Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 70

• 22 760
  • 760
  •   1
Отговори
# 555
Не мисля че някой отрича ползата от ХЗТ, просто споделяме опит от нея. В началото има страхотен ефект и се чувстваш чудесно. Казваш си това ли било? Едно малко хапче и съм отново човек! Но това е само в началото… След време започват да се появяват страничните ефекти, ако мога така да се изразя, и нещата не са толкова розови, нооо не можеш просто да спреш терапията. И така на кой колкото години му е нужно. Честно казано на мен ми я изписаха през 2016 г. и трябваше да продължа приема докато навърша 45 г. (приемливо време за менопауза), но не издържах. На 41 просто не можах повече и след месец ще се водя официално в менопауза. Разбира се 6 месеца след последния прием на примолут нор и липсата на цикъл ме връхлетяха другите хубавини: горещи вълни, започнах да забравям думи и разговори, безсъние, необяснима тъга ей така от нищото. Съответно смених добавките с подходящи за това състояние. Помагат (да видим до кога), но и внимавам повече какво говоря (записвам си ако трябва), с какво се храня (има храни, които усилват горещите вълни), вземам антидепресанти (ако положението стане нетърпимо), дори и мелатонин  когато се налага. Та никой не казва да не се ползва ХЗТ, просто да се прецени полза/вреда и да се наблюдава човек, за да може да реагира навреме. Менопаузата е естествен процес и етап от живота на жената. При започване на цикъл в тойнейджърска възраст около 11-13 г. не знам как се очаква да има такъв до 65 г., при условие че няма пауза от ежемесечното кървене, освен при бременност. Но ние сега не раждаме по толкова деца, колкото са раждали предците ни. Например баба ми бяха 11 сестри и 1 брат. Тя има 2ма сина, а аз имам един. Сега се приема средна възраст за мено около 50 години, като промените могат да започнат около 40те години на жената и да продължат 10 години (цифрите не са точни, само ориентир, защото всеки организъм е различен и точно затова 1 хапче за мен и 1 хапче за теб са с твърде различно действие).
Отплеснах се, извинете Hug

# 556
Именно, beki8, всеки случай си е индивидуален, затова написах, че зависи и от възрастта, и от здравословното състояние на жената/девойката, а и е въпрос на избор. Не знаеш предварително дали точно за теб, а не по принцип, ползите от ХЗТ ще са повече, отколкото вредите. Защото, ако си с увредени кръвоносни съдове, вследствие на диабет примерно, може да получиш тромб - пише го в листовката, не си го измислям.
На мен на 46-47 г., когато се появиха първите проблеми с прескачания, повторения и т.н. в МЦ, АГ-то каза, че няма смисъл да насилваме нещата и ми препоръча билкови медикаменти и добавки.

# 557
И аз така знам, премено- и менопауза са нормални състояния в живота на жената и не трябва да се насилва организма. Да се приемат само препарати, туширащи неприятните ефекти.
Росита и Беки, благодаря за хубавата дискусия! Hug

# 558
А какви са последиците ако не взимаш ХЗТ, споменахте, че има по-големи вреди от страничните ефекти... Извинявам се за глупавия въпрос, но тепърва се сблъсквам с темата... При мен има леко безсъние, тревожност, забравяне на неща, леки топли вълни, леки промени в цикъла - тоест засега всичко е търпимо и го отдавах по-скоро на стрес - безпокойството и съня...но колкото повече чета май са симптоми не само на стрес...

# 559
Основното притеснение при мен беше, че получавах кръвоизливи. Като се има предвид възрастта (при мен проблемите започнаха на 25 г. и е логично да се търси ХЗТ) не ме притесняваше толкова липсата ма цикъл (не съм целяла друга бременност и понякога нямах цикъл с месеци), отколкото продължителността когато се появи такъв. Започнах ХЗТ след 6 месеца обилен цикъл (смяна на над 10 превръзки за ден), който не се очертаваше да спре изобщо. Та основно това беше целта - регулиране на цикъл и обилността му.

# 560
Засега менопаузата не ме вълнува, ама големи сте спецове, та като опре ножа до кокала и с вас ще се консултирам Joy

# 561
При мен започнаха първи отклонения на към 41-42. Лекарят, който посетих в онзи момент каза, че е хубаво жената да има цикъл до към 46-47 и искаше да ми изпише ХЗТ. Оказах към онзи момент, реших да изчакам. Скоро ще стана на 46 и още имам цикъл, макар и 1-2 годишно да имам сериозни отклонения. Добутах го до изискуемата според въпросния лекар възраст Smile Вече да става каквото ще.

# 562
Днес спретнах кето пица, че мц дойде, а и бръмбарите в главата ми фучат от 2 седмици.
Скрит текст:

Бръмбарите са доволни. Но единия подшушна другия път в тестото да туря извара и сирене.
Липсва ми сиренето. Много хора казват, че не отивало стандартно сирене, ама на мен си ми харесва.

Ще правя и кето торта, стискайте палци да се яде Joy

# 563
Елора, къде е рецептата 🤧
Така голи снимки без рецепти, не се приемат 😂

# 564
Оф, сичко на око. Що съм такава не мога да спазвам рецепти не знам. Сигурно от зодията, не обичам да ми се казва какво да правя. Почна рецепта и зарязвам сичко и по-средата почвам с импровизации и експерименти. Неволно е.
Блат - 3 яйца, 2 лъжици кис. мляко предварително турих сода да шупне. То и затова и се понаду. Още - сол, кокосово, бадемово, нахутено брашно + безмирисово кокосово. Свършва, ще се взима скоро. На око докато не реша, че ми допада гъстотата. После с лъжица разпльосках на голямата тава, а с ръце почнах да мачкотя да го разстеля колкото мога. Не ми полепва кой знае колко по-ръцете. Самия блат логично не е стандартен, но се разстила лесно.
Един домат го настъргах, сложих му сол, риган, черен пипер, чубрица. Полях блата.
После наредих печени чушки нарязани, кисели краставици, луканков слайс на Молерите /най-безвредния дето намирам/ Ядеше ми се пица с месо ,какво да направя Joy
И завърших с нарязани твърди сирене. Едното моцарела, другото гауда. От ФФ на промо. Стържа от двете, поръсвам, турвах и малко ронена чубрица, че съм и фен.

Начи другия път в тестото ще има сирене и извара.
Ей, можех и резени домати да сложа. Карай, другия път.

# 565
Доста добре изглежда.
Можем ли да ползваме нахутено брашно?
Аз използвам само бадемово, кокосово и сусамено.

# 566
Доста добре изглежда.
Можем ли да ползваме нахутено брашно?
Аз използвам само бадемово, кокосово и сусамено.

Според някои не, според други да.
По-въглехидратено, но не чак толкова. На мен не ми прави проблем и гледам малко да слагам.
Ако бях сложила извара и сирене, щеше да стане бързо гъсто и кокосовото и бадемово по-малко, щяха да са ми достатъчни, ама не мислех.

Блата за тортата е във фурната. Молете се на сички Богове, които знаете, да мога да го отрежа и да се маха лесно от хартията. И аз се моля де.

# 567
Стискаме палци.
Искаме разрез после 😂

# 568
Днес само цяла снимка. Ще преседи в хладилника.
Обещавам утре разрез.
Иначе ще я правя в голяма стъклена купа, която купих с тази цел. Хареса ми и дълбочина и формата.
Та може да е разрез, може да е нахапана просто. Нахапана с лъжица, ама ще гледам да не си личи Joy

# 569
Аз се сдобих с тенджера под налягане. Моля знаещите да кажат колко време се готви свинско в такава? Искам да направя друсан кебап - свинско, лук и подправки. Ако някой сподели рецепта, ще съм излючително благодарна. Знам, че не е кой знае какво ястие, но до сега не съм готвила в такава тенджера.

Общи условия

Активация на акаунт