси , но раждане без болка определено няма!
Подкрепям думите на Жиравчето! Срещала съм и аз коментарите за "майките героини" които едва ли не раждат в ацките мъки , без упойки и тн само и само ,за да ги потупа някой по рамото после и да им каже Браво!
Уважавам мнението и решението на всяка жена относно начина на раждане , кърмене или ам и отглеждането на детето и.

# 636
  • София
Аз се следя при д-р Милчева в Щерев и съм доволна от нея - не претупва и тълкува резултати от изследвания подробно. За запис на тонове - още не съм правила. Мисля, че се правят на друго място и не знам дали на ЖК ги тълкуват или веднага там, където ги правят. В 27+5 съм. Сигурно другата или по-другата седмица ще отида да си направя за първи път.

Правят се в дъното на коридора където преглежда и д-р Милчева. Обикновено първо ти се запазва час за тонове и веднага след това час за преглед и да тълкува лекар тоновете.

# 637
  • София
Мерси, Маце Simple Smile

# 638
То едно време бабите ни и на нивата са раждали, дай сега така да правим Simple Smile

Що се отнася до избора, мисля, че всеки е направил своя, като го е обмислил добре на базата на информация и лично усещане. Не видях някой конкретно някого да напада, беше мисля, просто мнение, че по скоро налагането на определено виждане дразни.

Допадна един коментар, че на жените, на които лесно са се случили нещата с раждане и кърмене, сякаш не приемат, че има вероятност просто да не се получат при други жени.

И имам такава приятелка, която твърди, че няма как да не се получи кърменето. Е, да ама има и нека го обясни на другите ми приятелките, които не успяха и с помощта на консултанти. Едната години по-късно разбра, че чисто анатомично не е имало как да се случат нещата, но не е имало кой да й каже.

Просто трябва да се уважава решението на другите, независимо дали на някого му се струва крайно грешно.

Иначе да споделя, и мен ме боли крака, започвайки от дупето, но свикнах Wink

# 639
  • София, България
Нищо не ме боли, освен дупето от един т*п хемороид Joy направо този път изстрадах стабилно, щом съм почнала още от 5-ия месец да се оплаквам от този така “приятен” проблем Animal See No Evil

Възглавницата за бременни ми е много обемиста и съм я ползвала в единични случаи. Някой намирал ли е по-компактна из българските онлайн магазини?

РРРРРРРР, има едни възглавници за кърмене, те са като за бременни, но по-мънички. Дали няма да ти свърши работа? ЦЪК

За имената - Аделина ми харесва повече, но това си е мое мнение. Simple Smile
Ние все така нямаме име и още не сме обсъждали. Днес му казах на ММ, че е хубаво да помислим вече. Те реално останаха 2-3 месеца.

# 640
Жирафче, съжалявам, че определено мнение или използван конкретен израз те е засегнал. Нито аз, нито другото момиче, сигурна съм, сме търсели този ефект. Дори няколко пъти подчертавахме, че това е въпрос на личен избор, който е достоен за уважение. Аз няколко пъти съм споменавала, че бих искала да родя естествено, ако нямам показатели срещу това. Но към този момент не мога да бъда нито физически, нито емоционално в онзи бъдещ момент, за да зная как ще се развият нещата. Възхищавам ти се за твоята информираност относно раждането и кърменето. Просто невсички имаме такива познания, а и опит. Под"майка-героиня" не визирам момичета, които ще родат естествено и без упойка. По-скоро визирам за себе си ситуация, в която аз на всяка цена и с цената на голяма болка, ще жертвам възможността да облекча ситуацията. Както Лейди Роуз каза как ще родим и дали ще кърмим не ни определя като майки. Важното е да се чувстваме добре и да гушкаме здрави бебчета. 🙂

Последна редакция: пн, 18 сеп 2023, 00:25 от elface

# 641
  • София
Да, и аз себе си визирах, че няма да търпя като мазохист ако тръгне някакво трудно раждане, а аз имам възможност да го облекча. На теория случаи всякакви, но пусто не съм голям оптимист за себе си. Ако ще и от изказани мнения на лекари рискова бременност, при все това че бременността ми до момента мога да я определя по-скоро като лека.
На теория ме обнадеждиха случаи на хипертонички, родили с 3-4 напъна и "разминали се" с няколко шева долу след това. То реално след всяко раждане очевидно боли, при секциото даже било много повече и с дни наред. При последното най не ми харесва, че няма да мога да гушкам бебо веднага след това и ще го мисля колко е стресиран далеч от майка си в първите си часове. Но, както казахме, не винаги е дори въпрос на избор. А и когато е, това не зачерква правото на избор и позиция на други.
За кърменето съм по-позитивно настроена, че ще се получи (100 D размер съм). Макар, че калто Tsv сподели, и там няма гаранции. Имам приятелка с естествен размер на гърдите F 100 и обратно на очакванията ни, че ще е като кравата Милка с храна не за едно, а за десет бебета, първите 5 дена е било нечуван зор бебето й да успее да засуче. Иначе ако изхождам от опит на баби, майка и лели, всичките са с естествено големи гърди и сме сукали предоволно поне 8-9 месеца. Разбира се, има и много случаи жени с малки гърди да имат предостатъчно мляко.
Не знам като отделят бебето и му дават така или иначе АМ, доколко после ще му е лесно и да суче нормално. Реално ако си в реанимация 24 ч, не мисля, че ще го оставят гладно за това време.
Като цяло си мислех, че ако във форума се споделят притеснения и страхове, няма да има някакви позиции на обида от нечии мисли и чувства, но очевидно трябва да приемем че хората са различни и не може да си на всеки в главата кой как ще тълкува твоите разсъждения. Затова и оставям най- големите ми притеснения по въпроса за разговор с психолог, който винаги така или иначе има неутрална и професионална гледна точка. За някои е по-лесно да скочим с парашут свободно падане, отколкото да си представим леко и безпроблемно раждане. Това е положението. Има и такива жени. И пак ще го кажа, от това няма да станем по-малко майки или лоши майки.
Под"майка-героиня" не визирам момичета, които ще родат естествено и без упойка. По-скоро визирам за себе си ситуация, в която аз на всяка цена и с цената на голяма болка, ще жертвам възможността да облекча ситуацията. Както Лейди Роуз каза как ще родим и дали ще кърмим не ни определя като майки. Важното е да се чувстваме добре и да гушкаме здрави бебчета. 🙂

# 642
Като цяло раждането си е болезнен процес и ако някой очаква,че 3-4 кг същество ще излезе през малка дупка и няма да има никаква болка е доста голям оптимист.Само по филмите го има това Grinning А що се отнася до кърменето размера на чашката няма никакво значение за това колко кърма ще имате и дали ще можете да кърмите.Моите гърди са като асансъорни копчета,а кърмих първото си дете до 4 г и половина.При кърменето си има тънкости и трябва да има кой да ти даде правилната информация за тях.

# 643
Под анатомично имах предвид, структурата на гърдите, не големина. Не знам подробности за случая и няма да задълбавам Simple Smile

# 644
  • София, България
Ще напиша долното с условието, че никой не карам да ражда секцио и ми е все тая коя от вас как ще роди. Не се опитвам да убедя никого в нищо.

Не знам защо си мислите, че след секциото боли дни наред или възстановяването е супер тежко. В смисъл, предполагам някой ви го казва, но на каква база? На някакво проучване? Не говоря сравнено с естественото, а говоря за някаква статистика сред операциите?
 И там, като при другото раждане, всяко такова е много индивидуално. Simple Smile около мен всичките ми близки приятелки секцио (5 +мен) станаха и обслужваха децата си буквално за 24 часа, това са 100% от приятелките ми. Усеща се едно опъване на раната в продължение на 1-2 месеца, но определено това дни наред да те боли и да си неспособен да се обслужваш себе си или детето се случва при доста по-малък процент пациентки.
Доколкото разбирам от темата за секцио - на някои места даже няма и реанимация за 24 часа.
При естественото раждане също може да не може жената да си седне на дупето 2-3 седмици. Joy Това как ще протече едно раждане много често излиза извън вашият контрол още с първите контракции или решението за секцио.
Просто, както казаха и по-назад, четете (по мое мнение обаче умерено и от проверени източници), говорете с лекарите си и вземете решение за себе си.
Но това, което се върти, че секциото много боли и едва едва се възстановяваш, аз , след 4-5 години среща с познати майки, съм стигнала до извода, че изобщо не е вярно и със сигурност не е страшно.

И да добавя - в България за съжаление, масово лекарите са такива, че рано или късно “те навиват” за секцио по един или друг начин. За мен това е изключително тъпо от тяхна страна, само за да си наредят графика или за да не трябва да чакат.

Общи условия

Активация на акаунт