Майки на единствено дете!

• 16 111
  • 281
  •   1
Отговори
# 135
Раждания под 20г....това е крайност. Кой го гледа това бебе, ами баба му и дядо му, защото мама и тате още са на никъде, без достатъчно пари, опит и т. Н. Дано не ме скопосат и мен да дундуркам внуче по този начин, че приказките ми, че не искам бебета на зрели години ще отидат по дяволите

# 136
Замислях се дълго време за осиновяване. Сега сме добре финансово, аз имам прекрасна работа, която ми дава добро количество свободно време, но синът ми вече е на възраст, когато го интересуват повече приятели и не му е до брат/сестра.
За раждане ми е късно - гоня 45 г. Имам няколко случаи около мен, с късно родили мами и дечицата са с проблеми. Не смея да се реша на подобно нещо. Но почти всеки ден изпитвам съжаление, че нямам още едно дете, и още не съм се отказала да осиновя. Не се решавам, защото се притеснявам дали ще имам същата силна връзка с дете, което не е мое. Има ли и други мами с терзания подобни на моите, какво бихте ме посъветвали.
Ще започна от там, че темата за още деца ми е много близка и през последните години без преувеличение не ме е оставяла да заспя от главоблъсканици. Обсъждали сме със съпруга ми в детайли всяка промяна в чувствата ни по въпроса и съм наясно колко едновременно силни и деликатни, непреодолими или изменчиви могат да са емоциите - от първа ръка.
Та споменавам го, за да е ясно, че не ти размахвам пръст, а все донякъде разбирам ситуацията.
Това, което виждам отстрани обаче, е нещо малко по-различно. Подготвяш се вътрешно да започнеш да излизаш от периода, в който животът съвсем нормално се е въртял около нуждите на едно малко дете. Сега ти пораства, връзката ви се развива и видоизменя. Това, бидейки път, по който чисто биологично е по-скоро изключение да минеш отново, те тласка към равносметка дали си направила всичко, което си имала желание и цел да направиш, дали си дала всички грижи и любов, дали си направила "необходимото" за семейството си. Изпитваш съжаление, че нямаш второ дете, по собствените ти думи, и това е чувство, свързано с миналото, а искането на дете е обърнато към бъдещето, има голяма разлика.

По темата с осиновяването съм подчертала нещо, което ми направи впечатление като формулировка накрая, и то не са да се заяждам, а като повод за размисъл при обмислянето на нещата.

Мисля, че си човек, който има в себе си любов, загриженост и чувство за отговорност към семейството си, във фаза на трансформация си, дали осъзнато или не, нормално е да водиш такива разговори със себе си, да да продължиш нататък.

# 137
Замислях се дълго време за осиновяване. Сега сме добре финансово, аз имам прекрасна работа, която ми дава добро количество свободно време, но синът ми вече е на възраст, когато го интересуват повече приятели и не му е до брат/сестра.
За раждане ми е късно - гоня 45 г. Имам няколко случаи около мен, с късно родили мами и дечицата са с проблеми. Не смея да се реша на подобно нещо. Но почти всеки ден изпитвам съжаление, че нямам още едно дете, и още не съм се отказала да осиновя. Не се решавам, защото се притеснявам дали ще имам същата силна връзка с дете, което не е мое. Има ли и други мами с терзания подобни на моите, какво бихте ме посъветвали.
Ще започна от там, че темата за още деца ми е много близка и през последните години без преувеличение не ме е оставяла да заспя от главоблъсканици. Обсъждали сме със съпруга ми в детайли всяка промяна в чувствата ни по въпроса и съм наясно колко едновременно силни и деликатни, непреодолими или изменчиви могат да са емоциите - от първа ръка.
Та споменавам го, за да е ясно, че не ти размахвам пръст, а все донякъде разбирам ситуацията.
Това, което виждам отстрани обаче, е нещо малко по-различно. Подготвяш се вътрешно да започнеш да излизаш от периода, в който животът съвсем нормално се е въртял около нуждите на едно малко дете. Сега ти пораства, връзката ви се развива и видоизменя. Това, бидейки път, по който чисто биологично е по-скоро изключение да минеш отново, те тласка към равносметка дали си направила всичко, което си имала желание и цел да направиш, дали си дала всички грижи и любов, дали си направила "необходимото" за семейството си. Изпитваш съжаление, че нямаш второ дете, по собствените ти думи, и това е чувство, свързано с миналото, а искането на дете е обърнато към бъдещето, има голяма разлика.

По темата с осиновяването съм подчертала нещо, което ми направи впечатление като формулировка накрая, и то не са да се заяждам, а като повод за размисъл при обмислянето на нещата.

Мисля, че си човек, който има в себе си любов, загриженост и чувство за отговорност към семейството си, във фаза на трансформация си, дали осъзнато или не, нормално е да водиш такива разговори със себе си, да да продължиш нататък.
Благодаря за този коментар! Обмисляхме сериозно осиновяване преди 3-4 години. Това съвпадна с началото на ковида и някак нещата се проточиха тогава. Правихме и опити тогава да забременея, но не се получи. Оттогава някак оставихме нещата на изчакване, и заради развитие на кариерите ни. Емоционално се чувствам обаче сега по зряла за още едно дете, по-подготвена и по психически устойчива. Както и по-финансово стабилна. Ти обаче добре си видяла в моите думи, че осиновяването все още не е нещо, което съм сигурна, че ще работи при мен, по ред причини. Най-вече фактът, че изборът на дете се прави от социалните, а не от осиновителите. Темата, която съм пуснала е по-скоро отдушник на чувствата ми и сондаж на мнения. Предстои ми време за решения, които в близките месеци ще трябва да избистря, защото оттук нататък каквото и да реша, ще трябва да го приема вътрешно и да живея с това решение без да изпитвам съжаление. Поне такава е настройката ми.
А при теб би ли споделила какво те спира? Виждам, че темата също ти е близка.

# 138
  • София
Ще се повторя - епизодично съжаление не те прави лоша майка, поне според мен. Важното е да не се отразява на децата.
Познавам 2 жени, които осиновиха деца над 40-годишни, от мургавките. Гледат ги, но вярно, че и бабите са с тях, а едната има и сестра.

# 139
  • София
Ето това е, че ние/аз разсъждаваме от гледна точка на градска жена, почти без роднини. Ако има голямо семейство, баби в добро здраве, чудесно...
Аз нямам.

# 140
Тина, благодаря ти за споделеното. Надявам се и ти пожелавам да намериш вътрешно усещане за спокойствие по този въпрос. Не искам да отвличам темата в различна посока, за мен най-общо мога да кажа, че се надявам както и да се развият нещата, да успея да гледам на живота си с благодарност.

# 141
Приеми ситуацията и продължи напред Simple Smile Това е моят съвет. Тук някои ще те успокоят, че всичко е наред и няма смисъл от повече от едно дете, други ще съжалят за избора си.
Майчинството не е лесна работа, преобръща живота ни, не всеки в дадения момент е готов за това. Забравяш за себе си за дълъг период от време, като си крадеш малки моменти и стимули, за да имаш сили да даваш още и още обич. Иии случи ли ти се стягаш и се справяш. Трудно е, ежедневно раздаване….
За протокола - имам 2 деца, някак си в главата ми беше задачата първото преди 30, а второто преди 35 и за щастие, те се появиха на 29 и 33.
Сега съм на 35, много ме радват, много ме тормозят, гледам ги и двамата особено лятото каката не ходи и на градина сега, нямаме помощ, но с общи усилия и търпение растат растат и ми дават сили ❤

# 142
Аз се примирих да имам едно дете...незнам в кой точно момент. Първата бременност завърши със спонтанен аборт. Тогава не му отдадох значение.  Втората завърши със секцио и бебе момиче. На втория ден откриха тежък сърдечен порок и въпреки усилията на лекарите бебето почина. В нашия малък град това беше шокираща новина. За моето състояние няма нужда да пиша. Тогава едната лекарка ми каза"Незнам то ли нямаше късмет,  ти ли имаше, че така стана.  С това дете щеше да ходиш по болници, не се знае как щеше да свърши всичко и на друго дете нямаше да се решиш". Мъжът ми много ме подкрепяше и след консултации с генетици разбрах, че и онзи аборт е говорил за проблем. Забременях и знаех, че бебето трябва да е момче, за да е по-малка вероятността за повторение на порока. Момче беше. Бременността ми беше лека,  но консултации те и пренаталната диагностика бяха чести. Родих на термин, със секция голямо бебе. И на пук на моите притеснения имах най-спокойното бебе.Спеше, хранеше се добре, не боледуваше.
Забременях отново без да е планувано. И докато се чудя как да постъпя направих спонтанен аборт. Резултата беше като първия и просто разбрах, че има нещо генетично, което не е наред.
Синът ми е на 18г - самостоятелен, отговорен, с добри приятели и с ясни цели какво ще учи и как ще го постигне. Израстна сам. Моят брат не е семеен и няма деца. Виждаме се почти всеки ден. ММ има сестра,  която е в чужбина. Има син и дъщеря с голяма разлика в годините. Но колко да общуваме като си идват за месец в България.  А и не са от хората да искат да се съберем, да отидем някъде на почивка заедно.

# 143
Аз се примирих да имам едно дете...незнам в кой точно момент. Първата бременност завърши със спонтанен аборт. Тогава не му отдадох значение.  Втората завърши със секцио и бебе момиче. На втория ден откриха тежък сърдечен порок и въпреки усилията на лекарите бебето почина. В нашия малък град това беше шокираща новина. За моето състояние няма нужда да пиша. Тогава едната лекарка ми каза"Незнам то ли нямаше късмет,  ти ли имаше, че така стана.  С това дете щеше да ходиш по болници, не се знае как щеше да свърши всичко и на друго дете нямаше да се решиш". Мъжът ми много ме подкрепяше и след консултации с генетици разбрах, че и онзи аборт е говорил за проблем. Забременях и знаех, че бебето трябва да е момче, за да е по-малка вероятността за повторение на порока. Момче беше. Бременността ми беше лека,  но консултации те и пренаталната диагностика бяха чести. Родих на термин, със секция голямо бебе. И на пук на моите притеснения имах най-спокойното бебе.Спеше, хранеше се добре, не боледуваше.
Забременях отново без да е планувано. И докато се чудя как да постъпя направих спонтанен аборт. Резултата беше като първия и просто разбрах, че има нещо генетично, което не е наред.
Синът ми е на 18г - самостоятелен, отговорен, с добри приятели и с ясни цели какво ще учи и как ще го постигне. Израстна сам. Моят брат не е семеен и няма деца. Виждаме се почти всеки ден. ММ има сестра,  която е в чужбина. Има син и дъщеря с голяма разлика в годините. Но колко да общуваме като си идват за месец в България.  А и не са от хората да искат да се съберем, да отидем някъде на почивка заедно.
Благодаря ти за споделеното! Прекрасно е, че има цели и върви напред!

# 144
Тина, не че е моето, но не се оплаквам от детето. Не е говорил за братче или сестриче,  но и ние не сме му казвали през какво сме минали. Все съм смятала, че е малък. Може би вече е време, или на мен ми трябва време.

# 145
Димис много ме докосна историята ти и смелостта да бъдеш толкова искрена❤
Изчакай , ще усетиш подходящият момент, сега самият той е на границата момче- мъж и му липсва зрялост , предполагам когато реши да създаде семейство ще може най- добре да осъзнае преживяното от вас като родители .

# 146
Димис много ме докосна историята ти и смелостта да бъдеш толкова искрена❤
Изчакай , ще усетиш подходящият момент, сега самият той е на границата момче- мъж и му липсва зрялост , предполагам когато реши да създаде семейство ще може най- добре да осъзнае преживяното от вас като родители .
В интерес на истината рядко говоря за това. След първото раждане се върнах на работа след 45-я ден.  Тогавашната ми шефка вървеше след мен и ме наблюдаваше. Питаше как се справям когато съм сама. Мисля, че отговорността в работата ми не ми позволи да рухна психически. Беше зима, не исках да стоя сама вкъщи и да мисля.ММ все пак трябваше да ходи на работа.  Рядко говорихме за това. И родителите ми гледаха да не ми напомнят. И сега рядко говоря. Но появи ли се жена с проблем -помагам. Давам телефони на генетици, на АГ-специалисти, на всеки лекар,  който ми е помогнал. Веднъж шефа ми каза, че от мен не е очаквал да бъда мързелива в това отношение и да остана с едно дете. Всеки си мислеше,  че идруго ще родя - толкова съм упорита. Но когато жена му забременя на 39 разбрахме последния момент. И ми каза "На теб ли точно да обяснявам колко се притеснявам дали всичко ще е ОК? При тях беше ОК, а в моето семейство загубата на дете се оказа спойката за здраво семейство.
Охххх, дълго стана. Благодаря,  че ме изчетохте. Отклоних се от темата,  извинявам се!

# 147
Димис, адмирации и поклон за силата,с която си преживяла таковаа тежко изпитание, че си се съхрананила и продължила.
Но знай,че лекарската е била права за бебето със сърдечния порок. Казвам го, почти от първо лице, защото много такива бебета гледахме, някои стояха с месеци и години в болницата, а много и не оцеляха. Ежедневно да гледаш тия родители и надеждата в очите им, знаейки, че точно тяхното няма да излезе е кошмарно.

Никога няма да забравя едно такова, на 5 месеца операция и до 6 тата година беше при нас. Денонощни грижи. Майката откачи накрая, разведоха се с бащата,  а детето почина. Такава трагедия на никой не пожелавам, та искам да ти кажа, че всяко нещо, което ни се случва, не е случайно. А Господ праща, такива изпитания на хората, които могат да ги понесат.

# 148
  • София
Забременях отново без да е планувано. И докато се чудя как да постъпя направих спонтанен аборт. Резултата беше като първия и просто разбрах, че има нещо генетично, което не е наред...
Синът ми е на 18г - самостоятелен, отговорен, с добри приятели и с ясни цели какво ще учи и как ще го постигне.
Аз не си представям как бих преживяла написаното от теб, без да рухна психически. Всеки си има граница на пречупване и не е задължително да я тестваме. Все пак и ние сме хора

# 149
Тина, не че е моето, но не се оплаквам от детето. Не е говорил за братче или сестриче,  но и ние не сме му казвали през какво сме минали. Все съм смятала, че е малък. Може би вече е време, или на мен ми трябва време.
Аз бих споделила с него. Вече е на възраст когато може да приеме и разбере това. А може би и той си е задавал някакви въпроси и не е питал. Винаги е хубаво когато имаме искрени разговори с детето. Аз с моя син обсъждах осиновяване преди няколко години, когато бяхме в такъв етап. Естествено по детски, а не все едно че говоря с възрастен. Но твоя син е голям, може да проведеш истински разговор с него.

Общи условия

Активация на акаунт