🎥 Всичко за филмите: Гледах! Искам да споделя! Ревюта, премиери, новини...LXI 🎬

• 58 341
  • 756
  •   1
Отговори
# 630
  • Галифрей
Да мангата  са комикси, а анимето е стил в рисуването.

Студио Гибли се различават те имат по различен и обикновено техните филми са за по-голяма аудитория. Тяхното  лого е Тоторо, божество в формата на голяма котка.  Те имат и исторически биографичен филм “ The Wind Rises” за двете световни войни. Мен ми се вижда прекалено тежък не съм го гледала.

Сега като гледам анкетата се сетих,чре преди време се опитах да гледам „Шербурските чадъри“  изобщо не ми хареса. Те само пеят и е много пъстър.

# 631
Не гласувах за Котки (филм), защото адаптациите не ми харесват. Нямам нищо против оригиналният мюзикъл - гледах го едно време, когато излъчваха постановка по телевизията (американска, вероятно - не помня, но беше запис от сцената, а не филм). Отделно гледах българската версия, когато го даваха в музикалния театър в София. От цялата шарения помня само песента Мемори и това, че старата котка се възнесе в Рая...
Сега бих гледала Звукът на музиката, но нямам път към София, а още по-малко с преспиване - ако минат из страната - може.

От анкетата май най-много ми харесват точно Звукът на музиката, Хелоу Доли, Аз пея под дъжда (още ми е смешна сцената със сбъркания дублаж), Моята прекрасна лейди. Естествено, гласувах и за други.

А видяхте ли, че в момента в САЩ излъчват мюзикъл (филм, не постановка) по Mean girls? Попаднах на новини, че хората масово не го харесват. Аз не бих го гледала, но и не бях голяма фенка на оригиналния филм (не че го помня много - спомням си нещо с Линдзи Лохан и момичета в много гадно изглеждащи розови дрешки).

Харесвам музиката от Коса и Брилянтин (добавям и Исус Христос Суперзвезда, макар че основно харесвам песента на Юда), а като започнах да пиша за тези неща, изведнъж се сетих за тази песен (която харесвам, но не помня от кой филм е - явно самият филм не ме е впечатлил):
Скрит текст:

П.п.от "Ах, този джаз" била (проверих в Гугъл) - въобще съм забравила за какво е този филм, само имам блед спомен, че съм го гледала...

Последна редакция: пн, 29 яну 2024, 13:08 от pppqqq

# 632
  • Бургас
pppqqq, песента дали не е от Ах, този джаз, но в друг аранжимент!?  Чудя се! 

Последна редакция: пн, 29 яну 2024, 13:19 от lady Koup

# 633
  • София
Брей този пчелар какви ги къдри 😮😁
Стейтъм си е любимец на родната публика, отново ми се затвърждава това впечатление. Ако този филм беше с друг актьор не знам дали и 200 хилки би направил.

Очаквах малко по-малък спад за втория уикенд на Чума. Искрено се надявам да го видят колкото се може повече зрители, но май няма да го бъде...

Аквамен ме учудва. Близо 1.5 млн. Но пък Хал Дрого си е доста кльопан в България, а и филма не е никак лош. На моменти е и по-добър от първия филм.

# 634
Killers of the Flower Moon
Около 3 часа и половина сурова и мрачна история  за убийства, алчност, предателство, и може би любов. Не съм напълно сигурна за последното.
Какво мога да кажа? Скорсезе е (винаги е бил) нещо друго.
Изгледах го много трудно и още по-трудно ще напиша някакъв смислен коментар. Няма да правя опити. Обаче ако се интересувате от американската история би било добре да го видите.

The Zone of Interest
Главният изпълнителен директор, сценариста, режисьора или който и да е там се е събудил един ден и му е му хрумна брилянтна идея. „Ние сме различни и за това  правим нещата малко по-индивидуално!“ или “На зрителя му писна да гледа за ужаса на Холокоста, но темата е в тренда, дайте да покажем нещо друго по въпроса!” Колко различно, питате вие?  Колкото другата страна на една и съща монета.
След това имаме историята на едно немско семейство, което живее до Аушвиц. Не знам откъде да започна с този хаос. Хем мразя историята, хем я харесвам в известен смисъл. Имам чувството, че можеше да бъде по-брутално и лицемерно, отколкото беше. Докато те живеят щастливия си  живота си в новата си  си къща, аз гледах с ужас, защото те знаят какво се случва, но удобно си затварят очите.
Но като цяло това е историята, която иска да покаже злото, без всъщност да покаже ужаса и  да покаже смъртта чрез живота. Нещо такова.

# 635
  • София
Догман (DogMan) (2023)
https://www.imdb.com/title/tt17009348/

Новият филм на Люк Бесон е силно провокативен и определено трябва да се види. Жалко, че бях сам в киносалона. Явно засега няма интерес...
С противоречиви впечатления съм, но все пак положителното определено преобладава.
Най-важното е, че филма ме провокира и ме накара да мисля за него след като приключи по един по-различен начин. По този начин, когато не си гледал поредната масовка.

Със сигурност това е най-добрия филм на Люб Бесон от години насам, но за съжаление не е привлякъл вниманието на фестивалните и академични среди... Като се замисля донякъде разбирам защо...
Има две причини, които дърпат филма назад. Едната е чисто структурна. Така и не е ясно какъв точно филм гледаме и какъв е извода от всичко това, защото просто филмът беше навсякъде... А другата причина е, че никой не иска да гледа как любимите ни четириноги най-добри приятели разкъсват и похапват хора. Макар и лоши хора.

Филмът е силен и от първата до последната минута държеше вниманието ми.
Кейлъб Ландри Джоунс прави феноменална роля. Роля, достойна най-малкото за номинация за оскар и не мога да повярвам, че такова изпълнение ще остане ей така незабелязано...

Филмът създава един нов култов антигерой. Жокерът с кучетата... Може и така да се формулира. 😊
По всичко изглежда, че това е един силно личен филм за Бесон и представлява един свиреп фарс на реалността ни. И е един силно провокативен (крещящ) и много по различен прочит на драмата на изхвърлените, изоставени и тормозени кучета, за която всички ние много добре сме запознати.
-
7.5 / 7.0

# 636
  • София
"The son" по HBO. С любимите ми Хю Джакман и Ванеса Кирби. За малко се появява и Антъни Хопкинс. Драма за смисъла на живота в главите на тинейджърите, за връзката с разведените родители.

# 637
  • софия
И аз го гледах и много ми допадна,не знам пиесата в Народния театър дали е по същия сценарий или е просто съвпадение в заглавието.Сега проверих,на същия автор е.Препоръчвам !

Последна редакция: вт, 30 яну 2024, 14:27 от дудулина

# 638
"The son" по HBO. С любимите ми Хю Джакман и Ванеса Кирби. За малко се появява и Антъни Хопкинс. Драма за смисъла на живота в главите на тинейджърите, за връзката с разведените родители.
Ако не е гледан - The Father.

И аз го гледах и много ми допадна,не знам пиесата в Народния театър дали е по същия сценарий или е просто съвпадение в заглавието.Сега проверих,на същия автор е.Препоръчвам !
И "Бащата" с Владо Пенев.

# 639
  • с трима мъже :)
Здравейте. Някой знае ли къде може да се гледа "Зона на интерес"?
И платено да е, гледа ми се.
На кино в БГ скоро май няма да го излъчат?

# 640
  • София
Клети създания (Poor Things) (2023)
https://www.imdb.com/title/tt14230458/

Този филм независимо дали ще го харесате или не, е задължително да се гледа и по възможност на кино, като мен и след това всеки сам за себе си да прецени...
За някои това ще е филм шедьовър и филм на годината, за други претенциозна гротеска или отблъскващо грозен и пошъл филм. Зависи от гледната точка, от разбиранията, от нагласите, дори от моментното ви настроение...

На мен лично ми хареса и ще го оценя високо, защото не всеки ден виждаме нещо подобно.
Знаете, че по принцип водещото при мен е емоцията и повече оценявам като обикновен зрител и по-малко като критик. В случая честно казано на чиста емоционална база не го усетих чак толкова силно и лично, т.е. няма шанс да му дам по-висока оценка от тази (иначе щеше да има поне 9.0+), но и тази не е никак малка, съгласете се... НО, има защо!
Предупреждавам, че ви чакат тежки екзистенциални философии за живота, но представени по един майсторски кинаджийски начин с прекрасен сценарий и режисура, великолепна операторска работа, страхотна сценография - гарнирана от майсторски визуални ефекти, грим и костюми.

Този толкова силно провокативен и дори циничен филм на гръцкия гений, Йоргос Лантимос е адаптация на едноименния роман на Алистър Грей, ''Клети създания'' - разказващ за фантастичната еволюция на Бела Бакстър (Ема Стоун) - млада жена, която е върната отново към живота от брилянтния, странен и неортодоксален учен д-р Годуин Бакстър (Уилям Дефо).

Този филм мога да го характеризирам чисто фенски и намигвайки като: 'Франкенщайн на Мери Шели се срещна с Михаил Булгаков и Харуки Мураками).
Филмът е разделен на глави и прелива от черно-белия спектър в цветната палитра според живота (растежа и развитието) на главната героиня и как тя опознава и изучава чудатия свят около нея.
Може да се каже, че филмът е силно женски (за женска публика ако мога така да се изразя), но нека това не кара мъжете да се отказват, а да му дадат шанс.
Чисто жанрово е някаква смесица между черна и хаплива (да не кажа порочна) сатира и магически реализъм и акцентира върху ролята на половете, където съзнанието, АЗ-ът, не е подчинен на възпитанието и предопределеното...

Ема Стоун прави феноменална роля и както Лили Гладстоун (лично за мен засенчила Лео и Боби де Ниро във филма на Скорсезе) уж беше със сигурен оскар, то сега вече не е никак ама никак сигурно... За мен лично точно тази награда крие най-много интрига и ще е сложно да се направи сигурна прогноза до последния момент.
Ема по един поразителен начин пресъздава цялата пъстра палитра от чувства и емоции през които преминава нейната героиня. От бунта срещу установения ред и патриархалното начало, през почудата и удивлението от света, до голямото разочарование, когато се сблъсква с реалността. От поведението и като малко дете до израстването и до такава степен, че да чете тежка философия и да води разговор на нивото на нейния ''създател и Бог''. Този Бог е игра на думи и идва от името на героя на Уилям Дефо, което е изключителна хрумка на автора на романа.
Страхотни роли правят и Дефо и Ръфало (особено той), но Стоун толкова силно блести, че в някаква степен ги засенчва и приковава камерите върху себе си.

Във филма има може би твърде много секс и голота, но Йоргос иска да ни покаже тази голота като част от съзряването на Бела, като голотата и е по-скоро в нейната по детски наивна душа. Бела е като една Ева гризнала от ябълката дадена и от адвоката-бохем и хедонист (героя на Ръфало) избягала от райската градина и попаднала в месомелачката на реалния живот. Сблъсъкът с реалността е тежка и брутална. Освободена от предразсъдъците на времето, Бела е непоколебима в убеждението си, че трябва да се бори за свобода и равенство. А дали ще успее и докъде ще стигне в своето пътешествие и дали оптимизма към хубавото и доброто ща надделеят над лошотата, ще разберете когато изгледате филма...
-
8

# 641
Гледах "Където пеят раците" като мислех, че ще е някаква интересна история. Не съм чела книгата и изобщо не знаех за какво става въпрос, но бях останала с впечатление, че е интересна и реших да гледам първо филма.
https://www.imdb.com/title/tt9411972/

История за изоставено от малко момиче, което живее и се препитава само край мочурлива местност, обвинена за убийство нейн бивш. За любовните ѝ разочарования, за загубите на любими хора в живота, страданията, недоверието. Като идея може би можеше да се пресъздаде по добре, но на мен лично нищо във филма не ми хареса, въпреки високата му оценка в имбд.

Другият, който гледах по HBO беше "Болен". За периода, в който се появи Ковид откачено семейство с двамата си сина убиваха някакви младежи. Имаше моменти, на които подскачах, но пак не беше нещо особено.
https://www.imdb.com/title/tt14642626/

# 642
  • Галифрей
Почина легендарният актьор Иван Иванов 😔🤍

Известен с филмите “ Всичко е любов” “ Комбина” “ Лавина”  “ Нощем с белите коне” и др.
Прекрасен да почива мир, светла му памет! Поклон 🕊

# 643
Светла му памет Sad

Гледах "Където пеят раците" като мислех, че ще е някаква интересна история.
Книгата не че е някакъв шедьовър, но има много повече детайли по събитията, дълбочина на преживяванията, характеризация на героите... Финалът обаче си е същият. Четох мнения на разочаровани читатели, че
(внимание, тук се разкрива основната сюжетна врътка, отваряйте на своя отговорност)
Скрит текст:
много по-интересно би било да прочетат повече за тази умна, смела и ловка героиня, която е планирала и осъществила това убийство, вместо за невинната овчица, за която я мислим до самия край.

# 644
  • София
"Последната нощ на Аморе". https://www.imdb.com/title/tt20465746/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_8_nm … ht%2520of%2520amo

Милано. В навечерието на пенсионирането си, след 35 години почтена служба без нито един погрешен избор, лейтенантът от полицията Франко Аморе вижда как светът му се преобръща. Но може би именно светът се е променил – от ден в нощ. Прецизен и напрегнат трилър, който жонглира с правилата на жанра, като смесва фатализма на класическия филм ноар с разгорещените емоции на мелодрамата.

Препоръчвам.

Общи условия

Активация на акаунт